Сдружение: Бутафорното строителство на крепости руши паметниците

От бутафорните крепости страда и културния туризъм, тъй като обществото е убеждавано, че са атрактивни, само ако се "вдигнат"

Сдружение: Бутафорното строителство на крепости руши паметниците

"Форум културно наследство" иска диалог с управляващите заради непрозрачните и неекспертни реконструкции на исторически обекти

14631 прочитания

От бутафорните крепости страда и културния туризъм, тъй като обществото е убеждавано, че са атрактивни, само ако се "вдигнат"

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Загриженост за съдбата на българското културно наследство, застрашено да бъде необратимо увредено от нарастващата практика да се изграждат бутафорни културни ценности изразиха учредителите на "Форум културно наследство". Те изпратиха декларация до председателя на парламента, президента, премиера, ЕК, Съвета на Европа, ЮНЕСКО и др., в която настояват да се пази автентичността на паметниците и решенията за възстановяването им да се взимат, след произнасяне на експертите. 

Бутафория

Членовете на организацията твърдят, че българското културно наследство е "застрашено да бъде необратимо увредено от нарастващата практика да се изграждат измислени бутафории на български културни ценности, достигнали до нас частично запазени". Тъй като липсва достоверна информация за това как са изглеждали някога те, тяхната днешна реконструкция - възстановяване "до зъбер" и "до керемида", основано единствено на предположения, представлява недопустима фалшификация, пишат от сдружението и допълват, че това е в противоречие със съвременната научна консервация и реставрация. 

И против законите

Освен всичко друго тази практика противоречи на международните конвенции, ратифицирани от България, на българския Закон за културното наследство, който изисква "максимално запазване на автентичността" на културните ценности, и на редица други международни документи и харти, смятат от организацията. 

Друг проблем е, че решенията за реконструкциите се вземат непрозрачно, често на политическо ниво, без професионален и експертен дебат по тях. Това деформирана и националната политика за опазване на наследството, тъй като приоритет в нея става новото строителство на измислени "паметници", в които се инвестират д милиони левове, вкл. от еврофондове. В същото време 40 хил. автентични български ценности се рушат и за тях държавната отделя едва 500 хил. лв. ежегодно.

Исканията

Заради това от ""Форум културно наследство" отхвърлят категорично практиката на ново строителство на крепости, дворци и църкви. "Решително се противопоставяме на агресивното, заблуждаващо широката общественост пропагандиране на тези практики от представители на държавни институции с недопустимо арогантен, обиден и клеветнически спрямо професионалните кръгове тон", пишат оттам.

Те настояват за  диалог с между държавата и експертните общности за съдбата на недвижимото културно наследство, решенията да бъдат вземани прозрачно и след експертна оценка, да бъдат прилагани научни методи на реставрация при спазване на законите и международните практики.

От сдружението настояват още държавните органи да предприемат проверки по сигналите за нарушаване на автентичността в редица проекти и други мерки. 

 

Кой говори

"Форум културно наследство" е основан на 29 май т.г. и обядинява представители на НПО сектора, граждански инициативи, академични общности, професионални и творчески организации и експерти в областта на културното наследство. Целта е да създадат отворен кръг от съмишленици, който да бъде страна в диалога с държавата за съхраняване на автентичността на културното наследство и за усъвършенстване на националната политика за опазването му в съответствие с международните документи и принципите на съвременната консервация и реставрация. 

Загриженост за съдбата на българското културно наследство, застрашено да бъде необратимо увредено от нарастващата практика да се изграждат бутафорни културни ценности изразиха учредителите на "Форум културно наследство". Те изпратиха декларация до председателя на парламента, президента, премиера, ЕК, Съвета на Европа, ЮНЕСКО и др., в която настояват да се пази автентичността на паметниците и решенията за възстановяването им да се взимат, след произнасяне на експертите. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 3
  balkantourist avatar :-|
  balkantourist

  Ами Божо Димитров какво ще прави? Човека иска да строи крепости в 21 век.

 • 4
  balkantourist avatar :-|
  balkantourist

  През лятото на 2012 г. в Созопол крепостните стени "се възстановяваха" от цигани с мистрии, кофи и вароцементов разтвор.

 • 5
  red.mary avatar :-(
  red.mary

  Няма никаква адекватна политика в сектора. Как ли и да има с Мултак №1 на Републиката начело на "КУЛТУРАТА"?
  Проблемите са ужасно много, а кичозните достроени крепости и др. са само една малка част.
  Жалко!

 • 6
  lz22 avatar :-|
  lz2

  И като как бутафорията руши автентичните крепости?! Бутафорията е ясно изразена и очертана. Никой не може да сбърка оригинала с бутафорията. Просто да се види в цялостен вид крепостта! Воят не е за това! Воят е за пари!На Царевец като не е отделено оригиналното от дострояването е направено престъпление, а не в днешното символично възстановяване! Айде стига глупости! Поне веднъж да направим нещо комерсиално като хората! Пък на старините нищо им няма!

 • 7
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Еми откри си ниша проф. Божо за десетилетие точене от бюджета...
  Кое в България не е бутафорно, та се вторачихте в крепостите му?
  Я помислете за съда, за политиците-хамелеони, за кметовете-далавераджии, за катаджиите, спящи в патрулките...

  Та не е ли бутафорен и онзи Квадрат 500, в който построиха, за да съберат картините от две живи галерии? Ако вземат да прибавят там и колекцията на Градската галерия, ЦУМ ли ще откупят от Гергов?

  Разбира се, че е пълна идиотщина да се "надстрояват" крепости, царкви и т.н. по три камъка.

 • 8
  mmiu avatar :-P
  mmiu

  Тука почваме спора кое е по-добре - циментът от созопол, или итонгът от някоя от крепостите.

  Но, накратко - никоя нормална държава с повече от 200 г. история няма да сметне бутафорната крепост за плюс, за да има "търговски вид" околността, защото хората не са идиоти, и знаят за какво идват туристите - за автентичност. Тука иначе става дума просто за препиране на едни големи суми. Няма проблем, нали народът плаща.

 • Diminem

  Поздравления за "Форум културно наследство"!!!Това поведение на държавата е напълно недопустимо и безотговорно. С тези минимални средства може само да се стимулира по-бързото заличаване на паметниците. Задачата и дългът на специалистите е много деликатна и трудна, изисква дълбоки познания в много сфери , а също така и мнението на публката не трябва да се пренебрегва. Процеса е много дълъг и труден, а ако не се направи по правилния начин - по-добре да не се прави.Опазване се получава чрез последователно координирани и планирани стъпки :
  • Разследване
  • Превенция
  • Поддръжка
  • Възстановяване
  Задачата на нашето поколение е да запазим културното наследство, дадено от предците и да го предадем колкото се може по-автентично и консервирано, а не да го заличаваме.

 • 10
  demos avatar :-|
  demos

  Строителството на крепости и базилики,не трябва да е бутафорно,а истинско.Базиликата в Плиска,трябва да бъде изградена,като най-голямия християнски храм в Европа,след тези във Византия,каквато е била за известно време в средните векове.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход