Който сее вятър, ще пожъне Гърмен

Проблемът на "Кремиковци" се крие в бедността, а не в "битовата престъпност"

Който сее вятър, ще пожъне Гърмен

В кв. "Кремиковци" неадекватното местно управление среща пренебрежителното отношение на централната власт към ромската интеграция

14097 прочитания

Проблемът на "Кремиковци" се крие в бедността, а не в "битовата престъпност"

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Масовият бой между роми и българи в западнородопската община Гърмен вкара четирима в болница, осем - в ареста, а жандармерията - в махалата "Кремиковци". И още преди въпросите да бъдат зададени, отговорите вече бяха ясни. Репортери се надпреварваха да предават на живо "етническия конфликт", а Валери Симеонов заплаши да оттегли подкрепата на Патриотичния фронт към правителството, ако премиерът не се заеме с "битовата" (често наричана от формацията "циганска") престъпност. Междувременно партиите не пропуснаха да се обвиняват в нагнетяване на напрежението преди местните избори и се сетиха да критикуват предишните правителства, че не са направили достатъчно за ромската интеграция.

А преди смелите констатации задаването на малко повече въпроси би било полезно. Въпроси за миналото на гетото, за причината за дългогодишното съществуване на 124 незаконни къщи, за политическите разигравания на общностите в малката бедна община в Югозападните Родопи и за пълното отстъпление на държавата от малките населени места. Въпроси като:

1. Битов скандал или дълго тлееща експлозия?

Със сигурност не е проста случайност

Фактическата обстановка е ясна - сбиването започва пред кафене, след като местните кибици поискват от ромите в съседния пункт за събиране на гъби да намалят музиката. Свадата бързо прераства в меле. Оттам нататък версиите са малко по-различни.

Хората от Гърмен обясняват реакцията си и последващите призиви за изселване на ромите с ескалиращата престъпност в последно време. Според кметския наместник на Марчево Борис Кунчев в последното десетилетие е имало няколко побоя над етнически българи в селото. Пред телевизиите протестиращи твърдят, че напрежението е ескалирало през изминалата година, когато нови пришълци се заселили в махалата.

По главния секретар на МВР Георги Костов сигналите за кражби в Мирчево са само четири, а общо подадените сигнали за престъпления са 15. Според полицейската статистика това означава, че престъпността е под средната за България. Пpoф. Ивaйлo Tъpнeв, нaчaлник нa клиникaтa пo нeвpoлoгия пpи УМБАЛ "Алeкcaндpoвcкa", е ръководил няколко проучвания на терен в "Кремиковци" между 1997 и 2002 г., свързани със здравеопазването в махалата и правния статус на землището и подчертава, че докато той редовно е посещавал махалата, ромите са били по-скоро потиснати и изолирани от местните.

Въпреки това само ден преди сбиването жителите на селото бяха излезли на протест срещу увеличаващата се престъпност. Това означава, че значителна част от набезите са останали извън полезрението на полицията, дали заради системно нежелание и неспособност на местните органи на реда да разследват престъпленията (в региона има шестима полицаи за 17 хил. души население и 16 села) или заради недоверието на хората, че полицията може да направи нещо. Каквато и да е причината, според социолога от БАН Алексей Пампоров, дори битовата престъпност да не е значителен фактор, има усещане за страх сред населението е. Изхода, който Михаил Иванов - преподавател в НБУ и съветник по етническите въпроси при президента Желю Желев - предлага, е превенция. Той предлага увеличаване на щата на патрулните полицаи за сметка на административния състав на МВР, наемането на повече роми за "квартални", както и обучение в спецификите на патрулирането в гета.

2.Как са се озовали там?

Нерегулирано

Когато екип на bTV моли един от жителите на злополучния квартал да покаже личната си карта, адресът на човека е ул. "Извън регулацията" 24. За да се отговори на въпроса защо живее той там, трябва да се върнем някъде в 60-те години на миналия век. Никой вече не помни точно кога на червената глинеста почва на селското землище се заселват първите пет-шест ромски семейства, нито кога точно няколкото къщи се превръщат в няколко десетки. След 1989 г. и реституцията къщите се оказват построени върху частна собственост, а собствениците им започват да търсят начин да си върнат контрола над собствеността по съдебен път. Печелят делата и живущите в "Кремиковци" получават за пръв път призовки да разрушат къщите си.

Пpoф. Ивaйлo Tъpнeв смята, че същинската причина за съдебните искове на марчевци не е била да си върнат неплодородната земя. Някъде през 90-те, преди той да стъпи в Гърменско, населението на махалата нараства до около 400 души, което плаши намаляващото и застаряващо население на Марчево. След като за случая се разчува в световните медии обаче, той достига до президента Петър Стоянов, който разпорежда разрушаването да бъде прекратено, а общината - да направи заменки, които да удовлетворят ищците, но и да дадат възможност на обитателите на "Кремиковци" да узаконят постройките си. Първото се случва, но второто - не.

Някои от местните смятат, че причината е в нежеланието на ромите. Други обаче твърдят, че причината е идването на власт на небезизвестния Ахмед Башев от ДПС, който искал значителни подкупи, за да бъде регистрирана всяка постройка. Апропо, поради същата причина голяма част от постройките в самите Марчево и Гърмен не са узаконени, твърдят пред "Капитал" хора от селото. "Но няма да чуете никой да иска да събаря тях", казва Румян Сечков, директор на фондация "С.Е.Г.А", който също е работил на терен в махалата през 2005 г.

По времето на Башев жителите на "Кремиковци" са регистрирани в Гърмен, а не в Марчево (за което реално е залепена махалата), за да бъдат умилостивени жителите на по-малкото село, които иначе биха се превърнали в малцинство. Така се създава улицата с любопитно име. Мненията на марчевци и странични наблюдатели се разминават по въпроса за отношенията между общности след 2000 г.

3.Има ли предизборно преселване?

По-скоро не

Всеки сякаш има собствена теза за това откъде идва името "Кремиковци" и неговото население. Според Борис Кунчев и Румян Сечков цветът на неплодородната земя напомняла на тази, върху която е построен едноименният завод край София. Кмета на Гърмен Минка Капитанова пък твърди, че там са се заселили работници от квартал "Ботунец", изгубили работата си след затварянето на завода.

Друг източник на "Капитал", който пожела да не бъде разкриван, обаче уточнява, че не става просто дума за заселване, а за "спонсорирано преселване", организирано от бившия кмет Ахмед Башев с цел подсигуряване на допълнителен електорат.  Дори кметът Минка Капитанова, която до 2013 г. е заместник на Башев, твърди, че: "има заселени хора в района, и то предизборно". От избора й за кмет обаче тя е в конфликт с Башев. Според източници на "Капитал" причината е в изпълнението на проект за пътно-ремонтни дейности на стойност 1.7 млн. лв в Рибново, които не са спечелени от правилните фирми. Контролираната от него структура в Рибново изключва Капитанова от партията в края на 2014 г., а обжалването й се протака от регионалната структура на ДПС до днес. Трудно е да се докаже дали твърдението й е базирано на факти, или е тактика в защита на позицията й срещу конкуренцията на Башев. По-рано тази година той обяви, че му е "тясно" в местното училище, на което е директор от разпускането на 42-то Народно събрание.

Цифрите обаче не подкрепят теорията на конспирацията, смята Стефан Кръстев, етнолог и социолог, който също е правил редица проучвания в ромски квартали. Според него говоренето за случая Гърмен се отклонява в погрешна посока. По думите на Кръстев доминиращата хипотеза, че ДПС активно заселва или пасивно толерира незаконното заселване в ромската махала в Гърмен на пришълци роми от други населени места с цел увеличаване на електоралната си сила, е погрешна. "Ако тази хипотеза е вярна, то приливът от нови избиратели на ДПС би трябвало да се отрази в нарастване на общия брой избиратели в избирателните списъци в община Гърмен", казва той. Но според него данните на общинските избирателни комисии за местните избори от 2003, 2007, 2011 и 2013 г. показват, че общият брой на избирателите в село Гърмен (където са регистрирани повечето роми) е изключително стабилен и се увеличава с 34 души за 10 години. "С други думи, така сглобена, хипотезата за придошлите в последните години роми избиратели, е очевидно невярна."

Все пак Капитанова и протестиращите в селото смятат, че става дума за роми, пристигнали в последните месеци. Но пък колкото и да са пришълците, една огромна част от ромите в "Кремиковци" са живели там през целия си живот.

4. Има ли алтернатива на разрушението?

Би трябвало

Докато голяма част от политиците, в унисон с популярните антиромски страсти, намират за единствена алтернатива къщите да бъдат разрушени, повечето наблюдатели с опит в ромските общности смятат това за грешен подход. "През годините сме имали няколко правителствени програми за преодоляване на проблемите в гетата. Участвали са някои от най-добрите архитекти, урбанисти и инженери, включително и представители на ромските общности. Основното заключение беше, че постройки се рушат още в зародиш - не разбиваш построена къща", казва Михаил Иванов.

Разрушаването на домовете всъщност би ескалирало същинския проблем на "Кремиковци" - бедността и липсата на алтернатива. Според журналиста Огнян Исаев, който от години се занимава с ромските въпроси, се забравя, че за повечето хора в гетото това винаги е бил единственият дом. А и не може да се прилага принципът на колективната вина. Според Деян Колев от организацията за ромска интеграция "Амалипе" доклад на МТСП от 2013 г. слага "Кремиковци" на "челна" позиция по нисък стандарт на живот в гетата у нас. Проучването показва обаче, че само 11% от домакинствата в най-бедните общности са наистина маргинализирани. "Останалите живеят като нас - работят, грижат се за децата си. Но ние като общество, и държавата като институции считаме тези 15-20% от ромите за нормата", казва той.

Румян Сечков смята, че в София е по-лесно - има общински жилища, в които да бъдат настанени новите семейства, а и е по-лесно да се намери работа. Но в малка община като Гърмен, където безработицата е 17.1% - втората най-голяма в Гоцеделчевско, а общината не разполага с имоти, в които да настани 800 души, тази стратегия няма как да подейства."Затова е нужно частично узаконяване на постройките, като им се издаде документ за търпимост", казва Сечков. А когато се дават права на собственост, хората, роми или не, неизбежно стават малко по-отговорни за средата, в която живеят. Това е видно и от всеки квартал, в който и да е голям град - градинките пред къщите са подредени, а ничието блоково пространство е пълен хаос (с роми ли не).

5. Има ли изход?

Естествено

В хаоса, който настъпи в събота вечер, както и в процеса по деескалация на напрежението тази седмица МВР показа завидни умения в конфликтния мениджмънт. Според Михаил Иванов стратегията за справяне с кризисната ситуация работи и създава предпоставки за диалог. "Полицията бе на място от самото начало - те бяха гласът на разума", казва Иванов. "Но дълбочинното, стратегическото планиране - това ни е слабостта", допълва той.

Борян Сечков и проф. Търнев разказват, че лятото голяма част от жителите на "Кремиковци" се качват по планината, за да берат билки и гъби, и често не слизат до есента. Тази година те тръгват по-рано от обикновено - и със страх, че могат да не заварят къщите си, когато се върнат. Атмосферата на страх няма да остане само сред жителите на "Кремиковци" и Гърмен. "Притеснявам се, че в навечерието на местните избори подобни случаи ще зачестят", казва Деян Колев. И, за жалост, най-вероятно е прав - краткотрайното гонене на цели за местните избори най-вероятно отново ще надделее над дългосрочното ангажиране с един от най-сериозните проблеми у нас - този на интеграцията.

Масовият бой между роми и българи в западнородопската община Гърмен вкара четирима в болница, осем - в ареста, а жандармерията - в махалата "Кремиковци". И още преди въпросите да бъдат зададени, отговорите вече бяха ясни. Репортери се надпреварваха да предават на живо "етническия конфликт", а Валери Симеонов заплаши да оттегли подкрепата на Патриотичния фронт към правителството, ако премиерът не се заеме с "битовата" (често наричана от формацията "циганска") престъпност. Междувременно партиите не пропуснаха да се обвиняват в нагнетяване на напрежението преди местните избори и се сетиха да критикуват предишните правителства, че не са направили достатъчно за ромската интеграция.

А преди смелите констатации задаването на малко повече въпроси би било полезно. Въпроси за миналото на гетото, за причината за дългогодишното съществуване на 124 незаконни къщи, за политическите разигравания на общностите в малката бедна община в Югозападните Родопи и за пълното отстъпление на държавата от малките населени места. Въпроси като:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


36 коментара
 • 2
  mammita avatar :-(
  mammita

  Проблемът е много прост. Държавните институции не прилагат върховенството на закона еднакво спрямо всички. Няма равноправие. Българите ни смазва държавната машина, защото спазваме законите, а ромите никой не ги закача и те се чувстват безнаказани и смятат, че всичко могат да си позволят да направят. По цяла България са пропищели от ромските набези и грабежи. В моето село например, обирите са почти ежедневие, защото са се заселили тумби с цигани. Българите лека полека избягаха. Кой каквото можа продаде, други направо зарязаха всичко. Има един полицай и като се случи нещо, той вдига само рамене, защото го е страх. Остават му още 5-6 години до пенсия и гледа да не влиза в конфликти, защото ако им каже нещо на ромите, ще го нападнат, пребият или запалят. За това просто гледа ден да дойде, друг да мине. И да се обади за подкрепление, никой не иска да ги разследва, защото просто полицията ни е блокирана от дребните набези и няма ресурс да разлседват и доказват престъпления. Така че в тази ситуация е въпрос на време българите да вземат тоягите и да вземат закона в свои ръце.

 • 3
  siolen avatar :-P
  siolen

  Ха дано, че ако продължи като сега - за 10-15 години войната ни е сигурна. А тогава зверства ще има и от двете страни ...

 • 4
  high avatar :-|
  bee

  Преди месец имаше струпани 80 полицаи, които да пазят един съдия изпълнител в ТВ7, да си припомним колко полицаи пазиха НС от хората, за които трябва да работят, а за справяне с битовата престъпност в малките градчета и села- пари за полицаи никога няма. За бой с вили и сопи са управниците и политиците...

 • 5
  high avatar :-|
  bee

  Борян Сечков и проф. Търнев разказват, че лятото голяма част от жителите на "Кремиковци" се качват по планината, за да берат билки и гъби, и често не слизат до есента. Тази година те тръгват по-рано от обикновено - и със страх, че могат да не заварят къщите си, когато се върнат."
  Омръзнаха тези сладникаво- сълзливи мнения за бедните онеправдани цигани, които тръгнаха с брадви и вили да отвръщат на една забележка. А българите, които намират домовете си обрани, нивите, животните? Те не живеят ли в страх. Ако къщата е законна, няма да му я съборят. Но ако е поредната незаконна гнусна котура, аз съм за и не ми е жал. Който иска да живее като скот, ще бъде третиран като скот.

 • 7
  peter1946 avatar :-|
  Peter Stoychev

  Лесно е да съдиш, да предлагаш насилие, но опитай се да видиш причините и дай предложение, което да е справедливо. Влез в кожата на циганина и на обрания, пребития или убития. Как така циганите изведнъж станаха лоши ? Забравихте ли, че ОЩЕ по татово време започна толериране на ЦИГАНИЯТА. Крадяха както ВСИЧКИ от ничието! Има ли поне един човек да не си ВЗЕМАЛ лист, молив, химикалка или друга дреболия? Свикнахме да ПРЕСВОЯВАМЕ! Няма управдание за малка или голяма кражба. Подариха ни свободата да бъдем БЕЗОТГОВОРНИ и я нарекоха ДЕМОКРАЦИЯ. Имаме такова общество какво допуснахме. По разумните емигрираха. Останаха жертвите да се сочат и враждуват. Сега всички са маскари. Избираме си да ни управляват все нови и нови СПАСИТЕЛИ! Няма смисъл да ГЛАСУВАМЕ и тарикат депутатите да ни решават проблемиите. За всичко са виновни ту Америка ту Русия не самои ние.Огледай се в огледалото прецени какво направи? 90-та година една ученичка бе окачила огледало и с червило бе написала АКО МУЦУНАТА ТИ Е КРИВА ОГЛЕДАЛОТО НЕ ТИ Е ВИНОВНО! Надявам се да съм те накарал да прочетеш и размишлиш.

 • 8
  bobhunter avatar :-|
  bobhunter

  Демокрацията направи циганите недосегаеми. Днес държавата е предмет на експлоатация, хранилка, и най- безцеремонно използване от страна на циганите: те са с най- голям процент инвалиди, получават най- много помощи за безработица, най- много детски добавки, най- много от всякакъв вид помощи осигурени от и чрез държавата. Освен това циганите грабят и унищожават всичко и навсякъде по селата и малките градове. Чувстват се ненаказуеми, с развързани ръце; на тях всичко им е позволено. Поради изключителният им примитивизъм, слабообразованост и простотия извършват изключително жестоки, зверски престъпления с абсолютно беззащитни възрастни хора. Заради тях хиляди българи се изселиха от селата. Циганите се държат като абсолютно анархистични, подивели граждани благодарение на абсолютното безхаберие на управляващите. Снощи слушах по "Панорама" министърката Бъчварова. Тя изобщо не иска да погледне истината в очите и приема желаното за действително. Познавала и щастливи, отговорни цигани! Ха сега! Нека Бъчварова отиде, в което и да било село и обработи една 5-6 декара нива. Ха да видим каква реколта ще прибере! Ако тя има къща някъде по селата, която използва като вила и посещава само от време на време, да видим колко пъти къщата и ще бъде разбивана и ограбвана! Да видим колко пъти, ако иска да си почине от градската глъч и суета събота срещу неделя, ще може изобщо да заспи от оглушителната ЦИГАНСКА ЧАЛГА! Няма да стане така, Бъчварова! Запрятай ръкави и започвай заедно с колегите ти от другите министерства: правете план и точка по точка, най- спешно, решавайте проблема! Положението е непоносимо!

 • 9
  ss avatar :-?
  SS

  До коментар [#7] от "Peter Stoychev":

  Ти учил ли си генетика ?
  Можеш ли да направиш разлика м/у болонка, пекинез или йоркшир и бултериер , ротвайлер , дого аржентино и прочие ???

  И наистина огледалото не е виновно ,че природата е селектирала в катуна изобилие от 7-те смъртни гряха , за щастие Павлов е дал на науката теорията за условния рефлекс - където и най тъпия индивид научава правилата по трудния начин !

 • 10
  peter1946 avatar :-|
  Peter Stoychev

  Не съм нито генетик нито лекар. Закона на джуглата не е подходящ за ЧОВЕКА! Когато някой има ЖИВОТИНСКИ /ЦИГАНСКИ/ инстинг трябва да се лекува по всички закони на човешкото обществото!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход