Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 10 юни 2015, 20:05, 2732 прочитания

Коментари Daily 10 юни - И бизнесът пак ще е виновен

И още: Глобални аплодисменти за Г-7; Прилики и разлики с банковия скандал в Молдова; Македония на кръстопът

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Временната комисия за енергетиката

И бизнесът пак ще е виновен


От анализ на Славчо Нейков в "Медиапул"

Временната анкетна комисия в парламента за проверка и оценка на състоянието на българската енергетика трябваше да приключи работата си в двумесечния срок до 19 април. Разбира се, никой не си е правил илюзии, че това реално ще стане – много по-вероятно е комисията да представи резултати от дейността си по-скоро към края на тази година или дори след това.

Идват летните отпуски, а и избори. В допълнение обхватът на формулираните задачи, с които комисията сама си се удостоява, предполага преглед на огромно количество данни.От проведените към 5 юни 15 заседания повечето са обявени за закрити и респективно за тях няма публикувани стенограми. Но когато и да се появи крайният резултат, той е предизвестен - ще има общи констатации без особена конкретност, особено в политически  контекст. И може би и няколко сигнала до други институции.

За тези, които предоставят исканата от комисията информация, това означава и време, и средства, и отклонение от оперативните задачи. Става въпрос за държавни институции и търговски дружества, в т.ч. и държавни, и частни. Всички те са призовани да дават сведения и обяснения пред три парламентарни комисии – две постоянни (енергийната и за "наблюдение" над регулатора) и споменатата временна. А отговорът защо го правят пред толкова парламентарни структури се крие някъде зад пердетата на политическите договорки.

Демонстрацията на правомощия отново е насочена най-вече към частния сектор, а подходът може да бъде обобщен като искания от типа "давайте информация – колкото повече, толкова повече" в писмен вид, в 8 екземпляра (колкото са членовете на комисията),  днес за това, а утре за друго и така, докато количеството документи стане трудно обхватно дори физически. Става дума за справки за цени, договори и анексите към тях, анализи, обосновки и пр.

Дружествата (особено частните), които и без това са обект на непрекъснати проверки, са предоставяли вече такава информация под една или друга форма на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), разполагаща и с над 100 експерти, които я обработват професионално от години.

Така кръгът от противоречия се разширява, особено като се погледнат правомощията на временната комисия и нейните амбициозни, но реално неизпълними задачи, някои от които и откровено противоречат на закона. От стенограмата за първото й заседание става ясно, че тя ще извърши:

 •   "Запознаване, проверка и оценка на актуалните регулаторни и ценови проблеми на НЕК" и  "Набелязване на мерки за оздравяване на компанията"
 • "Проверка и оценка на дейността на КЕВР по отношение на формирането на цените на доставчиците на ел. енергия"
 • "Проверка и оценка на финансовия модел за формиране на цените на ЕРП–тата", мотивирана от наличието на информация за" доста сериозна деформация и нарушение на Наредбата за ценообразуване, както и самата дейност на КЕВР"
 • "Проверка на състоянието и разходите по така наречените големи енергийни проекти" и др.
Комисията си самоделегира действия, като изземва компетенции на други органи и нарушава независимостта на КЕВР. Освен за правомощията възниква и въпросът за нейния капацитет - с какъв икономически отдел разполага, за да може успешно да провери примерно разходите по т.нар. големи енергийни проекти (каквото и да значи това в разбиранията на комисията).

На този фон намирам изначалната констатация на председателя на комисията, че "никой не може да гарантира дали ще успеем да изпълним всичките точки или ще забуксуваме някъде в началото" за повече от далновидна.

В този контекст има и един особено важен въпрос - как се процедира със събраната информация и по-точно данните от компаниите, някои от които са конкуренти. В правилата на комисията няма и дума в това отношение. И ако тенденциозно се разпространяват части от събраните данни, със сигурност последствията ще са за сметка за дружествата, но едва ли за тези, които са ги разпространили.

Оттук до манипулираното крачката е малка. А в публичното пространство може да се обособяват "виновни" за състоянието на енергийния сектор. И вината май пак ще е в двора на бизнеса - дано не съм прав.


Без коментар

Нужно е да въведем справедливост в цените на тока.
Иван Иванов, председател на КЕВР


С такъв скок в цената за бизнеса (изравняването й с тази за домакинствата - бел. ред.) ще убием кравата, която дава мляко.
Кирил Домусчиев, председател на КРИБ

Не подкрепям поскъпването на тока за бизнеса - каквото зависи от министерство, ще го направим.
Божидар Лукарски, министър на икономиката

Не можем да се месим в работата на КЕВР, но няма убедителни мотиви за това, което се предлага.
Бойко Борисов, премиер

Пробивът в политиката за климата

Глобални аплодисменти за Г-7

От коментар на Джефри Сакс за "Проджект синдикейт"

Лидерите на седемте най-развити държави ( Г-7) тази седмица маркираха най-големия досега пробив в политиката по отношение на климатичните промени - с революционното решение да обезвъглеродят икономиките на страните си през този век, за което учените ги призовават от години.

Потвърждавайки важността на това  глобалното затопляне да се удържи в рамките на 2 градуса по Целзий (с колкото се е повишила средната температура на Замята спрямо средната стойност преди индустриалната революция в края на XVIII век), за първи път в историята САЩ, Германия, Япония, Великобритания, Франция, Италия и Канада не само признаха зависимостта си от изкопаемите горива (въглища, петрол и природен газ), но се договориха да й сложат край, за да ограничат затоплянето, което към момента е около 0.9 градуса - близо половината на поставения лимит.

Декарбонизацията е постижима, но не лесна цел и зависи от ключови стъпки като:

- По-висока енергийна ефективност още при проектирането на строителството, така че да се намалят нуждите, свързани с отоплението, охлаждането и вентилацията.

- Производство на вятърна, слънчева, атомна, геотермална и други видове добивана от невъглеродни източници  електроенергия и по-широка употреба на биогорива, включително в авиацията.

Трудната част ще е практическото постигане на широката скала от цели и разходите, които този процес би погълнал. Но докато изчисляваме цената му, не трябва да пропускаме факта, че една неудържима промяна в климата може да ни струва най-високата  изобщо цена.
Прилики и разлики

Молдовският премиер обвини управителя на централната банка и главния прокурор.

Банковият скандал и в Молдова

От информация на "Дойче веле"

Молдовският премиер Кирил Габурич предупреди, че страната му е пред фалит. В основата на финансовите сътресения стои така наречената "кражба на столетието" - банковият скандал, свързан с изчезването на 1 млрд. долара.

Габурич обвинява молдовските политици, че са го оставили да се оправя сам с финансовите проблеми на страната. Според него без споразумение с МВФ фалитът на Молдова е неизбежен. МВФ обаче обвързва постигането на споразумение с условието да бъде разплетен случаят с трите банки, замесени в скандала с изчезналия един милиард долара - Banca de Economii, Banca Sociala и Unibank. 

По думите на молдовския премиер огромни проблеми на страната създава и ширещата се корупция. В отворено писмо до държавния глава и до парламента той поиска незабавните оставки на управителя на Националната банка и на главния прокурор заради "неадекватно и твърде съмнително" поведение в банковия скандал, посочвайки, че ако до месец двамата не се оттеглят, той ще напусне премиерския пост.

"Предстоят местни избори и всички политици са в предизборна кампания. Оставили са ме сам да подготвям разговорите с МВФ и нито прокуратурата, нито Националната банка предприемат някакви стъпки", каза Габурич.

В отговор председателят на парламента Андриан Канду заяви, че поставянето от премиера на ултиматум е противоконституционен акт.


Заседналият балкански асансьор

Македония на кръстопът

От статия на Иван Кръстев в "Ню Йорк таймс"

"Засядали ли сте някога в асансьор", попита ме наскоро един македонски политик. Представете си да стоите заседнал в асансьора 20 години.Това се случва с нас"

Протестите в Скопие промениха обществените настроения и привлякоха вниманието на света към Македония, но сами по себе си те не могат да донесат институционална промяна. Със сигурност скандалите нанесоха вреди на управляващата дясноцентристка партия и на нейния албански коалиционен партньор, но социологическите проучвания показват, че ако изборите са утре, те отново ще бъдат спечелени от управляващата партия.

Политическата поляризация, особено видима в липсата на независими медии, позволи на правителството да оцелее в тази криза. наложилият се лидер на опозицията Зоран Заев демонстрира политическа смелост като разкри злоупотребите на управляващите, но той се нуждае от още по-голяма смелост, за да промени собствената си Социалдемократическа партия, приемана с недоверие не само от подкрепящите правителството, но и от много от протестиращите, тъй като е смятана за твърде обвързана със системата.

Протестиращите по улиците трябва да се освободят от наивното схващане, че ЕС и САЩ ще подкрепят искането им за революционна промяна. Брюксел е в затруднение не само заради опасенията кризата да не прерасне в етнически конфликт или заради различията в мнението на страните-членки, но и заради един наратив, упорито прокарван от Русия, според който протестите са част от стратегията на западните сили за сваляне на правителства, които не са добре настроени към Москва.

Накратко, всички в Скорие трябва да заложат не на революцията, а на разумния компромис – приемлив не само за политическите лидери, но и за гражданите, които изпитват недоверие към тези лидери. И да се надяват асансьорът да тръгне отново, най-добре – към Брюксел.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Новият син папа 1 Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

29 май 2020, 2182 прочитания

Димитър Николов: Нямаме право да отхвърляме частни инвестиционни намерения 1 Димитър Николов: Нямаме право да отхвърляме частни инвестиционни намерения

Кметът на Бургас пред "Капитал"

29 май 2020, 1868 прочитания

24 часа 7 дни

29 май 2020, 19804 прочитания

29 май 2020, 5133 прочитания

29 май 2020, 4699 прочитания

29 май 2020, 2636 прочитания

29 май 2020, 2169 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Правителството създава държавна агенция "Електронно управление"

Целта е да се ускори въвеждането на е-правителство

Още от Капитал
Финaнсови играчки за деца

Банките отдавна имат предложения за разплащания за най-малките, но в сегмента навлизат и финтех компании

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

Кино: "Пералнята"

Тайният живот на парите в черна комедия от Содърбърг

Широко затворени очи

Какво (не) научихме за особеностите на общественото поведение по време на пандемия

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10