Моника Маковей: Промяната на закони бави битката с корупцията

"Трябва ви само един човек с власт, който да иска промяната", заяви архитектът на съдебната реформа в Румъния

Според Моника Маковей важни са решителните хора и техните действия, а законовите промени губят време. Министър Иванов обаче смята, че без промени в конституцията няма да има и решителни хора и действия.
Според Моника Маковей важни са решителните хора и техните действия, а законовите промени губят време. Министър Иванов обаче смята, че без промени в конституцията няма да има и решителни хора и действия.
Според Моника Маковей важни са решителните хора и техните действия, а законовите промени губят време. Министър Иванов обаче смята, че без промени в конституцията няма да има и решителни хора и действия.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Според Моника Маковей важни са решителните хора и техните действия, а законовите промени губят време. Министър Иванов обаче смята, че без промени в конституцията няма да има и решителни хора и действия.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

"Промяната на законите и на конституцията бави битката с корупцията. Важни са хората. Не ви трябват промените в законите, за да разследвате сериозна организирана престъпност, просто трябва да го направите. Нека прокурорите не чакат политиците да кажат "давайте". Защото те няма да го направят." И още: "За да се справите с корупцията, е нужен един силен политик, който да иска такава промяна". Това бяха посланията, които бившият правосъден министър на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей отправи по време на дискусията "Гражданският глас срещу корупцията - кой чува?", в която участва по покана на организаторите от "Инициатива Правосъдие за всеки". Маковей беше посрещната на крака от залата, бурно и с много ръкопляскания. Тя беше министър в периода 2004 - 2007 г. Реформите й доведоха за създаването на независимия орган за разследване на корупция в Румъния, която вече подведе под отговорност редица високопоставени румънски политици и функционери. 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • - 14
  • + 6

  Не знам каква е конституцията и законите в Румъния, но не мисля че разните румънски конституционни и главни съдилища са много по-различни от нашите като устройство, място в съдебната система и човешки състав.
  Поне при нас е ясно, то се видя и досега, че хората които са против, могат и обжалват разните решения и назначения и в резултат спират, връщат, преразглеждат и пречат успешно на каквато и да е промяна.
  При това положение, без никаква промяна, дори и да има такъв :силен: в този смисъл човек, ние трябва да чакаме на Цацаров да му изтече мандата. Как да бъде сменен по друг начин.
  Другото е с този ВСС, Цацаров и неговото крило в съвета, определя не само прокурорската част но и развитието на съдиите, т.е. този лост за въздействие е редно да бъде премахнат.
  Та не знам как е било при тях, но не виждам как нещата ще зависят от един, па бил и много силен човек. Този номер ни го пробута Станишев, който предложи силен човек за ДАНС, ама нещо не ни хареса:).
  Аз съм съгласен с Кънев, че трябва да се оправи и фундамента ( законовия) и след това и човешкия. Що се отнася до прокуратурата, там ни е най-голямия проблем и...може би ще бъде и въпрос и за нас, да се наложи да го гоним с протести катто Пеевски.

  Нередност?
 • 2
  g.e.m. avatar :-(
  ГЕМ
  • - 4
  • + 24

  Само мога да се надявам един ден да направим нещо подобно като това в Румъния. А дано, ама надали... Не знам кой ще е този юнак, който ще поведе хорото срещу властта/престъпността, у нас герои никога не е имало в последно време...

  Нередност?
 • 3
  red.mary avatar :-(
  red.mary
  • - 2
  • + 25

  Много ясно го е казала. Лиспва воля за промяна у управляващите. За това се прелива от пусто в празно - реформи, които няма да донесат промяната, която се търси, защото важни са хората. А тук, сложени да борят корупцията са хора, които са зависими и неспособни на това. Кофти материал, с една дума /по Б.Б./
  И това не е случайно, независими и силни хора в правораздаването не са нужни нито на КОЙ, нито на ГЕРБ, нито на НИКОЙ!
  За това - не очаквайте успешна борба с корупцията след законвите промени. Трябват ни просто други хора!

  Нередност?
 • 4
  tripleaaa avatar :-|
  tripleaaa
  • - 1
  • + 25

  If you clean the judiciary then it will clean everything

  Сега прочетете горното на глас и по-високо, а след това и превода:

  Ако изчистите съдебната система то тя ще изчисти всичко друго.

  Нередност?
 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 14
  • + 2

  Съмняват ме такива всеядни политици.

  Вярно имат резултати в Румъния.. обаче...

  Не е толкова лесно, да се пребори корупцията. Особено когато законите са пробити, когато конституцията е пробита.  Нередност?
 • 6
  egaty_registr. avatar :-|
  egaty_registr.
  • - 1
  • + 8

  1. Случайният избор в съдебната система е компрометиран тотално, всичко го знаят от няколко години, но никой не си мърда пръста. От тук: правилните дела се падат "случайно" на правилните хора; правилните хора се избират в конкурсните комисии за кариерно израстване и те избират правилните магистрати, които кариерно да израснат (нещо като кредит на доверие, който обикновено не се връща в пари, а с последващи услуги). Т.е. избираш си "правилните" магистрати и им даваш по силата на "случайния" избор да решават "правилно" делата.
  2. Корупцията срещу високите етажи на властта ще се разследва трудно, поне в следващите десет години, когато изтича обикновената давност за наказателно преследване за извършените и извършваните престъпления. Т.е. от сегашните политици не очаквайте суицидни решения.
  3. Промени ще има, но те ще са своеобразна мимикрия. Две напред, едно назад, и с контра. Рибата може да се вмирисва от главата, но истината е, че не управлява представителна извадка на обществото. Това сме ние, това си можем. Ако не можем да търпим - да си го (по)кажем. Но Бай Ганьо и Андрешко дремят у всеки един от нас, а най-много у политиците ни.
  4. Каквито са магистратите, такива са и журналистите. Кажете си го.

  Нередност?
 • 7
  antipa avatar :-P
  D-r D
  • - 1
  • + 18

  Ха, да не би г-жа Маковей да ви е казала нещо неочаквано?
  Да не би да сте си мислели, че г-н Борисов ще си спретне разследване?
  Ако е така - прекомерно наивни сте...

  Нередност?
 • 8
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 16

  При огромното ми уважение към госпожа Моника Маковей аз мисля, че тя има известно неразбиране (или просто не го казва от деликатност и такт или от други съображения).
  Всичко това което тя казва и е направила важи за Румъния наистина и наистина би могло да се приложи и в съседна България, ако не беше едно голямо АКО:

  В Румъния големият проблем е бил корупцията И ТЯ Е БОРИЛА КОРУПЦИЯТА доста успешно с пробива си, за което още веднъж моите дълбоки почитания. Там организираната престъпност НЕ СЕ Е СРАСТНАЛА ДО ТАКАВА СТЕПЕН С ВЛАСТТА И ПРОЦЕСЪТ НЕ Е БИЛ (СТАНАЛ) ТОЛКОВА ДЪЛБОК И НЕВЪЗВРАТИМ КАКТО В България - И ТОВА Е ОГРОМНА, КРИТИЧНО ВАЖНА РАЗЛИКА!!!
  В България ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НЕ Е КОРУПЦИЯТА - САМО, ЕДИНСТВЕНО, ПРИОРИТЕТНО И НАЙ-ВЕЧЕ! В България ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ Е МАФИЯТА - ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, ОВЛАДЯЛА И СЛЯЛА СЕ С ВСИЧКИ ВЛАСТИ И КОНТРОЛИРАЩА ГИ БЕЗПРЕКОСЛОВНО, НЕЗАВИСИМО ОТ ИМИТАЦИИТЕ, МАНИПУЛАЦИИТЕ И ФАСАДИТЕ И ТЕАТРАЛНИТЕ ПОСТАНОВКИ ЗА НЯКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАКОННОСТ! Корупцията при нас в случая просто се явява следствие онази желана и благоприятна среда, в която мафията най-лесно и най-добре оперира наред с останалите си прийоми и методи!
  С две думи - в Румъния госпожата е успяла, защото (конкретно, за онагледяване за да се разбере):

  "Хората са най-важни, иначе се създават институции, които са празни кутии. ИСКАХ НЕЗАВИСИМ ПРОКУРОР- интервюирах много канидати, като при интервютата с мен имаше психолог. Те ми посочиха човека, който предложих, като казаха, че той е толкова силен човек, че върху него няма да може да бъде повлияно", сподели Маковей и добави, че назначението му е отнело много време..."


  В България мафията няма да допусне човек като госпожа Маковей да е в позицията да избира главен прокурор! ИЛИ ДА Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР! ИЗОБЩО И НА ВСЯКА ЦЕНА!!!
  ТОВА НЕ Е КОРУПЦИЯ ДАМИ И ГОСПОДА, ТОВА Е МАФИЯ!

  Справка - ВИЖТЕ КОЙ И КАК ИЗБРА ГЛАВНИТЕ ПРОКУРОРИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДОСЕГА!
  ("ШЕФЕ, не ми се подсмихвай ТИ СИ ГО ИЗБРА!"
  Това са думи, госпожа Маковей НЕ НА КОЙ ДА Е, А НА РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА НАЙ-ВАЖНАТА ПРОКУРАТУРА В България (бившият Кокинов) - на Софийска Градска Прокуратура към Бойко Борисов, СЕГАШНИЯТ ПРЕМИЕР за ... СЕГАШНИЯ ГЛАВЕН ПРОКУРОР СОТИР ЦАЦАРОВ!!!)

  Това НЕ Е КОРУПЦИЯ (САМО) ГОСПОЖА МОНИКА МАКОВЕЙ ТОВА Е НЕЩО ДРУГО!
  Става дума за друго - справка - виж по-горе!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал