Коментари Daily 7 юни - От бездънния джоб на данъкоплатеца
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 7 юни - От бездънния джоб на данъкоплатеца

Колажът е от страницата Къртя.ком във "Фейсбук"

Коментари Daily 7 юни - От бездънния джоб на данъкоплатеца

И още: Искров си отива, да му мислят оставащите; Кой дирижира съдебната реформа; Да издигнем 20-метров паметник на Александър Македонов

14102 прочитания

Колажът е от страницата Къртя.ком във "Фейсбук"


От бездънния джоб на данъкоплатеца

Шегичка за половин милион лева

Премиерът Борисов за отпуснатите в сряда извънредни 500 хил. лв. за музей на розата

Ние правим музей на розата в Казанлък, което си е жест към БСП - все пак в тяхната партия символът е именно розата. Розата я има в партийния знак, в логото на партията. Разбира се, трябва да се знае, че ги има Розовата долина, розовия цвят, розовото масло... Но все пак, представете си Орешарски да беше направил музей на гербера някъде.

Власт за 3.5 млрд. годишно, без да броим заплатите

Изнесени от Министерството на финансите данни в отговор на депутатски въпрос

Средно по около 3.5 млрд. лв. (около 4% от БВП) годишно излиза на данъкоплатците издръжката на държавната администрация. Към края на 2014 г. заетите в структурите й са над 140 хил. души, от които близо 108 хил. в централната администрация  - министерства, агенции, комисии и др., а 33 хил. са в териториалните звена - областни управи, общински управи, специализирани звена и др. Около 52 млрд. лв. е струвала издръжка на администрацията за периода 2000 - 2014 г.  Сумата не включва заплатите, а представлява разходите за храна, медикаменти, материали, външни услуги, текущи ремонти, командировки, електро- и топлоенергия, вода, горива, обучения.

Държавните компании имат ясна, ежегодна и измерима тежест върху държавния бюджет под формата на субсидии и капиталови трансфери от държавния бюджет към тях. ИПИ изпрати заявления до всички министерства да ни предоставят информация за субсидиите и капиталовите трансфери към държавните предприятия, на които всяко ведомство е принципал, от 2007 г. насам. Ето какво се получи при обобщението.

За периода 2007 - 2013 г. са раздадени 4.369 млрд. лв. под формата на субсидии и капиталови трансфери към компаниите с над 50% държавно участие. Сумата представлява 2.37% от разходите по консолидираната фискална програма за периода (185 млрд. лв.) и е ¼ от всички бюджетни разходи за образование например за периода.

През последната година на висок икономически растеж – 2008, се наблюдава пик в предоставянето на средства, след което сумата се движи около 600 млн. годишно от 2009 до 2013 г.

Първото място по получаване на държавни пари заемат предприятията под шапката на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на които са преведени над 2.5 млрд. лв., като 96% от тях са били предназначени за "Холдинг БДЖ", "БДЖ Пътнически  превози" и НК "Железопътна инфраструктура". Tази сума представлява 38% от общите предоставени средства за държавните компании за 7-годишния период.

Другото министерство, което е отделило значителна сума за капиталови трансфери и субсидии за подопечните си дружества, е на здравеопазването -  малко над 1 млрд. лв. са били насочени към различни болници в страната. Получателите на най-голямата част от тези средства са столичните болници, следвани от тези в по-големите градове (Пловдив, Шумен, Варна).

На трето място се нарежда Министерството на икономиката и енергетиката с държавните предприятия РАО, АЕЦ "Козлодуй" и НЕК, а след него е Министерството на околната среда и водите - с ПУДООС.

Обобщената информация показва сериозната тежест на държавните предприятия за бюджета. Около 2% от всички консолидирани разходи потъват всяка година в тях, като най-голямата "черна дупка" остава БДЖ. При това все по-малко хора ползват железницата – превозените пътници са намалели почти двойно между 2000  и 2012 г. Картината от години е ясна, но никое правителство не се е наело да я промени.

И още 4 млрд. за КТБ

Искров си отива, да му мислят оставащите

От коментар на Дияна Костова в webcafe.bg

На Иван Искров му подадоха оставката, а той - понеже с валат не се излиза, написа такова опровержение, че всъщност нищо не отрече. Винаги сме се чудили какво е това тъпо упорство за власт, обладало управителя на централната банка, а той се оказа клет романтик. Искров планирал да се оттегли тържествено на 19 юни, петък, в навечерието на помена за КТБ.

Точно година по-рано Цветан Василев хвърли кърпата, Нели Кордовска нанесе удара смертелен и спаси спестяванията си от собствения си "специален" надзор, а след тежко боледуване и пред очите на вещия консилиум на гуверньора четвъртата по големина банка склопи очи вовеки.

Шегоубийствените закачки между Народното събрание и централната банка отдавна не са смешни на никого. Дори Искров да не си тръгне сега, едва ли до изтичането на мандата му през октомври може да свърши нещо по-притеснително от това, което свърши за последните 12 години. Затова упражненията на ГЕРБ не издават нищо повече от церемониален напън полувремето да приключи с "добра новина", че идват избори.

Момчето си отива. Да му мислят оставащите.

Позиция

Кой дирижира съдебната реформа

От анализа "Кратък наръчник за саботаж на съдебната реформа" на Полина Паунова в "Медиапул"

Дни след като в парламента бяха внесени текстовете за промени в конституцията и Закона за съдебната власт (ЗСВ), реформата на съдебната система доби конкретни очертания. Заявеният основен приоритет на кабинета "Борисов" 2 ще бъде лакмус за реалната политическа воля на партиите в в Народното събрание да скъсат обвързаностите с лобита в съдебната власт.

В сложния пъзел около нея партията на бившия президент Георги Първанов отказа да бъде вносител на текстовете, събрали 132 подписа в парламента, и така се явява парламентарен инструмент на сегашния компрометиран състав на ВСС и на главния прокурор Цацаров.

Отказа да подкрепят конституционните промени те мотивират със спорния аргумент, че само Велико Народно събрание може да гласува поправката за разделяне на ВСС. Авторитетни юристи отхвърлят това виждане, но има и такива, които го споделят. Ако управляващите не успеят да привлекат поне още 30 гласа до есента, конституционните промени ще бъдат блокирани заедно с надеждите за реална реформа в системата.

Интересен момент е, че преди правосъдното министерство да внесе промените в ЗСВ, партията на Първанов внесе свой проект със "закодирано" в преходните и заключителни разпоредби предложение за изменение в Закона за защита на класифицираната информация, с което на членовете на ВСС се дава достъп до секретен гриф.

За такъв достъп от съвета настояват отдавна, но според противниците на идеята функциите му не предполагат изобщо работа с класифицирана информация, а съдиите, прокурорите и следователите така или иначе имат достъп, ограничен до спазването на принципа "необходимост да се знае".

По време на  разговорите, предхождащи окончателния проект, лидерът на НФСБ Валери Симеонов настоявал за по-широка прокурорска квота в Пленума на ВСС, което кара парламентаристи да смятат, че и Патриотичният фронт по модела на АБВ ще защитава тезите на Цацаров. От управляващата коалиция не изключват ПФ да подкрепи промените в конституцията, но не и тези в ЗСВ, които дават повече независимост на нисшестоящите прокурори. Един от най-вероятните сценарии е в определен решаващ етап преди гласуването Симеонов и Каракачанов да се опитат да спазарят подкрепата си.

Предвид че всеки глас за конституционните поправки е важен, от БДЦ (както се преименува партията "Лидер" на енергийния бос Христо Ковачки) най-вероятно ще поставят условие да не се пипа сегашният ВСС и да бъде оставен да изкара мандата си. Както лаконично коментира Явор Хайтов, депутат от БДЦ, "част от съмненията ни по т.нар. реформа са, че управляващите искат да постигнат с нея кадрови промени".

Подобни са обвиненията и на БСП и ДПС, но засега без да са формулирали някакви условия, при които биха подкрепили конституционните промени. А още преди внасянето на проекта шефът на парламента Цецка Цачева каза, че ГЕРБ са готови на компромиси с опозицията. От партията неофициално коментираха, че е твърде вероятно да се водят разговори с ДПС на "най-високо ниво". 

От БСП и ДПС коментираха неофициално, че ако бъдат приети определени текстове, ще сезират КС дали не противоречат на основния закон.

Важният въпрос в случая е дали самото управляващо мнозинство наистина иска широко прокламираната съдебна реформа. Самият  факт, че обявените тържествено от премиера Борисов предложения не адресират проблема с централизирания модел на прокуратурата, беше изтълкуван като ясно доказателство за виждането на премиера докъде трябва да стигне реформата.

Друго косвено потвърждение е категоричното му обявяване срещу създаването на независима структура за борба с корупцията по върховете на властта, чийто ръководител да не е пряко контролиран от главния прокурор (по подобие на Румъния - бел.авт.).

Борисов не крие честите си разговори с Цацаров и двамата като цяло демонстрират доверени отношения помежду си. Този синхрон намира своето огледално отражение в медиите, считани за контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски, в които кампанията срещу правосъдния министър Христо Иванов и Реформаторския блок не е спирала, но премиерът и главният прокурор винаги са целите в бяло.

Тези фактори, насложени върху редица задкулисни обвързаности между политици, магистрати и бизнес интереси, изглежда, че са на път да възпрепятстват приемането на промените, които реално биха засегнали статуквото в съдебната власт.

Призив

Не слагайте този паметник

От открито писмо-подписка до столичния кмет Йорданка Фандъкова по повод предстоящото откриване на паметника на цар Самуил

Долуподписаните сме убедени, че нито стилът, в който е изпълнен монументът, нито мястото, на което се планира инсталирането му, са подходящи. Нещо повече, убедени сме, че този проект ще нанесе непоправима щета върху лика на едно от най-съществените символни места в столицата. Той дори ще навреди на целите, които изглежда този проект си поставя.

Настояваме за отлагане и провеждане на широка дискусия за естетическата и градоустройствена целесъобразност на това решение

FACEBOOK

Да издигнем 20-метров паметник на Александър Македонов

От ироничен коментар на Никола Пенев в социалната мрежа

Като кандидат за кмет на София искам да поставя на обсъждане някои идеи за подобряване на градската среда:

1) Да издигнем двестаметров паметник на Александър Македонов, който периодически да накланя глава и да плюе в пазвата си като мярка за повишаване безопасността по пътищата.

2) Да се построи 80-етажен небостъргач с формата на чушкопек, от покрива на който да струи оранжева светлина подобна на тази, излъчвана от истински чушкопек.

3) Всяка вечер да се прави лазерно шоу, което да прожектира в небето стилизиран образ на баба Илийца, чрез който българските жени да се сугестират да вършат патриотични дела от сорта на това да раждат българчета, а не циганчета.

4) Всяко заседание на парламента да започва с тракийска молитва за дъжд или суша според времето.

5) В училищата да се въведе задължителна разтривка с домашна ракия и камфорен спирт за всяко дете, която да замени ваксините.

6) Да се замени съдопроизводството с процедура по вникване в душата на подсъдимия. Ако има здраво ръкостискане, значи е невинен.

Надявам се гражданите и отговорните политически сили да се обединят зад тази програма.

Допълнителни мерки:

7) На мястото на Народната библиотека да се създаде информационно-просветен център "Баба Ванга", в който да се тълкуват и разпространяват заветите на пророчицата.

8) Да се построи Българска Миланска скала, в която да се осъществяват всякакви културни събития, вкл. в стила попфолк.

9) Да се издигне Българска Статуя на свободата, като вместо факел държи в едната ръка точилка, а другата й ръка меси тесто.

10) Да се изгради Национален стадион с 200 хил. места, така че националният отбор да има своя достоен дом.

От бездънния джоб на данъкоплатеца

Шегичка за половин милион лева


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK