Държавата започва да отсява болници от догодина

Идеята е пари от здравната каса да получават най-качествените. Рискът е държавата като най-голям собственик да запази своите

Болниците от забранителния списък ще могат да бъдат приватизирани, каза здравният министър Петър Москов.
Болниците от забранителния списък ще могат да бъдат приватизирани, каза здравният министър Петър Москов.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Болниците от забранителния списък ще могат да бъдат приватизирани, каза здравният министър Петър Москов.
Болниците от забранителния списък ще могат да бъдат приватизирани, каза здравният министър Петър Москов.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Комисиите, които ще взимат решения на кой да се плаща и на кой - не, ще бъдат доминирани от държавата.

От догодина държавата си дава право да спира плащания към болници, ако прецени, че не са необходими или че не предлагат комплексна или качествена услуга. Това ще стане чрез промени в Закона за лечебните заведения, които правителството прие в сряда. Целта е да се ограничат плащанията към множащите се частни болници. Годишно от здравните вноски на осигурените около 2 млрд. лв. отиват към общо 365 болници. Парите редовно не стигат и промените трябва да дадат решение как да се преразпределят средствата.

Другата важна промяна е, че държавните болници ще могат да се приватизират. Сега те са в забранителен списък.

В описания вариант обаче съществуват опции за субективност: например коя болница е нужна и коя услуга е комплексна. Вторият по-ключов проблем е, че държавата е в конфликт на интереси - тя е най-крупният акционер в болници - университетски, многопрофилни, ведомствени, участва в собствеността на повечето областни клиники и освен това субсидира част от общинските болници. От общо 365 болници, с които работи здравната каса, 100 са частни, а останалите са на държавата и общините. Освен това в съветите, които ще определят здравните карти по места, както и кои болници трябва да ползват обществен ресурс, се доминират от държавата. Председател на всяка областна комисия по здравна карта е областният управител, участват и по двама представители на регионалната здравна инспекция (местното подразделение на здравното министерство) и двама представители на районната здравна каса. Все пак в комисията ще влязат и по двама представители на съсловните организации на лекарите и зъболекарите и по един на професионалистите по здравни грижи и пациентите. Общините ще определят отделно свои представители. Самото решение пък ще се взима от национална комисия, отново доминирана от държавата, с председател здравният министър и участници управителят на здравната каса (назначава се от парламента) и директорите на Националния център по обществено здраве и Изпълнителна агенция "Медицински одит", които се назначават от здравния министър.

Задача с карта

Отсяването ще стане чрез нова национална здравна карта. Тя трябва да бъде създадена на база изследване на реалните потребности на пациентите и би трябвало да помогне на здравната каса да започне да финансира самото лечение, а не както е сега – болници. По думите на здравния министър Петър Москов с тази карта ще се направи реална снимка на болничната и доболничната инфраструктура, както и на кадровото обезпечаване на системата.

На база становището на комисията по здравната карта НЗОК ще преценява какви средства да отпуска на болниците и дали въобще да финансира лечебни заведения. "Колкото по-добро е лечението, толкова финансирането ще е по-голямо", обясни Москов. Този избор би трябвало да се прави по определени критерии за качество и комплексност на услугата. Критериите за качество трябва да се изработят от Българския лекарски съюз, който е възложил това на Съюза на медицинските специалисти. В момента такива критерии няма и нито един пациент не е наясно каква е успеваемостта в операциите в дадена болница, каква е смъртността и има ли вътрешноболнични инфекции. Въпросът е дали те ще залегнат в критериите, по които се отсяват клиниките.

Всичко или нищо

Въвежда се задължението болниците да осигуряват комплексно лечение на пациентите, иначе няма да могат да сключват договор със здравната каса за финансиране на социално значимите заболявания (заболяванията в основния пакет на касата). Министърът обясни още, че болниците ще трябва да гарантират, че имат възможност да извършват цялостно лечение, а ако не могат сами – да правят обединения. "Ако някой иска договор с касата, но не може да гарантира пълния път на лечението, трябва да се обедини с друго лечебно заведение – юридически или функционално. Трябва да могат да гарантират графика, последователността и алгоритъма на лечението, както го изисква медицинската наука", каза Москов.

Според министъра основната цел на промените е с ограничения финансов ресурс на НЗОК, който няма как да бъде много по-голям през следващите години, системата да започне да гарантира излекуването на пациентите, а не съществуването на болниците. "Обединяването на структури за пациентите означава, че те ще получават пълния пакет от необходими услуги на едно място, а няма да се получава така, че една болница е узурпирала скъпата част от нискоразходна, но високодоходна терапия, а пациентът след това ще трябва да обикаля още 3-4 болници, за да завърши лечението си", обясни Москов.

Отрицателната оценка за качеството ще се дава от началото на следващата година, а положителната - от 2017 г.

Твърде много болници

Друга важна промяна в Закона за лечебните заведения е възможността касата да отказва да финансира лечебни заведения, ако няма реална необходимост от тяхното съществуване. Ако здравната карта даде становище, че желанието за разкриване на нова болница не съответства на нуждите – по критерии достъпност и качество, НЗОК няма да има право да финансира лечебното заведение.

Според министър Москов в България има твърде много болници. "Ако приемем, че общо в половин Европа има 400 болници, а само в България – 360, това означава, че има някакъв проблем", подчерта той. По неговите думи през миналата година са открити повече лечебни заведения, отколкото казина. Той даде този пример, за да илюстрира колко доходоносно е да се строят болници в България и да се сключват договори със здравната каса. В края на миналата година здравното министерство разреши отварянето на 13 нови болници и 36 нови отделения.

Проблемът е, че повечето нови клиники са частни и са специализирани - има например очна, ортопедична, АГ клиника. Отсега няма как да се познае дали ще бъдат ограничавани всички частни клиники или само по местата, където болниците са повече. На практика това са големите градове - София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас. В останалите области не достигат лекари и болници и рядко някой отваря нова клиника там. Така че проблемът с многото клиники ще възникне точно в големите градове. В София например по данни на Световната банка работят 57 болници, от които 20 са частни, а в града се усвоява почти 40% от ресурса за болници на здравната каса.

Още промени

Сред другите промени в закона е връщането на възможността за приватизацията на лечебни заведения, които сега са в забранителния списък. Така според министър Москов отново ще се спомогне за подобряване на качеството на лечението.

Предвижда се регламентиране на 12-часовите смени на медиците. "И в момента във всяка болница дежурствата са по 12 часа. Това е начинът, по който целият медицински свят работи", каза Москов. Той обясни, че с промените законът се привежда към практиката и не става въпрос за допълнително натоварване на медицинския персонал.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  Абсолютна лъжа е че в България имало повече
  болници и болнични легла.
  AUSTRIA (2013)
  278 болници с 66 831 легла (данните са от сайта на австрийската статистика www.statistik.at)
  БЪЛГАРИЯ
  262 болници с 45 537 легла (данните са от НСИ)
  ДОЛНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МАНИПУЛАЦИИ НА ПЕПИ ПРОДЪЛЖАВАТ само и само да не се плаща за здравеопазване.
  А когато партията и правителството започнат да казват,че пациентът не може да отиде със своите здравни вноски другаде освен в държавната кочина, ограничението остава за пациента , а не за частните болници недопуснати да работят с НЗОК. Така другарите фиксирайки само 10-15 болници ,които да работят с НЗОК ще предизвикат грандиозен дефицит. Пациентите автоматично ги чака листа на чакащите- за херния - 5-9 месеца. Ако инкарцерира - се оперира по спешност (ако има наличен анестезиолог, ако няма ей го де е Австрия и Турция) В КРАЙНА СМЕТКА ВМЕСТО ДА ИЗВАДЯТ ОЧИТЕ ЩЕ ИЗПИШАТ ВЕЖДИ НА ЧАСТНИЯ ЗДРАВЕН СЕКТОР, който ще е с широко отворени врати, незабавен прием и естествено с един дебел ценоразпис с размера на каталога на Yellow Pages. След 1 година всички ще плачат горко да си ползват поне частично здравните вноски и за частния сектор с доплащане...
  Очаквайте още глупости от мутрореформаторския блок. И колкото и да сме живели и видели още ще ни изненадват с вакуума в черепните си кутии...


 • 2
  gogotod avatar :-|
  gogotod

  като чета това, написано от Деси Николова, стигам до извода, че: Този е хипертимен психопат( по определение на близък приятел) Световната Банка са писали глупости, най-вероятно са го писали българи за т.нар. Световна банка, добре компрометирана в много страни с глупостите си. На път сме да ударим джакпота за лекарите - задължително заселване поради здравната карта, което си е наказание по соц. НК до 1989г. Предвиждам още малко пребиваване на Москов на поста, най много до Местните избори, и бламиране на действията му от ГЕРБ в парламента. Борисов е време да поеме отговорност и на място което може да му донесе негативи. Налудностите на Петър Москов, стават вече опасни!

 • 3
  mammita avatar :-|
  mammita

  Е да ама няма да стане. Нали се сещате, че ромите веднага ще нададат вой до небесата. Ще изскочи тогава Българският хелзингски комитет и ще почне да ни заплашва с дела в Брюксел за нарушаване на човешките права, а и то след още 2-3 години пак има избори, а роския електурат осигурява места в парламента. Така че само си говорят и си правят вятър на устата. В крайна сметка това, което ще стане от всичко е, че ще се закрият болниците, където е населено с българи и ще се открият такива при ромските махали. ЕМи не е хубаво, това което казвам, но пък някой да ме обори, а?

 • 4
  alex.p.ivanov avatar :-|
  alex.p.ivanov

  Сега започва трудната част, д-р Москов!

 • 5
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  "В София например по данни на Световната банка работят 57 болници, от които 20 са частни, а в града се усвоява почти 40% от ресурса за болници на здравната каса."

  Браво на софиянци. Усвоили са почти половината пари на България. И не само за болници.
  Ако Москов успее, ще стане велик. Или ще го оковат на свещенния кръст.

 • 6
  subaru avatar :-|
  subaru

  До коментар [#2] от "gogotod":

  ++++ Същите думи за т. нар. реформа на д-р Москов каза онзи ден в интервю по Хоризонт, бившият министър на здравеопазването в правителството на Костов, д-р Илко Семерджиев - първия "реформатор" на здравеопазването в БГ. Може би това сте самият Вие д-р Семерджиев?
  Москов, прави "реформа" на "реформата" на съпартийците си от СДС/тогава/ д-р Игнатов, проф. Миланов и д-р Илко Семерджиев/министър на здравеопазването/. Системата е сбъркана фундаментално. Здравната система е социална а не фискална система. Разбраха го дори републиканците /два мандата опозиция на Обама/ в САЩ. Когато една болница е търговско дружестово/в сегашният му вид/ работещо по ТЗ, тя винаги ще бъде търговско дружество. За да бъде проспериращо търговско дружество по ТЗ, тя не може да работи като истинска болница, а когато работи като истинска болница няма как да бъде проспериращо търговско дружество, освен такова в несъстоятелност. Успешната формула отдавна е измислена и работи перфектно в Швеция, Финландия, Дания, Австрия, Франция, Германия..../нарочно изброявам само държави - членки на ЕС/. В България никой от управляващите не обръща внимание и на тотално рухналата доболнична помощ - т.нар. ДКЦ - та/повечето бивши поликлиники отдавна съсипани/, които са всичко друго но не и лечебни центрове. Колкото до сливането/обединяването на търговски дружества по ТЗ в "граждански дружества" по ЗЗД/ на болници, най - добре е всички държавни болници в страната да се обединят в една а МЗ да им стане администрация. ДКЦ, които все още съществуват да се превърнат във филиали на МОЛ - вете. Здравният геноцид не спира вече 25г. Поредните негативни последици от тази "реформа" ще бъдат понесени от мандатоносителя.

 • 7
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  До коментар [#2] от "gogotod":

  Това е точо така. Използването на името на Световната Банка е много долна практика. Ако разгледате докладите за България на сайта им ще видите ,че под много от тях стоят български имена като автори. Под други доклади като за здравеопазването не стоят никакви имена, но по стила се усеща разплутия български чиновник от министерството или НЦОЗА или други комунистически неспящи гнезда обучени в диверсионни действия, пропаганда и работа с циклостил. Не знам как е възможно СБ да плаща за такива манипулативни куци анализи. Сега долната политическа класа всекидневно започна да използва за целите на пропагандата си рефрена 'Световната Банка каза...' , а всъщност е 'Спретнахме едни манипулации на обществото ,хем да имаме доводи от западен партньор, хем да громим доверието в западните партньори' . 'С един куршум -два заека' и с една манипулация -две долни цели на комунягите.
  Ако никой не реагира на тези низости, СБ ще продължава да приема скопени анализи на наши 'аналитици' изкривяващи реалностите и работещи за текущата комунистическа сбирщина на власт.

 • 8
  ikar82 avatar :-|
  ikar82

  От това министерстване Москов ще си тръгне много богат . Ще приватизира болници , ще слива администрации , ще определя коя да работи със здравната каса . Защо не остави парите да следват пациента , пък пациентите да решават къде да се лекуват . Знам малък град с отлично работеща общинска болница ( без дългове ) и частна болница на добре свързан с властта бизнесмен . Познайте коя ще отсвири Москов и срещу колко . Какво стана с предизборните му обещания , че болниците не трябва да бъдат търговски дружества ? Или това е бил трик за привличане на наивни гласоподаватели . Защо уволни д-р Дечо Дечев , отличен ръководител на отлична болница '' Св. Иван Рилски '' , месец след като му поднови договора за управление ? Защо закрива онкодиспансерите ?
  Петър Москов е вреден за българското здравеопазване и е време да си ходи . А аз няма да повторя глупостта да гласувам за деформаторите.

 • 9
  townboy avatar :-|
  townboy

  Едва ли ще отсяват "депутатските" болници. По-скоро ще премахнат още от държавните такива.

 • 10
  ikar82 avatar :-|
  ikar82

  Заради подобни реформи през 1997-2001, довели до съсипване на добре работещи модели на социални системи, включително и здравеопазването, СДС от голямо абсолютно мнозинство през 1997 г, през 2001 г. загуби изборите катастрофално, а после се срина до жалките остатъци на които представител е Москов.

  И видно е, че седесарите нищо старо и гадно не са забравили и нищо ново и добро научили. Дай им само рушене, далавери и грабеж.

  Жалките остатъци от бившето СДС, може и да успяха да се промъкнат в управлението през задната врата и по терлици, но всичките им поразии, които правят и имат намерение да правят не се пишат само на тях, а на Бойко Борисов и Герб, който в името да е на власт ги търпи.

  Нали Бойко Борисов се кълнеше, че не иска да е на власт на всяка цена ? Или вече иска ?

  Всеки ден оставане на реформаторите във властта е вредно и съсипително за България. А и за Герб и рейтинга на Бойко Борисов.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход