Вътрешното търсене в България нараства
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вътрешното търсене в България нараства

Търговията на дребно, изглежда, вече е в по-добри времена, след като силното свиване на потреблението се обръща

Вътрешното търсене в България нараства

Проблемът с липсата на работна сила се задълбочава, показва анкета на НСИ

Весела Николаева
6648 прочитания

Търговията на дребно, изглежда, вече е в по-добри времена, след като силното свиване на потреблението се обръща

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Вътрешното търсене в България се подобрява и все по-малко компании определят ниските му нива като проблем в работата си, показват данни на Националния статистически институт (НСИ) към месец май. Според бизнес наблюденията единствено в строителството недостатъчното търсене все повече задълбочава проблемите им, докато в търговията на дребно за една година има значително подобрение. В промишлеността също, но там се задълбочава недостигът на поръчки от чужбина.

Безработни и без служители

При всички икономически сектори има сериозно увеличение на компаниите, които отчитат като сериозна трудност липсата на работна сила. В търговията на дребно и в строителството това се забелязва с драстична разлика само за 12 месеца – ако преди година този проблем са посочвали едва 3.4% от запитаните компании, сега над 14% имат такива трудности. Подобно е положението и при строителните дружества, а най-слаб е ръстът на дружествата с подобен проблем в индустрията. В същото време безработицата остава висока - 10.6% през първото тримесечие, по данни на НСИ. Проучването на Института за пазарна икономика "Бедността в България" показва, че сред икономически активните хора 81.7% от тези с висше образование имат работа, сравнено с 29.7% сред тези с основно, начално и по-ниско.

Най-големият проблем обаче във всички сектори на икономиката остава несигурната икономическа среда. Повече от половината го определят като фактор, който им пречи. Това не е изненада – постоянните законови промени, регулациите, които се сменят през месеци и дори седмици, липсата на нормално административно обслужване на много места, честите смени на служители в държавните институции, предизвикани от политически съображения – всичко това се отразява на възможностите компаниите да работят нормално, а оттам – да осигуряват повече и по-добре платени и сигурни работни места.

Като цяло оценката за бизнес климата се подобрява в последната година с известни спадове, които засега изглеждат преодолени. Оценката е комплексна и се изчислява от НСИ на базата на анкета сред реалния бизнес, който посочва сегашното си състояние и очакваната ситуация в следващите шест месеца.

След като в годините на кризата търговията на дребно беше сред най-пострадалите бизнеси, тенденцията показва все по-устойчиво подобрение. Измерителят е на най-високото си ниво от ноември 2009 г., но все пак остава близо до оценката от май-юни миналата година. В сектора на услугите бизнес климатът изглежда най-добре от 12 месеца насам, а в промишлеността поне засега отрицателните прогнози са преодолени.

Интересно е положението и в строителството – там нещата изглеждат доста добре и от края на 2008 - началото на 2009 г. не е имало толкова голям оптимизъм и положително оценяване на сегашната ситуация. След кратък спад миналия месец нарастват строителите, които имат проблеми със закъснели плащания от клиенти, а за продажните цени в следващите три месеца прогнозите са за ръст. Така е от началото на тази година за разлика от миналата, когато перспективите клоняха към спад.


5 коментара
 • 1
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Супер.Не очаквам да стигнем ръстовете на икономиката от преди 2008г през следващото десетилетие, а и ако ще е за сметката на пукащи се безсмислени балони като грандиозно мутрафонско строителство, предпочитам никога да не ги достигаме.

  Устойчив ръст от от 2-3% в продължение на няколко години базиран на високо технологични производства, Ай Ти продукти и услуги с висока добавена стойност е добър двигател на икономиката.В момента ми се струва, че се поставя началото на нещо такова.Дано съм прав.

 • 3
  ivan_l avatar :-|
  ivan_ll

  Недостига на кадри си го обяснявам с лошо териториално разпределение (в София шса издушим вече), нежелание на фирмите да си обучават персонала, лоша работна среда (в българска IT фирма още на интервюто си пролича простотията им), често смехотворни заплати и от страна на търсещите работа нерационален страх от преквалификация. Към това като добавим държавен механизъм пречещ за развитие на нови фирми и създаващ среда за далавери и шуробаджанащина имаме проблемите в българската икономика.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Липса на работна сила при над 400000 безработни.Работодателите да спрат да търсят квалифицирани хора,а сами да си ги създадат.

 • 5
  ivan_radanov avatar :-|
  Иван Раданов

  Преди две вечери пуснах дъщеря ми на повечето от въпросите от интервютата за работа при нас. Тя е на 15 години, учи в гимназия с хуманитарен профил, отговори на английски на 60-70% от въпросите за Service Management в IT Outsourcing. Ако беше на интервю при колегата ми, не ми беше дъщеря и беше със завършено средно образование, трябваше да я вземем на работа.

  Който търси - намира (кадърни млади хора за съвременни работни места).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK