С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 8 юни 2015, 20:35, 6170 прочитания

Коментари Daily 8 юни - Новият строй: комбинация между царизма и комунизма

И още: Лицето Д.П. и срамът на България; Коалицията БОСТАН срещу гражданите; Борисов: ПФ и РБ да благодарят на ДПС

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Открийте разликите

Комбинация между царизма и комунизма


От коментари в руски медии и блогове

Хилядолетие от кончината на княз Владимир Святославич, покръстителя на руснаците, отбелязва тази година Русия и начинът, по който го прави, предизвика разделение в обществото. Инициативата за почитането на годишнината дойде от Руската православна църква, но бързо бе поета от Кремъл и превърната в кауза за държавния апарат. Кампанията ще продължи месеци наред, а споровете са основно около втория – и доста по-голям – паметник на княза в Москва.

Не става дума само за това, че монументът ще се издига на място, застрашено от свлачище, и ще прикрива прочутата фасада на Московския държавен университет. Основният спор е, че князът има малко общо с днешната руска столица, включително защото тя се е появила в хрониките един век след смъртта му.Московска Рус пък е наследничка на Киевска Рус, на която всъщност е бил княз Владимир и където е извършено покръстването. В днешните смутни времена на руско-украинските отношения властите в Русия правят демонстрация, с която опитват да отнемат на съвременен Киев позицията на първоизточник на руската история.

Затова и паметникът над Москва река ще бъде висок 24 м срещу 20.4 метра на този в Киев. При това има съществена разлика – там статуята е висока 4.4 метра и се издига над украинската столица върху 16-метров постамент.

Проектът за паметника в Москва се появява бързо и без особено обсъждане с обществеността и подплатено със солидни държавни средства. Оформлението му говори много за идеологическата визия на властта – статуята е ретро, прилича много повече на онази в Киев от 1853 г. и така брани "традиционните ценности". Спрямо нея дори някои спорни с естетическите си качества произведения – като монументите на Зураб Церетели например изглеждат едва ли не модернистични.

Друга характеристика на проекта е, че той илюстрира как днешната власт в Кремъл заема по малко от Руската империя и от СССР. Затова в опит за преодоляване на идеологическия вакуум в днешна Русия се издигат паметници на Столипин, Александър I, княз Владимир и дори на Сталин и се бранят тези на Ленин и лидерите на болшевиките.

Под знака на патриотизма, прерастващ в национализъм и лозунги "Русия за руснаците", няма място за демокрацията и нейните символи. "Демократите", сред които, разбира се, са критиците на паметника на княз Владимир, бяха превърнати в агенти на Запада и на всичко чуждо и враждебно.

Носталгията по бляскаво минало се съчетава с ксенофобия и дирене на вътрешни врагове. Такива врагове са не само "либералите", но дори "потребителският дребнобуржоазен капитализъм" и европейските ценности, обявявани за лицемерна пропаганда.


Потвърждение

Много от тези, които протестират срещу паметника на Самуил, отказват да спорят с мен в студиото, защото мога да ги нарека задници. Аз няма да ги нарека задници в това студио, въпреки че те го заслужават напълно.  Това са прочутите соросоиди - тъкмо се готвеха да умрат от глад, когато чичко Сорос им подаде ръка.
И на мен не ми харесва, че Самуил е леко приведен. Но това е под тежестта на страшната отговорност. Важното е да има паметник.

Божидар Димитров пред "Нова телевизия"


Позизция

Пеевски беше предложен за шеф на ДАНС заради стажа си като следовател, който се оказа една от най-строго пазените тайни в държавата.

Фотограф: Анелия Николова
  Лицето Д. П. и срамът на България

От коментар на Ясен Бояджиев в " Медиапул"

Колко и какво е работил Пеевски в далеч по-малко известното си минало на следовател е дълбока тайна. Поредният й ревностен пазител е съдия от софийския Административен съд, според когото тази информация трябва да остане недостъпна за обществото, понеже може "да доведе до накърняване на личния авторитет" на магистрата (посочван деликатно в съдебното решение като "случая Д. П." или "лицето П.").

Изобретеният от съдията аргумент с "личния авторитет" е прекрасен пример за това как престараването може да има обратен на желания ефект. Защото сега вече ще е много трудно да се разсеят подозренията, че фактите се прикриват, защото са компрометиращи, и че тайната се пази, защото е срамна. Както за "Д. П.", така и за цялата държава.

Специалният интерес към следователската биография на "лицето П." навършва тези дни две години. На 14 юни 2013 то бе избрано от Народното събрание за председател на ДАНС - събитие, което, както е известно, предизвика мощен трус в обществото и държавата. Кажи-речи единственият публично обявен (от тогавашния премиер Пламен Орешарски) аргумент за този избор бе, че кандидатът "има опит като следовател".

След като после месеци наред всички отказваха да отговорят на въпроса КОЙ е предложил П., към края на 2013 г. по Закона за достъп до обществена информация три медии поискаха да научат какъв по-точно е опитът му като следовател, направил го подходящ за поста. Но получиха категоричен отказ от градския прокурор и Висшия съдебен съвет с два мотива - че исканите данни не са обществена, а лична информация, а и самият П. изрично е отказал те да бъдат предоставени.

Според експертите тези аргументи са категорично незаконни. Първо, информацията е публична, защото става дума за лице на публична длъжност, чието разрешение изобщо няма нужда да бъде искано. Освен това във всички подобни случаи тази информация е била предоставяна.

На всичко отгоре за останалите магистрати тя е налична в техните атестационни формуляри на интернет страницата на ВСС. По закон следователят П. е трябвало също да бъде атестиран, но за него такава информация липсва.

След обжалването на получените откази мнението на експертите бе потвърдено вече два пъти и от съд. Друг съдия от Административния съд заявява, че "съдебната власт като цяло е обект на повишено обществено внимание", че "всеки магистрат следва да има ясното съзнание, че няма аспекти от професионалната му дейност, които могат да бъдат скрити от обществото" и че "принципите за публичност и прозрачност изрично са залегнали в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони". Сега това дело е висящо пред Върховния административен съд (ВАС).

По второто от заведените дела ВАС преди месец се произнесе окончателно, че "законът предвижда право на гражданите на информация за работата на съдебната власт и съответно задължение на съдебната власт да осигурява откритост, достъпност и прозрачност на действията си". Въпреки това решение обаче градският прокурор на София все още не е предоставил исканата информация.

И по третото дело в ревностното си старание да съхрани тайната съдията е изобретил гениалния аргумент с опасността да бъде накърнен личният  авторитет на магистрата. Разбира се, и този мотив е също толкова незаконен, колкото и останалите. Забележителното при него е пълната му абсурдност, която, вместо да прикрие, прави нещата съвсем ясни.

Щом информацията за това какво е работил като следовател е опасна за личния му авторитет, имаме пълно основание да предположим, че не е работил (или поне не е завършил работата) по нито едно дело. Което явно не е било пречка  да получи статут на несменяем магистрат.

Неимоверното старание да се скрие срамната тайна за "случая Д. П." дори с цената на закононарушение хвърля ярка светлина върху още една, по-голяма и по-срамна "публична тайна". За мръсните зависимости, в които е оплетена съдебната власт.

И за обърнатата с главата надолу йерархия на авторитетите в България, управлявана не от легитимните институции и закона, а от частни политико-икономически интереси.

Коментар+

Коалицията БОСТАН срещу гражданите

От коментар на Любен Обретенов в "Клуб Z"

Отдавна съществуват подозрения за неформална коалиция между ГЕРБ и ДПС. Общественото мнение дори й намери подходящо название - БОСТАН (съкращение от имената на  Борисов и Местан). Взаимодействието на двете партии в парламента може да се види с просто око.

Последният случай бе преди дни, когато дружно отхвърлиха предложението за по-ниски прагове за иницииране и валидност на националните референдуми. И така запазиха монопола на големите партии върху инициирането на допитвания. Защото нито по-малка партия, нито гражданска организация може да събере 500 000 подписа за три месеца. Практиката вече доказа това. Редно е да се отбележи, че БСП също не подкрепи с мнозинството от своите депутати предложението.

С това си гласуване коалицията БОСТАН не само се обозначи за пореден път, но и се представи като изключително реакционна, като противник на даването на повече реална власт в ръцете на гражданското общество. За сметка на това заедно очевидно са изключително загрижени за запазването на привилегиите на т.нар. елит.

Неотдавна Националната служба за охрана (НСО) бе запазена във вида, в който съществува и досега, а това означава 40 млн. разходи за охрана на ВИП персони (при 4 млн. лв., които се отделят за борба с тероризма), лъскави лимузини за огромна част от хората на високи постове, камериерки, чистачки, градинари, ползване на обучени гардове за лични дела и т.н. Имаше предложения НСО да престане да съществува в този си вид, но именно ГЕРБ и ДПС ги отхвърлиха.

Струва си да бъдат припомнени и някои от по-старите проявления на коалицията. ДПС подкрепи новия дълг, поет от правителството, въпреки че преди това му беше яростен критик. Подкрепи и онзи текст, който позволяваше пари от частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ.

 И каквото и да говорят Лютви Местан и Бойко Борисов, съмненията остават.

Как да четем премиера

ПФ и РБ да благодарят на ДПС

От интервю с Бойко Борисов по "Нова телевизия" в понеделник

- Радвам се, че сме изпреварили Румъния във всяко едно отношение - борбата с корупцията, данъците, усвояването на евросредствата. (Няма да въвеждаме румънския модел за борба с корупцията по високите етажи на властта, в който разследващият орган е независим от главния прокурор.)

- Прокуратурата е независима и доказателство за това са делата срещу Цветан Цветанов. Какво да направи Цацаров, за да покаже, че е независим - да дойде да ни задържи? Главният прокурор в България не е подчинен на никого. За Цацаров се правят внушения. (Няма да се извършат промени, които да заплашат безконтролния статут на изградената по сталинистки образец прокуратура.)

- Съдебната реформа не е на Христо Иванов, а на цялото правителство. (Аз решавам какво ще се случва в държавата.)

- ДПС ще стане приемлива за разговор едва когато Делян Пеевски не е народен представител. (Ако го пожертвате както Цветан Василев, ще ме улесните.)

- Ако не беше ДПС, правителството нямаше да може да остане на власт. Ако данъците не бяха останали тези, ГЕРБ излизаше от властта. ПФ и РБ дължат на ДПС това, че има правителство, защото подкрепиха данъците. (Не се нуждае от "превод".)

- (За ромите): Да ги избием - не може, да ги изселим - не можем, да им направим жилища - няма пари, да се толерира този начин на живот - не може, така сме живели от векове. Знам, че мога много бързо, за един час, да стана Ратко Младич на Балканите, но аз съм внимателен. ( Няма да променяме нищо, защото ситуацияна ни устройва - когато ни трябват гласове за изборите или когато ни трябва виновник )  
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Нещо ново, много от същото и едно неизвестно в екипа на Фандъкова Нещо ново, много от същото и едно неизвестно в екипа на Фандъкова

Идеите за нови звена и лица в общината звучат красиво, но въпросът е доколко ще са ефективни на практика

7 дек 2019, 2159 прочитания

Подчинен на главния прокурор ще може да го разследва 4 Подчинен на главния прокурор ще може да го разследва

Предложението на правителството е това да е началникът на отдел "Инспекторат" във ВКП, което не кореспондира с препоръките на Венецианската комисия

7 дек 2019, 3077 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Особености на еднодневните трудови договори

Добра идея или идея с много ограничения

Още от Капитал
Какво прави една реклама ефективна

Николай Караджов, Светослава Диновска и Радомир Иванов от агенцията Saatchi&Saatchi Sofia, пред "Капитал"

Трудните книжки

Министерството на труда предлага подмяна на сегашните трудови книжки с нови, без да може да обясни защо не ги цифровизира

Доставянето на чиста енергия е по-лесно от съхранението й

Намаляването на емисиите зависи от узряването на технологиите за съхранение на енергия

Анестезиолозите на алианса

Лидерската среща на НАТО в Лондон се проведе "на обезболяващи", позаглади противоречията и отложи решаването на фундаменталните проблеми за по-късно

Нова концепция: Bagri by Boykovski

"Искаме да придадем повече характер на заведението и на храната, която предлагаме"

ЕСМ на 50

Поглед към влиянителния музикален лейбъл навръх 50-годишнината му

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10