И мениджърите на КТБ са отговорни за кредитите към свързани лица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И мениджърите на КТБ са отговорни за кредитите към свързани лица

И мениджърите на КТБ са отговорни за кредитите към свързани лица

Една година обаче квестори и синдици не предприемат нищо, за да реализират отговорността

9780 прочитания

© Надежда Чипева


Има един текст от Закона за кредитните институции, който вече една година нито квесторите, нито после синдиците, нито Фондът за гарантиране на влоговете, нито прокуратурата искат да видят.

А той казва съвсем ясно, че когато са отпуснати кредити в нарушение на ограниченията в закона за експозиции към свързани лица, администраторите на банката носят солидарна отговорност за предоставените суми заедно с кредитополучателя.

В същия закон е изброено изчерпателно кои са администраторите - членът на надзорен или управителен съвет (съвет на директорите) на банката, прокуристите и лицата, чиято длъжност според вътрешната структура на банката включва изпълнение на функции по ръководство и контрол на структурни звена, които имат пряко отношение към осъществяване на основния предмет на дейност на банката и ръководството на специализираната служба за вътрешен контрол.

Според Закона за кредитните институции общата експозиция на банката към свързани лица не може да надхвърля 20% от собствения й капитал.

По преценка на БНБ над 75% от кредитите, които КТБ е отпускала, са били към свързани лица.

Нито от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, нито синдиците отговориха на запитването ни защо не са предприели никакви действия, за да реализират отговорността на администраторите.

В доклада на синдиците до фонда тази седмица е записано, че ще бъде сформирана работна група, която обаче ще се занимава с евентуалната деликатна отговорност на бившите администратори на банката – хипотеза, която е предвидена в Закона за банковата несъстоятелност. Същата работна група ще анализира и "действия и сделки, извършени от банката в подозрителен период", които могат да бъдат обявени за недействителни по искане на синдиците. Става дума за безвъзмездни сделки, извършени в тригодишен срок преди датата на неплатежоспособността, или безвъзмездни сделки, извършени в петгодишен срок преди датата на неплатежоспособността, които са в полза на администраторите или свързани с тях лица, погасяване на парично задължение чрез прехвърляне на собственост, възмездни сделки, при които даденото значително надхвърля по стойност полученото или учредяване на залог, ипотека или друго обезпечение, което е извършено в едногодишен срок преди датата на неплатежоспособността в полза на необезпечено дотогава вземане.

Юристи коментираха пред "Капитал", че тази отговорност е много по-трудно доказуема от тази по Закона за кредитните институции.

Имуществото на отстранените управляващи на банката е обезпечено по искане на Комисията за установяване на незаконно придобито имущество. В момента обвиняеми за длъжностни престъпления са менджмънтът на банката - Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Александър Панталеев и Георги Зяпков, вътрешният одитор в КТБ и служителите на банката Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

Има един текст от Закона за кредитните институции, който вече една година нито квесторите, нито после синдиците, нито Фондът за гарантиране на влоговете, нито прокуратурата искат да видят.

А той казва съвсем ясно, че когато са отпуснати кредити в нарушение на ограниченията в закона за експозиции към свързани лица, администраторите на банката носят солидарна отговорност за предоставените суми заедно с кредитополучателя.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  alexsilver avatar :-?
  alexsilver

  "....По преценка на БНБ над 75% от кредитите, които КТБ е отпускала, са били към свързани лица...."

  Хехе, ПО ПРЕЦЕНКА на БНБ... Че нали "по преценка" на Искрата още на втория ден беше заявено, че КТБ има "дупка" от 4.5 млрд. И понеже първите квестори и първата одиторска фирма се ошумоляха, ги изгониха още на втората седмица и докараха двамата нови квестори и ТРИ(!!) одитолски компании, които така и НЕ ДАДОХА одиторски доклади, които следваше да са публични. А смотулясаха нещо за поеманите ангажименти, които не могат да се използват ЗА НИЩО, нито да се публикуват. КЪДЕ СА ОДИТОРСКИТЕ ДОКЛАДИ??
  Та ПО МОЯ ПРЕЦЕНКА някой следва да бъде привлечен под НАКАЗАТЕЛНА отговорност за умишлено нанесени щети в особено големи размери на вложители, акционери, облигационери, фалирани фирми и държавата, плюс предявяването на регресен иск към всички банкови и държавни органи, участвали в събарянето на банката...

 • 2
  crazyjohny avatar :-|
  crazyjohny

  свързани лица може да има фактически,но юридически няма,в това съм 100% сигурен,ако имаше досега щяха да кажат поне 1 име и съответната алинея по която е свързано лица,както примерно изкараха за ПИБ и Георгио как е управител май в една фирма на собствениците

 • 3
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  някой надзорен и някой разследващ орган явно не си вършат работата - т.е. да намерят кои лица и фирми и кои администратори на банката са източили парите и сега вдигат димна завеса с пикантерия от привилегировани лихви и цесии.
  Съжалявам, но проблемите с тази банка са в слабия контрол на нейните мениджъри и на слабия банков надзор в отпускането на пари...

 • 4
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Тази статия няма никакъв смисъл и е поредната димка за замъгляване на мозъка. Не знам с какви юристи се е съветвал авторът, но нищо не е издържано в правен и финансов аспект. Нито има доказани свързани фирми, нито кредити, които не са обосновани от някаква икономическа логика. Как можеш да подведеш под отговорност мениджър, който не е подписал нито един документ, нито е отговарял за дейност, която не е в ресора му? Тук очевидно и преднамерено се пропуска фактът, че КТБ е отговаряла на изискванията на БНБ по отношение на всички показатели! Възниква въпросът - кого обслужва този нескопосан материал? Прокуратурата или просто политиката на собственика на медията?

 • 5
  chicho_pesho avatar :-|
  ЧИЧО ПЕШО

  "По преценка на БНБ над 75% от кредитите, които КТБ е отпускала, са били към свързани лица.

  Нито от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, нито синдиците отговориха на запитването ни защо не са предприели никакви действия, за да реализират отговорността на администраторите."

  ОТГОВОРА Е ЯСЕН.
  ПРЕЦЕНКАТА НА БНБ НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА И НЯМА КАК КВЕСТОРИТЕ И СИНДИЦИТЕ ДА СЕ ПОЗОВАТ НА НЕЯ.
  ИНАЧЕ ПРОБЛЕМИ НЯМА.

 • 6
  today avatar :-|
  today

  А къде беше преценката на БНБ ПРЕДИ да се отпуснат толкова много кредити към свързани лица? Да не би да са ги отпуснали за ден-два?

 • 7
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  "Юристи коментираха пред "Капитал", че тази отговорност е много по-трудно доказуема от тази по Закона за кредитните институции."
  След като сравнително лесни и ясни казуси, нашата прокуратура се изхитрява да провали ( примери - Марио Николов, батко и братко, Алексей Петров, Маргините и какви ли не други:) или да бави и отлага, както е с Бисеров, Брендо и други, та какво остава за трудно доказуемите случаи като самото КТБ.
  На мен ми е интересно и в същото време е много опасно за всички нас, ако прокуратурата и БНБ бъдат много по-бързо осъдени, за незаконните действия по казуса КТБ и се наложи, пак ние да плащаме обезщетение на собствениците, та тогава какви ще ги плещи Цацаров и ще се случи ли на него и изпълнителите на поръчката да станат клиенти на съдебната система.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Цацаров и т.н. българска протуратура нито са в състояние, нито реално ще разследват пълно, обективно и професионално престъпленията в КТБ по простата причина, че те заемаха основна роля в предумишлената атака срещу нея и банковата система на България.
  Те не са част от решението на проблема, А ОТ СЪЗДАВАНЕТО И РАЗВИТИЕТО МУ и то много съществена част!
  Докато Цацаров е на поста главен прокурор забравете за реални и съществени промени в съдебната система в България, опростено и лаконично казано (за да е съвсем разбираемо). Отстранявнето му от този критично важен за борбата с престъпността, тоест за България пост не е автоматично решение на проблема (който е по-дълбок и систематичен), НО Е НЕОБХОДИМО, МАКАР И НЕДОСТАТЪЧНО УСЛОВИЕ И БЪЛГАРИЯ НАЙ-НАКРАЯ ДА ЗАПОЧНЕ ДА СТАВА БЯЛА ДЪРЖАВА!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK