Групата на БСП не изключи Георги Кадиев

Депутатът предизвика недоволство сред съпартийците си заради идеята му за предизборна агитация на чужд език

Георги Кадиев засега остава в групата на БСП
Георги Кадиев засега остава в групата на БСП    ©  Юлия Лазарова
Георги Кадиев засега остава в групата на БСП
Георги Кадиев засега остава в групата на БСП    ©  Юлия Лазарова

Два гласа не стигнаха на парламентарната група на БСП да изключи от редиците си депутата Георги Кадиев. В края на май той предложи поправки в Изборния кодекс, които разрешават агитация на чужд език по време на предизборните кампании с условие за "едновременен и точен превод на български език". Действията му предизвикаха недоволство сред съпартийците му, някои от които поискаха той да бъде изключен. Впоследствие БСП официално се разграничи от законопроекта на Кадиев и заяви, че не подкрепя идеята му.

За изключването на депутата днес са гласували 24 души от парламентарната група на социалистите. 14 са били "против", а един - Петър Кънев, не е гласувал, защото е отсъствал. Според правилата на групата са нужни две трети от гласовете (26 гласа), за да бъде изключен депутат. Вотът е бил таен, но неофициално се смята, че т. нар. по-младо крило в партията е подкрепило Кадиев, докато ръководството и депутатите около него са били за изключването му.

След гласуването Георги Кадиев коментира, цитиран от БГНЕС, че според него колегите му са подкрепили не него, а това БСП да бъде демократична партия. Той допълни, че няма да напусне парламентарната група като жест към хората, които са го подкрепили. И че очаква подобни гласувания "и за други случаи, от рода на подкупи", които са били против процедурите на партията.

"Продължавам да вярвам, че всеки депутат трябва да отстоява своето мнение и гражданска позиция", каза пред "Капитал" Кадиев. По думите му гласуването не трябва да се приема като "другарски съд", а като тест за това до каква степен в ядрото на партията тече процес по втвърдяване и недопускане на критични мнения. Кадиев определи гласуването и като "единствената положителна новина, която е излязла от партията от месеци" и риторично се обърна към своите съпартийци: "При такава поредица от скандали в последните месеци, до мене ли опряха?"

"Това беше знак, че всеки наш член, всеки, който ни подкрепя, е важен и ценен за нас и ние ще се борим за него", заяви след гласуването Мая Манолова, цитирана от "Дневник". Още преди вота тя беше заявила, че е против изключването на Кадиев. И допълни, че се надява той да оттегли законопроекта си от солидарност с хората, които са гласували срещу изключването му, макар и да не подкрепят идеите му за поправки в Изборния кодекс.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  jordani avatar :-|
  jordani

  Интервю на Кадиев вчера по тв: Вие да не би с ДПС да подготвихте този проекто закон ? Не ! А де не би ГЕРБ нещо ? Не. А с Вашата група съгласувахте ли го ? НЕ. В комисия така да сте го вкарвали ? Не и не.

  Та така, ето как Кадиев си представя законотворчеството - хрумнало му и давай. Ама това оценка за въздействието, консултации - тези са за другите, не за него... (не)Народен представител.. Така на времето на бившата му съпартийка Дончева й хрумна един закон Ванко 1, после на Станишев му хрумна за председател на ДАНС, а на Манолова й хрумна цял изборен кодекс.
  Много идейни тези в БСП-то бе, машалла ... аферим.

 • 2
  mils5656 avatar :-|
  mils5656

  Хубаво е да ти идват идеи , но да са революционни , да предлагат нещо смислено , конструктивно и полезно за народ и държава ! А какво от това го има в законопроекта на Кадиев ? Нищо ! Ако са му платили от ДПС да го "измисли", добре, ако е взел някой лев . А ако е изцяло по негова идея направо тотално се изложи като ХОМО сапиенс ! Не може на български граждани живеещи тук от векове, които са български граждани ,ти да им разрешаваш да си говорят на някакъв странен език след като официалния език е български ! И след като образованието е задължително, и след като живеят тук от години ако не знаят езика, тогава те не спазват нашите закони и отказват да са български граждани ! За такива границите са отворени ! Но да живеят тук и да се дистанцират от език и народ това е прекалено ! А пък то на мюсулманите не им трябва агитация , достатъчно им е да им кажат номера на бюлетината и са готови за изборите ! Ех, Кадиев , какой ты пич !

 • 3
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Много важно, че не са го изключили. Бъдете сигурни, че ако наистина иска промяна вече няма да е в БСП ( за който е забравил БКП )


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход