🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавен капитализъм

В годините след кризата правителствата станаха зависими към европейските пари, без да е ясно какво следва след тях

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

По-голямата част от икономическия ръст се дължи на еврофондовете

Ето ви доза оптимизъм. Растежът на българската икономика се ускорява. Процесът започна през миналата година, а първата ревизия на данните за периода януари – март 2015 г. показва още по-оптимистично число – 2% реален ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). И когато към всичко това добавим и номиналното увеличение на БВП с 570 млн. лв., покачване на износа с 13% и над 2% повече инвестиции в основен капитал, тогава нещата изглеждат доста обнадеждаващо. Защото икономическият ръст означава повече работни места, повече благосъстояние за хората, повече свобода за развитие.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

18 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev
  • + 27

  Това не е „Държавен капитализъм“ регулирана държавно, в место икономика на свободата инициатива; Това е фалирала икономика във възход.

  Трябва много да сме я закъсали щом разчитаме най-вече на европейските средства, чиято цел е да подпомагат пазарната ни икономика, а не да я заместват както е в останалите страни. В същото време те са гаранцията, за геополитическата ни ориентация.

  Въпросът е на кого всъщност помага Европа продължавайки да стимулира корупцията у нас, чрез европейските средства, които винаги са пренебрежимо малко в сравнение със собствените такива?

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 23

  Европарите в представите на политиците подмениха нуждата от развитие и ръст на икономиката и чисто психологически ни накараха да мислим, че работим - не работим: все отнякъде пари ще дойдат.
  Пагубно...

  Нередност?
 • 3
  4er avatar :-|
  pi4er
  • + 16

  Нормално: болно тяло на системи, с кръвопреливане (заеми - Бг не е точно в тази група) и венозно хранене (еврофондове). Целта на европейците (ех, и на нас - или част от нас) е да се оправи структурата на това тяло - напр. чрез магистрали и пречиствателни станции; да се понамалят порочни практики(вируси) - чрез разни реформи (антибиотици) дето все ги говорим. Ох, а за раковите образования и необходимите радиации не ми се мисли. И дано един ден тялото е способно на самостоятелно съществуване.

  Нередност?
 • 4
  lde46372935 avatar :-|
  Georgi Manov
  • - 2
  • + 6

  Износ!!! От там ще дойде свежия капитал. За съжаление малко го разбират.

  Нередност?
 • 5
  serafin avatar :-|
  serafin
  • + 12

  Държавен капитализъм. Исконната мечта на мутри, кметове и пишман политици.
  Да могат да контролират входа и изхода.
  А т.нар. "обществени поръчки" да се печелят от правилните хора.
  Пяна ми хвана устата да обяснявам, моля и приканвам да спрем да лежим само на пустите еврофондове. Те в един щастлив момент ще свършат. И времето на свършването им наближава главоломно.
  Никой (депутати, кметове) не иска да чуе. Т.е. чуват, но не знаят какво да прявят!
  На един кмет му заявих: До сега инвеститорите идваха да чукат на вратата ти, да искат среща, сега дойде времето да вземаш куфарчето и да тръгнеш да чукаш на техните врати.
  Но ние пък такива сложни препятствия сме поставили пред инвеститорите...

  Нередност?
 • 6
  serafin avatar :-|
  serafin
  • - 1
  • + 12

  Няма да ми омръзне да повтарям, че субсидиите изкривяват стимулите, убиват конкурентноспособността, изместват целите.
  Покрай тези "европроекти" маса полезна енергия се изисипва в писане на тонове бумаги за да се вземат едни "безплатни" пари.
  В края на краищата "безплатните" пари ще ни излязат през носа!

  Нередност?
 • 7
  alexsilver avatar :-|
  alexsilver
  • + 12

  [quote#5:"serafin"]Държавен капитализъм. Исконната мечта на мутри, кметове и пишман политици.
  Да могат да контролират входа и изхода.
  А т.нар. "обществени поръчки" да се печелят от правилните хора. [/quote]
  Навремето Костов направи точно това - отби старата номенклатура от "вимето" на държавните фирми , които се източваха на входа и на изхода с подставени "частни" фирми точно на шефовете на държавните фирми. Така "Нефтохим" беше "набутана" с над половин милиард долара задължения. Приватизацията пресече тези възможности и остави в икономиката над 1500 фирми, които бяха предвидени за ликвидация. Ето ТОВА не могат да простят на Костов крадците от бившата номенклатура. Вече повече от 15 години. А сега отново виждаме на какво са способни - фалитът на КГБ, заробващият дълг от 16 милиарда и други изненади, които ни чакат. Докато се правим на метиляви овце... ;)

  Нередност?
 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 2
  • + 14

  Ако има държавен капитализъм, той не е заради еврофондовете. Ние плащаме на ЕС членски внос в размер на 1% от БВП и ако изключим директните плащания на единица площ, първите години усвояемостта беше ниска, не сме получавали обратно кой знае колко повече. Въпреки това ефектът се усети веднага, защото проектното финансиране от ЕС е в пъти по-ефективно от нашите бюджетни приоритети, пък и по-строго надзиравано като изпълнение. Затова и 15 години нямаше нито едно реновирано училище, почти никакво пътно строителство, почти никакви инвестиции в наука. Ако си беше останало постарому, този 1% чл. внос щеше да замине за пенсии и за покриване на загубите на губещи държавни предприятия. Сега ЕС казва "Дай ми го на мен този 1%, аз ще ти върна 2%, но ще ти кажа за какво да ги харчиш". През 2001 г. минаваше за новина, че "Красива България" е отпуснала 20 хиляди лева за пребоядисване на читалище "Сава Доброплодни" в Шумен. Днес можем да прочетем, че лятото община София ще санира изоснови 65 училища - с топлоизолация, подмяна на дограмата, на покрива. Не че парите са станали 65 пъти повече, а просто се харчат за по-дългосрочни работи. Кога до 2007 г. български политик ще се замисли с дъжавни средства да закрива домовете за сираци, да пречиства реките, да рекултивира сметища, да купува уреди за лабораториите на факултетите, да праща студенти на обмен в чужбина, да купува оборудване за онкоболниците? Никога! И да е имало пари, то просто не му съвпада с целите да вземе още някой пенсионерски глас и да крадне от закъсалото предприятие. Да не говорим за качество на работите - днес за капиталовите разходи важат евростандартите. Боклуци могат да се пробутват само с фалшификация, което вече е криминално деяние и последствията са съвсем други.

  Нередност?
 • 9
  nasii avatar :-|
  nasii
  • + 4

  В Разград от есента тече подобно усвояване на евросредства - старите градинки /в идеално състояние/ се префасонират заради едни пари, които /без да съм сигурна/ отиват там, където беше най - малко нужно.

  Нередност?
 • 10
  weinlock avatar :-@
  weinlock
  • - 1
  • + 2

  Абе я по-леко с тия божествени чужди инвеститори. Това не е на-добрият път към натрупване на национален капитал. Затото чуждите инвестиции изнасят добавената стойност или изобщо не я допускат да влезе в българската икономика. Чуждият инвеститор идва да работи тук заради доброто отношение разходи-печалба. А разходите му тук са всъщност добавената стойност за България, това което ние печелим от този инвеститор. Това, което той се мъчи всячески да минимизира. Или: чуждият инвеститор няма интерес България да е богата държава, защото това ще му вдигне разходите за производство - това е простата, елементарната логика.

  Чуждият инвеститор е по принуда източник на капитал за развитие, ако няма от къде другаде да дойде. Най-добре е чистата дотация или капиталът внасян от работещите в чужбина - те остават в България в пълен размер.

  Европейските програми са, поне теоретично(особено ако не се крадяха толкова), 2 или 3 пъти по-ефективен и полезен начин за натрупване на национален капитал. Защото това са пари, които остават, генерират добавена стойност, която си остава тук и не изтича обратно навън, под формата на инвестиционен доход.
  От постоянните песнобления за О-боже-Чуждият-Инвеститор" съвсем забравихме за какво се отнася задачата. Чудият инвеститор е трудният и бавният начин за трупане на национален капитал, т.е национално богатство. Това даже ИПИтата го признаха, подсмърчайки.

  А тука, някой си ми подсмърча, че сме се били пристрастили към на баницата мекото, а плявата отсъствала от паницата. Това е смешно, ако не беше тъжно.

  Нередност?
Нов коментар