Борисова градина, Виенско колело и мол

Въпроси и отговори за предстоящите промени в централния софийски парк

Проектът на "НиКонсулт" за устройствено планиране на Борисовата градина
Проектът на "НиКонсулт" за устройствено планиране на Борисовата градина
Проектът на "НиКонсулт" за устройствено планиране на Борисовата градина
Проектът на "НиКонсулт" за устройствено планиране на Борисовата градина

Ако в последните няколко дни сте чели нещо за Борисовата градина, то най-вероятно вече смятате, че всеки момент там ще бъде прокопан гигантски паркинг, ще бъде инсталирано Виенско колело или ще заработи мол. Истината е, че идеите за обновлението на парка се появяват по много формална причина - просто се налага той да се снабди с Подробен устройствен план. Затова в момента общината събира идеи, а дори и след като хареса конкретен проект, той вероятно ще премине през милион корекции преди да стигне окончателния си вид. Ето какво може да очаквате да се промени в Борисовата градина скоро и какво - не:

Наистина ли в Борисовата градина ще се появят мол или Виенско колело?

За момента, а и поне за няколко години напред, Борисовата градина ще си остане такава, каквато е. За да се стигне до построяването на Виенско колело, първо трябва да се избере устройствена концепция за парка, после да се направи Подробен устройствен план (ПУП), след това да се намери инвеститор с такова желание или пари от бюджета. Шансовете идеята за Виенско колело да преживее успешно всяка от тези фази не са особено високи. Никой от архитектите не е предложил в парка да има мол - става въпрос за културен център, който трябва да мине през всички тези етапи. С други думи оценяваме вероятността това да се случи като минимална.

Проблемът е, че в момента Борисовата градина няма устройствен план, както изисква законът. Затова през март тази година главният архитект на София Петър Диков направи конкурс за създаване на устройствена концепция за Борисовата градина.

Това значи, че в момента се избира общата идея за това как трябва да изглежда паркът. Чак след като се избере една концепция, ще започне нова процедура за създаване на ПУП. Това е по-сложен и скъп проект (общината е заделила до 100 хил.лв.), който ще трябва да стъпи върху избраната идея.

Как така изведнъж чуваме за тези неща?

Проектите се появяват след конкурс на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на Столичната община от тази пролет. Информацията за него е скрита на почти невъзможна за намиране уебстраница, както често се случва с конкурсите на НАГ.

Много от участниците в този конкурс са същите като тези, които предлагаха проекти за ремонта на трите централни зони на София - бул. Евлоги Георгиев и "Орлов мост", зоната около храм-паметника "Св. Александър Невски" и ул. "Граф Игнатиев". Този път участници са "НиКонсулт" (които спечелиха конкурс за преустройство на пространството пред Царския дворец, който в последствие беше спрян), "СитиАрх" (които имат няколко проекта за пътни артерии в София), "Стефан Добрев Архитектура и дизайн" (които правят и проекта за бул."Евлоги и Христо Георгиеви"), "Ковачев архитекти", АТМ "Архкон" и "Екип Кали".

Как може да изглежда Борисовата градина

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Цялата галерия

Седемте предложения са доста различни, но най-смелите идеи са в Борисовата градина да се появят Виенско колело (предложено от цели двама участници), планетариум, наблюдателна кула и плавателен канал с лодки.

"НиКонсулт" имат идея за ограждане на парка със звукоизолираща стена, а "АТМ" - за построяването на голям център за изкуство до стадион "Васил Левски." Последните две предложения всъщност стъпват върху идеи на общината за проекти, за които може да кандидатства по Оперативна програма "Региони в растеж".

Някой иска ли да чуе мнението на гражданите по въпроса?

Всъщност според документацията за конкурса, НАГ вече две седмици изслушва обществото по тази тема. Мнения и становища се приемат до 5 юни в деловодството на Направление "Архитектура и градоустройство". Не се предвиждат обществени обсъждания като тези за ремонта на централните части на София отпреди месец.

Кой ще решава?

Столична община ще спази традицията проектите да се оценяват от институционално жури. В него ще има представители на НАГ, на комисии в Столичния общински съвет, на камарите и съюзите на архитектите, ландшафтните архитекти и на инженерите, на дирекция "Зелена система", и на Музея за историята на София. С други думи отново ще се търси попълване на квоти по съвети, институти и съюзи, а не хора с доказан опит и визия в градоустройството.

Проектите трябва да бъдат оценявани по три критерия: "разпознаване на устройствените проблеми за опазване и развитие на парка" (30 точки), "определяне на реалистична визия за развитие на парка" (20 точки), "концептуално решение за опазване и развитие на парка" (50 точки).

Наградите за първо, второ и трето място са съответно осем хиляди, шест хиляди и три хиляди лева.

В крайна сметка какво да очакваме и кога?

На 10 юли трябва да бъде избран победителят в конкурса за концепция, а след това да тръгне процедурата за Подробен устройствен план. Дори той обаче няма да е гаранция за това какво ще видим в Борисовата градина, защото всяко нещо първо ще изисква намирането на бюджет.

Столичната община вече е избрала за какви проекти може да кандидатства по новата оперативна програма "Региони в растеж". В план-максимума влизат шумоизолираща стена покрай бул."Цариградско шосе", създаване на многофункционална спортна зала и преструктуриране на конната база, център за съвременно изкуство до метростанция "Стадион Васил Левски", подмяна на настилки, зеленина и строеж на обществени тоалетни.

Дали общината ще кандидатства, спечели и реализира всичко това зависи от милион променливи.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  kalnik avatar :-|
  Калник

  Ама от грандоманщина! Един парк има нужда от растителност, малко водни площи, алеи и спокойствие. И сега детския кът около градинката със слончето е абсолютна лудница в почивен ден. А надуваемата пързалка скрива паметника на Марин Дринов! Но парАта е по-важна.

  Иначе идеята да се свържат по някакъв начин двете части на Борисовата градина от двете страни на бул. Драган Цанков е добра. Особено за хората, които спортуват в парка и им е тесен. Но наистина няма нужда от много повече.

 • sa6

  В Борисовата градина има място поне за 3 мола. С открити паркинги!

 • 3
  m_todorov avatar :-P
  m_todorov

  Според мен е нужно да изсекат всички, да изкоренят всичко и да сложат 5 паркинга, 2 мола (в двата края с топла връзка помежду им), виенско колело, къщичка за птиченца и разбира се, 3 културни центъра, в които да се обсъжда устойчивото развитие. Архитектите от тия фирми са гениални, най-големият колос сред тях е безспорно визионера с виенското колело.

 • 4
  clint_eastwood avatar :-|
  clint_eastwood

  Виенското колело е напълно излишно, разбира се, но в интерес на истината мисля, че се пада точно до занемарената къпалня и може би просто цели да се използва площ, която така или иначе е налице.
  Планетариумът обаче ме разби. Първо, проектът все едно е правен от полусляпо дете. Второ, меко казано не ми изглежда разумно да заличиш бул. Яворов заради него.

 • 5
  arax avatar :-|
  arax

  По-добре нищо да не се прави - горната част на борисовата и ловния парк са идеални. Най-дивата част на София. Това ми е представата за парк. Трябва единствено да се направят безконфликтни преминавания на пешеходци-велосипедисти с Драган Цанков, Яворов и Симеоновско. В парка е лудница събота и неделя защото се изсипва цяла София и селата около нея. Метрото също спомага за това ;)

 • ПАВЛА

  А ако на отсечено дърво хвърчи по общинска глава?

 • 7
  olivia14 avatar :-|
  olivia14

  Дали е възможно поне парка да не съсипват !!!
  Кой строи мол в парка ? Дали ще престанат вече с безумията ? Грозен и некачествен ремонт в градината на НДК, безумия с шадраванчета по бул. Витоша в стил Анадола...спрете се вече !
  Евтино и грозно метро, със съветски вагони, асансьори, които не работят...
  Има ли изобщо архитекти и урбанисти в тази държава ?!

 • 8
  vladoliki avatar :-P
  Vladoliki

  — Жители на Земята, моля за вашето внимание — заговори един глас, който звучеше превъзходно. Лееха се прекрасни, съвършени, квадрофонични звуци с толкова нищожно малка степен на изкривяване, че биха накарали и най-коравия смелчага да заплаче от умиление. — Към вас се обръща Простетник Вогон Джелтц от Галактическия хиперкосмически планов съвет — продължи гласът. — Както без съмнение знаете, планът за развитие на по-отдалечените райони на Галактиката предвижда построяването на хиперкосмическа магистрала през вашата звездна система и за съжаление вашата планета е една от тези, които по проект трябва да бъдат разрушени. Това ще продължи малко по-малко от две ваши земни минути. Благодаря за вниманието.
  Озвучителната уредба замлъкна.
  Неописуем ужас обзе всички хора на Земята. Ужасът премина бавно през насъбралите се тълпи — сякаш хората бяха железни стружки върху дървена плоскост, под която се движи магнит. Избухна паника, хората хукнаха да бягат, но нямаше къде да избягат.
  Виждайки това, вогоните отново включиха уредбата. Тя каза:
  — Излишно е да се правите на изненадани. Цялата проектосметна документация заедно със заповедта за разрушаване бяха на разположение в местния ви проектантски отдел на Алфа Кентавър през последните петдесет ваши земни години, тъй че имахте предостатъчно време да подадете жалба по официалния ред. Прекалено е късно сега тепърва да вдигате шум.

 • 9
  bserafimov avatar :-|
  bserafimov

  Фандъкова да си ходи в Самоков и да махне ЛОКВАТА в центъра - нито тя, нито постаналите парвенюта имат мозък и желание да разкрасяват София - столицата вече е заприличала на олющена стена, а по тротоарите може човек спокойно да тренира бягане или ходене с препятствия.
  Писна ми от ненаяли си мутри и мутреси!От жалки политици с големи претенции. Оглупели подражатели.

 • schroeder

  Културен център до стадиона??? Затова ли разбутахте конната база? Безобразие! Все едно няма над 100 занемарени читалища в София и гражданите жадуват за културни мероприятия на закрито. Оставете Борисовата градина "градина", за всякакви други центрове, колела и т.н. има места достатъчно.Точно до самата градина на Вапцаров нали преди години направиха чудото София ленд. Защо го затворихте, а сега зор да се проектират същите съоръжения и в Борисовата???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход