Коментари Daily 10 юни - И бизнесът пак ще е виновен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 10 юни - И бизнесът пак ще е виновен

В правилата за работа на комисията няма и дума за защита от изнасяне и манипулиране на информацията, която компаниите предоставят.

Коментари Daily 10 юни - И бизнесът пак ще е виновен

И още: Глобални аплодисменти за Г-7; Прилики и разлики с банковия скандал в Молдова; Македония на кръстопът

2831 прочитания

В правилата за работа на комисията няма и дума за защита от изнасяне и манипулиране на информацията, която компаниите предоставят.

© Анелия Николова


Временната комисия за енергетиката

И бизнесът пак ще е виновен

От анализ на Славчо Нейков в "Медиапул"

Временната анкетна комисия в парламента за проверка и оценка на състоянието на българската енергетика трябваше да приключи работата си в двумесечния срок до 19 април. Разбира се, никой не си е правил илюзии, че това реално ще стане – много по-вероятно е комисията да представи резултати от дейността си по-скоро към края на тази година или дори след това.

Идват летните отпуски, а и избори. В допълнение обхватът на формулираните задачи, с които комисията сама си се удостоява, предполага преглед на огромно количество данни.

От проведените към 5 юни 15 заседания повечето са обявени за закрити и респективно за тях няма публикувани стенограми. Но когато и да се появи крайният резултат, той е предизвестен - ще има общи констатации без особена конкретност, особено в политически  контекст. И може би и няколко сигнала до други институции.

За тези, които предоставят исканата от комисията информация, това означава и време, и средства, и отклонение от оперативните задачи. Става въпрос за държавни институции и търговски дружества, в т.ч. и държавни, и частни. Всички те са призовани да дават сведения и обяснения пред три парламентарни комисии – две постоянни (енергийната и за "наблюдение" над регулатора) и споменатата временна. А отговорът защо го правят пред толкова парламентарни структури се крие някъде зад пердетата на политическите договорки.

Демонстрацията на правомощия отново е насочена най-вече към частния сектор, а подходът може да бъде обобщен като искания от типа "давайте информация – колкото повече, толкова повече" в писмен вид, в 8 екземпляра (колкото са членовете на комисията),  днес за това, а утре за друго и така, докато количеството документи стане трудно обхватно дори физически. Става дума за справки за цени, договори и анексите към тях, анализи, обосновки и пр.

Дружествата (особено частните), които и без това са обект на непрекъснати проверки, са предоставяли вече такава информация под една или друга форма на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), разполагаща и с над 100 експерти, които я обработват професионално от години.

Така кръгът от противоречия се разширява, особено като се погледнат правомощията на временната комисия и нейните амбициозни, но реално неизпълними задачи, някои от които и откровено противоречат на закона. От стенограмата за първото й заседание става ясно, че тя ще извърши:

  "Запознаване, проверка и оценка на актуалните регулаторни и ценови проблеми на НЕК" и  "Набелязване на мерки за оздравяване на компанията""Проверка и оценка на дейността на КЕВР по отношение на формирането на цените на доставчиците на ел. енергия""Проверка и оценка на финансовия модел за формиране на цените на ЕРП–тата", мотивирана от наличието на информация за" доста сериозна деформация и нарушение на Наредбата за ценообразуване, както и самата дейност на КЕВР""Проверка на състоянието и разходите по така наречените големи енергийни проекти" и др.

Комисията си самоделегира действия, като изземва компетенции на други органи и нарушава независимостта на КЕВР. Освен за правомощията възниква и въпросът за нейния капацитет - с какъв икономически отдел разполага, за да може успешно да провери примерно разходите по т.нар. големи енергийни проекти (каквото и да значи това в разбиранията на комисията).

На този фон намирам изначалната констатация на председателя на комисията, че "никой не може да гарантира дали ще успеем да изпълним всичките точки или ще забуксуваме някъде в началото" за повече от далновидна.

В този контекст има и един особено важен въпрос - как се процедира със събраната информация и по-точно данните от компаниите, някои от които са конкуренти. В правилата на комисията няма и дума в това отношение. И ако тенденциозно се разпространяват части от събраните данни, със сигурност последствията ще са за сметка за дружествата, но едва ли за тези, които са ги разпространили.

Оттук до манипулираното крачката е малка. А в публичното пространство може да се обособяват "виновни" за състоянието на енергийния сектор. И вината май пак ще е в двора на бизнеса - дано не съм прав.

Без коментар

Нужно е да въведем справедливост в цените на тока.

Иван Иванов, председател на КЕВР

С такъв скок в цената за бизнеса (изравняването й с тази за домакинствата - бел. ред.) ще убием кравата, която дава мляко.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ

Не подкрепям поскъпването на тока за бизнеса - каквото зависи от министерство, ще го направим.

Божидар Лукарски, министър на икономиката

Не можем да се месим в работата на КЕВР, но няма убедителни мотиви за това, което се предлага.

Бойко Борисов, премиер

Пробивът в политиката за климата

Глобални аплодисменти за Г-7

От коментар на Джефри Сакс за "Проджект синдикейт"

Лидерите на седемте най-развити държави ( Г-7) тази седмица маркираха най-големия досега пробив в политиката по отношение на климатичните промени - с революционното решение да обезвъглеродят икономиките на страните си през този век, за което учените ги призовават от години.

Потвърждавайки важността на това  глобалното затопляне да се удържи в рамките на 2 градуса по Целзий (с колкото се е повишила средната температура на Замята спрямо средната стойност преди индустриалната революция в края на XVIII век), за първи път в историята САЩ, Германия, Япония, Великобритания, Франция, Италия и Канада не само признаха зависимостта си от изкопаемите горива (въглища, петрол и природен газ), но се договориха да й сложат край, за да ограничат затоплянето, което към момента е около 0.9 градуса - близо половината на поставения лимит.

Декарбонизацията е постижима, но не лесна цел и зависи от ключови стъпки като:

- По-висока енергийна ефективност още при проектирането на строителството, така че да се намалят нуждите, свързани с отоплението, охлаждането и вентилацията.

- Производство на вятърна, слънчева, атомна, геотермална и други видове добивана от невъглеродни източници  електроенергия и по-широка употреба на биогорива, включително в авиацията.

Трудната част ще е практическото постигане на широката скала от цели и разходите, които този процес би погълнал. Но докато изчисляваме цената му, не трябва да пропускаме факта, че една неудържима промяна в климата може да ни струва най-високата  изобщо цена.

Прилики и разлики

Банковият скандал и в Молдова

От информация на "Дойче веле"

Молдовският премиер Кирил Габурич предупреди, че страната му е пред фалит. В основата на финансовите сътресения стои така наречената "кражба на столетието" - банковият скандал, свързан с изчезването на 1 млрд. долара.

Габурич обвинява молдовските политици, че са го оставили да се оправя сам с финансовите проблеми на страната. Според него без споразумение с МВФ фалитът на Молдова е неизбежен. МВФ обаче обвързва постигането на споразумение с условието да бъде разплетен случаят с трите банки, замесени в скандала с изчезналия един милиард долара - Banca de Economii, Banca Sociala и Unibank. 

По думите на молдовския премиер огромни проблеми на страната създава и ширещата се корупция. В отворено писмо до държавния глава и до парламента той поиска незабавните оставки на управителя на Националната банка и на главния прокурор заради "неадекватно и твърде съмнително" поведение в банковия скандал, посочвайки, че ако до месец двамата не се оттеглят, той ще напусне премиерския пост.

"Предстоят местни избори и всички политици са в предизборна кампания. Оставили са ме сам да подготвям разговорите с МВФ и нито прокуратурата, нито Националната банка предприемат някакви стъпки", каза Габурич.

В отговор председателят на парламента Андриан Канду заяви, че поставянето от премиера на ултиматум е противоконституционен акт.

Заседналият балкански асансьор

Македония на кръстопът

От статия на Иван Кръстев в "Ню Йорк таймс"

"Засядали ли сте някога в асансьор", попита ме наскоро един македонски политик. Представете си да стоите заседнал в асансьора 20 години.Това се случва с нас"

Протестите в Скопие промениха обществените настроения и привлякоха вниманието на света към Македония, но сами по себе си те не могат да донесат институционална промяна. Със сигурност скандалите нанесоха вреди на управляващата дясноцентристка партия и на нейния албански коалиционен партньор, но социологическите проучвания показват, че ако изборите са утре, те отново ще бъдат спечелени от управляващата партия.

Политическата поляризация, особено видима в липсата на независими медии, позволи на правителството да оцелее в тази криза. наложилият се лидер на опозицията Зоран Заев демонстрира политическа смелост като разкри злоупотребите на управляващите, но той се нуждае от още по-голяма смелост, за да промени собствената си Социалдемократическа партия, приемана с недоверие не само от подкрепящите правителството, но и от много от протестиращите, тъй като е смятана за твърде обвързана със системата.

Протестиращите по улиците трябва да се освободят от наивното схващане, че ЕС и САЩ ще подкрепят искането им за революционна промяна. Брюксел е в затруднение не само заради опасенията кризата да не прерасне в етнически конфликт или заради различията в мнението на страните-членки, но и заради един наратив, упорито прокарван от Русия, според който протестите са част от стратегията на западните сили за сваляне на правителства, които не са добре настроени към Москва.

Накратко, всички в Скорие трябва да заложат не на революцията, а на разумния компромис – приемлив не само за политическите лидери, но и за гражданите, които изпитват недоверие към тези лидери. И да се надяват асансьорът да тръгне отново, най-добре – към Брюксел.

Временната комисия за енергетиката


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    carwindwrclir avatar :-|
    carwindwrclir

    "Което не е забранено(регулирано), е позволено" - бизнесът не може да е виновен. В БГ може, защото е функция на управляващите. Опитват се да изгонят някои инвеститори, за никого не е тайна, че близките до властта се освобождават от плащания!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK