Предложение: Малките компании да не се регистрират по ДДС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Предложение: Малките компании да не се регистрират по ДДС

Предложение: Малките компании да не се регистрират по ДДС

Реформаторският блок иска задължителният праг да се увеличи от 50 хил. лв. на 200 хил. лв. ГЕРБ не хареса идеята

23798 прочитания

Депутати предлагат и да няма задължителен одит за малки фирми.

Две облекчения за малките компании предложиха депутати от Реформаторския блок, но и двете не получават одобрение от ГЕРБ. Внесеният законопроект предвижда фирмите да са задължени да се регистрират по ДДС при оборот от 200 хил. лв. Другото е малките и средните фирми да не трябва да одитират отчетите си.

По-ключово е предложението за данък добавена стойност. Сегашният праг от 50 хил. лв. не е променян от началото на века. Днес компаниите с реална дейност надхвърлят в пъти летвата. Огромната маса ще надскочат и предложеното сега ниво от 200 хил. лв. Но за тези, които сега започват или се двоумят дали да работят, разтоварването от месечните административни и счетоводни разходи ще е облекчение. За бюджета промяната не би трябвало да донесе загуби. Не така обаче смята председателят на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова. "Категорично не подкрепям законопроекта, защото той отваря широко вратата за сивия сектор."

Точно сивият сектор обаче зависи от държавата, а не от прага по ДДС, а източването на данъка става винаги със съдействие на данъчен служител, който го възстановява.

Аргументите "за" промяната

Предложенията са на депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев, Вили Лилков и Петър Славов, които внесоха в сряда в парламента проекти за промени в Закона за счетоводството и Закона за ДДС.

В момента всяко данъчно задължено лице, което достигне 50 хил. лв. облагаем оборот, трябва задължително да се регистрира по ДДС, а това е свързано с високи изисквания към счетоводните отчети, подаване на справки-декларации всеки месец, както и воденето на дневници за покупки и продажби по ДДС. Вносителите на промените посочват, че в резултат "много търговци предпочитат да се "задържат" под установения праг от 50 хил. лв. оборот, за да не се регистрират по ДДС и не отчитат част от приходите си". Мерките целят да въведат облекчения за малките предприятия, които понесоха основния удар от икономическата криза, обобщават депутатите в мотивите към законопроектите.

Вдигането на прага до 200 хил. лв. би зарадвало и много физически лица, които също са длъжни да се регистрират по ДДС, ако получават доходи над 50 хил. лв. и ако тези доходи не са от трудови договори, а примерно от наеми, хонорари и възнаграждения (на хора със свободни професии и друга независима икономическа дейност).

Същевременно, ако задължителният праг се увеличи до 200 хил. лв. оборот, това няма да се отрази на фирмите с по-нисък оборот, които все пак искат да се регистрират по ДДС, защото имат възможност да го направят при желание. Предимството на регистрацията по ДДС е в това, че те могат да възстановяват ДДС и понякога това е задължително изискване на насрещния партньор.

Очакванията на вносителите са, че тази промяна ще доведе до изсветляване на част от сивата икономика и до повече данъчни приходи в държавния бюджет. Те ще разтоварят и частично данъчната администрация от администриране по ДДС на малки и микропредприятия с изключително малки обороти.

И през февруари, и в началото на юни министърът на икономиката Божидар Лукарски също се обяви за подобна промяна, за да се осветли икономиката, и припомни, че според европейска директива прагът за регистрация е 100 хил. евро. По думите му от февруари обаче 100 хил. евро е висок праг за България и трябва да се обсъди с Министерството на финансите.

И важното против

На съвсем различно мнение е Менда Стоянова, която заяви днес: "Вдигането на прага до 200 000 лв. ще даде възможност на много фирми да избегнат регистрацията, а по този начин се дава шанс за ДДС измами. Дори в някои случаи може да се стигне до разделяне на фирми само за да се избегне регистрацията. Единствената причина някой да не се регистрира по ДДС е, ако е краен клиент. Толкова висок праг няма никъде. Дори във Франция прагът е 80 000 лева." Така по всяка вероятност без подкрепата на ГЕРБ законопроектът няма да бъде одобрен.

Предложението за промяна на прага всъщност често се появява през последните години. По времето на кабинета "Орешарски" то отново беше на дневен ред. Тогава против са били от Националната агенция за приходите. Техният аргумент не е бил, че ще се загубят приходи, а че ще спрат да имат подробна информация за почти всички компании в страната, разказа източник на "Капитал".

Другото предложение на депутатите от Реформаторския блок е срокът за произнасяне по заявление за регистрация по ДДС да се съкрати от 7 на 3 дни. Това означава, че общият срок от подаването на заявление за регистрация по ДДС до произнасяне на органа по приходите може да бъде намален от 14 дни до 10 дни. За тази промяна все още представители на ГЕРБ не са се произнасяли до момента.

Малките фирми - без одит

Предложените промени в Закона за счетоводството са две. Първата е малки и микропредприятия с персонал по-малък от 50 души, с годишен оборот под 19.5 млн. лв. и/или стойност на активите, която не превишава 19.5 млн. лв., вече да не подлежат на задължителен независим финансов одит. Това обаче ще се отнася само за дружествата с ограничена отговорност, защото в закона изрично е посочено, че всяко акционерно дружество подлежи на одит.

Втората промяна е свързана с годишните финансови отчети на едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит. Досега тези от тях, чиито нетни приходи от продажби за текущата година не надхвърляха 100 хил. лв., можеха да представят само отчет за приходите и разходите си, а тези с нетни приходи до 50 хил лв. можеха да отчитат и представят дейността си чрез специфични регистри-книги. Депутатите от Реформаторския блок предлагат двата прага на приходите да се вдигнат съответно от 100 хил. на 200 хил. и от 50 хил. на 100 хил. лв.

Всички тези мерки трябва да улеснят счетоводната дейност на малките предприятия, защото според вносителите изискването за задължителен финансов одит за "микро- и малки предприятия, често от семеен тип, които нито са листвани на фондова борса, нито се предлагат на публичния пазар под каквато и да е било форма, е ненужно". Те още посочват, че задължителният финансов одит е свързан с големи разходи за тези предприятия, поради което немалък брой от тях в момента предпочитат да декларират по-ниски обороти и активи.

Все още не е ясно дали този законопроект ще бъде одобрен. За него Менда Стоянова каза: "По отношение на финансовите одити има европейска директива, по която трябва да се ръководим. Подготвяме промени в Закона за счетоводството, който ще бъде внесен от Министерския съвет. Там ще включим нашите предложения."

 

Колко са засегнатите  фирми

Проверка на "Капитал" показа, че броят засегнати компании от промяната в прага е около 60 хил. Толкова са били компаниите с оборот между 50 и 200 хил. лв. за 2013 г. Извадката е от около 375 хил. активни фирми, като поне 100 хил. от тях с приходи под 50 хил. лв. По данни от НАП 306 300 са били компаниите с оборот до 200 хил. лв. през 2013 г.

Естествено, не всички 60 хил. компании биха се възползвали от правото. Но сега всички страдат от административната тежест.

Микро- и малките предприятия, които биха могли да се възползват от тези промени и да не минават финансов одит са били 340 812 през 2013 г., показва справка от НАП.

 

Вили Лилков (на снимката), Настимир Ананиев и Петър Славов смятат, че промените ще извадят много фирми "на светло" и ще им спестят разходи
Фотограф: Юлия Лазарова
Депутати предлагат и да няма задължителен одит за малки фирми.

Две облекчения за малките компании предложиха депутати от Реформаторския блок, но и двете не получават одобрение от ГЕРБ. Внесеният законопроект предвижда фирмите да са задължени да се регистрират по ДДС при оборот от 200 хил. лв. Другото е малките и средните фирми да не трябва да одитират отчетите си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  gesler avatar :-|
  gesler

  Много умно предложение за вдигане прага на ДДС на 200 х.лв.

 • 2
  tax_man avatar :-|
  tax_man

  И 200 милиона да направят прага за задължителна регистрация, ако остане възможността за регистрация по желание - ще е все тая... В момента положението е следното: днес регистрирам фирма с два лева капитал, утре я регистрирам по ЗДДС с нулев оборот, вдруги ден издавам 1000 фактури на желаещите да си ги купят и по-вдруги ден данъчната администрация е луднала да търчи по следите ми, а аз си харча парите... След седмица - повтарям схемата, след две седмици - пак, при нужда вкарвам и подставени лица...
  Лично моето мнение е, че прага за задължителна регистрация трябва да е много висок, а регистрацията пожелание да става при определени условия - достигане на оборот за определен период от време, банкови гаранции и/или др. подобни....
  А на Менда Стоянова ще и кажа, че и в момента можеш хем да имаш реализиран оборот, хем съвсем законно да не си регистриран по ЗДДС, ама до тук ще спра, че ми е неудобно да уча такъв мастит експерт...

 • 3
  fve avatar :-?
  Федор Езерский

  Само не разбрах от Брюксел какво мислят по въпроса :-) Или тази Директива 112 не я броят за синя слива?

 • 4
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  чл.287 от Директива 2006/112/ЕО

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#4:"Реформиран Соросоид"]чл.287 от Директива 2006/112/ЕО[/quote]В деформаторския блок верно са формени дебили. Никой явно не си е направил труда да провери, че прага по ДДС е фиксиран в европейското законодателство.

 • 6
  myspam avatar :-|
  myspam

  Като гледам поведението на ГЕРБерите те едва ли са били някога предприемачи и едва ли са имали някакъв реален бизнес. Това шменти- капелите, кухите фирми и усвояването на пари от ЕС не е бизнес и едва ли знаят какво е да имаш в България бизнес или да се пробваш със собствен честен труд да си докараш допълнително пари.
  ГЕРБ не са дясна партия - те са лобисти (в случая зщитават счетоводната гилдия, която паразитира върху бизнеса) и случайни кариеристи опитвайки се да "врътнат" някаква далавера, да "направят удар" като депутати.
  Браво на хората от ДСБ - истински държавници!

 • 7
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  Менда е абослютно доказателство, че данъчен/в случая/ от данъци не разбира и икономиката не трябва да я пипа.


  "...Техният аргумент /на НАП/ не е бил, че ще се загубят приходи, а че ще спрат да имат подробна информация за почти всички компании в страната..."

  Това е култово. Овца до овцата, майнольо.

 • 8
  balla avatar :-|
  balla

  За облекчение на бизнеса:
  1. Просто премахнете ДДС за междувременни сделки, както е в цяла Европа!
  2. Защо ДДС за една стока може да се плати многократно, при много прекупвачи (или схеми с ДДС измами), а по закон ДДС е нужно да се заплаща само веднъж от крайния клиент
  3. Какво ще загуби държавата при един прекупвач на едро, освен че ще му взима всеки път ДДС и после ще му го връща? Няма логика?

 • 9
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  Проблемът за облегчаването на бизнеса не е прага, а начина на деклариране. В цяла Европа той е на тримесечие, (квартал), т.е подавате вчесто 12 само 4 декларации в годината. Сравнително малките компании ще бъдат ощетени от вдигането на прага, защото освен , че ще плащат ДДС в крайната цена, няма да могат да си го приспадат. Менда е права, че във Франция е 80 000 лв (40 000 евро) в Англия е малко по-високо май, но също не е 100 000 евро. Защо трябва да се правим на по-католици он папата. На много малки фирми с обороти от 100 000 - 200 000 лв годишно бизнесът е синусоидален - т.е. един месец имат поръчки и приход издават ДДС фактура и следва да плащат в бюджета ДДС, изпълнението на поръчката се извършва през следващия месец, когато закупувайки материали плащат ДДС. Вие се опитайте да възъановите ДДС - веднага почват проверки. За това много малки фирми, когато имат да възстановяват ДДС задържат възстановяването му докато го "покрият" през следващия месец с платеното от тях ДДС. Самият аз правя така. Те в Европа не са глупави, затова са направили отчитането на тримесечие . Така, ако се въведе и у нас, ще се намали и административната тежест за фирмите и тежестта върху служителите от НАП - ще се произвеждат 66% по малко ДДС декларации, също с толкова ще спадне напрежението на НАП при обработката им.
  Тезата,
  Тезата на вносителите на новото предложение, че така щели да се "облегчат малките фирми" е фалшива - напротив могат да ги разорят.
  Пример: Аз съм малка фирма с оборот 120000 лв. -ДДС. Дължимия към бюджета ДДС е 20000 лв. Онова, което остава във фирмата е 100000 лв. Закупувам материали, плащам комуникации, електрическа енергия и т.н. и всичко е с ДДС. Примерно за 60000 лв. В платените от мен 60000 лв ДДС е 10000 лв. които си възстановявам. Крайният резултат е 120000 - 60000 +плюс 10000 лв = 70000 лв. положителен резултат.
  Вариант без ползуване на ДДС. 120000 - 60000 = 60000 лв. положителен резултат.
  Разликата е - 10000 лв. за мен. което не е малко - това са 8,3 % от оборота ми.
  На практика с горния пример показвам как малките фирми, които се борят за оцеляване ще бъдат ощетени с 8,3% . А това не е добре. Някои от тях са на ръба на оцеляването и като им бръкнете в джоба с още 8,3% могат и да затворят.

 • 10
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  До коментар [#5] от "Николай Николов":

  Абе по принцип става промяната на директивата - да се иска дерогация, ама това не става със законопроект и най-кратката процедура (мълчаливо съгласие) е 8 месеца :-)

  До коментар [#9] от "gosho3":

  Не разбирам за какво са те минусирали :-) Тримесечното отчитане на ДДС е предвидено в директивата (чл. 263), като ограничението е тримесечният оборот да не е по-голям от 50 000 евро. Ето, това би било по-полезно и за бизнеса, и за счетоводителите.
  Колкото до "реформаторското" предложение, то е най-изгодно за кръчмите :-)

  Да ви кажа една лесна сметка, която я правят данъчните. Тя е един вид "контролна" сметка. Дължимото ДДС на една фирма месечно е 20% от сумата на заплатите и осигуровките, преди данъците, както и някакви пари с които "управителят на ЕООД-то" да си има за харчене. Ако има разминаване от това число - в смисъл дължимото ДДС да е по-малко, тогава се поглеждат фактурките :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK