Вечерни новини: 7 юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 7 юни

Новото дясно платно на автомагистрала "Марица" между Свиленград и ГКПП Капитан Андреево беше официално открито в неделя

Вечерни новини: 7 юни

6016 прочитания

Новото дясно платно на автомагистрала "Марица" между Свиленград и ГКПП Капитан Андреево беше официално открито в неделя

© Агенция


3480

бежанци са били спасени в събота в Средиземно море по време на операция на бреговата охрана, съобщи AFP. Te са пътували в 15 плавателни съда, от които шест гумени лодки. В операцията са участвали кораби от флотите на Италия, Германия, Ирландия в координация с хуманитарната организация MOAS и "Лекари без граници".

Магистрала "Марица" стигна изцяло до ГКПП Капитан Андреево

Новото дясно платно на автомагистрала "Марица" между Свиленград и ГКПП Капитан Андреево беше официално открито в неделя. Отсечката е дълга 9 км и в нея бяха инвестирани 35 млн. лв., като парите бяха осигурени от бюджета. Така общата дължина на готовата магистрала е 80 км. Последният участък от магистрала "Марица" - отсечката от Димитровград до връзката с магистрала "Тракия", ще е готов до 1 октомври, увери регионалният министър Лиляна Павлова.

Новият асфалт на "Цариградско шосе" се нагъна, преди да се пусне за движение. Изпълнителят - обединение на "Трейс груп холд", ще преасфалтира участъка за своя сметка, съобщиха от Столична община в петък. Ремонтът на три отсечки от бул. "Цариградско шосе" за 20 млн. лв. беше възложен на сдружението след търг, а работата в участъка между булевардите "Копенхаген" и "Александър Малинов" започна през април. Дни преди пускането в движение на ремонтираното южно платно проверка на възложителя установи, че част от отсечката е с неравности. Причината е повреда в електрониката на един от полагащите асфалт валяци, каза изпълнителният директор на "Трейс София" Бисер Иванов. Той допълни, че машината е била изтеглена веднага за ремонт. Изпълнителят трябва да отстрани цялата положена асфалтова настилка в зоните с неравност, а общината не приема обекта за завършен, се казва в съобщение на общината.

Един човек загина, а четирима бяха ранени след взрив на военен полигон в сопотското с. Анево в събота. Инцидентът е станал по време обучение на частна компания, която е взела под наем полигона, собственост на ВМЗ. Загиналият и един от ранените са американски граждани, друг пострадал е канадец, другите са българи. Наемател на полигона е компанията "Алгънс" и по време на взрива тя е изпитвала боеприпас, произведен през 1984 г. от ВМЗ. Той е бил продаден на частната компания преди 4-5 години, обяви икономическият министър Божидар Лукарски. Според него държавното предприятие ВМЗ няма никаква вина за случилото се. В неделя пред БНР военният министър Николай Ненчев обяви, че трябва да има законова промяна, след като толкова често се случват инциденти при работа с оръжия и муниции. Той предположи, че взривът е станал след нарушаване на инструкциите и правилата за работа.

Ремонтите по пътищата към морето ще спрат на 1 юли, е съобщила министър Лиляна Павлова по време на откриването на нова отсечка на автомагистрала "Марица". Цитирана от Mediapool, Павлова е заявила, че след като са поели ангажимент, на 1 юли ще се освободи основното трасе за движение с изключение на виадуктите, по които няма как да бъде преустановена работата. "Част от виадуктите ще са готови на 15 юли, а по-голямата част ще са готови до края на годината. Но въпреки всичко основното трасе, така, както сме поели ангажимент, и цялото преасфалтиране ще бъде завършено и пуснато, за да можем да освободим движението за летния трафик през месеците юли и август, и през септември месец да продължим нататък", допълни министърът.

За пръв път от тази година в новия програмен период производителите на традиционните български сортове маслодайна роза ще получат субсидии, стана ясно по време на посещение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева в Казанлък. Танева беше там за Празника на розата и обяви, че хората, които гледат маслодайното цвете, могат да получат допълнителна подкрепа в рамките на компенсаторните плащания по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Тя уточни, че от тази година производителите на розово масло ще получат по 100 лв. на декар допълнително. 

Комисията за защита на потребителите ще започне проверки за безопасността на местата за детски увеселения, съобщи Dnevnik.bg. Ще се проверяват  предоставяните услуги в увеселителни обекти с поставени атракционни съоръжения в тях, разположени в София. Проверките ще обхванат както откритите, така и закритите обекти като надуваеми увеселителни съоръжения (пързалки, замъци, джунгли), както и въртележки, блъскащи се колички, гондоли, бънджита, въжени атракциони и др. Обект на проверките ще бъдат и отдаваните под наем акумулаторни коли, мотори и др.

Световни новини

Турция гласува в парламентарен вот, решаващ за президентските амбиции на Ердоган

В неделя в Турция се проведоха редовни парламентарни избори, на които около 56 млн. гласоподаватели ще улеснят или затруднят амбициите на Реджеп Ердоган за президентска република. Социологическите проучвания в Турция обаче не са достатъчно надеждни, за да се прогнозира дали намеренията на президента за промени в конституцията ще се реализират безпроблемно. Партията на справедливостта и развитието (ПСР) все пак се очаква да спечели около 40% от гласовете на избирателите.

ПРС държи властта в Турция от 2002 г., а на последните парламентарни избори през 2011 г. спечели 49.8%. Партията иска да продължи и да завърши мирния процес с кюрдите, започнат от Ердоган. В този смисъл ключова ще бъде ролята на прокюрдската опозиционна Народнодемократична партия (НДП), която, както всички останали партии, не подкрепя президентска система в Турция. Ердоган обаче се опасява, че ще изгуби подкрепа от страна на националистически настроени поддръжници, които са против мирните преговори. Затова през последните седмици той определяше НДП като фронт за терористите. В неделя Ердоган изрази надежда, че участието в изборите ще бъде високо.

Хиляда камшика и 10 г. затвор получи блогър за обида срещу исляма в Саудитска Арабия

Върховният съд на Саудитска Арабия потвърди присъдата срещу либерален блогър, произнесена през януари, предадоха АР и "Франс прес". На уебсайта си Бадауи е публикувал критични статии срещу висши саудитски духовници и личности от историята на исляма. Блогърът Раиф Бадауи беше осъден миналата година на 1000 удара с камшик и на 10 години затвор заради обида срещу исляма и за нарушаване на законите за технологиите. Решението на Върховния съд е окончателно и не може да бъде променено освен чрез помилване от краля. Присъдата на Бадауи, произнесена от по-ниски инстанции, беше разкритикувана от западни правителства и от правозащитни организации.

Над 50 депутати от партията на Камерън са готови да участват в кампания за излизане от ЕС

Над 50 депутати от консервативната партия на британския премиер Дейвид Камерън обявиха, че са готови да се включат в кампания за излизане на страната от ЕС, ако не бъдат извършени радикални промени в блока, предаде Reuters. Депутатите формираха нова политическа група, наречена "Консерватори за Великобритания", която ще подкрепя усилията на Камерън за реформи и ако не бъдат постигнати значителни промени, ще настоява за излизане от ЕС. Камерън се опитва да убеди европейските лидери да отговорят на исканията на страната му за реформи, преди да свика референдума за членството на Великобритания в ЕС към края на 2017 г., както е обещал.

Бизнес новини

Фонд "Земеделие" призова фермерите да побързат с проектите, за да не загубят пари по селската програма

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов призова фермерите и общините, които все още изпълняват проекти по изтеклата вече Програма за развитие на селските райони, да побързат с тях, за да не загуби България средства. Пред БНР той посочи, че за да може България успешно да усвои всички пари по програмата за изминалия програмен период, заявките за плащане на проекти трябва да бъдат направени най-късно до 15 октомври. След това фондът ще има три месеца да извърши плащанията. Порожанов призова да не се чака този краен срок, защото ще бъде много трудно за три месеца до края на годината да се свърши цялата работа. "Ситуацията е доста напрегната", обобщи той. Изпълняваните проекти са за 1.9 млрд. лв., за да не се връщат пари на ЕС, трябва да се усвоят 1.4 млрд. лв. Той припомни, че Министерството на земеделието е поискало удължаване на срока за усвояване до средата на 2016 г., но е малко вероятно това да се случи.

Едно на всеки 10 домакинства в България има застраховка "Каско" на автомобила

Едно на всеки десет домакинства в България притежава застраховка "Каско" на автомобила, докато за региона на Централна Европа едно на всеки 14 домакинства е сключило подобна полица. Това разкриват резултатите от проучването на GfK за пазара на автомобилни застраховки в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Застраховката "Каско" на автомобила, която се възприема също така и като пълна застраховка на автомобила, е доброволна застраховка в повечето държави, което оказва влияние върху пазара на този продукт. Към юни 2015 г. средно около 7% от домакинствата в ЦИЕ имат такава застраховка. Има обаче две държави, които рязко се различават от средните стойности. Според GfK това са Словения и Сърбия. Словакия и България достигат 10-процентното ниво на използване на "Каско", докато в останалата част от страните в ЦИЕ е под 10%. У нас основните ползватели на тази застраховка са лица в активна работеща възраст, работещи в частния и държавния сектор, с доходи над средните за страната

Графика на деня
Автор: Капитал Daily
3480

бежанци са били спасени в събота в Средиземно море по време на операция на бреговата охрана, съобщи AFP. Te са пътували в 15 плавателни съда, от които шест гумени лодки. В операцията са участвали кораби от флотите на Италия, Германия, Ирландия в координация с хуманитарната организация MOAS и "Лекари без граници".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK