Какво стана с животните?

Бизнесът с прасета и пилета се справя и без субсидии, а този с крави и овце се мъчи дори и с помощи

Всички знаем, че "истинско българско агнешко вече няма". Тези вопли, които от време на време се разнасят покрай празниците, само частично осветяват ситуацията в животновъдството в България. Към момента българското мляко покрива две трети от нуждите на българския пазар, свинското месо - 30%, а за телешко и агнешко трудно може да се говори в значителни размери.

Птиците и свинете не получават субсидии, тъй като се водят индустриално производство. Поради този си характер те години наред се справят без помощта на държавата, стоят най-устойчиво на пазара и генерират основните количества месо родно производство.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове