Работническо-лекарска приватизация

Проектозаконът за лечебните заведения предлага докторите да са преференциален купувач на клиниката, в която работят

"Пациентка на хемодиализа в университетска болница, която предлага комплексно обслужване, получава болка в гърдите вляво, изпращат я у дома. Два пъти идват екипи на Спешна помощ, които й поставят инжекции аналгин и бусколизин, за да спре болката. На третия път е закарана в друга университетска болница, която също предлага комплексно обслужване, където й правят кардиограма, на която ясно личи, че има инфаркт. Изпращат я обаче при личния лекар. Жената загива от масивен инфаркт", разказва д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. И допълва – никой не е наказан за случая, а причината, поради която разказва за това, е, че хората имат нужда от добър, заинтересован лекар, а не от структура мастодонт, в която никой да не им обърне внимание.

Това е по повод консорциумите от болнични структури, които предвижда проектозаконът за лечебните заведения и т.нар. комплексна услуга, която ще трябва да предлагат, за да могат да сключат договор със здравната каса. Документът, който в момента е на първо четене в парламента, предлага още няколко постановки. Едната е въвеждане на задължителна национална здравна карта за броя медицински специалисти и клиники, другата е връщане на задължителната акредитация, въвеждане на критерии за качество и размразяване на спряната през 2001 г. приватизация на болници с работническо-мендижърска преференция, в случая – с предимство за работещите в клиниката или медицинския център медици.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  marish avatar :-|
  Marella
  • - 3
  • + 3

  Факт е, че доктор Кацаров и ЦЗПЗ работи в тясно сътрудничество със дружението на частните болници и това на общинските. Винаги, когато дадено решение/идея/промяна не съответства на интересите на тези организации, доктор Кацаров търси аргументи срещу тях. Понякога се чудя това организация за защита на пациентите ли е или организация, чрез която се лобира в подкрепа на определени структури. Някак ми е тъпо председател на сдружение с нестопанска цел да лобира за един или друг под претекста, че защитава правата на пациентите.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-(
  D-r D
  • + 15


  "...национална комисия изработва националната здравна карта. Комисията е с председател здравният министър..."

  "...Общият брой легла се изчислява от Националния център за обществено здраве и анализи по методика, утвърдена от министъра на здравеопазването..."

  "...здравната каса ще сключва договори само с определени болници или техни обединения, които ще бъдат избрани по критерии и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването..."

  Само на мен ли ми прави впечатление, че всичко - от броя на леглата в болниците, през болестите, които ще попадат за лечение в основния и допълнителния пакет за финансиране от НЗОК, та до списъците на лекарствата и т.н. в системата на здравеопазването ще се решава от министъра?

  Не съм убеден, че д-р Москов има капацитет да се справи с дините, които се опитва да награби.

  А това за докторските РМД-та е толкова жалко и безумно, че не ми се коментира.

  Хора, събудете се от унеса! В момента здравната система се натъманява за 5-6 определени хора. И това не сте вие...
  Вие ще сте потърпевшите...

  Нередност?
 • 3
  sebastians avatar :-?
  sebastians
  • + 4

  "Смисълът на здравната карта е, че в областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава потребностите, здравната каса ще сключва договори само с определени болници или техни обединения, които ще бъдат избрани по критерии и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването."

  Няколко министри се упражняваха по тази тема, и то безуспешно. Защо повтаряте грешките на другите? Толкова ли нямате свои оригинални, работещи и ефективни идеи за подобряване на здравната система?!

  Нередност?
 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 3

  Извинете, ама още веднъж прочетох текста на г-жа Николова и се сетих и за най-новото безумие на министъра Москов - да увеличава вноската за 1 година на неявилите се на профилактичен преглед...

  Вие знаете ли, че законът ви задължава веднъж в годината да се явите при личния си лекар за профилактика? Ако не се явите - глобата е 50 лв. Масово никой не ходи, но глобени няма.
  Чудя се откъде министърът ще осигури административен капацитет да прокара идеята си? Как ще уведоми работодателите, че служителите им са с променени проценти на вноските? А знае ли министърът, че и работодателите плащат вноски? Те на какво основание ще се наказват с по-високи вноски?
  А знае ли министърът, че НЗОК, НОИ, НАП, банките трябва да направят нов софтуер за това безумие?

  И всъщност защо ли се занимавам с всяка глупост на министъра?...

  Нередност?
Нов коментар