Едрата индустрия получи отстъпка в цените на тока

Вместо скок на цените от 15-20% за няколко десетки предприятия електроенергията ще поскъпне с 2-3%

С приемането му (и след съгласуване с Брюксел) таксата "задължение към обществото" за някои предприятия от тежката индустрия най-вероятно ще стане 21.64 лв. за мегаватчас.
С приемането му (и след съгласуване с Брюксел) таксата "задължение към обществото" за някои предприятия от тежката индустрия най-вероятно ще стане 21.64 лв. за мегаватчас.
С приемането му (и след съгласуване с Брюксел) таксата "задължение към обществото" за някои предприятия от тежката индустрия най-вероятно ще стане 21.64 лв. за мегаватчас.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
С приемането му (и след съгласуване с Брюксел) таксата "задължение към обществото" за някои предприятия от тежката индустрия най-вероятно ще стане 21.64 лв. за мегаватчас.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фирмите, които ще се класират за намалението, трябва да изпълнят няколко критерия.

"...защото 20% за бизнеса, за индустрията да се вдигне цената е много. Те веднага ще я калкулират в стоките, да не говорим, че Лукарски веднага ще подскочи. И той е подскочил вече..." И Бойко Борисов отново свали цените на електроенергията.

Шегата настрана, но най-вероятно още в понеделник правителството ще гледа наредбата, чрез която се налага таван за плащанията за зелена енергия от големите индустриални предприятия. Този документ се изготвя отдавна и неговото приемане няма нищо общо с гневния изблик на Борисов. С приемането му (и след съгласуване с Брюксел) таксата "задължение към обществото" за някои предприятия от тежката индустрия най-вероятно ще стане 21.64 лв. за мегаватчас. Това е значително по-малко от предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране, според което таксата "задължение към обществото" се увеличава ударно за всички потребители от 18.93 на 40.1 лв. За клиентите на свободния пазар повишаването й означава скок в цената за електроенергията с 23% (около 10-15% в крайната цена в зависимост от потреблението на фирмите). Причината за скока е, че предишният състава на КЕВР беше занижил изкуствено стойността на таксата.

Нарастването на таксата обаче означава, че с приходите от нея Националната електрическа компания (НЕК) щеше да успее да затвори голяма част от хроничния си тарифен дефицит и това е началото на оздравяването на държавната компания.

Наредбата трябваше да бъде приета по план до септември, като в момента се търсеше начин тя да се съобрази с европейското законодателство, така че да не представлява държавна помощ. Таксата "задължение към обществото" се налага на всеки закупен мегаватчас електроенергия за вътрешния пазар и цели да компенсира НЕК за разходите й да изкупува цялото производство на възобновяемите източници на енергия (ВЕИ), на високоефективното производство на топлофикационните и заводските централи, както и част от разходите за изкупуването на електроенергията по дългосрочните договори на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово".

За кой важи намалението

Намалената такса "задължение към обществото" ще важи за компании, които имат потребление над 10 гигватчаса годишно (т.е. фирми с потребление около 1.14 мегавата на час). За тях ще важи малко по-висока такса. С пълната отстъпка ще се ползват потребителите с годишно потребление над 30 гигаватчаса. Според Евгени Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), който присъства на общественото обсъждане за новите цени в енергийния регулатор, което се проведе вчера, става въпрос за около 20-25 дружества, които ще плащат по-ниска цена за електроенергия.

Фирмите, които ще се класират за намалението, трябва да изпълнят няколко критерия - да създават продукт (т.е. търговските обекти няма да могат да се възползват) и производството им да е енергоемко. Поради това от отстъпката няма да могат да се възползват стотиците фирми, които иначе попадат в заложеното в наредбата потребление. Представител на тежката индустрия обясни, че надеждата на сектора е била да има намаление на цените от сегашните нива, тъй като дори и в момента те са некуонкурентни, а 3 лв. увеличение още повече ще утежни финансовото им здраве.

Основание за отлагане

Вчера председателя на КЕВР Иван Иванов коментира, че ако има основание за отлагане на ценовото решение за сектор електроенергетиката, то е заради заради това, че споразуменията между НЕК и "КонтурГлобал Марица-изток 3", и "Ей И Ес Гълъбово" за намаляване на изкупната им цена все още не са подписани. Това трябва да спести на НЕК 97.5 млн. лв., които сега са калкулирани в цената като допълнителна добавка в цена задължение на обществото. От думите на Иванов обаче стана ясно, че дори споразуменията да бъдат подписани, тази добавка няма да отпадне, а ще компенсира по-ниската цена, която ще плащат някои от дружествата от тежката индустрия. Според Иванов друга причина за отлагането е, че въпросната наредба, която трябва да определи облекченията за големите консуматори, все още не е факт.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова
  • + 1

  Диференцирането на такса "Задължение към обществото" ("ЗКО"), при поставяне на "таван" за големите индустриални електропотребители, е в унисон с икономиката на страната ни. Това е отразено в НАРЕДБАТА, определяща облекченията на големите консуматори. С пълната отстъпка от такса "ЗКО", могат да се ползват потребители с годишно потребление над 30 гигаватчаса. Според представителя на КРИБ, такива са около 20-25 дружества. Характерно е, че фирмите които ще се класират за намалението, следва да изпълняват критерии, като:
  1. Да създават ПРОДУКТ, (т. е. търговските обекти няма да се възползват); 2. Производството им да е ЕНЕРГОЕМКО, с годишно потребление над 30 гигаватчаса.

  От друга страна е ясно, че с приходите си НЕК ще успее да затвори хроничния си тарифен дефицит и това е началото на оздравяването й. От 1 юли НЕК ще има приходи от: - Продажбата от държавните въглеродни квоти, които ще се получават от ВЕИ; - Ще изкупува само високоефективната ел. енергия от топлофикациите и заводските централи; - Цената на ""ЗКО"; - Временна компенсация от 7% по-низка цена на ел. енергията, договорена с ДВАТА американски ТЕЦ-а. Редно е управляващите да помогнат на НЕК, за да се прецизират и получат тези суми.

  Нередност?
 • 2
  eyf30306659 avatar :-(
  eyf30306659

  Никой не може да ми каже защо Енерго-Про получава най-висок процент увеличение,и това не е за пръв път .И да престанат да ни правят сметки какво плащаме!

  Нередност?
Нов коментар