Новият брой: Магистрален грабеж

Как един университет стана феодално владение

Величко Адамов

Как един университет стана феодално владение

Скандалът в Стопанската академия в Свищов показва ефектите от порочното разбиране на академичната автономия

Люба Йорданова
20630 прочитания

Величко Адамов

© АСЕН ТОНЕВ


Заключени кабинети, охрана на вратата, заповеди извън закона, самозабравило се ръководство. Така изглежда тези дни Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов - едно от най-старите висши училища в България, чието име обаче през последните години се свързва не толкова с образование, колкото със злоупотреба с власт, законови нарушения и близост до хора със спорна репутация.

Чашата преля на 28 май, когато общото събрание на академията избра за наследник на скандалния ректор проф. Величко Адамов считаната за негово протеже проф. Теодора Димитрова. Проверка на Министерството на образованието и науката (МОН) показа процедурни нарушения в общото събрание, но въпреки това изборът беше проведен. Назначеният от образователния министър служебен ректор проф. Иван Върбанов не беше допуснат до кабинета си и така академията се оказа превзета от бившето ръководство и неговите поддръжници. Патовата ситуация нагледно показа до какви размери може да се изроди академичната автономия във висшето образование - пълна липса на контрол, неспазване на правилата и чувство за безнаказаност.

Началото на края

Вторият мандат на Величко Адамов като ректор изтече заедно с този на общото събрание на академията през април, когато той навърши и пенсионна възраст. Според Закона за висшето образование академичният съвет определя структурния състав на следващото общо събрание и организацията за избор на неговите членове. Съветът трябва да включва минимум 25 души, като не по-малко от 70 на сто от тях трябва да са хабилитирани лица, а 15% - представители на студентите и докторантите. Новото общо събрание пък избира новия ректор.

В началото на май обаче група преподаватели от Стопанската академия, които стоят зад кандидатурата на доц. Иван Марчевски за ректор, сигнализират за нарушения при сформирането на новите ръководни органи. Според тях съставът на академичния съвет е бил под 25 души, а част от членовете на новото общо събрание не отговарят на законовите изисквания - някои например са навършили пенсионна възраст, други са избрани с явен вот, а трети са директно прехвърлени от стария управленски орган. Така цялото общо събрание става нелегитимно и съответно не може да избере нов ректор. Сигналът стига до министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев и до Административен съд - Велико Търново. Танев назначава проверка в академията, която потвърждава процедурните нарушения, а съдът образува дело, което е насрочено за 9 юни. Министерството изпраща писмо с препоръка до старото ръководство да отложи свикването на общо събрание, а с това и избора на ректор. То обаче не я изпълнява и така в края на май начело на академията застава 35-годишната проф. Теодора Димитрова - зам.-ректор на Величко Адамов в предишния му мандат и бивша негова студентка.

След като скандалът се разрасна в публичното пространство, министърът на образованието назначи в сряда служебен ректор, който по закон има право да управлява до шест месеца. Когато проф. Върбанов се опита да поеме задълженията си обаче, му беше отказан достъп дори до кабинета му. А на официалната страница на академията стои заповед на проф. Димитрова, с която задължава всички служители да се подчиняват само на нейните разпореждания. "Администрацията отказва да изпълнява моите нареждания - помолих да ми направят едно копие на документ, но отказаха. Страхуват се", коментира за "Капитал" проф. Върбанов. И допълни, че има опасения, че Величко Адамов продължава да ръководи академията в сянка, а документи и техника от висшето училище се изнасят в частна квартира в Свищов.

"Капитал" потърси проф. Адамов за коментар по повод случващото се в академията, но той не отговаряше на мобилния си телефон. Пред bTV през седмицата той обвини МОН, че не е предоставило доклада от проверката преди оповестяването на резултатите, и посочи, че според магистратите във Велико Търново провеждането на общото събрание не подлежи на съдебен контрол.

Красьо Черния в "Тайната вечеря"

Съдейки по скандалите, в които Величко Адамов беше замесен през осемте си години начело на академията, в архивите вероятно са скрити любопитни материали. През 2011 г. доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция откри 31 нарушения на обществени поръчки във висшето училище, свързани с доставка на различно оборудване. Сметната палата също констатира неизрядни търгове, сред които и този за ремонти на общежития в Свищов, извършени от фирма, свързана с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев - известния още като Красьо Черния "лобист" на съдебната система, нарочен, че предлага подкрепа за магистрати, кандидатстващи за ръководни постове. Освен че е възпитаник на академията, Георгиев беше записал и докторантура при Величко Адамов като научен ръководител.

През 2010 г. по медиите пък излязоха информации за фирми на Адамов и други преподаватели от академията, свързани с Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргин.

Кариерното израстване на скандалния ректор, който между другото е сред клиентите на фалиралата Корпоративна търговска банка, също не минава гладко. Още през 1999 г. тогавашната Висша атестационна комисия (ВАК) отхвърля дисертацията му с аргумента, че е преписвал от чужди трудове. А когато през 2012 г. защитава професура, млади учени от академията сигнализират, че в научното жури, което го оценява, има трима членове на академията, назначени от Адамов. Затова пък по времето му в катедра "Финанси и кредит" той се увековечава в нещо като репородукция на "Тайната вечеря", на която в ролята на Исус Христос е самият Адамов, а в тези на апостолите - доценти и асистенти от неговата катедра.  

Междувременно Стопанската академия беше неведнъж щедро поощрявана от управляващите. В края на 2012 г. например небезизвестният бивш депутат Емил Димитров (тогава от ГЕРБ), който беше член на настоятелството на висшето училище, успя да му прокара между двете четения на бюджета допълнителна субсидия от половин милион лева.

Съмненията за порочни практики се прехвърлиха и върху избраната за ректор Теодора Димитрова. По информация на bTV тя има сключени граждански договори за консултантска дейност с пенсионния фонд "Топлина", "ОЗК Застраховане" и Общинска банка, които фирми обслужват и цялата академия. Адв. Калин Костов от Сдружението за европейско качество във висшето образование, който от години се противопоставя на начина на управление на Величко Адамов, заяви пред "Капитал", че става въпрос за очевиден конфликт на интереси. По думите му изпълнителният директор на "ОЗК - Застраховане" доц. Александър Личев е член на Общото събрание на академията, което избира ректора. Получава се така, че в случая проф. Димитрова е, от една страна, консултант в компанията на Личев, от друга, му е ръководител във висшето училище, в чийто избор той е участвал.

Криворазбраната автономия

По време на скандала от последните дни основният аргумент на Величко Адамов и поддръжниците му е, че министерството нарушава академичната автономия, дадена по закон на висшите училища. Нормативните актове действително отварят широко вратата на свободата в университетите, но смисълът при приемането им е бил не липса на отчетност и своеволия, а независимост при преподаването.

"Автономията на висшите училища е нещо много добро, но беше изтълкувана само като автономия на ръководството на висшето училище спрямо министерството, но не и като автономия на отделния преподавател", коментира проф. Върбанов, който е бил сред инициаторите на промените в Закона за висшето образование в началото на 90-те. Стремежът към независимост води до абсурдни моменти като този договорът на ректора да се сключва от председателя на общото събрание, който в крайна сметка му е подчинен като преподавател. Върбанов допълва, че в Стопанската академия свободата при научни изследвани и преподаването е "сведена до нула", докато тази на ректора спрямо министерството е "абсолютна", и точно това е причината за ситуацията в момента. "Това прави всички ректори феодали на феодални имения, затворени за държавата", продължава проф. Върбанов. Държавата обаче е тази, която финансира държавните висши училища и е логично да има право да знае какво се случва с инвестициите й. И съответно да вземе мерки, ако види нарушения. Според проф. Върбанов най-сигурният начин за контрол е държавата да има възможност да спира или ограничава финансирането на висшите училища. В тази посока са и промените, които образователното министерство инициира в Закона за висшето образование. Освен законовите промени са нужни обаче и силни академична и гражданска общност в академията, които да се противопоставят на порочните практики. Защото, ако всички си затварят очите, Стопанската академия ще продължава все повече да се отдалечава от образованието.

Заключени кабинети, охрана на вратата, заповеди извън закона, самозабравило се ръководство. Така изглежда тези дни Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов - едно от най-старите висши училища в България, чието име обаче през последните години се свързва не толкова с образование, колкото със злоупотреба с власт, законови нарушения и близост до хора със спорна репутация.

Чашата преля на 28 май, когато общото събрание на академията избра за наследник на скандалния ректор проф. Величко Адамов считаната за негово протеже проф. Теодора Димитрова. Проверка на Министерството на образованието и науката (МОН) показа процедурни нарушения в общото събрание, но въпреки това изборът беше проведен. Назначеният от образователния министър служебен ректор проф. Иван Върбанов не беше допуснат до кабинета си и така академията се оказа превзета от бившето ръководство и неговите поддръжници. Патовата ситуация нагледно показа до какви размери може да се изроди академичната автономия във висшето образование - пълна липса на контрол, неспазване на правилата и чувство за безнаказаност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • david_k

  Добър вечер уважаеми зрители, спите ли?! Поздравявам майките на подобни ръководители...

 • 2
  millen76 avatar :-|
  batMilen

  Не случайно 90% от кандидатите за работа завършили последните години Свищов са толкова зле, че ДДС не могат да извадят от една цена. Казвам го от личен опит без капка преувеличение.

 • 3
  imar avatar :-|
  imar

  Снимката е убийствена.

 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#3] от "imar":

  Да, да, мутренски стил - задължителната черна тениска.
  Сега, като Адамов се е барикадирал в кабинета си, студентите би трябвало да му спретнат една обсада и да го държат там до пълно изтощение. Съмнявам се обаче, че там има студенти с типичния за тази част от младежта бунтарски дух, след като толкова време му търпят безобразията и студентките му играят кючек на банкетите. Вероятно и тази Теодора е от кючекчийките.

 • 5
  gallno avatar :-?
  gallno

  Бившият ректор не подлежи на коментар - ако в България имаше работеща съдебна система, той нямаше да има и всички граждански права за известно време.

  Проблемът е в друго: зачетох се в биографията на новоназначения ректор проф.Върбанов и останах с чувството, че този университет е обречен на наш и "международен" провинциализъм. http://www.uni-svishtov.bg/default.asp?page=detailsini&id=37

 • 6
  mlu666 avatar :-|
  Сотир Методиев Пеевски

  Редно е да поздравим и родителите на "преподавателите" и "студентите", които подкрепят Адамов. Осем години явлението "Адамов" се развива, цъфти и процъфтява, защото средата го позволява и е благоприятна за това. Деградацията в обществото е преминала едни граници, от които не знам дали има връщане назад. Свинстването вече е норма, начин на живот. Нещо повече: ако не свинстваш, значи си загубеняк. Що за животно трябва да си, за да ти хрумне да се увековечиш в нещо като репородукция на "Тайната вечеря", на която в ролята на Исус Христос си самият ти, а в тези на апостолите - доценти и асистенти?! И всички заедно да се кефите на това?! Що за животни са и кефещите се на "картината" зрители?! Все отбрани животни, от "сой", дето се вика: политици, кметове, общински съветници, прокурори...Не е истина направо...

 • markblog

  Свищовскат академия е най-долнопробния университет в бг. не знам как изобщо наемат хора завървили там. те сигурно не могат да събират и изваждат. И защо не го закрият най-накрая този университет, кому е нужна такава палячовщина?

 • 8
  toshocorporation avatar :-?
  Тошо Корп.

  Разликата между академия и университет е, че при първото се преподава в една насока, а във второто в много различни. Например: в Свищовската академия се преподават икономически науки, докато в Русенския университет, освен икономически специалности, има и много технически и нетехнически.

 • 9
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Величко Адамов е превърнал корупцията и свинството в етична норма...
  Той дава дипломи и докторантури на откровени мутри и дебили без да са и стъпвали в Свищов..., съветва за пране на пари през офшорки /на частно разбира се/, осигурява становища за съмнителни бизнесначинания с цел кандидатстване пред банки и еврофондове...
  Той съдейства и пред бога за решаване на правни проблеми на сгазили лука..... Той... разкодира жиесеми, разваля черна магия...
  Гнусна твар с цвят на черна мамба.

  За да се яви даден студент на определени изпити, трябва предварително да си е закупил редица от дълбокоумните научни съчинения на пррофесора, като теста за изпита седи вътре... не можеш да вземеш изпит без оригинален, откъснат от учебника тест.. има и още имбецилщини - просто потърсете "Величко Адамов" в гугъла..
  После се чудете защо булгаристан е страната на економик ъндърачийвмънт..

 • 10
  g_nett76 avatar :-|
  g_nett

  До коментар [#5] от "gallno":

  Даа, нито една публикация в чуждо научно издание. Може би защото е необходим и английски на ниво малко по-добро от С1. Пък и някакъв друг западен език не е лошо да владее човек, който изучава и преподава социология.
  Но професора само той да беше .... В огромна част от ВУЗ-овете ни е такова положението.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход