С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 20 май 2015, 19:04, 13581 прочитания

Пенсионните промени: по-високи осигуровки без запушване на пробойните

Вноските ще растат с 2 процентни пункта за две години, а нищо не е предвидено за черната дупка "инвалидни пенсии"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Работещите тежък труд също получиха подарък - ще работят по-малко от първоначално предвиденото.

Малко по-високи осигуровки, символичен ръст на възрастта за пенсиониране, загърбване на стария план за повече пари по лични сметки на работещите, микроскопични мерки за ограничаване на ранното пенсиониране на силовите служители и нула действия срещу многохилядната армия от пенсионери инвалиди. Това е резултатът от петмесечното мислене от страната на управляващите и обсъждането на предложенията с работодатели и синдикати. Финалният вариант няма как да бъде наречен пенсионна реформа, каквато заявка имаше. Последният вариант, одобрен от кабинета, който ще тръгне към парламента, има 2-3 стъпки, които не решават 5-милиардния дефицит в пенсионната система.

Разбирателство в последния момент


Осигурителните вноски ще нараснат с 2 процентни пункта за две години, а не както предлагаше социалният министър Ивайло Калфин — с 4.5% за 12 години. Това е една от промените, които бяха направени в първоначалния вариант на правителствения пакет минути преди да влязат за одобрение от Министерския съвет. Измененията във варианта, обсъден на тристранния съвет миналата седмица, бяха определени от правителството, работодатели и синдикати като "необходими компромиси", които да позволят реформата да продължи.

"Доволен съм, че правителството и социалните партньори внасят в Народното събрание съгласуван законопроект по толкова важна и чувствителна тема. Всеки от нас прояви национална отговорност и направи своите отстъпки, за да приемем един съгласуван и съдържателен пакет", коментира социалният министър. И работодателите, и синдикатите изразиха удовлетворението си от свършената през изминалите пет месеца работа, но също така остават на мнение, че на основните проблеми, като например фиктивните инвалидни пенсии, трябва да се намери решение в най-кратки срокове.

Новата тежест
Най-същественият "компромис", постигнат в сряда сутринта, е ограничаването на ръста на осигуровките. През 2017 и 2018 г. ще има увеличение с по 1%, като допълнителната удръжка от възнаграждението на работещите ще отива за попълване на фонд "Пенсии", т.е. в НОИ. И в сега действащите разпоредби на социалния кодекс е записано, че от 1 януари 2017 г. вноската ще се увеличи с 2%, но тя трябва да отива в универсалните пенсионни фондове (УПФ), т.е. по личните партиди на работещите.

Според разчетите на НОИ увеличение с 1% би вкарало в НОИ допълнителен приход от около 300 млн. лв. на година. Те ще се плащат от работодатели и работещи.

"Можехме да съберем повече пари в системата, ако бяхме останали на варианта с по-голямото увеличение на вноските. Получихме обаче уверение от финансовия министър Владислав Горанов, че събираемостта ще се увеличава през следващите няколко години", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той изтъкна, че за първите 4 месеца на тази година приходите от социални и здравни вноски са с около 280 млн. повече от същия период на миналата година. "Това означава, че 1% вече е компенсиран само благодарение на по-добрата събираемост", добави той.

Работодателите са на мнение, че въпреки по-слабото увеличение стъпката не е никак малка за тях. "Това всъщност е компромис, който правим, защото си даваме сметка, че в сегашния си вид пенсионният модел е "изтърбушен" и не може да съществува", коментира Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според него усилията към момента са изцяло в посока да се укрепи първия стълб, но трябва да се мисли и как да се развива капиталовият пазар, да се създават условия за правене на бизнес и за ограничаване на сивия сектор. "Това са основните задачи, които предстоят", смята той.

Според Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК), балансирането на системата и постигането на адекватни размери на пенсиите зависят не само от реформата на пенсионноосигурителната система, но и от координирани действия в посока възстановяването на заетостта в страната. По данни на БСК за последните 25 години българската икономика е загубила 2 млн. работни места.

Още отстъпления

Освен по-малкото нарастване на осигурителната тежест на сутрешната среща в сряда партньорите в тристранния съвет се съгласиха да направят и още няколко промени в пакета от мерки. Възрастта за пенсиониране на работещите при първа категория труд (най-тежък труд) ще нараства до 55 години, а за втора - до 60 години. Това означава, че в първия случай разликата с работещите при масовата трета категория труд ще бъде 10 години, а във втория — 5 години. В първия вариант на промените хората от двете групи трябваше да работят с 2 години повече.

Запазва се възможността миньорите, които са практикували не по-малко от 10 години, да могат да се пенсионират на 45 години. На толкова ще могат да се пенсионират водолазите и парашутистите, като от 1 януари 2016 г. тези две групи ще имат по-ниско изискване - 42 години и 10 месеца. Всяка следваща година възрастта ще нараства с по 2 месеца до достигане на 45 години. Ако трудовият договор на миньора бъде прекратен поради закриване на предприятието, на част от него или поради съкращаване на щата, той може да се пенсионира и по-рано (на 45 г.), като до навършване на 55-годишна възраст няма да има право да получава пенсия, ако продължава да работи.

По настояване на учителските синдикати действието на учителския пенсионен фонд остава за неограничено време. Сега в кодекса е записано, че той ще съществува до 2022 г., след което ще се трансформира в универсален фонд.

Трудно начало

И правителството, и социалните партньори заявиха, че това е само първата стъпка в посока реформиране на пенсионната система, въпреки че първоначалното обещание на правителството беше всичко да се случи до 31 март. По думите на социалния министър Ивайло Калфин до края на годината трябва да бъде намерено решение на проблема с инвалидните пенсии, които се оценяват от всички като най-голямата възможност за "източване" на системата. Също така трябва да се работи и по проблемите в законодателството, което регулира дейността на частните пенсионни фондове.

"Очевидно трябва да продължим да работим. Имаме големи резерви относно инвалидните пенсии. Ние сме от малкото държави, където имаме регистриран инвалид, който в същото време е на 8-часов трудов договор", коментира Румен Радев от АИКБ.

Димитър Бранков от БСК също определи фиктивните инвалиди и неефективността на освидетелстването като основен проблем, тъй като "там са най-големите течове в системата". Според него, за да се нарекат реформа, промените трябва да включват и промяна на критериите за категориране на работниците, които понякога са поставени в 1-ва или 2-ра категория труд, но те реално трябва да са в по-горна. Като трети пункт той отбелязва и огромния брой социални плащания, които извършва НОИ. "Пенсионната система трябва да се изчисти от този вид плащания", смята той.

Промените

- Увеличаване на вноските във фонд "Пенсии" на НОИ с по 1% през 2017 и 2018 г.
- Бавен ръст на възрастта за пенсиониране при най-масовата, 3-та, категория труд с по 1-2 месеца на година до достигане на 65 години за мъжете и жените
- Възрастта за пенсиониране на работещите 1-ва и 2-ра категория труд ще достигне съответно 55 и 60 години
- От 1 януари 2016 г. се въвежда възраст за пенсиониране от 52 г. и 10 месеца в сектор "Сигурност", след което ще расте с по 2 месеца на година до достигане на 55 години
- Учителският пенсионен фонд ще действа неограничено време
- При прекратен трудов договор на миньор той може да се пенсионира на 45 г., като до навършване на 55-годишна възраст няма право да получава пенсия, ако продължава да работи
- Възможност за пенсиониране 12 месеца по-рано, но с намалена пенсия (0.4% за всеки месец недостигаща възраст)
- От 1 януари 2019 г. индивидуалният коефициент при изчисляване на размера на пенсията ще се определя като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти
- От 1 януари 2019 г. няма да се гледат внесените осигуровки за 3 години преди 1997 г.
- От 1 януари 2017 г. започва постепенно увеличаване на тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите до достигане на 1.5% при 1.1% сега
- Родените след 31 декември 1959 г. могат да избират дали да се осигуряват в универсален пенсионен фонд
- Работещите 1-ва и 2-ра категория ще могат да избират да се осигуряват само в НОИ.


Правителството одобри еднодневните договори

Правителството одобри промените в Кодекса на труда, които дават възможност на някои земеделски производители да наемат работници с еднодневни трудови договори. Тази възможност се дава на производителите на плодове и зеленчуци, както и на производителите на рози. Фермерите няма да се налага да изпращат уведомления в Главната инспекция по труда, да пишат длъжностни характеристики и да издават заповеди за уволнение. Един работник ще може да полага труд с такъв договор не повече от 90 дни в годината. Законопроектът предвижда тези работници да се осигуряват само за пенсия, за трудова злополука и за здраве.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

БСП и ДПС обявиха управлението за опасно, ГЕРБ: Стига истерии БСП и ДПС обявиха управлението за опасно, ГЕРБ: Стига истерии

Докато в парламента вървяха дебатите по вота на недоверие, премиерът разговаряше с футболните фенове на "Левски"

24 яну 2020, 1575 прочитания

Адвокатите сочат като най-сериозен проблем отношението на институциите Адвокатите сочат като най-сериозен проблем отношението на институциите

Анкета сред членовете на столичната адвокатура показва, че електронната комуникация със съда е най-желаното подобрение

24 яну 2020, 1109 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Коментари Daily 20 май - Публичността ни: лобистка логорея и фалшиви истерии

И още: В помощ на електората - програмата до местните избори; Юни ще е месецът Х за Пловдивския панаир; В одеждите на авторитарния популизъм

Още от Капитал
БТК ще бъде купена почти изцяло с дълг

Купувачът на телекома пласира облигации за общо 1.2 млрд. евро, които ще бъдат усвоени преди финализирането на сделката

Реклама за слушане

Чрез подкаст рекламите компаниите могат да достигнат до нишова аудитория, фокусирана върху съдържанието.

Защо си отиват експертите

Отстраняването на неудобните и неадекватните партийни назначения подменя функцията на държавната администрация

Грета Тунберг и пророците на климатичния апокалипсис

Световният икономически форум в Давос отново показа пропастта между думи и дела в областта на борбата с глобалното затопляне

Цветан Тодоров - човекът на чужда земя

Две нови издания хвърлят светлина върху личността и идеите на родения в България философ

Кино: "18% сиво"

През Европа към себе си със стил и чувство

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10