С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 юни 2015, 20:29, 5021 прочитания

Коментари Daily 11 юни - Катарзисът "Пеевски" ще е фалшив

И още: Томислав Дончев: Няма как с фонда на фондовете да се повтори КТБ; Бездействието по ромската интеграция може да породи цунами

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ГЕРБ и ДПС

Катарзисът "Пеевски" ще е фалшив


От анализ на Полина Паунова за "Дойче веле"

ДПС ще стане подходящ партньор, когато Делян Пеевски не е народен представител, заяви тези дни премиерът Борисов. При всички уверения за независимост на сегашното управление от ДПС, за изчегъртването му (по Радан Кънев) от властта и прочие заклинания зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски простодушно обясни неотдавна, че в парламента има едно официално мнозинство, което не зависи от формацията на Лютви Местан, и едно неофициално, което зависи точно от нея.

Изглежда, че няма какво повече да се каже. Управляващите използват отричането на ДПС като политическа пиар демонстрация. Но охотно се облагодетелстват от движението, когато са им нужни гласове. А тази нужда е честа и отсрещната страна откликва също охотно.Именно търговията с парламентарно присъствие е сред онези характеристики на партията, които я правят едновременно така желан и така ужасяващ партньор. ДПС е единствената формация, която владее и депутатите, и електората си - там солови акции няма.

Депутатът и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски е само лост за задвижване на политическата машина. Този, който "разпределя порциите", е друг.  Когато Пеевски стане ненужен (а това няма да е кой знае колко далеч във времето), на негово място ще бъде монтиран нов подобен лост. И самият Пеевски го призна, когато в нощта на изборите благодари на партията си, защото съществувал благодарение на нея.

Така че няма как ДПС да е приемлив партньор, а Делян Пеевски да не е. Евентуалното "демонтиране" на Пеевски не би променило по никакъв начин ДПС, което го използва като инструмент за постигане на различни цели. Такъв продукт, само че на ръководството на ГЕРБ, беше Искра Фидосова например. Нейната политическа гибел настъпи в момента, в който започна да неудържимо да пречи на имиджа на Борисов.

Самият факт, че Борисов се осмели да назове Пеевски като проблем, означава, че процесът вече е започнал. В продължение на години лидерът на ГЕРБ упорито избягваше да спомене името му, дори когато това можеше да му донесе безценен електорален дивидент. И "проговарянето" може би официализира процеса по отстраняването му от фасадата на партийната машина ДПС.

След този "катарзис" кръговете и обръчите на ДПС едва ли ще станат по-приемливи, но със сигурност сътрудничеството с тях ще бъде по-лесно за оправдаване. А зад кулисите, където се договаря подкрепа и се разпределят порции, ще се произведат и наследниците на Делян Пеевски.

Коментар +

Залъгването не е убедително

Огнян Минчев, политолог, във "Фейсбук"

Не е тайна, че непублични връзки в бизнес и управление между двете партии и ръководствата им съществуват през цялото време след 2009 г. - с възможно прекъсване между Костинброд през май 2013 и пролетта на 2014 г.

Но политиката в европейска България все още е - поне отчасти - публичен процес и всяко (полу)открито съвместно управление на ГЕРБ и ДПС ще се окаже триумф за ДПС и самоубийство за ГЕРБ. Избирателите на ГЕРБ не са готови да приемат сделка за ново открито управление на мафията - колкото и да са скептични към една или друга страна от партньорството с РБ или ПФ и АБВ.

Затова е доста по-вероятно алъш-веришът с ДПС да си остане скрит от публичната политика. Ако Борисов няма тази интуиция, ще я получи по неприятен за себе си начин. Залъгването, че проблемът е Пеевски, а не ДПС и ядрото на мафията, не е убедително за никого
.

Коментари ++

Съюзът е въпрос на време

Андрей Райчев, социолог: Съюзът между ГЕРБ и ДПС е само въпрос на време. ДПС най-вероятно ще изчака до президентския вот, тъй като тогава акциите му се вдигат най-много. Освен това подкрепата на движението ще бъде решаваща за кандидата на ГЕРБ, който и да е той.
 
Стояна Геопгиева, главен редактор на "Медиапул": Проблемът не е с една личност, а структурен и Борисов много добре го знае. Министрите му дават обществени поръчки на фирми, зад които стои Пеевски. Изобщо няма опит за демонтиране на модела "Пеевски".

Мненията са изказани пред TV7

Шапка за 700 млн. евро


Фотограф: Надежда Чипева
Няма как с фонда на фондовете да се повтори КТБ

От интервю с Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете, в "Медиапул"

Правителството се готви да прави фонд за фондовете с европейски пари. Има притеснения, че концентрацията може да доведе до повторение на случая"КТБ".
Разрешили ви Брюксел държавна фирма без опит, поне така обяви финансовият министър Владислав Горанов, да управлява този огромен финансов ресурс от над 750 млн. евро?

- Какъв ще бъде моделът на управление с всички подфондове, които имаме - по околна среда, човешки ресурси, регионално развитие, конкурентоспособност, селски райони, е рано да се каже. Няма да правим експерименти.

Една трета от държавите в ЕС се опитват да правят същото. Някои се справят добре, някои не се справят. Искам ние да сме от тези, които се справят добре. Ще ползваме експертиза от ЕИБ, ЕБВР, Световната банка.

Относно притесненията, че държавата ще прави второ КТБ - чувам ги за пръв път. Този, който реално предоставя услугата на клиента по финансовите инструменти, ще е банка. Всички банки се избират с конкурсна процедура. Същото ще бъде и във фонда на фондовете. Няма как някой на базата на симпатии да си посочи банката, с която да работи.

И КТБ беше избрана с конкурс и 13 млн. лв. от еврофонда за регионално развитие, отпуснати за обновяване на домове, потънаха.
- Това е така, но едва ли противоречи на факта, че в конкретната процедура банката сигурно е дала добри условия, без да знам детайлите. Ако някой има съмнение в добрите намерения на правителството, то нека обясни защо ни е да правим такова нещо. Звучи като глупост.

Всички европейски средства са подложени на ежегодни одитни процедури. Така че дори някой да иска да направи някаква вопиюща глупост, това ще бъде невъзможно. Защо му е на някой да прави нещо подобно?

По същата логика защо му трябваше на някой да прави нещо подобно с КТБ?
-
Въпросът е основателен, ако драмата с КТБ беше станала, когато ние управлявахме.

ГЕРБ участва в помпането на КТБ с държавни пари.

- Това, което се опитваме да правим, е да намалим до минимум последиците от щетата, доколкото е възможно.

Ромската интеграция

Професионално образование чрез извеждане на младите от обречеността в гетото е едно от решенията.

Фотограф: Надежда Чипева
Бездействието може за породи цунами
От анализ на Илиян Василев в reduta.bg

Далеч преди Гърмен сред множеството проблеми около миграционните и етнически баланси винаги се е откроявала интеграцията на ромите. Ако не реагираме незабавно, рискуваме гетата да се откъснат и обособят в центрове на устойчив и ескалиращ риск за националната сигурност, който се самоусилва от радикалните ответни действия, без значение откъде те идват.

И преди да правим заключения за системната непригодност на ромите за интеграция в обществото, трябва да знаем, че имаме право на подобна оценка едва след като им предложим равностойна алтернатива.

Те не завършват образование, защото не виждат хоризонт, а образованието изисква допълнителни средства. Ходенето на училище изисква и време, в което те могат да работят за препитанието на семействата си. Без квалификация остават обречени на доживотна маргинализация, т.е. да бъдат окончателен социален пасив - без работа, на дотации.

Казвам това, защото помня времето, когато в Града на липите, в който живеех, ромите живееха в най-добрата му част, имаха работа и пълна заетост и никой не си спомняше да са създавали проблеми извън средната статистика за престъпността на града.

Да, преходът за всички беше труден, мнозина загубиха работа, но повечето български граждани, както и новите поколения също получиха своите шансове. За ромите обаче жизнените пространства у нас се затвориха, а Европа не може да поеме цялата бедност на света.

Постиндустриалната икономика не е в състояние да поеме значителен брой хора без конкретна квалификация, нито да ги изведе на пазара на труда чрез съкратени курсове за получаване на необходимите минимални умения за получаване на възнаграждение, достатъчно за нормален живот.

Следователно още в ранна възраст тези хора следва да бъдат изваждани от групата, включително чрез административни подходи, и поставяни в структурирана среда, в която те ще могат да получават знания и да развиват умения, които биха били реализуеми на пазара на труда

Задължението за изработването и прилагането на политики по дефиниция остава в разполагащите с власт.  Не съм сигурен, че изобщо има някакво бързо решение след толкова проспани години, но със сигурност има няколко неотложни. Съчетанието на задължителното с професионално образование и извеждането на младите роми от този кръг на обреченост в гетото е едно от тях.

Училища с пълен или полупансион биха могли да дадат стимул за реализация - ако имат шанс да се изучат и да получат някаква квалификация, откъснати от рисковата среда, ромите могат да променят и заложения при рождението си житейски код.

Зная, че за това трябват значителни инвестиции, време и разход на дефицитни ресурси, не на последно място хора с капацитет и такт. Но алтернатива реално няма, защото утре ще ни трябва многократно по-голям ресурс, за да потушаваме пожари, ако вече не е станало късно. 

Изобщо не става въпрос, че ще успеем напълно или поне достатъчно, защото шансовете не са големи, нито се подразбират. Но нямаме право да не забелязваме задаващото се цунами.

Поща

Въпрос за горивата

Здравейте,
Реших да ви пиша по повод платения материал, публикуван на страница 5 в брой 106 (на "Лукойл България" - бел. ред.) на вашето издание. Не съм специалист по горивата и не бих могъл да преценя и да разбера кои от калкулациите във този материал са по-точни и по-отговарящи на реалността.

Това, което бих могъл да преценя и да разбера, се съдържа в графиката, поместена в едно от специализираните издания, получавани в нашата компания, която ви изпращам. Би било хубаво, ако тя бъде разгледана и компетентно коментирана както от специалисти, така и от обикновени клиенти на рафинериите ни.

Всички мои познати, колеги и приятели са единодушни, че цените на  горивата, които се предлагат от "Лукойл Нефтохим Бургас", както и останалите визирани в материала още три рафинерии, са нереално високи и ощетяващи всички, които зареждат своите моторни превозни средства на територията на България.

Основният въпрос, произтичащ от тази графика, е защо, след като цената от 115 долара за барел през лятото на 2014 г. е спаднала
до около 60 долара за барел към момента, цените на продаваните горива у нас не са намалели проопорционално.
 
Валери Христов, Navigation Maritime Bulgare, Варна
 

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Патриотични игри в СОС Патриотични игри в СОС

Общински съветник от "Атака" се присъедини към ВМРО и така "помогна" за сформирането на групата "Патриоти за София"

15 ное 2019, 390 прочитания

Ще получат ли районните кметове повече власт Ще получат ли районните кметове повече власт

След балотажите за столичните райони децентрализацията на управлението им излезе на дневен ред

15 ное 2019, 573 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Моля, нека си говорим

Защо вътрешнофирмените комуникации са важни и как влияят върху развитието на организациите и ангажираността на служителите

Още от Капитал
Сбогом, кабели

Първите дошли в автосектора се изнасят първи към по-евтини дестинации

Мениджърът, който удвои гиганта VMware

Пат Гелсингър, изпълнителен директор на американската технологична компания, пред "Капитал"

Да копаеш дъното за Доган

Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е основният печеливш, а държавните терминали ще трябва да го догонват

30 години след 10-и: Каква я мислехме, каква стана

Българите са по-богати от всякога, но и все по-тревожни, че демокрацията, в която живеят, е имитация

Канадска вълна

Писателят Дени Терио за работния си процес и защо Канада е страна на "две самотности"

Филм след филм

Забравени класики и модерно авторско кино на "Киномания" 2019

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10