Кремълски поток
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кремълски поток

Кремълски поток

Откъде протича руската пропаганда, за да стигне до София и Скопие

16196 прочитания

Малко преди в България да заглъхне смехът от пропагандната бомба на официалната руска информационна агенция sputniknews - че България а-ха и да тръгне да анексира Македония, тя стана част от официалната политика на Кремъл. "Вече се изказват даже и идеи защо да не я [Македония] разчленим: да дадем част на Албания, а част на България", каза на 20 май руският външен министър Сергей Лавров. Налудничавият коментар "Какво се мъти на българско-македонската граница" беше публикуван във вторник в sputniknews - агенция, която за разлика от предшественика си РИА "Новости" (която вече работи само за вътрешна консумация) не се и старае да изглежда като медия. В сряда темата беше подхваната от проправителствените медии в Македония, а малко по-късно и Лавров вече се позова на тези идеи.

Българското Министерство на външните работи определи внушенията като "крайно безотговорни" и едва ли имаше нужда да казва повече. Просто абсурдната теза за намерението на София да анексира част от Македония може да предизвиква насмешка дори у Божидар Димитров. "Другарят Лавров да се обърне към албанския президент Еди Рама, той ги говори тези неща", коментира той пред "Капитал" и допълни в характерния си полусериозен националистически стил: "Аз Македония я искам цялата - свободна, демократична държава, на своето българизирано население."

"Сега поне знаете как се чувстват украинците", обобщава шеговито наблюдател на кризата в Украйна. Това би бил най-логичният извод от ситуацията. Проблемът е, че тази пропагандна бомба е само ехо на поредица от подобни подмятания, част от които намират радушен прием в България.

Тръбопроводни конспирации

На 24 април отново колумнистът на sputniknews Андрю Корибко стигна до извода, че кризата в Македония от последните седмици е опит за дестабилизация на страната, чиято цел е да се блокира възможността проектът "Турски поток" да стигне до Европа. Според него САЩ се опитват да "неутрализират този геостратегически маршрут", използвайки модел сякаш директно взет от Сирия.

Тезата първоначално не намира много резонанс. Известно време се обсъжда в pravda.ru, където част от интервюираните руски експерти директно я отхвърлят. Например директорът на Фонда енергийно развитие Сергей Пикин логично заключва: "Проектът се планира до границата с Гърция. Ние на територията на ЕС въобще не трябва да стъпваме... и тъй като няма да строим този газопровод, то не ние решаваме откъде той ще преминава. Така че аз не бих причислил събитията в Македония конкретно към "Турски поток".

Всъщност самата "Газпром" никога не е казвала, че ще строи нещо повече от газопровода до Турция. Затова и например претенциите на Гърция да вземе наведнъж от газовата компания очакваните занапред приходи бяха посрещнати в Москва с вежливо повдигане на веждите. След отказа на ЕС да промени законодателството, така че то да отговаря на изискванията на руската компания, тя коренно промени стратегията си за директно стъпване на европейските пазар (например отказа се да разменя активи с BASF и т.н.). Новата политика на "Газпром" е: "Като искате нашия газ, постройте си сами тръбата." Тоест, ако потребителите в Италия или Австрия желаят да получават суровината от гръцко-турската граница, те сами трябва да прокарат инфраструктурата, или по-скоро да подпишат дългосрочни договори за доставка, а системните оператори в транзитните страни да построят съответните газопроводи. Ако Eni и OMV, примерно откажат да се ангажират, то газопровод просто няма да има и газът ще продължи да си тече по сегашните маршрути. И засега всичко изглежда така, че със или без криза в Македония транзитният газ няма да мине точно оттам.

Въпреки това на 7 май конспирацията на sputniknews прелива към далеч по-агресивния regnum.ru (определян шеговито като информационната агенцията на бившия СССР). Там вече се говори, че Вашингтон подготвя "български сценарии" в Македония , т.е. сваляне на правителството, което подкрепя проекта "Турски поток".

Едва тогава тръбопроводната теория за кризата в Македония се промъква и в нашите медии. Неин пръв изразител е социологът доц. Иво Христов. "Кой знае защо едновременно с размириците в Скопие пристигна висш американски държавен чиновник в Гърция, който предлага контравариант на "Турски поток". Тоест въпросът е да сринете цялата линия, като дестабилизирате Македония, защото "Турски поток" не може да мине отникъде", казва Христов пред glasove.com. В интервюто се развива тезата, че Македония е просто част от глобалния геополитически сблъсък между Русия и САЩ и държавата е станала жертва на опита си за сближаване с Москва.

По-късно темата се развива от Петър Волгин, Калина Андролова и Боян Чуков. Общата теза е, че, да, и в Македония, и в Украйна, и в България хората имат обективно право да протестират. "Те изглеждат напълно естествени и оправдани", казва Волгин. Само че "както наркотърговците продават едни цветни и весело изглеждащи хапченца, от които ви става хубаво, така и тези пласьори на "демокрация" ви заглавичкват с понятия като "върховенство на закона", "евро-атлантически ценности", "морал в политиката", заключава той.

 Не точно пета колона

Най-малкото общо кратно, което обединява поддръжниците на тази теза, е тяхната убеденост, че зад протестния Майдан в Киев няма как да не стоят САЩ и Джордж Сорос. И съвсем естествено Македония също сега се вписва в тази логика. "Убеден съм, че съществуват жестоки вътрешни проблеми и разкол в македонското общество. Но съм и убеден, че има намеса отвън. Защо точно сега станаха протестите, Груевски управлява вече девет години? Кой даде на Заев тези записи точно сега", обяснява пред "Капитал" Иво Христов позицията си. Избрахме да говорим точно с него, защото социологът отдавна защитава консистентна теза, според която Западът умишлено използва конфликтите в региона, за да държи държавите в подчинено положение, а самата Русия е потисната, за да не се превърне тя в глобален конкурент.

За разлика от повечето апологети на руската позиция по всеки въпрос Христов е готов да подкрепи тезите си със смислени аргументи. Той често цитира обяснението на икономиста Александър Гершенкорн за това, че в по-слабо развитите държави правителствата имат имат по-голяма роля в икономиката, като осигуряват капитал и организираност. И поне на пръв поглед Русия прави точно това и просто не е социално или политически подготвена за либералния капитализъм от Западен тип. На контрааргумента, че често използва готови конструкции (като англосаксонската "тактика на анакондата", фраза широко разпространена в руските геополитически дискусии), взети директно от формиралата през последното десетилетие нова руска идеология за противопоставяне на Запада, той отговаря, цитирайки руския дисидент Александър Зиновиев: "Аз съм суверенна държава от един човек." Той допълва, че вижда достатъчно съвпадения между действията на "Газпром" и западната реакция, за да може сам да стигне до извода за значението на протестите в Македония за "Турски поток".

Всъщност  Христов трудно може да бъде класифициран в лесната графа на "руската пета колона". "В България винаги трябва да бъдеш сложен в някаква графа, аз мога да кажа същото за вас (по повод обвиненията към "Капитал", че е проводник на американски, неолиберални и т.н. интереси - бел. ред.). Социологът дори трудно може да бъде определен като прокремълски настроен. "Путин е просто разочарован западник, не бих казал, че точно той е моделът на алтернативата на Запада", отговаря Христов.

Новите антизападници

Всеки разговор с хората, които виждат дългата ръка на Запада и по-конкретно тази на Сорос, неизбежно завива към въпроса: одобряват ли авторитарния режим в Москва. Макар че за изолационистката политика на Русия, нарастващият милитаризъм или потъпкването на човешките права винаги се намира по някое извинение, малко са хората, които открито застават зад Владимир Путин. Жилото е насочено в друга посока.

"В България има сериозно разочарование сред интелектуалците и хората. Вижте тези докъде докарахме България - до разруха. Някога бяхме развита държава, а сега сме развиващата се", отговаря Христов. И добавя: "Да, разочаровани са от Запада, той не направи нищо за нас или ако подпомага някого, това е удобната му интелектуална прислуга у нас."

За Христов България е изоставена, а Западът винаги я е пренебрегвал. Според него, вместо да налива ресурс и у нас (както например в Турция), още от времето на Уинстън Чърчил като първи лорд на адмиралтейството през Първата световна война България официално се счита за безинтересна. За разлика от София например Варшава е във фокуса на неговото внимание, там се изливат ресурси и страната става важен център за западната политика. Христов само отчасти приема аргумента, че може би Полша просто предлага по-добри условия за бизнес, по-малко корумпирана държава е и че може би поляците са направили нещо повече от това да бъдат поляци, за да са интересни на западния бизнес и политика.

Разговорът някак си неусетно започва да се върти около тезите, които се използват в Русия, за да се обясни вредното влияние на Запада - той някак си е бил длъжен да налива пари, да се държи наравно с Русия, а не да я пренебрегва при взимането на различни решения и, че е виновен за местните корумпирани елити. Независимо от това, че всъщност Русия е една от най-богатите на природни ресурси страни, с огромен интелектуален потенциал и традиции, които нито един източноазиатски тигър някога не имал.

-------

*проследяването на публикациите в руската и българската преса е направено от Peceptica Media Research

Малко преди в България да заглъхне смехът от пропагандната бомба на официалната руска информационна агенция sputniknews - че България а-ха и да тръгне да анексира Македония, тя стана част от официалната политика на Кремъл. "Вече се изказват даже и идеи защо да не я [Македония] разчленим: да дадем част на Албания, а част на България", каза на 20 май руският външен министър Сергей Лавров. Налудничавият коментар "Какво се мъти на българско-македонската граница" беше публикуван във вторник в sputniknews - агенция, която за разлика от предшественика си РИА "Новости" (която вече работи само за вътрешна консумация) не се и старае да изглежда като медия. В сряда темата беше подхваната от проправителствените медии в Македония, а малко по-късно и Лавров вече се позова на тези идеи.

Българското Министерство на външните работи определи внушенията като "крайно безотговорни" и едва ли имаше нужда да казва повече. Просто абсурдната теза за намерението на София да анексира част от Македония може да предизвиква насмешка дори у Божидар Димитров. "Другарят Лавров да се обърне към албанския президент Еди Рама, той ги говори тези неща", коментира той пред "Капитал" и допълни в характерния си полусериозен националистически стил: "Аз Македония я искам цялата - свободна, демократична държава, на своето българизирано население."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Като изключим реалността около възникването на т.н. Македония като самостоятелна държава, т.е. една напълно измислена нация, в която има и днес самоопределящи се групи като албанци, българи и сърби и ако се "върне" историческата лента, наистина разпада на тази изкуствено създадена държава си изглежда доста естествен, все пак доколкото нещата се случват в 21 век, няма как, а няма и никакъв смисъл, всички да започнат да се правят на Путин и да си "взимат" това което си е исконно тяхно.
  А що се отнася до свързване на ТП със събитията в Македония и опитите на Запада да провали поредния велик руски проект, от тях лъха толкова силно на руска водка, че няма какво да се коментира.
  Но върха на неадекватността според мен е, че ако някакви издания в Русия си позволяват да пишат всякакви щуротии ( нещо нормално, има ги навсякъде по света) това да бъде изговорено от огромния дипломат, ченгето Лавров, показва, че достигната някаква нова висота в некадърността и безсмислената грубост, с което поставят даже отявлени привърженици на политиката на Путин и Ко, като например Сидеров, в крайно неудобно положение и да му се налага, да не отговаря на въпроса какво му е мнението за това изказване, а да набляга, че ние не сме имали адекватна позиция за Македония в всичките тези години - само по себе си доста вярно съждение, но нямащо нищо общо с въпроса и днешната ситуация.

 • 3
  virakocha avatar :-|
  EU defender

  Елементарно е - Русия ВИНАГИ е работила ПРОТИВ интересите на България. И не само на нас. А за това обвинява империалистите, фашистите и т.н. Колкото по-далеч от империята на злото, толкова по-добре!

 • 5
  iwonow1 avatar :-|
  iwonow

  "Не им искам нито меда ,нито жилото " беше казал наш умен сънародник -повече такива ни трябват сега ,но уви ...

 • 6
  buran avatar :-|
  buran

  не знам защо удобно се пропсука, че изцепката за това, че част от Македония може да се присъедини към България я пусна Божидар Димитров

 • 7
  gg avatar :-|
  gg

  А защо му трябваше на Борисов да казва, че струпваме войски на границата с Македония?!? Като не разбира от дипломация, да пита съветниците си, а не да се изхожда по всеки въпрос неподготвен и да забърква каши...

 • 8
  gg avatar :-|
  gg

  До коментар [#4] от "EU defender":

  А как е на български "москаляку на гиляку"?

 • 10
  atcomtatz avatar :-|
  Уточнител

  На всеки що годе разумен човек в страната е ясно, че Волгин и компания са най-обикновени (макар и доста интелигентни) платени руски агенти в България


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK