Битката за Трекляно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Битката за Трекляно

Shutterstock

Битката за Трекляно

Поне на няколо места в България местните избори ще бъдат решени от избиратели туристи

Велина Господинова
14748 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Срокът за уседналост

Първият тур на местните избори през 2011 г. се проведе на 23 октомври. Датата на предстоящите кметски избори все още не е обявена от президента, но ако приемем, че вотът ще е на същата дата, от 22 април започна да тече 6-месечното изискване за уседналост. Сменилите адреса си след тази дата не могат да гласуват по настоящ адрес. Но дори и адресната регистрация да е направена преди това, избирателите пак няма да могат да гласуват по настоящ адрес, ако 12 дни преди изборите не подадат заявление в съответната община, че желаят да гласуват в това населено място.

Ако търсите информация за община Трекляно и отворите сайта на областната администрация в Кюстендил, за това населено място ще прочетете, че се намира в силно пресечен планински район в Западна България и граничи още с общините Земен и Трън. В цялата община Трекляно според информацията на сайта живеят по постоянен и настоящ адрес 970 души в 19 населени места, като броят на младите жители до 35-годишна възраст е 30 души. Броят на работещите е 133-ма. Като единственото доходоносно за общината производство е посочено горското стопанство.

Въпреки отчайващата статистика обаче в последните месеци в Трекляно и околните села има значителен наплив от желаещи да живеят в тази община. Само за последните три месеца (от началото на февруари до 25 април) там адресно са се регистрирали общо 313 души, сочи справка на Главна дирекция ГРАО, разпространена от пресцентъра на МРРБ в края на миналата седмица. За същия период на миналата година броят на регистрираните по настоящ адрес е едва 9 души.

Тежко му, който няма роднина

Председателят на общинския съвет в Трекляно Митко Димов и главният секретар на общината Василка Кирилова са единодушни, че "голямото преселение" към най-малката община в България е свързано с предстоящите местни избори. Димов казва, че заради съмнителните регистрации е отнасял въпроса към кмета на общината Радко Петрунов (БСП) и секретаря Василка Кирилова, но получил отговор, че всичко е законно. Според него освен в селото – общински център Трекляно, масови адресни регистрации има в повечето от селата в общината. "Регистрират се внуци, синове, дъщери, както и хора, които имат стари къщи по селата", споделя Димов. Категоричен е обаче, че в неизборно време в цялата община постоянно живеят не повече от 450 души. "Никой не работи, само в общината има работа", отговаря той на въпроса с какво се препитават хората в Трекляно. Съмненията му са, че "лесните" регистрации се правят от общината и секретарят й. Дава пример със себе си, като обяснява, че искал да регистрира адресно дъщеря си и зет си, но на два пъти му връщали документите.

"Всичко е законно и да е странно, аз какво да направя? Идват хората, представят документи за собственост на имот или декларация и договор за наем, някои идват с хазяина и аз не мога да им откажа регистрация", отговаря Василка Кирилова. Признава обаче, че адресно регистрираните са изборни туристи. "От 10 години работя в общинската администрация в Трекляно, но от последните няколко избора е винаги така", казва Кирилова. Казва и че повечето от новите жители са се регистрирали адресно в с. Трекляно – около 100 души. В селото има два адреса, на които собствениците са регистрирали между 10 и 12 души. "Това са хора от Земен, Кюстендил, София, предимно роднини", казва тя. И обобщава ситуацията с пословица: "Нали знаете - род рода не храни, но тежко му, който го няма." Казва и че всички кандидати за кметове водят хора. Засега официално в селото няма издигнати кандидати за кмет, но по думите й мълвата в Трекляно сочи, че за поста ще се борят четирима претенденти.

Кой ми писа в тетрадката

В област Кюстендил има още две малки общини, в които има фрапиращ брой новорегистрирани жители. Това са Бобошево и Кочериново. В първата община за последните три месеца по настоящ адрес са регистрирани 240 души срещу само 11 за същия период на миналата година. За втората община статистиката сочи, че новорегистрираните са 231, а през 2014 г. са били едва 27. Запитана за големия брой адресно регистрирани хора през последните месеци секретарят на община Бобошево, в която живеят около 3000 души, Марияна Стаменова започна да обяснява изискванията на закона и че ако те са изпълнени, хората няма как да бъдат върнати. На въпрос на "Капитал" кои са населените места, където има най-много "нови" жители, тя първоначално посочи две села – Блажиево и Висока могила. След това помоли да я потърсим след половин час, за да може да каже точно колко хора са се регистрирали. Потърсена по-късно, тя каза, че до 13 май 2015 г. в с. Блажиево има регистрирани по постоянен и настоящ адрес 537 души и посъветва за останалите села за по-подробна информация да потърсим ГРАО. След това тя обеща да направи справка и помоли да й се обадим отново на следващия ден. Във въпросния ден мобилният телефон на Стаменова беше изключен. На мобилния си телефон не отговаряше и кметът на Бобошево Крум Маринков. Кметът на посоченото от Стаменова с. Блажиево Пламен Славов каза с уговорката, че няма пред себе си точните данни, че от началото на годината до април в селото има регистрирани около 80 души. Каза обаче, че е бил в отпуска декември-януари и когато си пускал молбата, от общината му казали, че трябва да предаде тетрадката, в която се регистрират новите жители. "Когато си я взех обратно, имаше регистрирани поне 40 човека и това може да се види по различния почерк на записаните", заяви той. Славов беше категоричен, че тези жители, които той е регистрирал, всички имат къщи в Блажиево.

Подобна беше ситуацията и в община Кочериново. Кметът Иван Минков не отговаряше на мобилния си телефон. Потърсен на стационарен в общината, секретарката му отговаряше или че не е в сградата, или че е в среща.

Според данните на главна дирекция ГРАО за Кюстендилска област за последните три месеца на територията й са регистрирани по настоящ адрес общо 1771, докато за същия период на миналата година те са били 612.

ГРАО лъже

Голямо движение на хора е имало и в област Перник. Там промяна на адресната си регистрация за последните три месеца са направили общо 1959 души срещу 691 за същия период на предходната година. Драстичен е напливът да живеят в община Ковачевци, чието население е около 2500 жители. Там за последните три месеца регистрираните по настоящ адрес са 280 души, а за същото време през 2014 г. те са били 22-ма. "При регистрацията законът е спазен и независимо колко хора пожелаят да се регистрират, нямаме основания да им откажем", казва кметът на общината Васил Станимиров. Той добави, че в Ковачевци няма регистрирани повече от трима души на един и същ адрес, както и че в селото новите жители са 36 души.

От общината в Ковачевци допуснаха, че не е изключено някои кметски наместници да са регистрирали адресно хора във връзка с предстоящите местни избори и в селата, където предстои да се гласува за кмет. Според Закона за устройство на територията на тези избори селата с население над 100 души ще си избират кмет. При предишните избори границата беше 350 жители. Ако този текст се запази, такива избори ще има в четири села от общината – Сирищник, Лобуш, Калище и Егълница. Кметският наместник на Калище Йордан Тодоров каза, че в неговото село регистрираните са 10 души. "Това са хора, които са си закупили места и строят къщи, има и такива, които идват да прекарват лятото на вилите си", заяви той. "Никого не караме насила – който има желание, си прави регистрация", добави кметският наместник. В селото живеят около 300 души. Кметът на Сирищник Пламен Янев, където също живеят около 300 човека, каза, че новорегистрираните в селото по настоящ адрес са между 10 и 15. "Те си живеят тук отдавна", добави той. А на въпрос откъде тогава има толкова много регистрирани за последните три месеца в общината Янев обясни: "Тука е чист въздух, имаме язовир и екопътека и хората си идват на туризъм. Имат си вили."

Кметският наместник Егълница Иванка Димитрова също каза, че в селото има новорегистрирани 15 души. "При нас няма изборен туризъм и по 40 човека примерно, които живеят на един адрес", заяви тя. Според нея подобно на Сирищник и тук тези, които са се регистрирали през последните месеци, живеят в селото отдавна, но решили да се запишат по настоящ адрес едва сега. На въпроса, че не излиза сметката между бройката новорегистрирани, която кметът и кметските наместници казват, и данните от ГРАО и четиримата отговарят, че "ГРАО лъже".

Ромите са си наши, само се местят

Кметът на другата община в Пернишка област с наплив на нови жители – Трън, Станислава Алексиева обяснява внезапния интерес на хората към Трънско със сезонните работници, които работят в дърводобивни фирми, и такива в земеделието, главно картофопроизводството, както и хората, които живеят главно в София, Перник и се връщат по къщите си през лятото. Заради близостта на Трън до тези два града има много млади хора, които живеят в околните села и работят в тези градове, обяснява тя. На въпроса обаче, че за последните три месеца по настоящ адрес са се регистрирали 202 души, а за същия период те са били само 25, Алексиева дава още две обяснения. Едното е свързано с това, че хората, които са регистрирани адресно в общината, получават дърва за отопление по преференциални цени. "Затова хората предпочитат да се регистрират адресно тук, дори и да не живеят постоянно", казва тя. Другото обяснение е свързано с ромите, които си живеят в Трън, но често сменят адресите си. "За да получават помощи, те задължително трябва да се регистрират адресно и дори да се преместят на съседна улица, те се регистрират в общината", обяснява тя.

Защото сме социалисти

В Трекляно и кметовете, и кметските наместници от Ковачевица смятат, че ГРАО умишлено е пуснало данните по общини за областите Перник и Кюстендил. Възприемат това като атака срещу кметовете на БСП от Югозападна България. В справката на ГРАО фигурират също и данните по общини само за още две области – Монтана и Видин, където също има драстични случаи на изборен туризъм. Иначе останалите данни са дадени по области, въпреки че има такива като Враца и Ловеч например, където също има доста хора, регистрирани по настоящ адрес през последните три месеца в сравнение със същия период на миналата година. "Капитал" поиска от ГРАО информация за движението на хора за всички общини чрез пресцентъра на МРРБ две седмици преди оттам да публикуват тази информация. Тогава от службата ни отговориха, че ГД ГРАО "няма законово задължение, съответно възможност да изготвя и поддържа статистически справки, като не разполага с необходимия специализиран статистически софтуер за изготвяне на тази информация". Два дни след като "Капитал" получи този отговор, пресцентърът на МРРБ все пак публикува тези данни.

Независимо обаче дали тя е избирателно поднесена или не, проблемът с изборния туризъм съществува и примерите стават все по-драстични с всеки следващ вот. Освен това в по-малките населени места на местните избори понякога 20 или 50 гласа могат да се окажат решаващи за победата на един или друг кандидат за кмет.

Регистър на избирателите

Миналата седмица депутатът от БСП Мая Манолова обяви, че ще внесе в парламента промени в Закона за гражданската регистрация, с които да се даде възможност за извършване на служебна проверка на направените в последните месеци адресни регистрации, както и заличаване при открити нарушения. Поправките предвиждат и налагане на глоби от 500 до 3000 лв. при установяване на извършени нарушения с регистрации. Според политолога Димитър Димитров, който беше зам.-председател на Борда за прозрачни и демократични избори към Министерския съвет, административните наказания няма да решат проблема. Според него единственият начин да се пресече изборният туризъм е да се създаде регистър на избирателите. "Това е централизирана база данни, чрез която ще може да се следи историята на това кой къде е гласувал. Тя може да се поддържа от МВР", казва Димитров. "Така изборният адрес ще отговаря на настоящия адрес, който всъщност е адресът, на който физически пребивава дадено лице", добавя той. Според него би могло и да се помисли за отнемане на правото на глас при следващи избори, ако се установи, че дадено лице си е сменяло адреса примерно три пъти преди вот. Може да има наказание и за даден кандидат за кмет – като му се забрани да се кандидатира, ако се установи, че регистрира преди вота избиратели.

Срокът за уседналост

Първият тур на местните избори през 2011 г. се проведе на 23 октомври. Датата на предстоящите кметски избори все още не е обявена от президента, но ако приемем, че вотът ще е на същата дата, от 22 април започна да тече 6-месечното изискване за уседналост. Сменилите адреса си след тази дата не могат да гласуват по настоящ адрес. Но дори и адресната регистрация да е направена преди това, избирателите пак няма да могат да гласуват по настоящ адрес, ако 12 дни преди изборите не подадат заявление в съответната община, че желаят да гласуват в това населено място.

Ако търсите информация за община Трекляно и отворите сайта на областната администрация в Кюстендил, за това населено място ще прочетете, че се намира в силно пресечен планински район в Западна България и граничи още с общините Земен и Трън. В цялата община Трекляно според информацията на сайта живеят по постоянен и настоящ адрес 970 души в 19 населени места, като броят на младите жители до 35-годишна възраст е 30 души. Броят на работещите е 133-ма. Като единственото доходоносно за общината производство е посочено горското стопанство.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Е добре де, какво като в Трекляно се решат изборите с тези ново-регистрирани екземпляри. Ако ще Бил Клинтън или Ким Чен Ун да изберат за кмет или Миков , какво ще стане в Трекляно.
  Колко е Бюджета на Трекляно? Много ги раздуваме тия неща, а значението им е никакво.

 • 2
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  До коментар [#1] от "coffee.bean":

  Не е в това въпроса, тия неща трябва да се раздуват, за да се знае, щото утре ДПС ще започне да прави същите номера във общини, където обикновено не е представена като политическа сила. А що се отнася до Трекляно има гора, има горско стопанство, значи има много за сечене!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK