Здравната каса пак се очертава с дефицит от 200 млн. лв. в края на годината

Според заместник-финансовия министър Кирил Ананиев отговорността за дефицита е на здравното министерство.

Здравната каса пак се очертава с дефицит от 200 млн. лв. в края на годината

Лекарите обсъждат спестяване от болнични процедури. Крайният вариант е намаляване на цените на пътеките с 18.7%

Десислава Николова
7186 прочитания

Според заместник-финансовия министър Кирил Ананиев отговорността за дефицита е на здравното министерство.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


 

Засега вариант за актуализация на бюджета на касата не се обсъжда.

Варианти по какъв начин парите на здравната каса да стигнат до края на годината при очертаващ се дефицит от 200 млн. лв. обсъждаха надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС). Надзорният съвет на касата има право да предлага механизми за намаляване на разходите и представителите на държавата са внесли за обсъждане вариант за редукция на цените на клиничните пътеки средно с 18.7%, срещу което БЛС е категорично против. Оперативното ръководство на здравна каса пък е предложило вариант, при който да се намалят плащанията за болници, като част от процедурите се извадят в извънболничната помощ, където струват по-евтино. Освен това ще се опростят част от алгоритмите на клиничните пътеки и от тях ще се извадят ненужните изследвания. Лекарите и надзорният съвет са се споразумели да продължат преговорите си следващата седмица, когато ще има яснота какви средства могат да се спестят по този начин.

Всички варианти обаче трябва да бъдат обсъдени и по тях да вземе решение и съборът на лекарския съюз до края на юни, съобщи Кирил Ананиев, заместник-министър на финансите, който е и председател на надзорния съвет на касата. Ако това не се случи, надзорът ще трябва да гласува проект за постановление на намаляване на цените на пътеките административно. Засега вариант за актуализация на бюджета на касата не се обсъжда, а и той трябва да бъде предложен от правителството на парламента.

Къде са преразходите?

Недостиг на средства има в три основни сектора. Към края на годината се очертава дефицит от 105 млн. лв. за лекарства за домашно лечение. През първите четири месеца НЗОК е плащала по 54 млн. лв. и без промени ще трябва да плаща по 41 млн. лв. месечно.

Дефицитът при болниците се очертава да е 120 млн. лв. на годишна база. В момента НЗОК плаща на болниците по 132 млн. лв. всеки месец. Третият сегмент, за който не достигат пари, са онколекарствата, където се очаква дефицит от 57 млн. лв. Единствено за тях НЗОК смята, че могат да бъдат покрити от останалите в оперативния резерв на касата около 90 млн. лв.

Защо има дефицит?

Надзорният съвет за пръв път съобщава, че отговорността за дефицита е на здравното министерство. Кирил Ананиев изброи няколко причини за него. Първата е, че здравната каса е започнала годината с 80 млн. лв. по-малък бюджет от първоначално гласуваното по искане на здравния министър. "Това е сериозна сума, която много ни затрудни", заяви Ананиев.

Той допълни, че другата причина е ранното разпределение на 20 млн. лв. от резерва за извънболнична помощ. "Това беше решение след разговори между БЛС и здравния министър. Но какво се получи - нито намаляха хоспитализациите, нито се подобри финансовото състояние на болниците", каза Ананиев.

Той добави, че министърът е приел наредба, в която са включени нови медицински дейности, които ще струват на касата още 35 млн. лв., и освен това са променени медицинските стандарти и алгоритми, което ще натовари бюджета на касата с още 88 млн. лв. допълнително.

Лекарите не са съгласни

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев заяви, че съюзът категорично не е съгласен с намаляването на цените на клиничните пътеки. Причините са логични - в част от болниците няма преразходи и надвишаване на лимитите и няма причина те да бъдат наказвани заради други.

За разлика от надзорния съвет на НЗОК лекарите твърдят, че няма болнични дейности, които да са надценени. Съюзът е склонен да преговаря за намаляване на очаквания дефицит, като се вадят дейности от болниците и се извършват в извънболничната помощ, както и като се опростят изискванията за някои видове болнични лечения и изследвания. Засега обаче няма точни разчети дали това ще компенсира липсващите 200 млн. лв. Ако лекарите се съгласят, това трябва да бъде одобрено от Националния им събор и заедно с НЗОК да променят Националния рамков договор.

 

Засега вариант за актуализация на бюджета на касата не се обсъжда.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  преразхода е в скъпите лекарства ,крайно време е пациента да поеме поне 25% от тях ,и без това използващите ги болни са пенсионери и психично болни ,които нямат нито стотинка здравен данък ,не участват в солидарната система ,само ползват скъпи услуги и лекарства ,с тях спекулират недобросъвестни специалисти като им изписват само най скъпото лечение и така се източва касата ,ами просто е ,прави се най евтиното лекарство безплатно и който иска скъпо го доплаща до стойността над цената на евтиното ,така няма да трупат пациентите десетки опаковки по хиляди левове ,които хем не ползват ,хем трупат ,хем касата се натоварва излишно ,другото перо е безразборното издаване на направления на диспансерно болни ,чиито нужди нито са належащи ,нито са спешни а и самите те не желаят ежемесечни прегледи ,така се губи 50% от ресурса за направления за специалист ,дават се на хронично болни ,които не се нуждаят от толкова чести прегледи ,а тези ,които се нуждаят пък за тях няма направления ,така вместо да се лекуват в доболничната помощ ,те отиват в болницата ,за да се и зточат 1000 лв за пътека ,която лекува заболяване ,което иначе струва 20 лв ,такива са правилата на същата каса ,която се оплаква ,че няма пари

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Ето как е в момента:
  Леля ми прави хипертонични кризи, напоследък все по-често. Пратих я на кардиолог, който й даде направление за невролог и хоспитализация. В частната болница за 5 дни (толкова била клиничната пътека) са й направили всичко, което Касата няма да се противи да плати и преди да я изпишат й казали, че не са открили проблеми и явно е много емоционална...
  А Касата е платила за този извод камара пари...

 • 3
  n.youroukov avatar :-(
  Един препатил

  "Здравната каса пак се очертава с дефицит от 200 млн. лв. в края на годината"

  А редакторите се очертават с поредното неграмотно заглавие.

 • 4
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Лекарите казват ,че клиничните пътеки са НЕДОФИНАНСИРАНИ ! Да искаш намаление на цените в тази ситуация е нахалство.
  Интересно да какво бяха тези 16 милиарда като за нищо няма пари. Освен за рязане на лентички.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход