Коментари Daily 24 май - Спри се народе, вървиш в грешната посока
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 24 май - Спри се народе, вървиш в грешната посока

Митко Пайнера е новият Кирил и Методий. А възпитаничките му получават месечно толкова, колкото един университетски преподавател годишно.

Коментари Daily 24 май - Спри се народе, вървиш в грешната посока

И още: Пенсионните промени - как не трябва да се правят реформи: Цацаров: Няма наказателна отговорност в пеенето на Искров с Василев; Шефът на СЕМ: "Офлянквам" се само с Волгин

16628 прочитания

Митко Пайнера е новият Кирил и Методий. А възпитаничките му получават месечно толкова, колкото един университетски преподавател годишно.

© АСЕН ТОНЕВ


В царството на невежеството

И ние вървим, и няма край

От текст на д-р Тони Филипов в reduta.bg

"Ако си мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството."

(Дерек Бок, президент на Харвард 1971–1991)

Имам идея - да обявим нулева година по отношение на 24 май. Нямаме повод да празнуваме. Имаме бол поводи да го тъгуваме тоя ден - за образованието, за образователите, за образованите…   за изгубения смисъл на изреченията. За прогонването на езика свещен на нашите деди от медиите и превръщането им в царство на първичната неграмотност.

И тоя химн "Върви, народе…" време е вместо "върви" да се сложи "Спри се, народе!" Вървиш в грешната посока, вървиш след простите и неуките, които дори и да искат, не могат. А те и не искат. Спри се и се огледай! Все трябва да ти е останал поне рефлекс за оцеляване.

В есето си "Кирило-методиевско" Георги Марков пише: "Невежеството има също своите училища, университети, институти и академии, чиято единствена цел е да култивира и насърчава с всички средства невежеството. Те имат и своята култура - своите писатели, художници, режисьори и актьори. Използвайки силата на страхотния си съюз, невежите си създават царство на неграмотността."

Да беше жив да видиш пък сега какво е… Те си имат още повече, а ние оставаме и без малкото, което имахме. И да ви кажа честно, все по-често се замислям дали си струва да се съпротивляваме повече.

Митко Пайнера е новият Кирил и Методий. А възпитаничките му получават месечно толкова, колкото един университетски преподавател получава годишно. Падението на българската просвета. Мизерията на българския учител. Невежеството на масовия българския ученик. Бракониерстващите из науката полуинтелигенти… "Върви народе…". И ние вървим, вървим… и няма край, и няма край…

Интелигенцията се отдръпна не само от политиката, но и от обществения живот. И остави съдбата на нацията в ръцете на политическите парвенюта, на интелектуалната макулатура, на хора с тежки морални малформации, на тарикати и откровени престъпници…

Между интелигенцията и народа зее огромна пропаст, която вече не може да бъде запълнена. И подкрепата, която получи и продължава да получава Борисов, е само едно от нейните проявления. Полека-лека, кои съзнателно, кои интуитивно, цялата политическа класа стига до извода, че колкото по-прост е народът, толкова по-лесно им минават номерата.

Медиите са в ръцете на тези, които имат интерес от опростачването ни. И парите са концентрирани в тях. Трябва да стане някакво чудо, целокупно да се потресем от духовната мизерия, в която сме пропаднали, за да се промени нещо. Но чудеса не стават сами. Чудесата ги правят народите. Будните.

Сетих се нещо оптимистично. Новите поколения ще са много по-невежи, но вече няма да преживяват невежеството си. Те ще страдат от т. нар. двойна слепота – няма да знаят, че не знаят. И няма хич да страдат. Защото, както е казано в Библията, познанието носи печал...

Цитат на деня

Фотограф: Георги Кожухаров

Увеличили сме в момента максимално средствата за подкрепа на духовността и културата. Тази година са предвидени 67 млн. лв. и ако с този темп се строят и ремонтират църкви, много скоро няма да има какво да ремонтираме.

Бойко Борисов, премиер

Пенсионните промени

Как не трябва да се прави реформа

От коментар на Десислава Николова, Институт за пазарна икономика

Правителството прие набързо пакет от промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), а начинът, по който стана това, би могъл да послужи за учебникарски пример как не трябва да се извършват промени в която и да е сфера. Ето защо:

1) Никой не знае как и с колко точно ще се вдигат осигуровките в следващите години (участвалите в тристранката миналата седмица). На страницата на МС пише единствено че ще се повишават "плавно". Проектът за промените, разбира се, не може да се намери нито там, нито  все още е качен в базата от законопроекти на страницата на парламента.

От обявеното увеличение с по 1% през 2017 и 2018 г. не става ясно дали то се отнася само за пенсионното осигуряване (Фонд "Пенсии" на ДОО), или включва и някакво увеличение на вноската във Фонд "Безработица", както беше първоначално планирано. 

Не е допустимо такава сериозна промяна, засягаща всички осигуряващи се, да не се съпровожда с точен график, изчисления за очаквани приходи или какъвто и да е анализ.

2) Особено притеснително е, че липсва анализ как промените ще повлияят на приходите и разходите в държавното обществено осигуряване, на заетостта, на сивия сектор, на броя пенсионери и осигуряващи се във всяка една година от периода и т.н. Оценка на въздействието е задължителна при мерки, простиращи се дълги години напред.

3) Недопустимо е такива промени да се гласуват набързо и "на вносител", т.е. на доверие към вносителя (в случая – министър Калфин), без да се представя и гласува самият проект за промени в КСО.

4) В последния момент се прави поредното отстъпление от може би единствената наложителна промяна в пенсионната система – вдигането на пенсионната възраст. Не стига че тя ще пълзи с костенуркови стъпки с от 2 до 4 месеца годишно в следващите 28 години, но от стенограмата разбираме, че и първоначалният план е намален с по 2 години за двете категории труд - на 55 години за първа и 60 за втора.

5) Предлагат се лесни решения (вдигане на осигуровките), а се бяга от най-сериозните проблеми - като ТЕЛК и инвалидните пенсии, които са основната пробойна в разходопокривната система. Те са причината ефективната пенсионна възраст в България да е с около 5 години по-ниска от средната за ЕС (може би вече и повече). Категорийните работници също са част от проблема с ранното пенсиониране, но са относително много по-малко спрямо броя на хората, които се пенсионират по-рано всяка година с инвалидни пенсии.

Решаването на многогодишния и задълбочаващ се проблем изисква обаче много и целенасочена работа, поради което е напълно разбираемо защо мерки в тази посока изобщо не присъстват в пакета "реформи".

Като цяло става дума за изключително лош начине за извършване на промени – набързо и на сляпо, без прозрачност, без оценка на очакваните ефекти, с отстъпление от малкото смислени мерки и без да се засягат най-наболелите проблеми.

А препоръката на премиера към министрите да осигурят парламентарна подкрепа на своите партии за приетия пакет е, меко казано, опасна. По този начин ролята на парламента като законодателна власт и коректив на изпълнителната се свежда само до узаконяване на този изключително вреден модел за правене на политика.

Масрафът за КТБ

Изчислете сами

Светозар Гледачев, финансов анализатор, пред БНР.

Проблемът с КТБ няма да се реши скоро. Той постоянно ще взривява българската политическа и икономическа действителност още поне 10 години. България ще бъде ограбена с около 10-14 млрд с този случай.

Оманският фонд, който има 30% от акциите в КТБ, т.е. 180 млн. лв., съди България във Вашингтон за 700 млн. евро - над от 8 пъти повече от уставния капитал на фонда в банката. Сложете уставния капитал на мажоритарния собственик Цветан Василев, както и на ВТБ (другият миноритарен акционер в) и изчислете колко милиарди ще се дадат.

Накрая Василев ще осъди България, защото в последните 10 години банката е била по документи " блестяща" и заверявана от един от най-големите одитори в света. А международните институции и съдилища вярват на документи.

Всеки лев в може да се проследи в света, но гражданите никога няма да разберат къде са отишли парите от КТБ. И нищо не печелим от този международен одит. Това политиците го правят, за да ни замажат очите. На практика КТБ продължава да се разграбва и ще се разграбва още дълго време. В момента 99.3% от кредитите са необслужвани. При теглене на кредит има обезпечения, гаранции в някаква форма. Кредитите от КТБ не се отпускаха така и сега почти никой да не си обслужва кредитите - това е друга форма на източване на банката.

Едно към едно

Волгин твърди, че конфликтът в БНР не бил синдикален. Може да спорим за понятията, но най-голямото доказателство, че не е по Закона за радио и телевизия, е, че Волгин още не е съкратен. Ако конфликтът беше по този закон (а не по Кодекса на труда), трябваше първи да си отидат нарушителите му. Все още се надявам, че Волгин не говори от името на протестиращите в БНР, независимо че не съм чул някой да му възрази.

В царството на невежеството

И ние вървим, и няма край


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  Bramasole avatar :-|
  Bramasole

  "Трябва да стане някакво чудо, целокупно да се потресем от духовната мизерия, в която сме пропаднали, за да се промени нещо. Но чудеса не стават сами. Чудесата ги правят народите. Будните."

  Дори Тони Филипов не може да напише нищо весело за бъдещето ни.
  Докторът е реалист, не ли?

 • 2
  xmm avatar :-|
  xmm

  Унищожителна статия.....

 • 3
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  Да, днес - 24 май, Бг. е "в царството на невежеството". Но вместо "нулева година за празнуване", предлагам да извлечем ПОСЛАНИЯТА на Кирил и Методи, към бълг. народ. Те са особено валидни ДНЕС:
  "Напред! Науката е СЛЪНЦЕ,
  което във душите ГРЕЙ!
  Напред! НАРОДНОСТТА не пада
  там, дето ЗНАНЬЕТО живей"!
  Нека не забравяме, че и "ний сме дали нещо на света, на вси славяни книги да четат":
  "Бе време, писмеността НАША
  кога обходи ЦЕЛИЙ МИР;
  за ВСЕ СВЕТОВНАТА просвета
  тя бе НЕИЗЧЕРПАЕМ ВИР".
  Вечна обич и благодарност от бълг. народ и гордост за НАШИЯ език:
  "Бъдете ПРЕБЛАГОСЛОВЕНИ,
  о Вий, Методий и Кирил,
  отци на българското знанъе,
  творци на наший говор мил".

 • 4
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Тони Филипов е прав, болезнено прав. Направо сме за дърпане на шалтера.
  На този фон изказването на Боце за увеличените средства за култура звучат кухо и смешно.

 • 5
  bserafimov avatar :-|
  bserafimov

  "Офлянквам" се само за Волгин

  Георги Лозанов, председател на СЕМ, във "Фейсбук"

  На какво ли не съм се нагледал – да ми иска оставката не друг, а Волгин, защото съм се бил "офлянквал". Единственият, по отношение на когото съм се "офлянквал", е самият той.
  Иначе отдавна трябваше да бъде санкциониран, че ден след ден краде ресурс от обществената медия, за да дудне една и съща пропагандна теза, без да допуска алтернативни мнения (та и радиото му плаща за това).
  Волгин твърди, че конфликтът в БНР не бил синдикален. Може да спорим за понятията, но най-голямото доказателство, че не е по Закона за радио и телевизия, е, че Волгин още не е съкратен. Ако конфликтът беше по този закон (а не по Кодекса на труда), трябваше първи да си отидат нарушителите му. Все още се надявам, че Волгин не говори от името на протестиращите в БНР, независимо че не съм чул някой да му възрази.

 • 6
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#5] от "bserafimov":

  "Все още се надявам, че Волгин не говори от името на протестиращите в БНР, независимо че не съм чул някой да му възрази."

  О-о, Волгин ще е сред протестиращите, защото вижда накъде духа вятърът. А иначе точно той няма причини да е недоволен от Янкулов - той му измисли някакъв конкурс за най-добър журналист, за да му укрепи позициите, и го остави да си вее байрака още по-нагло и безпардонно (отдавна не го слушам, впрочем, но предполагам как стоят нещата с неговото предаване).

 • 7
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  Ако е вярно, че 100 хил души - гласоподаватели са си сменили регистрацията по местоживеене, за да гласуват и изберат някаква мутра за кмет, то тогава всичко е загубено и от нищо няма смисъл. Както е казал Елин Пелин "нека като жабите, когато им пресъхне блатото, да прокълнем и умрем".

 • 8
  lz73 avatar :-|
  lz73

  "А възпитаничките му получават месечно толкова, колкото един университетски преподавател получава годишно."

  Може да е цинично, но и тези пари са им много!
  Казано по-просто, като за университетски преподавател, заплатата трябва да се заработва!
  Като гледам масовата чалгизация на обществот все си мисля, че и даскалите нещо не са свършили както трябва,
  По мой спомени и преди 30 години учителите не получваха повече от някой тенекеджия, таксиджия или бензинджия, но успяха да ни направят хора. Щото бяха учители, сега са преподаватели....

 • 9
  dali_da avatar :-|
  dali_da

  България загива, другари и господа, но на вас не ви пука!

 • 10
  raz_2_tri avatar :-|
  Dimitar Pehlivanov

  До коментар [#9] от "dali_da":

  и защо трябва да ни пука? България си има политици, да си я мислят!
  На теб като ти пука, стани и ти политик!
  Отговорността на всеки "обикновен" човек за България (трябва да) се изчерпва с плащането на данъците и спазването на правилата и законите. За "големите работи" си има други хора...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK