Нов опит да се заобиколи законът за ски зоната в Банско

Офшорната "Маренго трейдинг" иска да подмени лифта "Тодорка" с двойно по-голям, което беше забранено на концесионера "Юлен"

През 2011 г. екоминистърът Нона Караджова отхвърля искането на концесионера "Юлен" да подмени триседалковия лифт с шестседалков, тъй като противоречи на плана за управление на Пирин и на концесионния договор. Миналата година министърът от ДПС в кабинета "Орешарски" разрешава на "Маренго трейдинг" да извърши подмяната. Екозащитниците настояват за отмяна на решението му.
През 2011 г. екоминистърът Нона Караджова отхвърля искането на концесионера "Юлен" да подмени триседалковия лифт с шестседалков, тъй като противоречи на плана за управление на Пирин и на концесионния договор. Миналата година министърът от ДПС в кабинета "Орешарски" разрешава на "Маренго трейдинг" да извърши подмяната. Екозащитниците настояват за отмяна на решението му.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
През 2011 г. екоминистърът Нона Караджова отхвърля искането на концесионера "Юлен" да подмени триседалковия лифт с шестседалков, тъй като противоречи на плана за управление на Пирин и на концесионния договор. Миналата година министърът от ДПС в кабинета "Орешарски" разрешава на "Маренго трейдинг" да извърши подмяната. Екозащитниците настояват за отмяна на решението му.
През 2011 г. екоминистърът Нона Караджова отхвърля искането на концесионера "Юлен" да подмени триседалковия лифт с шестседалков, тъй като противоречи на плана за управление на Пирин и на концесионния договор. Миналата година министърът от ДПС в кабинета "Орешарски" разрешава на "Маренго трейдинг" да извърши подмяната. Екозащитниците настояват за отмяна на решението му.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Нови сечи в Националния парк "Пирин" ще започнат всеки момент в нарушение на законите, предупредиха в четвъртък от инициативата "Зелени закони", която е част от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Става въпрос за разширяване на просеката на лифта "Шилигарника-Тодорка" в ски зона Банско и подмяната му с двойно по-голям.

"В случая чрез схема, за която държавата си затваря очите, офшорната "Маренго трейдинг" (собственик на концесионера на ски зоната "Юлен" - бел. ред.) ще изгради в Пирин нов лифт без концесия, който на практика ще стане нейна собственост завинаги", посочва екокоалицията.

"Фирма "Маренго трейдинг" ни уведоми, че има намерения да подмени лифта и тази подмяна предстои", потвърди и адвокатът на "Юлен" Петър Петров пред "Дневник". Той настоя да бъде цитиран и че Тома Белев е обжалвал инвестиционното намерение за подмяна на лифта, но ВАС е прекратил делото с мотива, че Белев е "нелегитимен представител на Асоциацията на парковете в България (АПБ)". Фактите сочат обаче, че от 2003 г. Тома Белев е председател на АПБ и на последното общо събрание беше преизбран отново. В отговор Белев отбеляза факта, че Петър Петров признава публично, че друга фирма - "Маренго трейдинг", ще строи в територията на концесията им.

Росен Баненски, директор на Национален парк Пирин", каза пред "Капитал", че процедурата за лифта е задействана. Има опис на 80 дървета, предвидени за изсичане за разширяване на просеката. Той поясни, че към момента е одобрено инвестиционно намерение, чието изпълнение ще започне, след като от МОСВ пристигнат всички необходими разрешителни. "Не виждам нищо лошо в това да се подмени лифтът, този е много стар", заяви Баненски. От МОСВ не коментираха темата до редакционното приключване на броя.

Одит на Сметната палата от 2013 г. установи, че в нарушение на концесионния договор с "Юлен" един лифт, един влек и 13 технически съоръжения се водят собственост на трети лица вместо на държавата, а след решение на кабинета "Орешарски" в края на 2014 г. собственост на трети лица са станали още два лифта и един влек.

Триседалковият лифт "Тодорка" е закупен от "Юлен" през 2002 г. без конкурс от държавната фирма "Академика" с цел изпълнение на концесионните задължения, но още същата година е препродаден на "Маренго трейдинг".

"Юлен" е единственият концесионер в Национален парк "Пирин", а продажбата на съоръжения на трети лица е абсолютно незаконна", коментираха от "Прозрачни планини".

През 2011 г. екоминистърът в първото правителство на ГЕРБ Нона Караджова отхвърля искането на "Юлен" да подмени триседалковия лифт "Шилигарника - Тодорка" с нов шестседалков, тъй като то противоречи на плана за управление на националния парк и концесионния договор.

Миналата година обаче министърът на околната среда в кабинета "Орешарски" Станислав Анастасов от ДПС разреши тази подмяна да бъде извършена от "Маренго трейдинг". Според Тома Белев на практика е предоставено безсрочно право на строеж на офшорната фирма в рамките на концесията на "Юлен" и на територия, която е изключителна държавна собственост.

По думите му основната причина за незаконното присвояване на ски съоръженията от концесията е това, че държавата вече две години не изпълнява разпореждането на Сметната палата да издаде актове за собствеността си. Съоръженията се водят в дълготрайните материални активи на  "Юлен", участват в нейния капитал и могат да са част от различни разпоредителни сделки.

С решението на министъра от ДПС  е извършено скрито "източване" на "Юлен" и де факто незаконно разграбване на територии от Национален парк Пирин, смятат екоекспертите. "Все едно да сме отдали под наем къщата си на "Юлен", а тя да построи преддверие, което да се заведе като собственост на наемателя и след приключване на договора за наем ние да не можем повече никога да влезем в къщата си без съгласието на бившия наемател", даде пример председателят на АПБ.

Коалицията "За да остане природа в България" настоява Министерският съвет да обяви за нищожно разрешението на министър Анастасов, а прокуратурата да го разследва за безстопанственост.

Междувременно над 4 хил. души досега са се включили в нова електронна подписка с апел до министър-председателя и председателя на парламента под мотото "Да защитим защитените територии в България".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


37 коментара
 • 1
  ten51318944 avatar :-|
  Nikolay Ivanov

  По-добре вместо да изсичат тези 80 дървета ,Тома Белев да нахрани короядите с тях.

 • 2
  habitat avatar :-|
  habitat

  От прежде-коментиращият става ясно кой е пак виновен - Тома Белев. Естествено че никой не вижда как един олигарх - инженер по шевни машини - казва се Цеко Минев, разиграва цялата държава. Как тя угодно му променя закони, спасява му бизнеса с нашите пари, финансира му ски- състезанията с такива милиони, с които могат да се индексират пенсиите на 2 милиона пенсионери поне с по 10 лв на година, с които може да се запуши дефицита на здравната каса и т.н.. Освен това му подарява медии, купени от Цветан Василев пак с нашите пари. Които да го славят така както плюеха Тома Белев в миналото и както плюят Цветан Василев сега и Тома Белев - и сега! Вместо това, не само медиите, ами и коментиращите горе, като този Иванов (дано не е трол, че не си заслужава да си хабя времето да пиша) пак в един шеф на НПО с трима служители, и Фейсбук активист виждат истинския проблем. Докато Цеко е герой, а Тома престъпник, ние ще бъдем мизерна и тотално манипулирана държава. Като Тома е крадец, на вас ясно ли ви е че Цеко взе 20% от мониторинга на делфините. Дето всички зяха срещу Тома. Кой е по компетентен по делфини - един инженер по шевни машини или еколог от ЛТУ. Ама това никой не го коментира. Щото бившите медии на Цветан Василев плюят Тома и славят новото величество. Толкова е гнусно това. И то ще рухне, като КТБ. И тогава ли Тома и короядите му, ще бъдат виновни? Нещастни долни душици - заслужавате си съдбата, такива цървули като Минев, който е и психически недобре, и свитата му от чакали от рода на Каролев и Филип Цанов, да ви го турят всеки ден.

 • 3
  bullgar avatar :-|
  bullgar

  До коментар [#2] от "habitat
  Искам да видя Тома да протестира в Самоковско, Тетевенско и др. райони, където 80 дървета отиват за седмица при ромите... а той милия по една случайност все на Цекови обекти нарушители попада... с плетеното си пуловече иска да ни внуши, че е честен и безкористен защитник на всичко зелено... но в крайна сметка зелените копюри го привличат

 • 4
  habitat avatar :-|
  habitat

  Да, и Цеко редовно му плаща и всички са щастливи. И Цековите медии не пишат за Тома. Да, припомня че Тома разгласи скандала за дюните на Несебър, че Тома се занимава със закона за горите през 2012 г. и сега с него се занимава. Копюрите не знам колко го привличат, ама живее на квартира - лично съм ходил на гости. Сигурно се прикрива, нали! Лично го познавам от 1998 г. и знам че всичко това е гнусна клевета. И не ми е ясно защо Тома трябва да протестира за всичко което се случва в държавата, при условие, че ако Тома протестира за Банско, идва някой си Булгар и казва - ама не протестира за Тетевенско. Ако протестира за Тетевенско, Булгар казва - ама що не протестира за Самоковско. Като Созополци - ще бием еколозите ако не ни позволят да си продадем нивите. Е, продадоха ги - направиха там хотели и никой не им идва в къщите. И кой е виновен - Тома, чè не протестирал за Созопол. Всъщност на мижитурките все Тома им е виновен - че протестира и че не протестира. Така е като си криеш зад други гърбове. Протестирай ти за тетевен и за самоков, че да ти научим името. Като на Тома, дето е дежурна изтривалка за мижитурките и комплексарите.

 • 5
  bullgar avatar :-|
  bullgar

  До коментар [#4] от "habitat":
  Имам чувството, че ти си Тома.
  Казваш ние да протестираме за Тетевенско а Тома където е манджата... хаха, голям мъченик го изкара по полека... В твоя стил бих ти казал, че лично знам, че Тома е милионер и то от подобни на Цеко персони... а ти продължавай да посещаваш квартирката му и вярвай в илюзиите

 • 6
  andreyr avatar :-|
  Андрей Ралев

  Няма тагава наглост като тази на Юлен АД и производните й! Ако това правителство не разтрогне концесията в НП Пирин, значи обслужва олигархията!

 • 7
  keiz avatar :-|
  WWIII

  То си прозира кой дърпа конците. И кой дава парите и кой ги прибира. Иска ми се и някой ден всички тези да изядат тоягата. От марионетките да се почне та до режисьора на постановките.
  С цялото ми уважение Белев е оставен да си протестира защото е почти безобиден. Размахва някакви закончета и директиви, които отдавна не значат нищо за нашите феодали. Те са само да плашат крепостните селяни, да не вземат случайно да запалят някой булдозер или да сринат някой хотел на пясъка. Тогава ще ги бие и законът и бухалката!

 • 8
  habitat avatar :-|
  habitat

  Булгар, не съм Тома, а съм приятел на Тома. Преподавател по екология и опазване на околната среда съм в СУ. Именно защото го познавам, му се възхищавам. И казвам истината на студентите. А такива, като теб, които "верват"на лъжите на разни Телеграфци, Блъсковци, Недялковци ви съжалявам. Явно лично не знаеш, че е милионер, защото не го познаваш, а четеш какви милиони е прибрал по гнусните подобия на преса. "Вервайте"! Ваша си работа! Но заради това сме на тоя хал! Плюят се и обругават не истинските виновници, ами набедени от тях чисти хора, чийто грях е че знаят мръсотиите им и не се страхуват да го заявят високо.

 • 9
  yaga avatar :-|
  yaga

  Онзи, дребен чейнчаджия и ортакът му ченге от ДС, забогатели под партийното крило на видни другари и на изключителен престъпник с ранг шеф на БНБ - Тодор Вълчев.....та тези са 100% олицетворение на Прехода.

  Но веднъж се пада от клончето - за справка Кюлев, Павлов, Макарона, Доктора, Илиев....

 • 10
  maginka avatar :-|
  maginka

  Аз пък нещо не разбирам. Тома Белев си скубеше брадата, че да няма втора кабинка на Банско и всичките му сподвижници, обясняваха, че не трябва да има втора кабинка, защото така ще почнат много хора да ходят в планината. Моментните опашки можело да се решат с подмяна на съоръжението с ново с по-голям капацитет на местата. Еми, не се ли прави точно това в момента. Подмяна на едно остаряло съоръжение с ново? За какво пищят сега Зелените? Нали те самите искаха това?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход