"Екопак" е против обратното изкупуване на пластмасови бутилки в магазините

Според рециклиращата организация това ще дублира съществуващата сега система и ще донесе нови разходи за производители и потребители

"Екопак" е с най-голям пазарен дял от четирите организации - с 43%
"Екопак" е с най-голям пазарен дял от четирите организации - с 43%    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
"Екопак" е с най-голям пазарен дял от четирите организации - с 43%
"Екопак" е с най-голям пазарен дял от четирите организации - с 43%    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Два процента от приходите на организациите по оползотворяване на отпадъците ще трябва да отиват в екоминистерството и ще бъдат използвани за последващ одит върху самите организации. Това може да бъде разписано в промените в Закона за отпадъците, съобщи изпълнителният директор на "Екопак" Тодор Бургуджиев по време на прескоференция, на която организацията представи изпълнението на целите си за рециклиране. 

Информацията за бъдещите законови промени обаче е неофициална, тъй като от министерството все още не коментират какви текстове са предвидени за внасяне в парламента през юни. В същото време от организацията изказаха притеснение и спрямо идеята да се въведе депозитна система за еднократна употреба на опаковките, т.е. гражданите да могат да връщат пластмасовите бутилки например в специални машини и срещу това да получават безплатно новите бутилки при пазаруване. Трета системаПо думите на Бургуджиев от 10 години има система за събиране на опаковките, действа и паралелна такава на клошарите и това би била трета паралелна система. Ефектът от въвеждането й най-вероятно ще е негативен за производителите, които ще трябва да инвестират в промени в опаковките, които трябва да са със специални баркодове. Но също и за потребителите, които и към момента субсидират другите две с таксите, които плащат, смятат от организацията. 

Организациите по оползотворяване на опаковки смятат, че това ще има негативен ефект върху бизнеса им, тъй като приходите от предадената за рециклиране пластмаса субсидират по-икономически неефективните за събиране опаковки.

10 години едно и също

От години проблемите пред организациите остават непроменени. Това са липсата на контрол от страна на министерството на околната среда и от страна на общините. Липсата на стимули за гражданите да изхвърлят разделно, тъй като такса смет се плаща на база данъчна оценка, а не на база количество на отпадъците. Съществуването на около 300 пункта за вторични суровини в София и 3000 общо за страната способства бизнеса с изпразването на контейнерите със суровини от клошарите. По думите на Бургуджиев едва 7% от събраното в контейнерите става за рециклиране. Отделно организацията ще преосмисли и проекта си в Горубляне, където преди една година разположи безплатни контейнери за домакинствата, които са около 2000. От тях само 300 са се възползвали от безплатните контейнери, а от тях едва 80-90 изнасят контейнерите за събиране от организацията в посочените дни и час.

Ефектите на събирането

Събирането и рециклирането на опаковки се извършва от четири организации, като целите пред тях са да предадат за оползотворяване 60% от пуснатите на пазара опаковки. С най-голям пазарен дял от организациите - 43%, е "Екопак". На второ място е "Екобулпак" с 28%, "Екоколект" има 15%, а "Булекопак" - 14%. Най-голямата организация има 1300 компании клиенти, вносители и производители на опаковки и покрива 2.8 млн. души от населението на страната със системите си за разделно събиране. 

За да онагледят ползата от рециклирането на отпадъците, от "Екопак" изчислиха, че предадените от тях опаковки за рециклиране през 2014 г. (87 111 т) са спасили от изсичане над 581 хил. дървета, спестили са 1.421 млрд. л питейна вода и са намалили обема на депонираните отпадъци с над 178 куб.м. От компанията съобщиха, че от юни ще внедрят система за отчитане на спестените въглеродни емисии благодарение на рециклирането, като така всички от клиентите ще знаят какъв принос имат.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  manu_chao avatar :-|
  manu_chao

  "Екопак" е против обратното изкупуване на пластмасови бутилки в магазините
  ============================
  И, защо е против?
  Машини за обратно изкупуване на пластмасови, стъклени и алуминиев амбалаж, в Скандинавието има във всеки по-голям супермаркет.
  Че, дори и в не толкова големите.
  Остава да се запитаме "защо не искаме да го направим като хората?".

 • 2
  hackxbox avatar :-|
  A. K.

  Абе, тия малоумни ли са? Вижда се колко са "еко"! Това е най-добре работещата система, приложена е на много места по света и освен че има в пъти по-голям ефект върху количеството пластмасови, стъклени и алуминиеви отпадъци, има и десеторно по-добър социален ефект - вместо да има 4-5 пункта за изкупуване на такива отпадъци в целия град, ще има по 5 в квартал (всеки по-голям магазин), което значи че клошарите, които така или иначе са най-ефективните разделно-събиращи, ще могат да връщат опаковки практически навсякъде и то не къде да е, а в магазините за хранителни стоки, от които после могат да си купят храна с върнатия депозит. Навремето и аз съм закърпвал месеца по този начин - със кенчета от бира срещу полуфабрикати, като студенствах по северните държави. Но в милата ни родина - ако няма далавера, не е рентабилно.

 • 3
  ivailoa avatar :-|
  Ivailo Asparouhov

  В Хърватска са го решили много грамотно - всяка бутилка, шишенце, кенче и тем подобни струва 15-20 ст. И хората са стимулирани да ги връщат. Ефекта е налице - за разлика от тук, няма толкова боклуци по улиците и полята. Така, че Екопак и сие да си гледат работата

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  nye avatar :-|
  nye

  До коментар [#3] от "ivailoa":
  в Германия е дори още по-скъпо. бутилката минерална вода е около 1 евро, а самата вода в нея – около 20 цента (след като си върнеш бутилката в автомата в някой магазин).

 • 5
  porsela avatar :-|
  porsela

  До коментар [#4] от "nye":
  НЕ пишете грешна информация, в Германия бутилка обикновена минерална/трапезна вода 1,5 литра започва от 19 цента, а амбалажа е 25. За 1 евро си я купуваш от лафката или бензиностанцията, където надценките са огромни, но това не е реалната цена.

 • 6
  oex13531876 avatar :-?
  oex13531876

  Значи от Екопак са съгласни за няколко бутилки повече в жълтия контейнер, да се отрече една доказано ефективна практика !

 • 7
  brassway avatar :-|
  brassway

  Западна Европа и Скандинавия са минали по този път, при тях базата е на по-високо ниво - имам предвид социално-психологическо, организационно и технологическо. Ние имаме малко да понатрупаме, че тогава да сравняваме.

  Екопак да имат търпение, а и да участват по-отговорно в промяната на разбирането на хората (а не да събират в един камион разделените от нас отпадъци).

 • 8
  nye avatar :-|
  nye

  До коментар [#5] от "porsela":
  добре, няма да изпадам задочни спорове със съмнителен смисъл. купувах вода миналата година, когато бях на гости на брат ми в Карлсруе, така че споменът ми не е точно пресен. ясно съм запомнил обаче, понеже ми направи впечатление, е че амбалажът е по-скъп от самата вода.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход