ВКС отмени прекратяването на делото за източване на сметки на Инвестбанк

Делото за изчезналите 2.5 млн. долара от "Месокомбинат - Варна" се връща в апелативния съд

Върховният касационен съд (ВКС) отмени скандалното определение на Софийския апелативен съд,  с което беше прекратен процесът, по който Инвестбанк беше осъдена да плати 9 млн. лв. на варненското дружество "Месокомбинат - Варна" заради източени средства от сметките на фирмата.

Миналата година Софийският градски съд осъди банката на Петя Славова да плати на варненското дружество близо 9 млн. лева - обезщетения, лихви, съдебни разноски и възстановяване на неправомерно източени пари от сметката на компанията в същата банка. Дружеството беше собственост на Борислав Манджуков, който беше убит през март 2014 г., а управител е неговата майка Евгения Манджукова. Миналата година СГС осъди банката да плати на "Месокомбинат - Варна" АД близо 2.5 млн. долара за източените средства, като заедно с обезщетението и лихвите сумата достигна 9 млн. лв.

В края на март, по време на съдебно заседание в залата влиза адвокат Калин Чанков, който представя пълномощно, че вече той представлява "Месокомбинат", че фирмата се отказва от иска и оттегля пълномощията на досегашния адвокат на дружеството Веселин Драмов. Апелативните съдии приемат като чиста монета твърденията на адвокат Чанков. Съдебният състав, в който влизат  и.д. ръководителят съдия Стефан Гроздев и съдиите Тодор Тодоров (докладчик по делото) и Николай Марков, прекратяват производството и не обръщат внимание на адвокат Драмов, който в съдебното заседание заявява в залата, че негов "колега, адвокат от кантора, е говорил с госпожа Манджукова и тя твърди, че не е подписвала такива неща".

ВКС обаче отменя решението на съдиите Гроздев, Тодоров и Марков като незаконно. Върховните съдии приемат, че апелативните магистрати е трябвало да "открият производство по оспорване и да съберат поисканите от "Месокомбинат - Варна" доказателства за установяване, че не е налице валиден отказ от иска, или да установи чрез личното явяване на законния представител на "Месокомбинат Варна" Евгения Манджукова налице ли е валидно волеизявление за отказ от иска.  Допуснато е от въззивния съд процесуално нарушение с приемането, че възраженията на адвокат Драмов не могат да се вземат предвид, защото"Месокомбинат - Варна" е оттеглил даденото пълномощно, както и с неизвършване на проверка налице ли е валиден отказ от иска на  "Месокомбинат - Варна" при възникнал спор за това".