Потъналата община

Община Сопот се състои от само две населени места и е възстановена като община през 2003 г.

Потъналата община

Как Сопот пръв построи пречиствателна станция и се оказа фалирал

Огнян Георгиев
16409 прочитания

Община Сопот се състои от само две населени места и е възстановена като община през 2003 г.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Веселин Личев е от типа хора, които можете да чуете отдалеч. Кметът на Сопот говори високо, размахва ръце и не се притеснява да демонстрира какво мисли. Когато "Свидетелите на Йехова" дошли в Сопот да обикалят от врата на врата, той ходел след тях, за да разяснява на хората каква секта са. Когато програма "Околна среда" му наложила 25% финансова корекция преди 6 години, той започнал да ходи от врата на врата, за да иска да му възстановят парите. Когато "Капитал" написа преди седмица, че е нагло кметът да блокира общината, за да не бъдат допуснати съдебни изпълнители, при това на живо по телевизията, Личев покани вестника на среща.

Накратко, ситуацията е следната. През 2008 г. Сопот е сред първите, които решават да строят пречиствателна станция за отпадъчни води - схемата, по която десетки други общини по-късно ще пропищят, тъй като проектите там са огромни като стойност и понякога корекциите по тях заплашват общинските бюджети. Поръчката е обявена, явява се един кандидат, печели и договорът е подписан през април 2009 г. Една година по-късно управляващият орган на програмата открива нередности и ограничителни условия в поръчката и налага 25% финансова корекция на договора. Върху договор от 18 млн. лв. това са 4.5 млн. лв. Това е убийствена санкция за община с годишен бюджет около 5 млн. лв. Сопот довършва строежа на станцията, за да не се налага да връща всички пари, но оттогава насам е като ходещ мъртвец - изпълнителят си иска парите, които общината няма откъде да намери.

"Елементарни, прости критерии"

На срещата в общината присъстват всички изтерзани главни герои в тази сага. Кметът Личев е поканил Таня Славова, която е координатор на европейските проекти, Стоянка Ангелова, която е счетоводителят на общината, и Костадинка Андонова - юрисконсулт. В последните 6 години те са имали достатъчно време да изговорят всичко, което имат по въпроса. Затова сега говорят един през друг, като трупат документ след документ върху масата. Има проверки от прокуратурата, становища на съда, писма между общината и МОСВ.

На въпроса защо не са обжалвали толкова време финансовата корекция, ако не са съгласни с нея, Андонова казва, че нямат документ, който да обжалват. "Не са ни пратили становище. Пратили са ни само някаква кореспонденция между звената на програмата. Това не се води акт, който да обжалваме", казва Андонова. Казват един през друг, че са искали многократно становище за наложената корекция, но не са получили. От МОСВ отговориха, че "още през 2010 г. община Сопот е уведомена официално за наложената финансова корекция в размер на 25%".

Между другото и двете може да са верни. Стара практика на управляващите органи е да не оформят корекциите си като индивидуални административни актове именно за да не могат да бъдат обжалвани в административен съд. Опцията е да бъдат заведени като гражданскоправен спор. За това обаче на общината ще й трябва процент от сумата - около 200 хил. лв. "Откъде да ги взема", вбесява се Личев. На забележката, че ако са били дадени преди толкова време, са щели да излязат по-евтино на общината от сегашната ситуация, той вдига рамене. Андонова и Славова смятат, че сега ще могат да заведат административно дело, защото Националното сдружение на общините вече имало такива случаи. Шансът обаче е минимален, защото, дори да има благосклонен да го разгледа съд, срокът за това отдавна е изтекъл.

Основната защита на общината е, че условията не са били ограничителни, нямало е предварителен контрол, а те са наказани несправедливо и съдът е отменил това. За да докажат първото, вадят анализ от фирма "Ет Ем Тайм - Иван Митев", която е доказала, че има десетки фирми в страната и Европа, които могат в консорциум да изпълнят условията. Защо се е явила само една? "Откъде да знам", казва Личев. После заявява, че преди да подпише договора, е отишъл на разговор при Томислав Дончев и тогавашния зам.-министър на околната среда Ивелина Василева и е казал, че има само една оферта. Не стига дотам да твърди, че този разговор го е подтикнал да подпише, което е хубаво, защото елементарна проверка показва, че към момента на подписване на договора - април 2009 г., Дончев е кмет на Габрово и надали е имал какво да му каже по въпроса. Всъщност изглежда, че е навик на кмета на Сопот да смесва факти с предположения и да ползва в своя защита дори неща, които няма как да са верни.

"Елементарни, прости критерии заложихме. За да защитим бюджета, че няма да бъде откраднат като в Карлово, където консорциум взе 1.2 млн. лв и изчезна. Какво става с кмета", казва Личев. Това също е интересно твърдение. Поръчката за пречиствателна станция на Карлово е години по-късно - 2012 г., и няма как да е повлияла върху решението на община Сопот. "Елементарните, прости критерии" включват изграждането на 10 по-малки пречиствателни станции или 1 голяма, 7 млн. лв. кредитна линия, поне 300 работници. Няколко одита - на АДФИ, на Одит на средствата на ЕС и на ОЛАФ, доказват, че тези критерии са силно ограничителни, но кметът и администрацията му не са съгласни.

Единият одит - на АДФИ, е паднал в съда според решението на Карловския съд, потвърдено от Административен съд - Пловдив. Това решение е знамето на Веселин Личев. Той се позовава на него през няколко минути. Според МОСВ обаче това решение не е по същество и не казва, че няма нарушения в поръчката, а само, че кметът не е лично отговорен. Кметът на Сопот говори с презрение за "юристките" в София. "Допуснаха едни управляващи органи да колят и бесят, без да имаш право да обжалваш", отсича той.

Истини и лъжи

Сред тези вопли и обвинения е лесно да се изгубиш. Сопот изглежда като малка, клета община, пострадала от чиновнически произвол, която смело е започнала да изпълнява сложен проект, но се е опарила зловещо и още дълго ще духа пръстите си. Но само на пръв поглед.

Като начало всеки кмет носи отговорност за поръчките, които минават през неговата община. Особено когато те са за три пъти и половина бюджета на тази община. Опитът на Личев да убеди всички, че го е сполетяло бедствие въпреки добрите му намерения, се разбива във факта, че той не е направил максимално бързо онова, което е можел, за да спаси общината. Два различни източника, запознати със ситуацията, разказаха на "Капитал" как и МОСВ, и Томислав Дончев (като министър) са лобирали пред фонд ФЛАГ за удължаване на кредитната линия на Сопот, който по това време е имал револвиращ кредит за мостово финансиране. Вместо да побърза да сключи тази сделка, кметът е решил да играе картата с оплакването и прехвърлянето на отговорност с идеята, че държавата ще се намеси. "Принудиха ме да подпиша тристранно споразумение с фонда и банката и казаха - връщаш парите", казва самият Личев. Сопот е върнал кредита си и когато е опитал да получи нов такъв по-късно, ФЛАГ вече е отказал. Дончев си спомни как е бил на посещение в Сопот през 2011 г., за да говори с общинския съвет за корекцията, и е открил, че част от съветниците дори не знаели, че има подобен проблем.

Личев и неговите служители са прави да твърдят, че министерството е играло твърдо в административните трикове. Да, то е отказало да признае решението на съда за меродавно и също така е използвало юридически похвати, за да попречи на общината да обжалва санкцията. Но погледнато откъм София, това не е било, за да се накаже безцелно една община, а за да се запазят средства, които в противен случай са щели да бъдат уловени от европейските одитори.

Сопот също използва трикове. На срещата с "Капитал" е показано "мемо" от среща между одиторите от Одит на средствата от ЕС и администрацията на Сопот. В него се твърди, че корекцията е несъстоятелна и трябва да падне. Подписано е от Радослав Недялков - старши одитор от ОСЕС. "Капитал" се свърза с Недялков. Той не само отрече да е подписвал подобен документ, но и въобще да е съставял или представял такъв. Практиката на одиторите наистина не е да съставят предварителни документи, защото всеки техен доклад минава през три проверки, преди да влезе в сила. Това води до извода, че община Сопот е съставила сама този доклад, а одитори заявиха пред вестника, че кметът на общината е "заплашвал и изкривявал думи", само и само за да не се зачете в одита и да види собствените си грешки. 

Съзвездието Водолей

Разбира се, тези неща можеш да уточниш само впоследствие. На място кметът продължава да претендира, че всичко в поръчката е наред и са виновни държавата и доносниците. "Пишат доноси някакви евроскептици. Ей в тоя шкаф имам цял куп", казва той и отваря шкаф с папки. "Пишат срещу всички живи. Като написаха за станцията, и спряха плащанията." Вади от шкафа силно използвана книга "Право на ЕС" и посочва неща, които си е подчертавал. Цитира кога виновна е държавата, че не е транспонирала директиви, и кой трябва да носи отговорността.

Тук е моментът да разширим малко погледа, извън малката стая в община Сопот, за да поставим нещата в необходимия контекст. Поръчката се печели от "ГСМ пауър инженеринг" ДЗЗД, в което участват "Газстроймонтаж", "Европроект консултстрой", "Водоканалпроект - Металпроект инженеринг" и чешката "Витковице пауър инженеринг". Заедно с нея в проекта участват "МВВИ консулт" и "Пловдивинвест". Части от тази констелация от фирми в една или друга комбинация участват във водните проекти на ред общини - Гълъбово, Ихтиман, Костинброд, Златица, Ябланица. В последната община те са дори в почти същия състав - "Пловдивинвест", "МВВИ консулт" и "Витковице пауър" пак са там. Дори фирмата, която е преценявала дали условията на поръчката в Сопот отговарят на изискванията - "Ет Ем Тайм - Иван Митев", също е тук.

Нещо повече - един от собствениците на "МВВИ консулт" и на "Европроект консултстрой" - Веселин Василев, е в управлението на "Аква екопроект системс", които освен в проектите на Костинброд, Ихтиман и Гълъбово участват като изпълнител и във втория етап от водния цикъл на Сопот, който се работи в момента и е за почти 35 млн. лв. Т.е. въпреки проблемите, които са имали в първия си проект, общината е избрала повторно един от изпълнителите по него за новия си, по-голям проект по същата програма.

Поставени в тази светлина, обясненията на общината звучат малко по-различно. "Корупцията не е тук", заявява Личев. Според него тя е на по-високи нива и общината е само невинна жертва на схемите на фирми и други неназовани фактори. Например един от членовете на съвета на директорите на надзора - "Пловдивинвест" - Никола Петков, е бил и в управлението на изпълнителя на строежа "Газстроймонтаж". Това е конфликт на интереси и е забранено. Таня Славова казва, че ДАНС е проверявала случая и е установено, че Петков е напуснал "Пловдивинвест" малко преди поръчката и се е върнал в нея малко след това. "И какво да направя" вдига ръце кметът. "Правим конкурс, всичко. И като приключим, онзи пак цъфва там." Изглежда като схема, съгласява се Личев. И се кръсти, че той не е участвал в нищо нередно.

Когато първите станат последни

Докато улиците й са разкопани от една от фирмите, които участват и в първия проект, община Сопот продължава да е задължена с над 3 млн. лв. към изпълнителя. Пречиствателната станция стои гордо до града, като до момента е пречистила близо 5 млн. литра. Наскоро от изпълнителя дошли и взели платките на компютъра и сега станцията работи само в авариен режим. Пари Личев няма откъде да намери - никой няма да даде заем на общината, а тя може да връща няколко десетки хиляди лева годишно.

Пречиствателната станция генерира приходи, твърди изпълнителят, но тя е собственост на ВиК Пловдив и Сопот няма достъп до тези средства, въпреки че кредитите и лихвите са за негова сметка. Единственият изход е държавата все пак да се смили над Сопот и да отпусне безлихвен заем. Кметът знае това и затова играе играта с телевизионните предавания. Наближават местни избори все пак.

"Усвоявахме евросредства без правила, разбираш ли? Кой е виновен? Първите паднаха в кърви", казва Личев по неговия си начин - разпалено. "Аз вече ще умра", кълне се кметът. Лошото е, че хем е прав, хем не е. Правила винаги е имало. Просто в началото не е било ясно кой и как ще ги налага и кой ще плаща за тях. Сега вече няма съмнение - кметовете, които са допускали нередности. Между другото има документален филм за пречиствателната станция на Сопот. Казва се "Хроника на една сбъдната мечта". Финансиран е с европейски средства.

Веселин Личев е от типа хора, които можете да чуете отдалеч. Кметът на Сопот говори високо, размахва ръце и не се притеснява да демонстрира какво мисли. Когато "Свидетелите на Йехова" дошли в Сопот да обикалят от врата на врата, той ходел след тях, за да разяснява на хората каква секта са. Когато програма "Околна среда" му наложила 25% финансова корекция преди 6 години, той започнал да ходи от врата на врата, за да иска да му възстановят парите. Когато "Капитал" написа преди седмица, че е нагло кметът да блокира общината, за да не бъдат допуснати съдебни изпълнители, при това на живо по телевизията, Личев покани вестника на среща.

Накратко, ситуацията е следната. През 2008 г. Сопот е сред първите, които решават да строят пречиствателна станция за отпадъчни води - схемата, по която десетки други общини по-късно ще пропищят, тъй като проектите там са огромни като стойност и понякога корекциите по тях заплашват общинските бюджети. Поръчката е обявена, явява се един кандидат, печели и договорът е подписан през април 2009 г. Една година по-късно управляващият орган на програмата открива нередности и ограничителни условия в поръчката и налага 25% финансова корекция на договора. Върху договор от 18 млн. лв. това са 4.5 млн. лв. Това е убийствена санкция за община с годишен бюджет около 5 млн. лв. Сопот довършва строежа на станцията, за да не се налага да връща всички пари, но оттогава насам е като ходещ мъртвец - изпълнителят си иска парите, които общината няма откъде да намери.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    pornpig avatar :-|
    pornpig

    Сопотненци да се вземат в ръце и да линчуват кмета, а не да блокират това и онова. Това е най-разпространената далавера с европари, кмета прави нагласен търг, взима си комисионната, тия номера обаче не вървят при еврофондовете и обикновено отказват да платят и общината изгаря. А кмета се прави на герой, вместо да е в изгонен с камъни и в затвора.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход