Касовите бележки стават задължителни за билети за спортни и културни събития

Единствено изключение ще има при превоз на пътници

Според Министерството на финансите разширяването на обхвата ще ограничи укриването на данъци
Според Министерството на финансите разширяването на обхвата ще ограничи укриването на данъци    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Според Министерството на финансите разширяването на обхвата ще ограничи укриването на данъци
Според Министерството на финансите разширяването на обхвата ще ограничи укриването на данъци    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Издаването на касови бележки при продажбата на билети става задължително за всички видове спортни и културни събития. Промените са записани в Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите. На практика с тази редакция единственото изключение остава продажбата на билети и карти за превоз на пътници. Другото ново изискване е фискалните устройства да бъдат свързани дистанционно с НАП.

Досега при продажба на билети за театри, кина, футболни и други мачове и др. не беше необходимо да се издава касов бон, стига върху билета да е била отпечатана номинална стойност и да има най-малко два защитни елемента. В мотивите към законопроекта е записано, че промените ще доведат до по-ефективен контрол върху документирането и отчитането на продажбите. Също така финансовото министерство се надява така да ограничи укриването на данъци.

Защо се прави

Според Министерството на финансите практиката е доказала, че при извършване на проверки от страна на данъчните нееднократно са установявани случаи, при които се използват билети, издадени без нормативно основание или с подправена номинална стойност, които не са ценни книжа по смисъла на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа. С предложените промени, от една страна, ще се премахне възможността за укриване на приходи и данъци чрез извършване на продажби с нерегламентирани документи, а, от друга - ще се създаде единен режим за документиране и отчетност на продажбите в търговските обекти, е записано в мотивите към предложението.

Според анализ на МФ за периода 2012-2014 г. средногодишно са били продавани над 25 млн. билета и други удостоверителни знаци, освободени от задължението за издаване на фискални касови бележки. Това според ведомството на Владислав Горанов представлява значителен риск за държавния бюджет. Оттам обаче не са предоставили разчети каква ще е приблизителната фискална полза от увеличаването на обхвата. Също така няма и обяснение защо транспортните фирми остават като изключение, при положение че още при първия кабинет "Борисов" бе направен опит да се обхванат и те.

Кога се въвежда

Министерството на финансите е предвидило преходен период за привеждане в съответствие с изискванията на наредбата. Лицата, които по досегашния ред са освободени от задължението да регистрират и отчитат продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, считано от 1 септември 2015 г. трябва да отчитат продажбите на услуги по общия ред на наредбата. От МФ уточняват, че с проекта не се въвеждат норми на правото на Европейския съюз, поради което не се налага по акта да бъде изготвена справка за съответствие с европейското право.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Тези автобусни превози някаква свещена крава ли са, че вече 5-то правителство не може да ги задължи да се отчитат по правилата? Спомням си, че преди да отменят за пореден път изискването в 12 без 5, повечето от тях си бяха сложили апарати и сега ги махнаха. Дянков намекваше за някаква ДПС-история. Изобщо транспортният ресор все повече повтаря случката с държавната енергетика. Неефективност, губещи, източвани от всички посоки държавни мастодонти - пощите, НКЖИ, БДЖ, летището, свръхрегулацията на превозите и автобусните линии, данъчни подаръци за партийнокасови играчи.

 • 2
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Още разхищение на хартия ...

 • 3
  fbr45306322 avatar :-?
  MyTwoCents

  Класическа схема с билети за вход: купуваш билет, на входа ти го прибират и след това го „рециклират“ обратно на касата. Масово ползвана по борчески басейни, дискотеки, чалга концерти и прочие.

  Сега с касовата бележка далаверата трябва да отпадне. Уж...

 • 4
  fbr45306322 avatar :-|
  MyTwoCents

  [quote#2:"ПАВЛА"]Още разхищение на хартия ... [/quote]

  Напротив! Обезсмисля се издаването на билети - касовата бележка е достатъчна, а дори може да бъде оформена с допълнителни данни като билет като например уникален баркод, който да се сканира на входа на събитието.

 • 5
  fbr45306322 avatar :-|
  MyTwoCents

  До коментар [#1] от "cinik":

  Според мен верният подход следва да бъде държавата да зададе технически параметри за фискалните устройства за връзка с НАП на производителите, които да имат определен срок да разработят специализирания продукт и едва след това да поставят бързи срокове за въвеждане от транспортните фирми.

  Защото може лесно да се въвеждат изисквания, но ако няма наличен хардуер, то няма да има и изпълнение. Например какво се случи с фискализирането на продажбите от улични автомати.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#5] от "MyTwoCents":

  Нали ти казах, че при последния напън финансовото министество отчете примерно 80% монтирани апарати, когато дойде вестта, че пак отлагат. Явно в последните 20% са били концентрирани партийнокасовите фирми. Кой знае какви "тематични коалциии" са се формирали...Може примерно едните депутатини да са казали на другите: "ще ви дадем 20 гласа, да нафърфорите раята със слънчевия ток от вашите централки по левче за киловатчас, ама айде и вие да ни свръшите една работа, че едни наши момченца с автобуси помагаха на изборите, а сега викат къде са дивидентите от цялата работа, всеки ден имаме по 28 пропуснати обаждания... "

 • 7
  fbr45306322 avatar :-?
  MyTwoCents

  [quote#6:"cinik"] едни наши момченца с автобуси помагаха на изборите[/quote]

  Хм, сещам се за две партии организиращи автобусно-електорални мероприятия... Едната с пропагадни цели, така че май че да е другата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход