Коментари Daily 21 май - От списъчна номенклатура към списъчна клиентела

Зад лицата, гостували на Цветан Василев,изниква цял един модел – на днешното българско списъчно общество.

Коментари Daily 21 май - От списъчна номенклатура към списъчна клиентела

И още: Образователен д-р Менгеле; Държава, в която всичко е менте, не се нуждае от реформи

3576 прочитания

Зад лицата, гостували на Цветан Василев,изниква цял един модел – на днешното българско списъчно общество.

© Надежда Чипева


Списъците с гости на Цветан Василев

Преди - номенклатура, сега - клиентела

От анализ на Тони Николонв в портала "Култура"

Покрай четирите списъка с гости на Цветан Василев, разпратени до медиите, не бива да изпускаме нещо много важно: зад лицата (колкото и интересни да са те) изниква цял един модел – на днешното българско списъчно общество.

За по-късопаметните или по-младите припомням, че това е превод на термина "номенклатура", завещан ни от бюрократично-административната соцепоха. А терминът е наистина важен, защото обозначава не просто някакъв си временен "списъчен състав", а препраща към модела на цяло едно общество, в което една "привилегирована каста" смята, че едва ли не завинаги се е разписала в книгата на облагодетелстваните.

При соца това бе основополагаща практика. Йерархичната позиция на дадена личност, както и властовите й възможности (в партийния апарат, в държавните, икономически или медийни структури) със сигурност бе в пряка зависимост от принадлежността й към "номенклатурата". А това накратко означаваше да си в "списъка на властта", в който се попада трудно, но откъдето, дори при кариерен спад надолу лицето не губи привилегироваността си.

Ето защо при соца допускът до коридорите на Партийния дом бе всичко - потвърждение е книгата с "допуснатите" до сюблимна среща с другаря Тодор Живков, обгрижвана от несменяемата му секретарка Ангелина Горинова.

Сетне времената се смениха, но тези практики се съхраниха. И горе-долу един и същ набор от лица продължи да се влачи от една или друга политическа централа до кабинета на Илия Павлов в "Мултигруп" и обратно. Така номенклатурата прерасна в "клиентела" – един по-неутрален термин, но той  не се отличава съществено от онова, което още през 60-те Милован Джилас нарече "новата класа", в опит да дефинира тази "списъчна прослойка", върху която се гради авторитарно-бюрократичната, а в наши дни олигархичната власт.

Редно да се отбележи, че в нито Цветан Василев, нито Илия Павлов сами по себе си са някакви изключителни фигури. Напротив, те също са функция на системата, допускаща една финансово-олигархична структура да паразитира върху държавата, изпомпвайки все повече и повече обществен ресурс, част от който заделя за възхода си, а друга част раздава "по списък".

И всеки път резултатът е един и същ. Създадената олигархична структура прескача от власт на власт и от икономически обект на обект, докато го изсмуче отвътре като кърлеж. Ала в един момент, щом се разрази криза, структурата колабира срлед панически опити за оцеляване.

Ето защо по-интересният структурен проблем е самата "списъчна прослойка" – онази, която ползва финансов ресурс, но захранва с властови ресурс олигархичната структура на "разпоредителя със средства".

Допусканият състав до мустакатия разпоредител в ниския сегмент на пирамидата е наистина прелюбопитен и откроява четири основни групи: политици, бизнесмени, висши държавни служители и журналисти. Където мирише на много пари, опашката е особено дълга. И това не е някоя от конспирациите на прехода, а е една от най-прискърбните му реалности. Балонът се пука и колелото на списъчното общество се завърта отново  – с нови допуски, с пликове в кабинета и съответните бюлетини в урната.

Драмата с матурите

Образователен д-р Менгеле

От коментар на Юлиян Попов в "Дневник"

Попаднах на няколко тревожни родителски въпроса за матурата по български език и литература и реших да погледна за какво става дума. Това, което видях, ме ужаси. Учениците трябвало да "създадат аргументативен текст" за Яворов. Опитах се да проверя какво означава това.

Тъжната ми констатация е, че от времето, когато трябваше да пишем за комунистическия мироглед на Вапцаров или тежкия живот на селянина при капитализма в творчеството на Елин Пелин, безмозъчието на изпитната система значително се е повишило. Изглежда, преподаването и изпитните стандарти по литература са поделени 50:50 между заблудени псевдоструктуралисти от 80-те години и застарели учители, които претакат 100 изречения под формата на частни уроци.

Подобна коалиция е по-вредна от съглашението Пеевски - Василев. Това е дълбока конспирация на активно самовъзпроизвеждаща се неграмотност; авгиеви обори, задръстени с планини от доцентска неграмотност, които трябва да бъдат изчистени радикално, до основи.

Темата на изпита -  "Любовта като храм в стихотворението "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов", е акт на безумие, което може да се преведе като: "Напиши нещо по начин, който не е ясно какво означава, за нещо, което няма никакъв смисъл. И имай предвид, че бъдещето ти зависи от това."

Ако преведем историята с матурата на езика на здравната система, това е все едно здравеопазването да бъде дадено в ръцете на селски врачки и на доктор Менгеле. Не преувеличавам, става дума за престъпление.

Ако приемем онази част от дефиницията за геноцид, която го определя не непременно като физическо изтребване, но и като координиран план, който цели разрушаването на основите на живота на една национална група с цел да бъде унищожена самата група (Лемкин), то изпитната система по български език и литература е част от именно такава конспирация. Зад нея не стоят турците, руснаците, МОСАД или ЦРУ, а собствената ни неспособност да се противопоставим на една очевидна нелепост, която руши бъдещето на стотици хиляди.

Обърнах се към един сайт - znam.bg, който с подкрепата на министерството на образованието и разни други пламенни институции  се опитва да сее знание сред хората, с надеждата да разбера какво означава аргументативен текст. Дефиницията, на която се натъкнах, започва с: "Аргументативен е текст, в който се разсъждава или се доказват становища по значими проблеми." Идеята за въпросния жанр е напълно нелепа.

Десетки хиляди ученици и техните родители сега треперят и се питат: Какви са резултатите? Учихме ли се добре? Достатъчно пари ли дадохме за частни уроци? Защо ни трябваше да празнуваме Великден, можехме да стоим в къщи и да преговаряме? От другата страна безмълвно стои кафкиански мрак, от който в един миг ще излязат резултатите. Без каквото и да било разумно обяснение.

Каквото и да се направи, за да бъде заличен кодът на новата неграмотност, който се запечатва в главите на вече второ поколение, то трябва да е радикално. И не бива да се нарича образователна реформа. Става дума по-скоро за прочистване, дезинфекция. Учениците трябва да се учат да четат и пишат, да разбират и да обясняват. Всички псевдонаукообразни и нищо незначещи термини и дефиниции трябва да бъдат безмилостно ликвидирани - с координирана, масова и безмилостна акция.

Коментар +

Спокойно, ще си купите дипломите

От коментар на Александър Николов в webcafe.bg

Едно, две, три... дванайсет! Хайде сега да оправим сметката. Две матури по сто лева - двеста лева, чантичка - имитация на Долче и Габана, за бала - триста лева. Видеонаблюдение, полицейска охрана, запечатани пликове, теглене на живо... - няколко милиона разходи за МОН.

Добре дошли в реалния живот в държавата, в която всичко е менте. Менте е дипломата, която ще получите. Менте е университетът, в който ще влезете. Защото няма начин да не влезете.

Ако не успеете да си купите отговорите за матурата, винаги можете да си купите приемния изпит, в краен случай - направо готовата диплома за висше. Като онзи лекар от Стара Загора, който 19 години работил като кардиолог с фалшива диплома.

Менте са ни и политиците. Нито лявото ни е ляво, нито дясното ни е дясно. Либералите ни са Пеевски, консерваторите - Бареков. Националистите ни развяват руско знаме, а царя стана премиер на републиката.

Менте са ни реформите. И гражданските организации. И националната сигурност. Менте ни е журналистиката, затова ако някой случайно зададе въпрос извън сценария, бива наречен олигофрен. Да казвам ли за културата?

Менте ни е туризмът. От евтиния алкохол в бидони до пролетната салата, която е смес от вчерашните зелева и шопска. Ако остане, утре ще ѝ сложим риба тон и ще стане я "Цезар", я "Ница". И реставрираните с пластмаса древни крепости, и вампирите, мощите, чудотворните икони.

Цялата държава се е превърнала в изрусена миска, с вафлички в косите, летни ботуши, клин с леопардова щапма и розово горнище Адибас. Тази държава не се нуждае от реформи. Защото и обществото също е менте.

Списъците с гости на Цветан Василев

Преди - номенклатура, сега - клиентела


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  3800.200av_port avatar :-|
  Ivan Stoyanoff

  Списъците с гости на Цветан Василев
  Те са отново фотокопия. Пак са изпратени анонимно.
  Прокуратурата и Главният прокурор са неадекватни на това което става.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход