Случаят "Разград", Република България

8 въпроса за трибуната "Моци", които бихте задали, ако не рискувахте да ви нарекат олигофрен

Премиерът Борисов, финансовият министър Горанов и Кирил Домусчиев на откриването на трибуна "Моци" на стадиона в Разград
Премиерът Борисов, финансовият министър Горанов и Кирил Домусчиев на откриването на трибуна "Моци" на стадиона в Разград    ©  LAP.bg
Премиерът Борисов, финансовият министър Горанов и Кирил Домусчиев на откриването на трибуна "Моци" на стадиона в Разград
Премиерът Борисов, финансовият министър Горанов и Кирил Домусчиев на откриването на трибуна "Моци" на стадиона в Разград    ©  LAP.bg

1. Какво е Моци?

За неизкушените от футбола - Моци е човек. Румънски футболист, един от трофейните екземпляри на "Лудогорец" (Разград), шампионът на България. Велик е заради заслугата му за класирането на отбора в групите на Шампионска лига, когато се наложи да играе вратар и спаси решителни дузпи. Но и хулиганства - неотдавна изрита в гърдите нападател на ЦСКА, в друг случай показа среден пръст на феновете в Ловеч. Не затова, разбира се, (случва се на всеки футболист), на Моци е кръстена най-новата трибуна на стадион "Лудогорец Арена" в Разград. Трубината беше открита тържествено предишния петък в присъствието на най-висши държавници и в тройно щастливо съчетание: "рязане на лента", 70 години "Лудогорец" и мач за узаконяване на шампионската титла - за четвърти път след 4:1 срещу "Локомотив" (София).

2. Каква трибуна?

Новата трибуна е съоръжение за 2308 зрители, частично покрито и с много екстри, сектор от стария разградски стадион, който собственикът на футболния клуб "Лудогорец" Кирил Домусчиев е амбициран да реконструира до края на тази година, така че да може да приема мачове от груповата фаза на Шампионската лига и да не се налага да играе в София.

"Ако общината отпусне 20% от 20 милиона, ние ще осигурим останалите. Ние с брат ми ще осигурим 16 милиона и да започне строежът на стадиона напролет", казва Домусчиев миналия ноември.

Защо общината? Защото стадионът в крайна сметка е общински и предназначението му е да радва разградчани. "Лудогорец" го обитава по силата на договор с общината, според който жителите на града покриват текущо и сметките за вода, ток и газ (теренът се подгрява в студените месеци от инсталация на газ).

Въпросната трибуна, прерязването на чиято лента за жалост беше съпътствано от скандал (ще стане въпрос по-долу), представлява една пета от планирания капацитет на целия стадион, който е 12 500 места - съотношение 1:3 спрямо броя на жителите на Разград или по една седалка на всеки трима разградчани. Неслучайно въпросът за очакваната запълняемост на стадиона се оказва толкова чувствителен.

3. Разград?

Разград, Североизточна България, е една от петте най-бедни области в България, редом със Силистра, Монтана, Търговище и Ловеч, според данните от регионалните изследвания на ИПИ. Безработицата е рекордна - 20.7%, един от всеки пет, доходът на лице от домакинството е между най-ниските в страната - 3264 лв. годишно, или 272 лв. на месец. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е наполовина на софийския - толкова е разликата в стандарта, която, както ще стане въпрос, може да се прелети с хеликоптер за час и половина. Следователно Разград се нуждае от инвестиции, програми за заетост, подкрепа на предприемачеството и задържане на младите, пари за образование... но преди всичко и най-вече от нов футболен стадион и зрелища.

Увлечен от ентусиазма на собственика на "Лудогорец", както сам обясни, разградският кмет Денчо Бояджиев (незвисим, подкрепен от БСП, от 2010 г. според местната преса член на ордена на рицарите тамплиери) кандидатства по програмата на кабинета "Орешарски" "Региони в растеж" и печели 3 млн. лева за изграждане на трибуната "Моци" (следете числата). Поръчката за строителството печели фирма, свързана Домусчиев, която се ангажира да свърши работата за 4 млн. лева. Разликата не притеснява кмета, който разказа през седмицата, че за реновацията на стадиона му е бил обещан втори транш от още милион "догодина", като продължението на програмата "Региони в растеж". "Догодина" обаче премиер е вече Бойко Борисов, спорната инвестиционна програма е прекратена и кметът сяда, пише писмо до Борисов, който очевидно се отзовава, и с решение на Министерски съвет от март са отпуснати още 2 милиона. За това и на откриването на въпросната трибуна Кирил Домусчиев благодари поред на номерата на Орешарски, на Борисов и на общината.

4. 20% от 20 милиона не са ли 4 млн.?

Точно така. Първоначално се говори за 4 млн. държавна субсидия, толкова е спечелената обществена поръчка, но дали поради преразход на строителните дейности или по други причини, които около данданията тази седмица останаха неизяснени, някой някъде е направил избор, че от името на данъкоплатците държавата ще участва в инвестицията за стадиона с допълнителен милион. Кметът на Разград обясни пред "Капитал", че допълнително е включено оборудване и още строително-монтажни работи. Направена е процедура за тези допълнителни строителни дейности, подписан е договор със същата фирма и тя получава още 1 милион лева. Пет милиона отпуснати става равно на пет милиона усвоени лева.

5. Какво празнува Разград?

Разград празнува откриването на "Моци", за която трибуна с целева субсидия от бюджета са преведени 5 млн. лева, предварителният бюджет е надхвърлен с 20%, но поне ги е усвоила фирма, свързана с "Лудогорец". Празнува стратегическото си ориентиране като столица на футбола (не може всички да са високотехнолигични). "Лудогорец" за пет години е внесъл 12 млн. лева данъци в бюджета на общината, според кмета. Разград може само да се надява, че избраната стратегическа ориентация ще донесе благоденствие и ще изглади поне донякъде социалните контрасти, които празничният ден демонстрира.

Обявено е грандиозно събитие, ще дойдат премиерът, финансовият министър и министърът на строителството - да си нагледат инвестицията и да поднесат уважението си към гражданите, разбира се. Поканена е култовата сръбска изпънителка Цеца Величкович - любимка на премиера (който обаче идва само за официалната част и не остава да я чуе), любимка вероятно и на много други. "Лудогорец" дава емоционален реванш на разградчани срещу неволите в живота, защото става национален шампион четири поредни години. В града, в който, както споменахме, човек разполага с 272 лева на месец, цената на билета за мача спектакъл е между 25 и 50 лева. Мнозина, по разкази от там, предпочитат да отпразнуват според тоягата си и препълват по шевовете местните заведения. Любимият клуб пуска безплатни билети за ученици.

На този фон пред стадиона се строяват стотина S-класи и други скъпи автомобили, някъде в района е паркиран и един вертолет, гурме банкетът в специална шатра е за няколкостотин души - както му е редът.

6. Кой е Кирил Домусчиев?

Той е едър български бизнесмен, ръководи една от значимите бизнес структури в България и като такъв миналата година оглави работодателската организация КРИБ.

По данни за 2013 година консолидираните приходи на холдинга "Адванс пропъртис", който обединява почти всички предприятия на Домусчиев са 520 млн. лева, а печалбата 75 млн. лв. Голяма част от тези приходи и още повече от печалбата идват от му фармацевтичния бизнес.

Ако върнем лентата назад, по време на масовата приватизация Домусчиев е между учредителите на фонд "Напредък", в който по-късно придобива мажоритарна собственост. С банково финансиране, обезпечено с някои от приватизитарните активи, през 2000 г. купува мажоритарния пакет в завода за ветеринарни продукти "Биовет". "Биовет" днес е част от холдинга "Хювефарма", собственост на братя Домусчиеви - с три завода в в Пещера, Разград и Ботевград, производствени мощности в САЩ и търговия с ветеринарни продукти по цял свят. Около 1000 заети, над 300 млн. лева приходи и над 60 млн. лв. печалба (данните за 2014 още не са обявени). Миналата година "Хювефарма" изтегли  275 млн. евро заем - колкото е печалбата на цялата бизнес група за около 7 години, за да изкупят братя Домусчиеви от акционера си The Rohatyn Group и миноритарния пакет акции от 36.6% в "Хювефарма".

Другата голяма фирма от групата е Български морски флот, но за миналата година той е на 19 млн. лева загуба и резултатите му се влошават. Братята държат и концесията на товарните терминали на пристанище Бургас, срещу което са поели ангажименти за инвестиции от над 120 млн. лева, макар и разсрочени за много години. Имат също инвестиции в недвижими имоти  - комплексът Este в софийския квартал Изток, теренът от 122 декара в широкия център на София (на бившия завод "Балканкар Средец"). Не на последно място заедно с "Титан" държат почистването на половината квартали на София срещу годишен бюджет от 45 млн. лева.

Най-много българи разпознават Домусчиев като собственик на футболния клуб "Лудогорец", чиито очаквани приходи от участието в Шампионската лига през изминалия сезон са около 18 милиона евро - над два пъти повече от годишните разходи на клуба. 7. Какъв скандал?

Скандалът тръгна, след като собственикът на "Лудогорец", еуфоричен и на вид подпийнал, след дългия празничен ден беше приклещен от журналисти за коментари и репортерът на bTV го вбеси с въпрос обижда ли го, че стадионът не е пълен. Последва словесен водопад, "олигофрен ли си" - на няколко пъти и избутване с думите "не искам да те виждам". С две думи, неподходящо и неуважително поведение, за което Домусчиев се наложи да се извинява следващите дни.  

Белята щеше да е наполовина, ако по време на несполучливото изявление не беше изпуснал репликата, че лично премиерът и министрите са долетели с вертолет за събитието. През седмицата това зацапа отношенията с тези, на които благодари за инвестициите в стадиона, защото последваха репортажи, изчисления и коментари - колко струвал полетът, защо лети Борисов с вертолет и прочие. Самият премиер даде да се разбере, че от своя страна е много обиден - на Домусчиев, че го е вкарал в неудобна ситуация, на журналистите, че му държат сметка как се придвижва: "Със собствени усилия съм събрал 1.4 млрд. лева бюджетни приходи повече от началото на годината. Вие да поставяте въпроса за 2.9 хил.лв., дълбоко ме обижда." Премиерът пропусна да отбележи откъде идват лично събраните милиард и четиристотин - от работещите българи, от предприемачите, от тези, които плащат данък за потреблението си. Не са негови, нито на финансовия министър Горанов.

 

8. Какво лошо има Борисов да лети с вертолет - Обама има Air Force One?

Нищо лошо, изчисляването на вертолетните разходи наистина изглежда дребнаво. Ако изчислим стойността на решенията, които един премиер взима, бил той премиер на България, времето му в часова ставка сигурно ще излезе много по-скъпо.

Оценката за всичко останало зависи от критерия, който прилагаме към качеството на икономическата политика, към финансовата дисциплина, към поведението на държавните лица.

Начинът, по-който българското политическо лидерство лично решава дали с пари на данъкоплатците ще се финансира стадион, технологичен парк или болница е допотопен, антитехнократски и се опира повече на отношения (на Домусчиев да, на Гриша Ганчев - не), отколкото на икономически изчисления, които да докажат ползите за гражданите. В случая това са всички работещи българи, които дотук са първите финансирали "Лудогорец Арена", а после и бенефициентите на стратегическата футболна ориентация на Разград - неговите 36 хиляди жители. В опит да позамаже очевидната липса на стратегия и наравнопоставеност на (да ги наречем) бизнес играчите във футбола, премиерът отиде по-далеч: "Правителството иска да помогне и на "Левски", и на "Локомотив" (София), които "играят на една нива без осветление," но това е невъзможно заради ЦСКА". Преди време тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев беше тръгнал да развива голфа по подобен начин. Значи, ако премиерът е футболист - футбол, ако е по-префинен - голф. А ако се падне нанотехнолог?

Един-два-четири или пет милиона, кой ще ги усвои, ще изпълнят ли тези инвестиции целите си? В историята с трибуна "Моци" няма и следа от подобна скрупольозност. Довършителни работи - още милион.

Не на последно място, къде е мястото на един премиер - на футболен мач? Да, може да мине за представително събитие, откриване на (държавна) инвестиция, страст на народа и уважение към тази страст. Но погледнат от друга страна, полетът на премиер и двама министри до Разград е чиста проба кампания за предстоящите местни избори, "прерязване на лента". Законът предвижда кампаниите на партиите да не се правят с държавни пари, били те няколко хиляди лева за вертолетен полет, или 5 млн. лева, зависи от гледната точка. В този смисъл предложението на бизнесмена Стефан Шарлопов да плати "тези 2900 лева" за вертолетния полет звучи разумно. Следва да бъдат записани като дарение за предизборната кампания на ГЕРБ.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  phuncky avatar :-|
  phuncky
  • -194
  • +65

  Защо нападнахте вкупом Домусчиев и Борисов за има-няма седмица? Разчистване на сметки ли има тук? Звучи ми нелепо за една наистина обидна дума ("олигофрен"), след която последваха неколкократни извинения, да бъде продължавана тази атака отново и отново.

  А Борисов защо? Защото е отделил няколко часа да почете празник на Разград? Нима Разград не е част от България? Нима там не живеят хора? Или за вас всичко, което не е София, Пловдив, Варна и Бургас, не си заслужава? Сигурен съм, че хората от Видин ще имат какво да кажат по този въпрос.

  Същото е и за инвестициите. Какъв е проблемът, че държавата е инвестирала 5 млн. лв. в общинския стадион? А колко пари инвестираха братя Домусчиеви преди това в същия този стадион, знаете ли? Колко пари инвестираха в терени за подготовката на този отбор и на идните поколения футболисти, с които ще се гордеем? Терени, общежития, организация - тези неща как мислите, че се постигат? И само с пари ли?

  Колко данъци са платили фирмите на Домусчиеви към държавата, колко данъци са платили техните работници? Убеден съм, че надхвърлят многократно тази сума, дадена от държавата на общината. Но вие, като все по-жълта медия, която само търси евтините скандали, сте се вторачили в едни 5 млн. лв. инвестиция в един беден регион на страната. Тези 5 млн. са част от едни други 500 млн. лв. - всички предназначени за цяла България, не само за големите градове.

  А Борисов, че отделил няколко часа и долетял с хеликоптер - това ли е големият проблем наистина? Едни 2900 лв.? Толкова ли струва да обърнеш внимание на беден регион в тази държава? Лошо ли е да си спомнят хората как изглеждат управляващите на живо, вместо да ги гледат само по телевизията, като някакви абстрактни образи. Или се притеснявате, че като отиде Борисов там, той ще стане по-популярен, което на вас ви вреди? Страхотна независима журналистика, бравос! Но поне го обявете като някакъв вид официална цена - даваш 2900 лв. и държавата ще ти обърне внимание. Само да не излезе, че е подкуп, защото при вас ни така, ни иначе.

  Престанете да мислите в теснотията на буржоазния си живот. Има хора, които с мъка си изкарват парите и подобни празници за тях за веднъж на десетилетие. Десетилетие! Там няма концерти, няма богат културен живот, не съм сигурен дали има кино дори. И вие правите такъв скандал, че някой е поискал да направи нещо за този регион? Как не ви е срам?!

 • 2
  dbn19396672 avatar :-P
  dbn19396672
  • -120
  • +43

  До коментар [#1] от "phuncky":

  Браво на колегата форумец! Мързи ме да пиша та две не виждам, но съм напълно съгласен с него. А в това, че Борисов реже Прокопиев и кученцето му президента за държавни поръчки няма нищо лошо, и колкото и Капитал да плюе, всички знаят що за стока е собственика ви....

 • 3
  jiffylube avatar :-|
  jiffylube

  [quote#1:"phuncky"]Има хора, които с мъка си изкарват парите и подобни празници за тях за веднъж на десетилетие. Десетилетие! Там няма концерти, няма богат културен живот, не съм сигурен дали има кино дори.[/quote]

  Мисля, че доста по-добре щеше да е, ако тези пари бяха инвестирани в културен живот. Макар, че люпенето на семки и рязането на ленти може и да е културно мероприятие според някои - не знам.... Този "скандал" не е създаден от тази статия, нито тя го подкрепя, скандалът или поводът за него много ясно се вижда как е създаден...
  И напротив - обида и срам е точно това, което се е случило и което продължава да се случва - бутафорни "имиджови" "инвестиции", които едва ли ще улеснят живота на тези хора, които "с мъка си изкарват парите"... Какво ще спечелят тези граждани от споменатите милиони "инвестиция" Зрелище? Хлябът може да почака...
  Ще намали ли безработицата, ще стимулира ли образованието? Какъв е икомическия ефект се пита?

 • 4
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  Домусчиев да не е влезнал във форумите да коментира напоследък??
  Питам, понеже партиите, както и ГЕРБ, обещаха да не ползват тролове ...
  Иначе имам два въпроса:
  - защо инвестиция в преразход от общо 5 млн. лв. за сметка на данъкоплатците изисква още повече разходи от хазната за пътуване на премиер и министри с вертолет, коли, охрана да резнат лентата на тази инвестиция?
  - кога собствениците на Лудогорец ще приключат техния дял от ремонта на стадиона?
  Иначе Лудогорец е най-добрият в момента български футболен отбор, надявам се - без държавна и съдийска помощ

 • 5
  phuncky avatar :-|
  phuncky

  До коментар [#3] от "jiffylube":

  Нима спортът е нещо лошо, което трябва да е на заден план? Нима няма постоянни коментари как българският спорт замира, как децата стоят по цял ден пред компютрите и надебеляват?

  Икономическият ефект е следен: когато има мач от ЕКТ, идват запалянковци, журналисти, ТВ екипи - една сурия народ. Тази сурия народ ще плати за хотел, вечеря, някой-друг сувенир. Покрай това ще станат известни другите културни събития в Разград, като Панаира на киселото мляко. Кой знае, защо да не се възродят и ежегодните в миналото музикални "битки"? Да не говорим за така известния напоследък туризъм - има какво да се види и в тази част на България. И така излиза, че освен имидж за Домусчиев, се изгражда имидж и за Разград и региона. Едно забравено от всички китно местенце (защото там наистина е много хубаво) ще живне, ще успее малко от малко да нададе глава над повсеместната мизерия. Лошо ли е това пък питам аз. Вие виждате едни 5 млн. лв. "заровени" в стадион, аз виждам 5 млн. дадени за бъдещето на града и региона, бъдещето на децата.

 • 6
  phuncky avatar :-|
  phuncky

  До коментар [#4] от "krastitel":

  Моля те, не ме обиждай. Коментирам из "Дневник" и "Капитал" от близо 10 години.

  Да ти отговоря на въпросите:
  - пътуването е показване на уважение към разградчани и техния празник (техния, защото "Лудогорец" съществува като футболен, че и баскетболен клуб много преди Домусчиеви), така че ако на уважението да отидеш в забравен регион му сложиш цена, кажи да я знаем всички
  - собствениците плануват цялата реконструкция на стадиона да завърши най-късно следващата година, като първите стъпки ще са след края на футболния сезон; да не забравяме, че планът и организацията за обновяването на съоръжението са на тяхна сметка

 • 7
  tedif avatar :-|
  tedif

  Хайде по-полека,че току виж си си настъпил езика.Ще ти трябва и по-нататък за *лизане* на нЕкои части на лицето Д.
  *младите бизнисмиени* в държавата България си имат характерни и отличителни черти,като основната е неясен и криминален начин на придобиване на ОМЦ/основни материални ценности/.Това е по др.Крал Мракс,дето цял живот пръчка не е поместил,ама написал ръководство как да пречим на онези,които местят планини.
  *Хляб и зрелище* е нужно на плебса и това са го казали римляните....

 • 8
  avalanche avatar :-?
  avalanche

  Най-новата придобивка на Созопол - стадион "Арена созопол" вече е открит.

  Финансирането е от общината. За изграждането са изразходвани около 13.5 млн.лв. общински средства. Кметът Панайот Рейзи е президент на футболния клуб....

  Арх. Петков от Бургас е автор на проекта за „Арена”-та, който съобразява с възможностите и капацитета на града, който е само с 4 500 жители. Две трети от тях - около 3 хиляди могат да седят и да гледат мачове на седалките на стадиона...

 • 9
  avalanche avatar :-|
  avalanche

  Идеята ми е че десетки общини в България инвестират в момента в нови стадиони...като повечето са по скъпи от този в Разград...

  http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/10/2319621_zapochna_stroejut_na_stadiona_v_simitli_za_55_mln_leva/

  Проектът за реконструкция и модернизация на стадиона в Симитли на стойност 5.5 млн. лева започна днес с ритуална копка.

  Той се изпълнява по програмите за трансгранично сътрудничество с Македония и Гърция и е финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. по мярка 321.

  След обновяването стадион "Септември" вече ще бъде с 2000 седящи места, трибуните ще разполагат с козирки, а теренът ще бъде осветен.

  Към съоръжението ще бъде изградена и многофункционална зала с 1200 места. В нея ще може да се практикуват футбол на малки врати, баскетбол, волейбол, хандбал и други спортове, като ще се използва и за културни прояви.

  Реконструкцията обхваща и хотелска част с до 50 места в старата административна сграда на стадиона, която ще бъде основно обновена.

  Проектът включва и изграждане на многофункционални центрове за спорт и отдих на открито в пет населени места в община Симитли и нов плувен басейн. Те ще бъдат достъпни и за хора с увреждания.

  По план строително-ремонтните дейности трябва да продължат десет месеца. В това време отборите от всички възрасти на "Септември" ще играят мачовете си на стадиона в село Крупник, който вече бе обновен по друг проект на общината за около 5 млн. лева.

 • 10
  matz avatar :-|
  matz

  Хората, които не гледат бг футбол да не възхваляват гелосания пудел. Не се отличава особено от останалите футболни босове. Абе какво въобще коментираме човек, който се наслаждава на компанията на хора като Гърнето и Праховеца от Титан, Ветко и Маринела Арабаджиеви и др. подобни. Гелосаната мастия просто се самозабрави. Уви... преди две години му симпатизирах. А може да попитате и хората от Разград какво мислят за него.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход