С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 12 юни 2015, 17:42, 26317 прочитания

Най-големите в държавната хранилка

От години големите дотации в земеделието се разпределят между едни и същи фирми

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Българското земеделие след седем години в ЕС

10 милиарда лева по-късно

След седем години субсидии от селското стопанство почти изчезнаха плодовете, зеленчуците и животните. Сега ще се опитваме да променим това. Дали е късно?

Субсидиите не трябва да са двигател, а адреналин в мотора на земеделието

Васил Грудев, зам.-министър на земеделието и храните пред "Капитал"

Какво стана с животните?

Бизнесът с прасета и пилета се справя и без субсидии, а този с крави и овце се мъчи дори и с помощи

Освен всички други ефекти на субсидиите не може да не прави впечатление, че всяка година най-голямата част от тях отива при при едни и същи производители от различните сектори. 2015 г. не прави изключение.

38 млн. лв. са получили 10-те най-големи зърнопроизводителя през тази година, а върхът е окупиран от същите фирми, които усвоиха най-много средства и през 2014 г. Това не е изненада, защото системата на плащания е проста – най-много получава този, който обработва най-много земя. А този ресурс вече в голяма степен е разпределен и достъпът до него на нови големи играчи става все по-ограничен. 


Всичко е Дичевски  

В челната петица на най-субсидираните производители на зърно за трета поредна година са пет компании, свързани със Светлозар Дичевски. През 2015 г. "Троя авто" ЕООД, ЕТ "Деси-Светла Симеонова", "Ресен" ЕООД, "Сортови семена Вардим" ЕАД и ЕТ "Агро-Светлозар Дичевски" са получили 24.3 млн. лв. по схемата за единно плащане за площ. Дичевски запазва лидерството си и е усвоил близо две трети от субсидията в топ 10. Групата му е най-големият зърнопроизводител в България и според представители на бизнеса обработва над 1 млн. дка земеделска земя в почти всички райони от страната. 

Дичевски е собственик на "Троя авто" ЕООД през "Октопод инвест холдинг", която има приходи от 155 млн. лв. и 117 хил. лв. печалба през 2014 г. Друго свързано с бизнесмена дружество е "Октопод С" с приходи от близо 200 млн. лв. през същата година и печалба от 14 млн. "Троя авто" е създадена в Ловеч като транспортна компания, но в края на 2008 г. е придобита от холдинга и през 2009 г. е регистрирана като земеделски производител във Варна. Отглежда основно царевица, ечемик, рапица, пшеница, леща и нахут.ЕТ "Деси-Светла Симеонова" развива земеделска дейност в района на Габрово и е регистрирана на името на съпругата на Дичевски – Светла. 

Още милиони в декари

На шесто сред най-големите получатели на субсидии с 3.4 млн. лв. е "Краси" ЕООД. Фирмата е собственост на 27-годишния Красимир Милков, син на разследвания за източване на ДДС в размер на 9.1 млн. лв. Младен Милков. Семейството развива земеделски бизнес в района на Велико Търново и Полски Тръмбеш и обработва под аренда около 200 хил. дка. 

"Кристера-агро" ЕООД е дружество от варненския "Агрия груп холдинг", който развива агробизнес и търговия със зърнени култури в Североизточна България. Към края на 2014 г. компанията обработва 180 хил. дка земеделска земя, от които 53 хил. дка собствена.  

"БГ агро земеделска компания", която е получила субсидии от 2.4 млн. лв., е част от варненската група "БГ агро", собственост на Даниел и Ненко Ненкови. Компанията обработва над 110 хил. дка земи в района на Варна, Силистра, Разград, Шумен и Добрич и отглежда пшеница, ечемик, царевица, рапица и слънчоглед. 

Животните
                                                                                         
В сравнение със зърнопроизводството и тютюна животновъдството е с най-ниски субсидии и концентрация, като парите започнаха да влизат по-късно от субсидиите на площ и се разпределят на глава добитък. И там през годините има няколко изявени лидери, а връзките на компаниите с ДПС не липсват. 

С най-много субсидии при животновъдите са братята Никола и Янко Ангелови, които с двете си компании "Елит 95" и "Елит милк 2000" при последното разпределение на държавните пари получават общо близо 1.2 млн. лв. Фирмите имат затворен цикъл на производство. Обработват 50 хил. дка земя, имат ферма с над 5 хил. крави в Поповица, както и инвестиции в две мандри в селата Мирково и Дълбок извор, където се произвеждат кисело мляко и млечни продукти с марките "Елит" и "Утре". Отделно от това те получават средства и за обработваната земя по европейските плащания на площ, имат одобрен проект по Програмата за развитие на селските райони, както и по предприсъединителната програма САПАРД. Те са лицето на българското говедовъдство - през 2006 г. фермата им беше посетена от земеделския министър Нихат Кабил при посещението на колегата му от Люксембург Фернан Боден.

На второ място при животновъдите се подрежда Недко Недков с 510 хил. лв. с дружеството - "Недко Недков-Овчарово". То е най-бурно развиващото се в последните години, като има около 2000 крави и увеличава бройката с по 200 всяка година. Според публикация на в. "Сега" от 2007 г. той е сред най-едрите арендатори на земя в Добричко. Пред вестника Недков казва, че е агроном по професия и след развалянето на ТКЗС започва бизнеса си, като наема малко земя и постепенно я увеличава. Фермерът е доволен и от програма САПАРД, по която е спечелил два проекта. Регистърът ДАКСИ показва, че от 2004 г. Недков е и в управлението на сдружение "Асоциация на чистокръвната английска порода коне в България". В управата на тази асоциация заедно с Недков е и вече бившият общински съветник от Кубрат Лютфи Дахилов от квотата на ДПС. За 2013 г. дружеството е с най-голям оборот от 22 млн. лв. от топ 15 на субсидираните фермери и с най-голяма печалба. Недков навлиза и в съпътстващи бизнеси, като от заявление до кмета на община Добрич от 2013 г. става ясно, че компанията иска да навлезе и в производството на млечни продукти, като иска да построи мандра. От решение на земеделското министерство от края на 2013 г, пък става ясно, че Недков ще строи и инсталация за преработка на органични отпадъци в биогаз.

Трети в класацията с 491 хил. лв. субсидии е Исмет Шабанов, който  участва с две дружества -  "Биоелит" и ЕТ "Исмет Шабанов - Олимп 131". За разлика от останалите, които се занимават с отглеждане на крави, Шабанов е най-големият в овцевъдството. Шабанов се занимава с овцевъдство през последните 20 години, като е затворил цикъла на работа, има собствено стадо, месокомбинат, фирма, изкупуваща агнета на територията на страната и изнасяща за Италия, Хърватия и Гърция. Разполага с 2600 овце. Има четири ферми в Омуртаг, Антоново и Попово, където освен овцете има и 750 крави и около 500 телета. Фермите и земята от около 15 хил. декара (както и превозните средства и животновозите) са в едноличния търговец "Исмет Шабанов - Олимп -131". За 2013 г. дружеството има приходи от 4 млн. лв. Голямата му фирма е "Агрокомерс-98", която се занимава с международната търговия и изкупуването на живите агнета от цялата страна. Приходите на компанията за 2013 г. са 15 млн. лв. Основна част от веригата е и месокомбинатът в Свищов, през който минават около 99% от износа на агнешко от страната. Ветеринарят по образование е известен в сектора като Доктора. За много хора от бранша той е покровителстван от ДПС, а по думите им овцевъдите получавали указания, че той е единственият възможен за тях купувач на стоката. Когато "Капитал" го попита за тези връзки, д-р Шабанов обясни, че не обвързан с абсолютно никого и никой с нищо не му е помагал.

Благой Каймаканов с компанията си "Космо" получава 438 хил. лв. Той е брат на Венцислав Каймаканов, бивш областен управител на Пловдив. Назначението му на този пост през 2013 г. беше съпроводено от много протести, като тогава той обясняваше, че не е член на ДПС и е лична кандидатура на премиера Пламен Орешарски. В настоящото Народно събрание обаче Каймаканов е депутат от парламентарната група на ДПС, като е член на комисията по земеделие и храни и по енергетика. Кравефермата в с. Цалапица, Пловдивско, е с фокус мляко и има около 1200 крави. Построена е с проект по САПАРД от 2004 г. за 700 хил. евро. От отчета на дружеството за 2013 г. става ясно, че фирмата обработва 7800 дка земя, засята изцяло с фуражни култури, които се използват за отглеждането на кравите. От документа се вижда, че дружеството е получило 1.16 млн. лв. субсидии – 126 хил. лв. за отглеждане на едър рогат добитък с млечна насоченост, 394 хил. лв. за наличен брой животни, необвързани с производството, 454 хил. лв. за обработваема земя и "Натура 2000" – 93 хил. лв. Сумата е почти една трета от приходите на компанията. В края на миналата година в местните медии излезе информацията, че от тор от фермата ще се прави ток, като проекта е на фирма "Бионагаз", част от групата на "Атаро клима" на Атанас Рогачев. Компанията, която внася и  климатици и произвежда климатични инсталации, преди няколко години започна да навлиза и в сферата на възобновяемите енергийни източници.

Последен в топ 5 сред най-субсидираните животновъди е Минчо Иванов от новозагорското село Кортен с едноличното дружество "Диана-Ми-Минчо Иванов", което получава 418 хил. лв. Фирмата е създадена през 1992 г. Той има солиден брой животни, като по информация от сайта на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството дейността й включва обработката на 11 хил. дка земя и отглеждането на 1756 животни за разплод. Фермата е известна като една от най-модерните в технологично отношение кравеферми. Минчо Иванов е председател на Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода в България.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Новата дългова криза на здравната каса Новата дългова криза на здравната каса

Институцията плаща със здравни вноски наказателни лихви и адвокатски хонорари

15 ное 2019, 253 прочитания

Ще се вдигат ли данъците Ще се вдигат ли данъците

Откъде общината ще повиши приходите си, след като намалее притокът от еврофондовете

15 ное 2019, 344 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Какво стана с животните?

Бизнесът с прасета и пилета се справя и без субсидии, а този с крави и овце се мъчи дори и с помощи

Още от Капитал
Мениджърът, който удвои гиганта VMware

Пат Гелсингър, изпълнителен директор на американската технологична компания, пред "Капитал"

Омраза за двойна употреба

На фона на практиката обвинението срещу природозащитника Тома Белев изпъква като политическо

"Шах!" със зенитни ракети

Разполагането на руски противовъздушни комплекси С-400 в Сърбия би било тежък удар по сигурността на България и НАТО

Климатично северно сияние

Как Финландия ще стане въглеродно неутрална до 2035 г.

Книга: "Истории от 90-те"

Сборникът "Истории от 90-те" дава поглед към размирното десетилетие без излишна сантименталност

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10