Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Ако от опозицията постъпят предложения между първо и второ четене, е много вероятно да се направи компромис и някои от тях да бъдат приети", каза председателят на парламента Цецка Цачева.

Съдебна реформа в полуразпад

ГЕРБ са готови да подкрепят и идеи на опозицията за конституционни промени

13618 прочитания

"Ако от опозицията постъпят предложения между първо и второ четене, е много вероятно да се направи компромис и някои от тях да бъдат приети", каза председателят на парламента Цецка Цачева.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Предложенията на управляващите и сега са компромисни, без да засягат прокуратурата

Дългоочакваната "дълбока и сериозна" съдебна реформа може в крайна сметка отново да се окаже нито дълбока, нито сериозна предвид развитията досега около необходимите за извършването й конституционни промени. Въпреки позицията на правосъдния министър Христо Иванов, че "в много отношения, когато говорим за съдебна реформа, става дума за реформа на прокуратурата"(пред "24 часа") и въпреки твърдението му по-рано, че "няма никаква договорка да се остави прокуратурата на мира", идеите на управляващите за промени в основния закон не засягат сочения за ключов проблем безконтролен статут на държавното обвинение.

Така реалната реформа се свежда до разделянето на Висшия съдебен съвет на две квоти - прокурорска и съдебна, но небето над нея също не изглежда безоблачно. С различни мотиви АБВ, ДПС и БСП показаха враждебно отношение към предложенията, а впоследствие председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че от ГЕРБ са готови и на допълнителни компромиси, за да се събере подкрепа за измененията. "Ако от опозицията постъпят предложения между първо и второ четене, е много вероятно да се направи компромис и някои от тях да бъдат приети", каза Цачева в четвъртък

ДПС и БСП за омилостивяване

АБВ на Георги Първанов, която е коалиционен партньор на ГЕРБ, отказа да подкрепи промените в конституцията с мотива, че за тях се изисква Велико народно събрание (ВНС), и депутатите й не се подписаха като вносители на проекта. В четвъртък под него сложиха подписите си 97 народни представители (при нужни 60) от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, към които се присъединиха и 8-те депутати от БДЦ (както се прекръсти партия ЛИДЕР на Христо Ковачки). За приемането на промените обаче са нужни 180 гласа, макар че е възможно и със 160, но тогава процедурата е по-дълга и минава през три гласувания.

Ако ДПС и БСП останат категорично против предложения проект, събирането на необходимата подкрепа става мисия невъзможна. Опитът учи обаче, че на изявленията от двете партии трябва да се гледа като на отворена процедура за пазарлъци, за да се гласуват все пак конституционни промени  - вече неясно какви точно, засягащи съдебната власт.

Лидерът на БСП Михаил Миков обяви в четвъртък предлаганите промени за "самоцелни", насочени към "овладяване на съдебната система".

За лидера на ДПС Лютви Местан проблем се оказа формулата на властта: "Ултранационалистите и партиите, извънсистемните демократични партии, не могат да генерират демократични реформи. Това е нонсенс. Затова стои първо въпросът за формулата на властта. Изключено е да видите подпис - моя и на някой друг от ДПС, до този на ултранационалист от НФСБ. Мисля, че Патриотичният фронт отдавна погълна реформаторите и националпопулисткото направление в България. Националпопулисткото направление в българската политика има вече две лица - Патриотичният фронт и Реформаторският блок", заяви Местан пред журналистите, като допълни, че ДПС са готови за разговори с мнозинството, но те нямали консолидирана позиция. "Трябва да ни убедят, че всеки предложен текст може да бъде гласуван от обикновено Народно събрание", посочи той. Главният печеливш

Миналата седмица три от партиите в управляващото мнозинство - ГЕРБ, РБ и ПФ, постигнаха трудно съгласие за поправките в основния закон, а в петък те бяха представени за съгласуване и на останалите парламентарни групи. 

Предлага се мандатът на ВСС да бъде намален от 5 на 4 години като мярка срещу бюрократизирането на органа, както и да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорска, а общите решения да се вземат от пленум. Освен това се предвижда при конкурсите за избор на административни ръководители да се гласува явно, а не тайно, както е сега.

В прокуратурата обаче не се предвижда почти никаква промяна. Обсъжданото намаление в мандата на главния прокурор от 7 на 5 години изведнъж отпадна от дневния ред. Липсват и мерки за създаването на независим разследващ антикорупционен орган. Лансираната от правосъдния министър идея отпадна и от Стратегията за противодействие на корупцията. Вместо това отскоро функционира Антикорупционно специализирано звено с участието на ДАНС, МВР и следствието, изцяло на подчинение на главния прокурор.

Преди няколко дни реформаторите направиха опит да поставят въпроса за възможности за импийчмънт (отстраняване) на главния прокурор и заявиха, че ще внесат такива текстове между двете четения на проекта. От ГЕРБ обаче веднага се обявиха против, защото това било против "духа на диалог и консенсус". В крайна сметка в сегашния вариант е предвидена единствено известна отчетност на главния прокурор пред парламента под формата на доклади.

Какви още отстъпки пред ДПС или БСП, които в момента твърдо отказват подкрепа за промените, са готови да направят от ГЕРБ засега остава неясно. "Промените не са самоцел. Реакцията на опозицията е обяснима, има местни избори в края на годината и партиите се опитват да покажат различна физиономия. Статуквото в самата съдебна власт също е възможно да показва несъгласие. Смисълът и целта на реформата е съдебната власт да бъде освободена от политически интереси", обясни Цецка Цачева.


15 коментара
 • 1
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  "В прокуратурата обаче не се предвижда почти никаква промяна".
  Тогава за каква съдебна реформа говорим? Значи оставяме всичко в ръцете на Цацаров, Пеевски и Борисов!

 • 2
  objective avatar :-?
  objective

  Не съм специалист по правни въпроси, но знам едно. Власт, която не подлежи на отчет и контрол и кадрово не се "проветрява" често, започва неизбежно да смърди ! Това се отнася с особена сила и за съдебната власт. Ако тези принципи не са залегнали в дългоочакваната съдебна реформа, значи нищо не се променя по същество !

 • 3
  objective avatar :-?
  objective

  Не съм специалист по правни въпроси, но знам едно.
  Власт, която не подлежи на отчет и контрол и кадрово не се "проветрява" често, започва неизбежно да смърди ! Това се отнася с особена сила за съдебната власт. Така, както са възможни преждевременен ремонт на кабинети и преждевременни парламентарни избори, така трябва да са възможни и преждевременни смени в съдебната власт. Ако тези принципи не са залегнали в дългоочакваната съдебна реформа, значи нищо не се променя по същество !

 • 4
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  то беше ясно че участието на Реформаторския Блок в този парламент ще бъде ловко използвано първо да се тегли голям външен държавен заем и да се замете язвата КТБ без да се направят реформи във финансовия сектор и неговите регулатори, а после ГЕРБ да остави "на самотек" и разводни другите реформи, основно съдебната (която е най-важна), здравната и т.н. - за "по-нататък" поради липса на консенсус
  Честито и наздраве!

 • 5
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  Дори не мога да си представя какви още компромиси визират. Предвижда се изменение в три текста, които са абсолютен минимум. Ако отстъпват и от тях - за какво изобщо ще променят КРБ?! Или по-точно какво биха променили в нея. Малоумното предложение на АБВ решенията и по кадровите и дисциплинарни въпроси да се вземат от Пленума на ВСС, а не от съответните колегии, прави безпредметно изменението. Защото означава решенията да се вземат точно както досега. Те са наясно с това и понеже искат запазване на статуквото измислят всякакви глупости, които са маскировка на сегашното положение. Впрочем, с незначителни изключения, всички политици искат запазване на статуквото. Ако откажат да направят поне минималните изменения, реформа в съдебната власт няма да има. А ако там няма, корупцията ще се вихри точно както и досега.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Сьдебната система е овладяна от политици и точно те ли ще си развалят рахата? Не е ли крайно време да престанем да им се врьзваме на празните приказки?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  Без съдебна реформа трябва да ни спрат еврофондовете - иначе захранват мафията. По-добре да изпием наведнъж горчивото лекарство и да се оправим, отколкото да продължава тази агония.

  Причината е, че без функционираща съдебна система няма контрол и всички закони за обществени поръчки са безсмислени, тъй като няма кой да ги прилага - съответно еврофондовете отиват да захранват корупция и мафия - примери безброй.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  "Преди няколко дни реформаторите направиха опит да поставят въпроса за възможности за импийчмънт (отстраняване) на главния прокурор и заявиха, че ще внесат такива текстове между двете четения на проекта. От ГЕРБ обаче веднага се обявиха против, защото това било против "духа на диалог и консенсус"."

  Е, наистина няма и не може да има наглост, подобна на тази на българтските комунисти и разклоненията им!
  Да си набутал лично на поста главен прокурор (а и не само там - да си припомним Иван Искров, Стоян Мавродиев, Йовчев в ДАНС, Флоров начело на ЦСБОП и т.н., и т.н.)точно лицето Сотир Цацаров с големи комплименти, КОЙТО ОТКРОВЕНО И ЕДИНОДУШНО ПРОВАЛЯ ДЪРЖАВАТА, И СЛЕД ТОВА ХЕМ ДА СЕ ОБЯВИШ, ЧЕ ПРАВИШ ИСТИНСКИ РЕФОРМИ, ХЕМ - ЧЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА Е РАЗГЛЕЖДА И ОЦЕНЯВА НАИСТИНА ДЕЙНОСТТА НА ТОЗИ ВАЖЕН ПОСТ НЕ БИЛА В "ДУХА НА ДИАЛОГ И КОНСЕНСУС" е наистина безподобна АРОГАНТНОСТ И НАГЛОСТ!
  Не че съм учуден - напротив, но нещата са пределно ясни в този случай - инсталирайки, подкрепяйки (на практика, без значение от уверенията и лакардиите им) И ОСИГУРЯЙКИ "НЕПРИКОСНОВЕНОСТТА" И БЕЗОТГОВОРНОСТТА ЗА ДЕЙСТВИЯТА И "ГРЕШКИТЕ" НА ГОРЕИЗБРОЕНИТЕ ПОСТОВЕ ОТ ГЕРБ Е СЪВСЕМ КАТЕГОРИЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЮЕ ТЕЗИ РЕФОРМИ НЕ ИСКАТ, НЕ МОГАТ И НЯМА ДА ПРАВЯТ, А САМО И ДО ДУПКА ЩЕ СИМУЛИРАТ - ДОКАТО НЕ БЪДАТ ИЗРИТАНИ ОТ ВЛАСТТА!
  Тоест - докато българските граждани не станат и не изритат наглите им и лъжливи задници от властта.
  Аз не знам колко пъти още трябва ѝБорисов чрез ГЕРБ или лично да излъже българския народ, докато хората се усетят!

  Особено на фона на това, което стори лично Цацаров за атаката и срутването на КТБ, например, а и очевидната и много нагла лъжа на Борисов, че ... НЯМАЛО НИТО ЕДИН ОТ ГЕРБ, ЗАМЕСЕН С КТБ, СЛЕД КАТО СЕ ОКАЗА, ЧЕ МАКАР И ИЗМАМА ПРЕДИМНО НА ТЕЗИ ИТ ДПС, ГЕРБЕРИТЕ МАЙ СА БИЛИ НАЙ-МАЛОЧИСЛЕНАТА ГРУПА, ГРАВИТИРАЛА И ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАЛА СЕ ОТ ТАЗИ "БАНКА"?!!!

  Това е гавра с българския народ, и за мен е твърда разделителна линия и по отношение на РБ! Ако РБ приеме тази гавра и я подкрепи или най-малкото се ослуша и не се дистанцира и реагира изключително остро, за мен и те са история и мошеници и поредните гладни за пари във властта!

  Борисов, който натресе Цацаров на българския народ с огромни и небивали лъжи, вместо да се скрие в дън земя и да направи всичко възможно и невъзможно да оправи грешката си и яас по-скоро да го разкара, СИ ПОЗВОЛЯВА ДА РАЗИГРАВА ТОЗИ ПОРЕДЕН ЦИРК И ИМИТАЦИИ ЧРЕЗ ГРУПАТА СИ БЕЗМОЗЪЧНИ И ПОСЛУШНИ ГЕРБЕРИ!!!

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  В крайна сметка това е поредното съвсем ясно доказателство, че в България мафията управлява и контролира всички власти!
  Може ли, възможно ли е босовете на мафията да позволят на хората си да проведат истински реформи, които позволяват истинска и ефективна битка срещу ... ТЯХ, СРЕЍЩУ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ!?!?!?!


  Бойко Борисов бе избор, номинация НА ГЕНЕРАЛСКОТО ДВИЖЕНИЕ НА БСП, на ДС доносниците Доган и Гоце за лидер на поредната нова опозициопнна партияѝ, за новата им "алтернативаѝ, И ТОЧНО ТОВА НАБЛЮДАВАМЕ - "АЛТЕРНАТИВАТА" А ТОТАЛНО КОМПРОМЕНТИРАНИТЕ ДОСЕРГАШНИ ПАРТИИ НА ЧЕРВЕНАТА ДС-КГБ МАФИЯ - ПАРТОКРАЦИЯ - следващата им генно-политическа партия с подбрания от тях лидер!
  Аз много отдавна напомням, че Борисов е много, много по-гъст с Гоце и Доган, отколкото с когото и да е от ГЕРБ, например, ЗАЩОТО ПРЕКИТЕ ИМ ГОСПОДАРИ И КРЪГОВЕТЕ ИМ, КОИТО СА ПОДБРАЛИ И ИЗДИГНАЛИ ВСЕКИ ОТ ТЯХ ВЪВ ВЛАСТТА, СА ЕДНИ И СЪЩИ.
  И че каквото и да лъже и маже, каквото и да убеждава и реди който и да е, КОГАТО НАСТЪПИ КРИТИЧНИЯ МОМЕНТ, ИСТИНСКИ, ЖИЗНЕНО ВАЖЕН ИЗБОР И МОМЕНТ ЗА МАФИЯТА И БОСОВЕТЕ Й, ТЕЗИ ВИНАГИ И ДО ДУПКА ЩЕ ЗАЩИТАВАТ БОСОВЕТЕ СИ! ВИНАГИ!!!

  Без отстраняване на Цацаров и тези от ВСС истинска реформа в съдебната система няма и не може да има!!!
  Без истинска реформа в съдебната система БЯЛ ДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА, НЯМА ДА ИМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА!!!
  Всичко друго е вятър и мъгла, балони за пред хората и схеми и далавери за продължаване на личното обогатяване и на тези от мафията и престъпността!

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Адв. Екимджиев за Фрог: Няма кой да разпореди арест за Цацаров
  |
  19.05.2015

  Адвокат Михаил Екимджиев


  ТРЯБВА ДА ИМА ИМПИЙЧМЪНТ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ТЪЙ КАТО ТОВА БИ БИЛО ЕДИНСТВЕНАТА ФОРМА НА НАДЕЖДЕН ВЪНШЕН КОНТРОЛ ПО ОТНОШЕНИЕ НА НЕГО. НЕЗАВИСИМОСТТА НА ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОГРАНИЧЕНА ЗА СМЕТКА НА КОНТРОЛА И ОТЧЕТНОСТТА Й. Затова най-добре е тя да бъде част от изпълнителната власт, коментира идеята на Реформаторския блок за искана оставка на обвинител № 1 адвокат Михаил Екимджиев.


  По повод идеята за импийчмънт главният прокурор беше казал, че ТОВА Е ОПИТ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ОТ ПОЛИТИЦИТЕ, АЗ БИХ ГО ОПРЕДЕЛИЛ КАТО ОПИТ ЗА ОТВОЮВАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ОТ ХОРАТА. ДА Я ОТВОЮВАТ ОТ ПОХИТИТЕЛ, КОЙТО Я ИЗПОЛЗВА, ЗА ДА ОБГРИЖВА ИНТЕРЕСИТЕ НА СВОИТЕ МЕНТОРИ, ПОЯСНЯВА ПРАВОЗАЩИТНИКЪТ.

  СЛЕД КАТО ПРОКУРАТУРАТА Е ДОКАЗАЛА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 25 години, ЧЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВА СЪС СВОЯТА БЕЗАВИСИМОСТ, ТЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РЕДУЦИРАНА. Трябва да се предвиди този механизъм за импийчмънт поне при нарушения на Конституцията от главния прокурор. В МОМЕНТА, ДОРИ ТОЙ ДА ИЗВЪРШИ ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА (а той май опита дори и такова нещо, като се споменава - бел. моя), НЯМА ОРГАН В България, КОЙТО ДА РАЗПОРЕДИ Цацаров ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН И РАЗСЛЕДВАН. Главният прокурор може да отмени всяко постановление за образуване на наказателно производство на всеки прокурор в страната, обяснява правозащитникът.  Ако поради здравословни проблеми главният прокурор се окаже неспособен да изпълнява задълженията си, трябва също да може да бъде принудително отстранен от длъжност. В противен случай 7 години може да имаме, луд главен прокурор или пък такъв, който системно нарушава Конституцията Ако няма възможност за импийчмънт на главния прокурор по инициатива на Народното събрание, той става непоклатим въпреки своята морална, физическа или психическа непълноценност. Механизмът трябва да бъде използван разумно, при изключителни случаи, но нека Конституцията да предвиди и тези извънредни ситуации, апелира Екимджиев.  Той коментира и друга идея на Реформаторския блок за промяна на Конституцията – проверка на декларациите за имотното състояние на магистратите от страна на Инспектората при ВСС. „Не става ясно от лансираните идеи за конституционна промяна дали Инспекторатът ще има изключителната власт да проверява магистратите или ще действа съвместно с антикорупционния орган, промотиран от Меглена Кунева. Има риск ако се приеме, че само Инспекторатът ще извършва проверки на магистрати, това да доведе до още по-голямо капсулиране на съдебната система. Затова смятам, че доходите, имотите, конфликтът на интереси трябва да бъдат обект на контрол както от Инспектората, така от новия антикорупционен орган. Много съдии и прокурори се познават с колегите си от Инспектората. При тях нерядко действат неписаните правила за колегиална солидарност и омерта. Проверка само от Инспектората може да доведе до поставяне на чадър над едни и саморазправа с други „неудобни” магистрати. Как Инспекторатът ще проверява главния прокурор, когато последният би могъл в отговор да повдигне обвинение срещу главния инспектор на Инспектората? Разбира се, всяка идея за по-голям контрол може да бъде побългарена, но си струва да се тества по-радикална конституционна промяна, убеден е Екимджиев."  Ако главният прокурор в България стори дори и наай-фрапиращото престъпление, дори и удар срещу националната сигурност или национално предателство, или да речем нападне банковата и финансовата система на България под нечия диктовка или принуда и зависимости - напр. една голяма банка, И Я ФАЛИРА УМИШЛЕНО И ПРЕСТЪПНО, И СЕ ПРЕДИЗВИКАТ ДОРИ И МИЛИАРДИ ЗАГУБИ ЗА ДАНЪКОПЛАТЕЦА, ДОРИ И ТОГАВА ТОЗИ НЕ НОСИ НИКАКВА, АБСОЛЮТНО НИКАКВА РЕАЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЯНИЯТА СИ?!?!?!?!?!?!?!?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK