Фирма-касичка

Частни дружества събират непоносими такси за фитосанитарен контрол на свиленградската митница

Вносители и служители от системата на БАБХ са категорични, че дейността на частните фирми, които представляват агенцията, е корупционна схема
Вносители и служители от системата на БАБХ са категорични, че дейността на частните фирми, които представляват агенцията, е корупционна схема
Вносители и служители от системата на БАБХ са категорични, че дейността на частните фирми, които представляват агенцията, е корупционна схема    ©  Цветелина Белутова
Вносители и служители от системата на БАБХ са категорични, че дейността на частните фирми, които представляват агенцията, е корупционна схема    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Около 6 тира на час. Приблизително толкова камиони преминават ежедневно през граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево според превозвачи. По-голямата част от тировете превозват пресни плодове и зеленчуци както за България, така и за страните от ЕС. Според данни на Националния статистически институт за 2013 г. страната ни е внесла 86 хил. тона плодове и зеленчуци от югоизточната ни съседка. Около 60% от износа на Турция за европейските страни преминават през нашата територия.

На входа на България всеки камион, превозващ плодове и зеленчуци, подлежи на фитосанитарен контрол и заплаща съответните държавни такси за това. От няколко години обаче Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) се е освободила от тази дейност и е предоставила това на частни фирми. Освен държавните такси тези фирми посредници събират и други такси, които, освен че не са регламентирани никъде, будят съмнения за създаване на официална схема за рекет и институционализирана корупция - всеки камион плаща на границата огромни такси, но на частна фирма, чийто избор става по неясни критерии. Според вносители на плодове и зеленчуци от Турция въпросните дружества са се появили на свиленградската митница през 2012 и с малки прекъсвания в периода между извънредните парламентарни избори през 2013 г., когато първото правителство "Борисов" подаде оставка до кабинета на "Орешарски", работят и до днес. Превозвачи твърдят, че въпросните фирми се ползват с протекции по висшите етажи на властта, а схемата работи безотказно вече при трето поредно правителство. Първоначално сумите, които плащат превозвачите, са от порядъка на до 200 лв., като са им събирани само два вида такси – за представителство пред БАБХ и за фитосанитарен контрол. Последните месеци обаче сумите, които събират някои от тези частни фирми за контрол на превозваната продукция за едно превозно средство, достигат до внушителните близо 800 лв., а броят на таксите се е увеличил на пет.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ahasver avatar :-|
  ahasver
  • + 9

  Скубят като за последно. И с право : понятията частно и държавно имат смисъл само когато има държава. Когато държавата изчезне , частното също пада автоматично . Няма на какво да е частно.

  Нередност?
 • 2
  glog avatar :-|
  glog
  • - 1
  • + 1

  Причината за подобни идиотизми идва от факта, че държавното управление постепенно, но доста бързо се приватизира. Процесът започва от САЩ, в ЕС не е особено разпространен, но тъй като българите са много пъргави, когато става въпрос за аванта, при нас този процес очевидно бързо напредва.

  За какво става дума?

  Тъй като сме уж демократична държава, основните държавни власти се оформят като личен състав основно чрез избори и чрез назначаване на държавни служители. Но тези хора искат власт и облагите от властта, не и задълженията, свързани с упражняването на тази власт. Затова те прехвърлят на частни фирми и лица задълженията по упражняването на властта и се задоволяват само да осребряват колкото може по-изгодно това непредвидено от конституцията, но вече масово използвано прехвърляне на властта върху хора, които са овластени не от народа, а от неговите незаобиколими избранници.

  Но ако избранниците на народа прехвърлят срещу неизвестно каква аванта делегираната им от народа власт върху когото си искат, то защо тогава изобщо ги избираме и назначаваме на властови позиции? И не е ли време в конституцията да се предвидят клаузи, които да забраняват на народните избранници и на овластените от тях служебни лица да прехвърлят своята власт върху частни лица и структури? Или може би не е ясно, че демократична власт, която продава своята власт на частни лица, всъщност вече се е превърнала в нещо, което няма нищо общо с демокрацията?

  Нередност?
Нов коментар