Коментари Daily 8 юни - Новият строй: комбинация между царизма и комунизма

Паметникът на княз Владимир Святославич в Москва ще бъде висок 24 м срещу 20.4 метра на този в Киев. Снимката е от сайта на Руското военноисторическо общество.

Коментари Daily 8 юни - Новият строй: комбинация между царизма и комунизма

И още: Лицето Д.П. и срамът на България; Коалицията БОСТАН срещу гражданите; Борисов: ПФ и РБ да благодарят на ДПС

6536 прочитания

Паметникът на княз Владимир Святославич в Москва ще бъде висок 24 м срещу 20.4 метра на този в Киев. Снимката е от сайта на Руското военноисторическо общество.

© Капитал


Открийте разликите

Комбинация между царизма и комунизма

От коментари в руски медии и блогове

Хилядолетие от кончината на княз Владимир Святославич, покръстителя на руснаците, отбелязва тази година Русия и начинът, по който го прави, предизвика разделение в обществото. Инициативата за почитането на годишнината дойде от Руската православна църква, но бързо бе поета от Кремъл и превърната в кауза за държавния апарат. Кампанията ще продължи месеци наред, а споровете са основно около втория – и доста по-голям – паметник на княза в Москва.

Не става дума само за това, че монументът ще се издига на място, застрашено от свлачище, и ще прикрива прочутата фасада на Московския държавен университет. Основният спор е, че князът има малко общо с днешната руска столица, включително защото тя се е появила в хрониките един век след смъртта му.

Московска Рус пък е наследничка на Киевска Рус, на която всъщност е бил княз Владимир и където е извършено покръстването. В днешните смутни времена на руско-украинските отношения властите в Русия правят демонстрация, с която опитват да отнемат на съвременен Киев позицията на първоизточник на руската история.

Затова и паметникът над Москва река ще бъде висок 24 м срещу 20.4 метра на този в Киев. При това има съществена разлика – там статуята е висока 4.4 метра и се издига над украинската столица върху 16-метров постамент.

Проектът за паметника в Москва се появява бързо и без особено обсъждане с обществеността и подплатено със солидни държавни средства. Оформлението му говори много за идеологическата визия на властта – статуята е ретро, прилича много повече на онази в Киев от 1853 г. и така брани "традиционните ценности". Спрямо нея дори някои спорни с естетическите си качества произведения – като монументите на Зураб Церетели например изглеждат едва ли не модернистични.

Друга характеристика на проекта е, че той илюстрира как днешната власт в Кремъл заема по малко от Руската империя и от СССР. Затова в опит за преодоляване на идеологическия вакуум в днешна Русия се издигат паметници на Столипин, Александър I, княз Владимир и дори на Сталин и се бранят тези на Ленин и лидерите на болшевиките.

Под знака на патриотизма, прерастващ в национализъм и лозунги "Русия за руснаците", няма място за демокрацията и нейните символи. "Демократите", сред които, разбира се, са критиците на паметника на княз Владимир, бяха превърнати в агенти на Запада и на всичко чуждо и враждебно.

Носталгията по бляскаво минало се съчетава с ксенофобия и дирене на вътрешни врагове. Такива врагове са не само "либералите", но дори "потребителският дребнобуржоазен капитализъм" и европейските ценности, обявявани за лицемерна пропаганда.

Потвърждение

Много от тези, които протестират срещу паметника на Самуил, отказват да спорят с мен в студиото, защото мога да ги нарека задници. Аз няма да ги нарека задници в това студио, въпреки че те го заслужават напълно.  Това са прочутите соросоиди - тъкмо се готвеха да умрат от глад, когато чичко Сорос им подаде ръка. И на мен не ми харесва, че Самуил е леко приведен. Но това е под тежестта на страшната отговорност. Важното е да има паметник.

Божидар Димитров пред "Нова телевизия"

Позизция

  Лицето Д. П. и срамът на България

От коментар на Ясен Бояджиев в " Медиапул"

Колко и какво е работил Пеевски в далеч по-малко известното си минало на следовател е дълбока тайна. Поредният й ревностен пазител е съдия от софийския Административен съд, според когото тази информация трябва да остане недостъпна за обществото, понеже може "да доведе до накърняване на личния авторитет" на магистрата (посочван деликатно в съдебното решение като "случая Д. П." или "лицето П.").

Изобретеният от съдията аргумент с "личния авторитет" е прекрасен пример за това как престараването може да има обратен на желания ефект. Защото сега вече ще е много трудно да се разсеят подозренията, че фактите се прикриват, защото са компрометиращи, и че тайната се пази, защото е срамна. Както за "Д. П.", така и за цялата държава.

Специалният интерес към следователската биография на "лицето П." навършва тези дни две години. На 14 юни 2013 то бе избрано от Народното събрание за председател на ДАНС - събитие, което, както е известно, предизвика мощен трус в обществото и държавата. Кажи-речи единственият публично обявен (от тогавашния премиер Пламен Орешарски) аргумент за този избор бе, че кандидатът "има опит като следовател".

След като после месеци наред всички отказваха да отговорят на въпроса КОЙ е предложил П., към края на 2013 г. по Закона за достъп до обществена информация три медии поискаха да научат какъв по-точно е опитът му като следовател, направил го подходящ за поста. Но получиха категоричен отказ от градския прокурор и Висшия съдебен съвет с два мотива - че исканите данни не са обществена, а лична информация, а и самият П. изрично е отказал те да бъдат предоставени.

Според експертите тези аргументи са категорично незаконни. Първо, информацията е публична, защото става дума за лице на публична длъжност, чието разрешение изобщо няма нужда да бъде искано. Освен това във всички подобни случаи тази информация е била предоставяна.

На всичко отгоре за останалите магистрати тя е налична в техните атестационни формуляри на интернет страницата на ВСС. По закон следователят П. е трябвало също да бъде атестиран, но за него такава информация липсва.

След обжалването на получените откази мнението на експертите бе потвърдено вече два пъти и от съд. Друг съдия от Административния съд заявява, че "съдебната власт като цяло е обект на повишено обществено внимание", че "всеки магистрат следва да има ясното съзнание, че няма аспекти от професионалната му дейност, които могат да бъдат скрити от обществото" и че "принципите за публичност и прозрачност изрично са залегнали в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони". Сега това дело е висящо пред Върховния административен съд (ВАС).

По второто от заведените дела ВАС преди месец се произнесе окончателно, че "законът предвижда право на гражданите на информация за работата на съдебната власт и съответно задължение на съдебната власт да осигурява откритост, достъпност и прозрачност на действията си". Въпреки това решение обаче градският прокурор на София все още не е предоставил исканата информация.

И по третото дело в ревностното си старание да съхрани тайната съдията е изобретил гениалния аргумент с опасността да бъде накърнен личният  авторитет на магистрата. Разбира се, и този мотив е също толкова незаконен, колкото и останалите. Забележителното при него е пълната му абсурдност, която, вместо да прикрие, прави нещата съвсем ясни.

Щом информацията за това какво е работил като следовател е опасна за личния му авторитет, имаме пълно основание да предположим, че не е работил (или поне не е завършил работата) по нито едно дело. Което явно не е било пречка  да получи статут на несменяем магистрат.

Неимоверното старание да се скрие срамната тайна за "случая Д. П." дори с цената на закононарушение хвърля ярка светлина върху още една, по-голяма и по-срамна "публична тайна". За мръсните зависимости, в които е оплетена съдебната власт.

И за обърнатата с главата надолу йерархия на авторитетите в България, управлявана не от легитимните институции и закона, а от частни политико-икономически интереси.

Коментар+

Коалицията БОСТАН срещу гражданите

От коментар на Любен Обретенов в "Клуб Z"

Отдавна съществуват подозрения за неформална коалиция между ГЕРБ и ДПС. Общественото мнение дори й намери подходящо название - БОСТАН (съкращение от имената на  Борисов и Местан). Взаимодействието на двете партии в парламента може да се види с просто око.

Последният случай бе преди дни, когато дружно отхвърлиха предложението за по-ниски прагове за иницииране и валидност на националните референдуми. И така запазиха монопола на големите партии върху инициирането на допитвания. Защото нито по-малка партия, нито гражданска организация може да събере 500 000 подписа за три месеца. Практиката вече доказа това. Редно е да се отбележи, че БСП също не подкрепи с мнозинството от своите депутати предложението.

С това си гласуване коалицията БОСТАН не само се обозначи за пореден път, но и се представи като изключително реакционна, като противник на даването на повече реална власт в ръцете на гражданското общество. За сметка на това заедно очевидно са изключително загрижени за запазването на привилегиите на т.нар. елит.

Неотдавна Националната служба за охрана (НСО) бе запазена във вида, в който съществува и досега, а това означава 40 млн. разходи за охрана на ВИП персони (при 4 млн. лв., които се отделят за борба с тероризма), лъскави лимузини за огромна част от хората на високи постове, камериерки, чистачки, градинари, ползване на обучени гардове за лични дела и т.н. Имаше предложения НСО да престане да съществува в този си вид, но именно ГЕРБ и ДПС ги отхвърлиха.

Струва си да бъдат припомнени и някои от по-старите проявления на коалицията. ДПС подкрепи новия дълг, поет от правителството, въпреки че преди това му беше яростен критик. Подкрепи и онзи текст, който позволяваше пари от частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ.

И каквото и да говорят Лютви Местан и Бойко Борисов, съмненията остават.

Как да четем премиера

ПФ и РБ да благодарят на ДПС

От интервю с Бойко Борисов по "Нова телевизия" в понеделник

- Радвам се, че сме изпреварили Румъния във всяко едно отношение - борбата с корупцията, данъците, усвояването на евросредствата. (Няма да въвеждаме румънския модел за борба с корупцията по високите етажи на властта, в който разследващият орган е независим от главния прокурор.)

- Прокуратурата е независима и доказателство за това са делата срещу Цветан Цветанов. Какво да направи Цацаров, за да покаже, че е независим - да дойде да ни задържи? Главният прокурор в България не е подчинен на никого. За Цацаров се правят внушения. (Няма да се извършат промени, които да заплашат безконтролния статут на изградената по сталинистки образец прокуратура.)

- Съдебната реформа не е на Христо Иванов, а на цялото правителство. (Аз решавам какво ще се случва в държавата.)

- ДПС ще стане приемлива за разговор едва когато Делян Пеевски не е народен представител. (Ако го пожертвате както Цветан Василев, ще ме улесните.)

- Ако не беше ДПС, правителството нямаше да може да остане на власт. Ако данъците не бяха останали тези, ГЕРБ излизаше от властта. ПФ и РБ дължат на ДПС това, че има правителство, защото подкрепиха данъците. (Не се нуждае от "превод".)

- (За ромите): Да ги избием - не може, да ги изселим - не можем, да им направим жилища - няма пари, да се толерира този начин на живот - не може, така сме живели от векове. Знам, че мога много бързо, за един час, да стана Ратко Младич на Балканите, но аз съм внимателен. ( Няма да променяме нищо, защото ситуацияна ни устройва - когато ни трябват гласове за изборите или когато ни трябва виновник )  

Открийте разликите

Комбинация между царизма и комунизма


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    kirman76 avatar :-|
    kirman76

    При този доста шарен състав на правителството,разбирам предпазливия подход на Борисов за постепенно,а не рязко и агресивно изтласкване на ДПС от ключови позиции. Такива обаче,Местан отдавна си е завоювал и затвърдил - особено в бизнеса и в съдебната власт! Не е празна приказка и тази за цъкащта бомба - етнически конфликт,спекулациите с който ДПС много успешно прави. За тези позиции и у нас и в ЕП не е виновен ГЕРБ. Не е без значение и очебийната зависимост на Прокуратурата,а това прави Борисов предпазлив,пак повтарям,при това шарено,многопартийно правителство,в което започват противоречия при почти всяко решение. Тъй че,колкото и да ни се иска ДПС да е аут, това е много трудно постижима задача даже и за великия Бойко!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход