С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 12 юни 2015, 17:42, 26242 прочитания

Най-големите в държавната хранилка

От години големите дотации в земеделието се разпределят между едни и същи фирми

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Българското земеделие след седем години в ЕС

10 милиарда лева по-късно

След седем години субсидии от селското стопанство почти изчезнаха плодовете, зеленчуците и животните. Сега ще се опитваме да променим това. Дали е късно?

Субсидиите не трябва да са двигател, а адреналин в мотора на земеделието

Васил Грудев, зам.-министър на земеделието и храните пред "Капитал"

Какво стана с животните?

Бизнесът с прасета и пилета се справя и без субсидии, а този с крави и овце се мъчи дори и с помощи

Освен всички други ефекти на субсидиите не може да не прави впечатление, че всяка година най-голямата част от тях отива при при едни и същи производители от различните сектори. 2015 г. не прави изключение.

38 млн. лв. са получили 10-те най-големи зърнопроизводителя през тази година, а върхът е окупиран от същите фирми, които усвоиха най-много средства и през 2014 г. Това не е изненада, защото системата на плащания е проста – най-много получава този, който обработва най-много земя. А този ресурс вече в голяма степен е разпределен и достъпът до него на нови големи играчи става все по-ограничен. 


Всичко е Дичевски  

В челната петица на най-субсидираните производители на зърно за трета поредна година са пет компании, свързани със Светлозар Дичевски. През 2015 г. "Троя авто" ЕООД, ЕТ "Деси-Светла Симеонова", "Ресен" ЕООД, "Сортови семена Вардим" ЕАД и ЕТ "Агро-Светлозар Дичевски" са получили 24.3 млн. лв. по схемата за единно плащане за площ. Дичевски запазва лидерството си и е усвоил близо две трети от субсидията в топ 10. Групата му е най-големият зърнопроизводител в България и според представители на бизнеса обработва над 1 млн. дка земеделска земя в почти всички райони от страната. 

Дичевски е собственик на "Троя авто" ЕООД през "Октопод инвест холдинг", която има приходи от 155 млн. лв. и 117 хил. лв. печалба през 2014 г. Друго свързано с бизнесмена дружество е "Октопод С" с приходи от близо 200 млн. лв. през същата година и печалба от 14 млн. "Троя авто" е създадена в Ловеч като транспортна компания, но в края на 2008 г. е придобита от холдинга и през 2009 г. е регистрирана като земеделски производител във Варна. Отглежда основно царевица, ечемик, рапица, пшеница, леща и нахут.ЕТ "Деси-Светла Симеонова" развива земеделска дейност в района на Габрово и е регистрирана на името на съпругата на Дичевски – Светла. 

Още милиони в декари

На шесто сред най-големите получатели на субсидии с 3.4 млн. лв. е "Краси" ЕООД. Фирмата е собственост на 27-годишния Красимир Милков, син на разследвания за източване на ДДС в размер на 9.1 млн. лв. Младен Милков. Семейството развива земеделски бизнес в района на Велико Търново и Полски Тръмбеш и обработва под аренда около 200 хил. дка. 

"Кристера-агро" ЕООД е дружество от варненския "Агрия груп холдинг", който развива агробизнес и търговия със зърнени култури в Североизточна България. Към края на 2014 г. компанията обработва 180 хил. дка земеделска земя, от които 53 хил. дка собствена.  

"БГ агро земеделска компания", която е получила субсидии от 2.4 млн. лв., е част от варненската група "БГ агро", собственост на Даниел и Ненко Ненкови. Компанията обработва над 110 хил. дка земи в района на Варна, Силистра, Разград, Шумен и Добрич и отглежда пшеница, ечемик, царевица, рапица и слънчоглед. 

Животните
                                                                                         
В сравнение със зърнопроизводството и тютюна животновъдството е с най-ниски субсидии и концентрация, като парите започнаха да влизат по-късно от субсидиите на площ и се разпределят на глава добитък. И там през годините има няколко изявени лидери, а връзките на компаниите с ДПС не липсват. 

С най-много субсидии при животновъдите са братята Никола и Янко Ангелови, които с двете си компании "Елит 95" и "Елит милк 2000" при последното разпределение на държавните пари получават общо близо 1.2 млн. лв. Фирмите имат затворен цикъл на производство. Обработват 50 хил. дка земя, имат ферма с над 5 хил. крави в Поповица, както и инвестиции в две мандри в селата Мирково и Дълбок извор, където се произвеждат кисело мляко и млечни продукти с марките "Елит" и "Утре". Отделно от това те получават средства и за обработваната земя по европейските плащания на площ, имат одобрен проект по Програмата за развитие на селските райони, както и по предприсъединителната програма САПАРД. Те са лицето на българското говедовъдство - през 2006 г. фермата им беше посетена от земеделския министър Нихат Кабил при посещението на колегата му от Люксембург Фернан Боден.

На второ място при животновъдите се подрежда Недко Недков с 510 хил. лв. с дружеството - "Недко Недков-Овчарово". То е най-бурно развиващото се в последните години, като има около 2000 крави и увеличава бройката с по 200 всяка година. Според публикация на в. "Сега" от 2007 г. той е сред най-едрите арендатори на земя в Добричко. Пред вестника Недков казва, че е агроном по професия и след развалянето на ТКЗС започва бизнеса си, като наема малко земя и постепенно я увеличава. Фермерът е доволен и от програма САПАРД, по която е спечелил два проекта. Регистърът ДАКСИ показва, че от 2004 г. Недков е и в управлението на сдружение "Асоциация на чистокръвната английска порода коне в България". В управата на тази асоциация заедно с Недков е и вече бившият общински съветник от Кубрат Лютфи Дахилов от квотата на ДПС. За 2013 г. дружеството е с най-голям оборот от 22 млн. лв. от топ 15 на субсидираните фермери и с най-голяма печалба. Недков навлиза и в съпътстващи бизнеси, като от заявление до кмета на община Добрич от 2013 г. става ясно, че компанията иска да навлезе и в производството на млечни продукти, като иска да построи мандра. От решение на земеделското министерство от края на 2013 г, пък става ясно, че Недков ще строи и инсталация за преработка на органични отпадъци в биогаз.

Трети в класацията с 491 хил. лв. субсидии е Исмет Шабанов, който  участва с две дружества -  "Биоелит" и ЕТ "Исмет Шабанов - Олимп 131". За разлика от останалите, които се занимават с отглеждане на крави, Шабанов е най-големият в овцевъдството. Шабанов се занимава с овцевъдство през последните 20 години, като е затворил цикъла на работа, има собствено стадо, месокомбинат, фирма, изкупуваща агнета на територията на страната и изнасяща за Италия, Хърватия и Гърция. Разполага с 2600 овце. Има четири ферми в Омуртаг, Антоново и Попово, където освен овцете има и 750 крави и около 500 телета. Фермите и земята от около 15 хил. декара (както и превозните средства и животновозите) са в едноличния търговец "Исмет Шабанов - Олимп -131". За 2013 г. дружеството има приходи от 4 млн. лв. Голямата му фирма е "Агрокомерс-98", която се занимава с международната търговия и изкупуването на живите агнета от цялата страна. Приходите на компанията за 2013 г. са 15 млн. лв. Основна част от веригата е и месокомбинатът в Свищов, през който минават около 99% от износа на агнешко от страната. Ветеринарят по образование е известен в сектора като Доктора. За много хора от бранша той е покровителстван от ДПС, а по думите им овцевъдите получавали указания, че той е единственият възможен за тях купувач на стоката. Когато "Капитал" го попита за тези връзки, д-р Шабанов обясни, че не обвързан с абсолютно никого и никой с нищо не му е помагал.

Благой Каймаканов с компанията си "Космо" получава 438 хил. лв. Той е брат на Венцислав Каймаканов, бивш областен управител на Пловдив. Назначението му на този пост през 2013 г. беше съпроводено от много протести, като тогава той обясняваше, че не е член на ДПС и е лична кандидатура на премиера Пламен Орешарски. В настоящото Народно събрание обаче Каймаканов е депутат от парламентарната група на ДПС, като е член на комисията по земеделие и храни и по енергетика. Кравефермата в с. Цалапица, Пловдивско, е с фокус мляко и има около 1200 крави. Построена е с проект по САПАРД от 2004 г. за 700 хил. евро. От отчета на дружеството за 2013 г. става ясно, че фирмата обработва 7800 дка земя, засята изцяло с фуражни култури, които се използват за отглеждането на кравите. От документа се вижда, че дружеството е получило 1.16 млн. лв. субсидии – 126 хил. лв. за отглеждане на едър рогат добитък с млечна насоченост, 394 хил. лв. за наличен брой животни, необвързани с производството, 454 хил. лв. за обработваема земя и "Натура 2000" – 93 хил. лв. Сумата е почти една трета от приходите на компанията. В края на миналата година в местните медии излезе информацията, че от тор от фермата ще се прави ток, като проекта е на фирма "Бионагаз", част от групата на "Атаро клима" на Атанас Рогачев. Компанията, която внася и  климатици и произвежда климатични инсталации, преди няколко години започна да навлиза и в сферата на възобновяемите енергийни източници.

Последен в топ 5 сред най-субсидираните животновъди е Минчо Иванов от новозагорското село Кортен с едноличното дружество "Диана-Ми-Минчо Иванов", което получава 418 хил. лв. Фирмата е създадена през 1992 г. Той има солиден брой животни, като по информация от сайта на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството дейността й включва обработката на 11 хил. дка земя и отглеждането на 1756 животни за разплод. Фермата е известна като една от най-модерните в технологично отношение кравеферми. Минчо Иванов е председател на Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода в България.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Крайно различни прогнози за изборите в София, финансовото министерство залага 3.3% ръст на БВП догодина Вечерни новини: Крайно различни прогнози за изборите в София, финансовото министерство залага 3.3% ръст на БВП догодина

И още: Готова е първата отсечка от "Турски поток" в България; Brexit пак ще се отложи, ако парламентът не одобри сделката на Джонсън

21 окт 2019, 3 прочитания

Вярно или не за "Топлофикация София": колко, на кого и защо дължи 1 Вярно или не за "Топлофикация София": колко, на кого и защо дължи

В предизборната битка стандартният договор на "Булгаргаз" се оказа рекетьорски за столичното парно

21 окт 2019, 559 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Какво стана с животните?

Бизнесът с прасета и пилета се справя и без субсидии, а този с крави и овце се мъчи дори и с помощи

Още от Капитал
Балканска телекомуникационна компания

Новият собственик на дружеството ще бъде оценената на 2.6 млрд. евро регионална телеком и медийна група United Group

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Германия си иска парите

Започва сагата с приемането на бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027

Kалендар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Кино: "Близнакът"

Анг Лий опитва екшън трилър от ново поколение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10