Здравната каса ще иска намаляване на цените на клиничните пътеки

Българският лекарски съюз е категорично против

Оглавяваната от д-р Глинка Комитов здравна каса отново няма достатъчно средства, за да покрие лечението в болниците.
Оглавяваната от д-р Глинка Комитов здравна каса отново няма достатъчно средства, за да покрие лечението в болниците.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Оглавяваната от д-р Глинка Комитов здравна каса отново няма достатъчно средства, за да покрие лечението в болниците.
Оглавяваната от д-р Глинка Комитов здравна каса отново няма достатъчно средства, за да покрие лечението в болниците.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Заявки за увеличаване на годишните лимити на болниците за общо 114 млн. лв. е получила здравнатa каса (НЗОК) до месец май. Тя обаче може да увеличи бюджетите на клиниките само с 67 млн. лв., които останаха в оперативния й резерв. Затова надзорният съвет на институцията е взел решение да започне преговори с Българския лекарски съюз (БЛС) за намаляване на цените на клиничните пътеки с около 12-13%, за да се компенсират липсващите средства.Поканата към съсловната организация е част от процедурата по Националния рамков договор, който касата подписва със съюза. Първите преговори ще се състоят на 1 юни. Лекарите имат право да откажат предложението, но въпреки това е възможно клиничните пътеки да бъдат намалени служебно с постановление на кабинета. Тази година предвидените за болници средства в бюджета на НЗОК са 1.282 млрд. лв., докато предходната те изхарчиха общо около 1.9 млрд. лв. За да стигнат парите за болниците, бяха въведени лимити - да не харчат повече от 90-95% от получените през м.г. средства. 

Лекарите са категорично против

БЛС е категоричен, че да се обсъжда намаляване на цените на клиничните пътеки е твърде рано, и се обявява твърдо против. Оттам допълват, че е несправедливо заради преразходите на едни болници всички да бъдат наказани с намалени плащания. "Ако в някои болници по данни на НЗОК е регистрирано завишаване на обема дейност, то редно е касата и Медицинският одит към здравното министерство да упражнят съответния контрол", изтъкват от БЛС. И допълват, че още в края на 2014 г., а и в началото на тази година неколкократно са предупредили, че неминуемо ще се появи дефицит от 150 - 200 млн. лв.  "Всяка година недофинансирането на системата води до актуализиране на бюджета на касата въпреки нереалното, по-ниско остойностяване на самите клиничните пътеки. Намаляването на цените на пътеките ще постигне обратен ефект - ще доведе до повишаване обема на болнична дейност, а то от своя страна – до намаляване на качеството на здравните услуги. Това ще демотивира медицинския персонал, няма да бъде и в полза на пациентите като цяло", се казва в позицията на БЛС.

Пари от здравни вноски няма

От съсловната организация допълват, че до момента не са получили задължителните тримесечни анализи за изразходването на бюджета на здравната каса и официални данни от НАП за събираемостта на здравни вноски, въпреки че и двете институции са длъжни да публикуват тази информация. Според източници на "Капитал" надсъбраните здравни вноски през тази година по изчисления на НАП ще бъдат около 5 млн. лв. Те би трябвало да служат за плащания на медицински дейности, но тази сума няма да реши проблема с дефицита на касата за плащания за болнична помощ. Предишните години надсъбраните здравни вноски бяха в рамките на 50 - 100 млн. лв.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев коментира пред БНР, че ще настояват за актуализация на бюджета на НЗОК със 150 млн. лв., за да стигнат парите за болниците до края на годината. Той поясни, че вече е изпратил писма до всички регионални колегии на съюза, за да поиска актуална информация за състоянието на лечебните заведения, след което управителният съвет ще обсъди предложенията на здравната каса.