Приятелски огън
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Приятелски огън

Радан Кънев и Цветан Цветанов трябва да балансират общите интереси на ГЕРБ и РБ в управлението и факта, че на местните избори двете формации ще са опоненти

Приятелски огън

С наближаването на местните избори напрежението между ГЕРБ и РБ расте

Велина Господинова
4851 прочитания

Радан Кънев и Цветан Цветанов трябва да балансират общите интереси на ГЕРБ и РБ в управлението и факта, че на местните избори двете формации ще са опоненти

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


На последното заседание на правителството министърът на финансите Владислав Горанов и колегата му Петър Москов влязоха в сериозен сблъсък. Горанов отказал да подкрепи предложения от Москов законопроект за лечебните заведения с аргумента, че в окончателния вариант частта за приватизацията на болниците е претърпяла сериозни промени от първоначалния вид, в който документът бил предоставен за съгласуване, и той нямал време да се запознае с него. В спора между двамата в ролята на арбитър се оказал Борисов, който взел страната на Москов и така законопроектът беше одобрен.

Припламването на искри между министрите от управляващата коалиция в правителството не е нещо необичайно. Неотдавна под обстрел попадна военният министър Николай Ненчев по горещата напоследък тема с купуването на нови изтребители. Преди това пък заради назначенията на областните управители вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева буквално беше разплакана от премиера по време на заседание на Министерския съвет след отказа му на назначи представители на формацията й...

През последните седмици обаче разногласията зачестиха както на правителствено, така и на парламентарно ниво. А разминаванията по редица въпроси между коалиционните партньори станаха все по-видими. До такава степен, че и от двете формации – и от ГЕРБ, и от РБ, признават, че съществува сериозно напрежение в управляващата коалиция.

Ти мен уважаваш ли ме

Първо взривоопасна ситуация създаде посещението на бившия министър на правосъдието на Румъния, сега евродепутат, Моника Маковей. Миналата седмица тя участва в дискусия за съдебната реформа, организирана от инициативата "Правосъдие за всеки", и обвини премиера Борисов, че няма сериозно намерение да води борба с корупцията. Нещо повече – в интервю за "Нова тв" даже го обвини в лъжа. Борисов й отговори, като заяви, че обвиненията в корупция на ключови фигури от политиката и бизнеса в северната ни съседка са по политически причини. В опит да защитят лидера си в атаката срещу Маковей се включиха и депутати от ГЕРБ и министърът на икономиката Божидар Лукарски (който иначе е част от квотата на РБ в кабинета). В крайна сметка на форума не присъства нито един представител на най-голямата управляваща партия за сметка на ДСБ, които бяха представени от лидера Радан Кънев.

Посещението на Маковей е било посрещнато много лично Бойко Борисов, едва ли не като атака срещу него от коалиционните му партньор. Съответно миналата седмица цялата мощ на турбо жълтите медии беше хвърлена срещу румънската депутатка. Което пък от своя страна повдигна въпроси сред реформаторите за връзките на премиера с Делян Пеевски (за когото не е тайна, че оказва сериозно влияние върху съдържанието на няколко сайта и вестници в България). "Нямам представа в какви отношения са Борисов и Пеевски, надявам се да не са добри, правим възможното да ги влошаваме. Цялата истерия на медиите на Пеевски, показва, че добре ги разваляме", каза тази седмица Радан Кънев.

Обтегнатата ситуация покрай идването на Маковей съвпадна с изслушване на министъра на здравеопазването Петър Москов за здравната реформа от парламентарната група на ГЕРБ. На него депутати от формацията на Борисов са поставяли доста остро въпроси, свързани с идеята му за сливане на болници и диспансери. Това поведение на част от депутатите от ГЕРБ беше подгрято от изявления на Цветан Цветанов преди това, в които председателят на парламентарната група заяви, че ГЕРБ са обезпокоени от начина, по който се провежда здравната реформа.

Нищо лично

Последната седмица към тази поредица от коалиционни недоразумения се прибавят още три сблъсъка – единият явен, другите два не чак толкова. В четвъртък ГЕРБ и ДПС бламираха в пленарната зала предложените от РБ и АБВ поправки в закона за референдумите, с които предлагаха намаляването на прага за валидността на допитването, както и намаляване на броя на подписите на граждани, необходими за свикването на референдум. Всъщност първоначално законопроектът на формацията на Георги Първанов беше одобрен, но след поискано от Четин Казак прегласуване депутатите от ГЕРБ "размислиха" и промениха вота си. Този на реформаторите беше директно отхвърлен. От РБ определиха поведението на колегите си от ГЕРБ като странно, защото в комисия поправките бяха одобрени с гласовете на депутатите от формацията на Борисов. Пред тях от ГЕРБ се оправдали с опасения, че ако промените бъдат приети, това ще улесни опитите на Волен Сидеров да прокара национално допитване за членството на България в НАТО например. От РБ и от АБВ обаче заподозряха ГЕРБ в колаборация с ДПС. А Георги Първанов директно заяви: "Ползата е, че ДПС е една от малкото формации, които не са заинтересовани да се случи този референдум. ГЕРБ играе играта на ДПС. ГЕРБ печели средно стратегически с оглед на президентските избори", заяви той пред bTV.

Между ГЕРБ и РБ има напрежение и по линия на кандидатурата на ГЕРБ за управител на БНБ. То е по-скоро по начина, по който Димитър Радев беше представен от формацията на Борисов в парламента. Депутати от мнозинството разказаха, че за намерението Радев да се срещне с парламентарните групи миналата сряда били уведомени предишния ден. По тази причина на разговора от страна на РБ бяха само петима депутати. Освен това от РБ настояват те да посочат кандидата за подуправител, но засега от страна на ГЕРБ не дават такива гаранции. Това е причината Димитър Танев от ДБГ да обяви тази седмица, че формацията обсъжда три свои кандидатури за управител на централната банка, като се надява така да договори своята кандидатура за подуправител на управление "Емисионно" на Бисер Манолов.

Според депутати от мнозинството напрежение е имало и около внасянето в парламента на предложението на президента Росен Плевнелиев за свикването на референдум за изборното законодателство. По време на консултациите с формациите от парламента станало ясно, че от ГЕРБ са настоявали единият от въпросите на допитването – дали част от депутатите да се избират мажоритарно, да бъде с фиксирана бройка колко точно народни представители да се избират по този начин. Като според депутати от блока от формацията на Борисов са настоявали пред президента въпросът да бъде формулиран така: да се въведе ли смесена избирателна система, при която 1/3 от народните представители да се избират мажоритарно. Срещу това остро са възразили от РБ и Патриотичния фронт и в крайна сметка държавният глава внесе въпроса в първоначалния му вариант дали част от депутатите да се избират мажоритарно, без да се уточнява колко.

Принципно от РБ са против мажоритарния вот и подозират ГЕРБ, че с този ход и при евентуален положителен резултат от допитването искат да възродят двупартийния модел, защото при мажоритарен вот в следващия парламент има реална опасност да влязат само три политически сили.

Откъде се подклажда огънят

За тази поредица от "случайности" има различни обяснения. Като една от причините за нападките към министъра на здравеопазването Петър Москов реформаторите посочват подкрепата на част от ръководството на парламентарната група на ГЕРБ за уволнения неотдавна директор на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. От ГЕРБ пък твърдят, че Борисов сериозно се обидил на изказването на Моника Маковей и очевидно ще му трябва известно време на преглътне обвиненията й, защото и тази седмица той продължи да говори по темата Румъния, като обяви, че България е усвоила 15% повече средства по еврофондовете от северната ни съседка.

Депутати от мнозинството обаче са категорични, че обтегнатите в последно време отношения са свързани с предстоящите местни избори. Причината е, че преди повече от месец по време на единствената среща между ГЕРБ и РБ за изборите от формацията на Борисов са отказали участие във вота с общи кметски кандидатури. Още преди това от ГЕРБ взеха партийно решение всички номинирани от формацията за кметове да участват в изборите като кандидати на ГЕРБ.

От партията обясняват, че причината за това е желанието на премиера Борисов ГЕРБ отново да бъде победител на местните избори. "Ако ГЕРБ получи по-слаб резултат, това ще бъде изтълкувано като загуба на позиции заради участието в управлението", бил аргументът на лидера на ГЕРБ. Неотдавна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че амбицията на партията е да разшири участието си в местната власт в още 5-6 областни града. На предишните избори ГЕРБ спечели кметския вот в 14 областни центъра.

С това в десния съюз си обясняват разследванията на прокуратурата срещу кметове на някои областни градове, които се очаква да бъдат подкрепени от реформаторите. От РБ определят това като опит от страна на коалиционния им партньор техните кандидати да бъдат отстранени от вота. От десния съюз даже твърдят за негласни договорки между между ГЕРБ и ДПС за взаимна подкрепа в някои градове, където движението има влияние. В пряк текст това намекна и съпредседателят на РБ Радан Кънев. Неотдавна пред "Нова тв" той заяви, че има нива на партньорство между ГЕРБ и ДПС за местните избори. Според депутати от блока такова партньорство вече е договорено в Шумен, където ГЕРБ номинира депутата Любомир Христов за кмет. Сегашният градоначалник Красимир Костов е от БСП. Като твърденията са, че подобна колаборация се очаква и в други градове.

Като част от стратегията на ГЕРБ за убедителна победа на кметския вот от РБ посочват и намерението на формацията да промени текста в Закона за териториално и селищно устройство, според който в населени места до 100 души не се избира кмет, а се назначава кметски наместник. От ГЕРБ се готвят да внесат предложение тази бройка да се увеличи. От РБ смятат сериозно да се противопоставят, ако формацията на Борисов внесе такъв текст.

На този етап сблъсъците между коалиционните партньори не изглеждат фатални. Твърде вероятно е обаче с наближаването на местните избори приятелският огън между партиите от мнозинството да се увеличи, защото в битката за местната власт всяка от четирите формации ще се бори самостоятелно за позиции.

На последното заседание на правителството министърът на финансите Владислав Горанов и колегата му Петър Москов влязоха в сериозен сблъсък. Горанов отказал да подкрепи предложения от Москов законопроект за лечебните заведения с аргумента, че в окончателния вариант частта за приватизацията на болниците е претърпяла сериозни промени от първоначалния вид, в който документът бил предоставен за съгласуване, и той нямал време да се запознае с него. В спора между двамата в ролята на арбитър се оказал Борисов, който взел страната на Москов и така законопроектът беше одобрен.

Припламването на искри между министрите от управляващата коалиция в правителството не е нещо необичайно. Неотдавна под обстрел попадна военният министър Николай Ненчев по горещата напоследък тема с купуването на нови изтребители. Преди това пък заради назначенията на областните управители вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева буквално беше разплакана от премиера по време на заседание на Министерския съвет след отказа му на назначи представители на формацията й...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.