За какво протестират пак полицаите

Основният мотив за протестите е готвената пенсионна реформа в сектор "Сигурност"

За какво протестират пак полицаите

В пенсионните промени на правителството се дават повече привилегии за служителите в сектор "Сигурност", отколкото имаха досега

11580 прочитания

Основният мотив за протестите е готвената пенсионна реформа в сектор "Сигурност"

© Анелия Николова


От петък полицаите пак протестират. В неделя те издигнаха шатра пред парламента, с която демонстрират лошите условия, при които са принудени да работят на българо-турската граница. Основният мотив за протестите обаче е готвената пенсионна реформа в сектор "Сигурност". Тъй като на преговорите между синдикатите и ръководството на МВР не се стигна до съгласие, полицаите поискаха оставките на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, както и на нейния заместник Красимир Ципов.

За какво протестират полицаите?

Правителството иска да наложи най-ранна възраст за пенсиониране от 52 години и 10 месеца като тази възраст се покачва с 2 месеца всяка година до достигане на 55 години. Т.е. това ще се случи след повече от 12 години. В момента полицаите нямат изискване за възраст и се пенсионират при достигане на  27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени в съответното ведомство. Така на практика военни и полицаи могат да се пенсионират при навършване на 45 години, след което продължават да работят в частния сектор, получават пенсия, а преди това са получили 20 заплати накуп като обезщетение при пенсиониране. Трябва да се знае, че тези привилегии, които служителите на МВР и други от сектора "Сигурност" ползват, са още от комунистическо време, когато бяха част от репресивния апрат на комунистическата партия. Това остана непроменено и след 10 ноември 1989 година.

МВР е ведомството с най-голям бюджет, най-много служители и напоследък – най-много протести. През 2014 г. Министерството на вътрешните работи имаше фиксирани разходи от 999.6 млн. лв. Този таван обаче се оказа недостатъчен и в крайна сметка с актуализацията на бюджета за 2014 г. бяха отпуснати допълнително 125 млн. лв., които отидоха за заплати на служителите. През тази година бюджетът е над 1 млрд. лв. и е предвидено да нарасне с още няколко десетки милиона през следващата година. Всъщност 90% от бюджета на ведомството са за заплати, осигуровки и издръжка на работещите (940 млн. лв.). Такова е било положението винаги. В бюджета за 2015 г. е заложено 10-процентно свиване на разходите за възнаграждения, но справката от данните за изпълнението на консолидирания бюджет не показват подобна тенденция, а дори напротив – към края на април този тип разходи все още са по-големи спрямо миналата година.

От правителствения доклад за състоянието на държавната администрация към края на 2014 г. се вижда, че за една година щатните бройки в МВР са свити с 3 800 бройки до 51 085. Оказва се обаче, че две трети от това намаление са кухи бройки. Освен това с промяна в устройствения правилник от тази година, министерството отпусна допълнително 700 щата.

Освен че отиват доста пари за заплати, служителите в силовите ведомства по чл. 69 от Кодекса за социалното осигуряване (КСО) - военослужещи, полицаи, надзиратели и следователи - получават 600 млн. лв. годишно пенсии. В тази връзка правителството подготви въпросните промени в КСО, свързани с минималната възраст за пенсиониране. За да се съгласят синдикатите на тази промяна, социалното министерство се съгласи на доста други отстъпки, които реално дават повече привилегии на служителите в сектор "Сигурност", отколкото са имали досега.

Вече имат право да прехвърлят вноските си от частните пенсионни фондове към НОИ и така да започнат да получават пълна пенсия от деня на ранното пенсиониране. В момента фондовете  започват да изплащат втората пенсия, едва когато осигурените достигнат до възрастта на пенсиониране на 3-та категория труд. А самото ранно пенсиониране вече ще се случва, без да се налага служителят да напуска работа. По този начин полицаите и останалите служители от сектора ще могат да продължат да работят в системата и да получават пенсия, ако работодателят (държавата) прецени, че има нужда. Освен това отпада и изискването ранното пенсиониране да важи само, ако в момента на пенсиониране служителят е в сферата на сигурността. С промените в КСО всеки полицай, военен, надзирател и т.н. ще може да се пенсионира рано, стига да има 18 г. стаж в системата, дори ако има прекъсване между годините.

Според социалния министър Ивайло Калфин пенсионерите от силовите ведомства по никакъв начин не натоварват пенсионната система, тъй като въпреки че се пенсионират рано, техните осигурителни вноски (покривани изцяло от държавата) са по-високи (с около 10 пр. пункта). В промените на КСО е записано, че се създава нов фонд в държавното обществено осигуряване, който ще изплаща пенсиите на служителите, осигуряващи се по чл. 69. Целта според Калфин е по този начин да се докаже, че силовите структури не натоварват системата. Цифрите показват, че новоотпуснатите пенсии в силовите ведомства са 2 561 броя през 2014 г., а само за първите три месеца на тази година те са над 1000, което е двойно увеличение спрямо същия период на миналата година. Причината за драстичното увеличение е именно желанието на правителството да въведе възраст за пенсиониране.

От петък полицаите пак протестират. В неделя те издигнаха шатра пред парламента, с която демонстрират лошите условия, при които са принудени да работят на българо-турската граница. Основният мотив за протестите обаче е готвената пенсионна реформа в сектор "Сигурност". Тъй като на преговорите между синдикатите и ръководството на МВР не се стигна до съгласие, полицаите поискаха оставките на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, както и на нейния заместник Красимир Ципов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  kalnik avatar :-|
  Калник

  "Целта според Калфин е по този начин да се докаже, че силовите структури не натоварват системата."

  Много лесно може да се докаже колко натоварват системата. Да се сметне в рамките на една година колко пенсии се изплащат на пенсионирани милиционери и колко вноски се плащат за непенсионирани такива. Според мен разликата ще е няколко пъти в повече в полза на пенсионираните.

  Оставям настрана фактът, че и вноските на работещите пак ние ги плащаме, та няма да е лошо да се оптимизира съставът на МВР. А и да работят по-дълго, защото е по-евтино да им се плащат вноски, отколкото пенсии. Отделно, когато един излезе в пенсия трябва да плащаме и пенсията му и вноските на този, който постъпва на негово място.

  Така че Калфин да не разправя врели некипели. Толкова е лесно да се направи сметката, че самият факт, че не я обявява означава че не излиза.

 • 2
  bladeroko avatar :-(
  Kiril Dimov

  МВР трябва да се реформира из основи..да се структурира наново..на фона на огромен раздут щат с ниско КПД (неразкрити престъпления и ширеща се битова престъпност), някак ми се струва неестествено исканията за каквито и да е социални придобивки на полицаите..

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Явно полицаите искат и служебни вьзглавници в патрулките...
  Дьржавата (ние!)им плаза осигуровките,храна, почивки,облекло, 20 освободени от даньк заплати, лекувп тях и семействата им безплатно.
  Какво още искат? Та те са в комунизма!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Съжалявам за грешките в горния текст, ама пръстите са ми големи :-)

 • 5
  wanderer avatar :-P
  wanderer

  [quote#3:"D-r D"]20 освободени от даньк заплати[/quote]
  Плащат ДОД, 10%. Само осигуровки, 40% не плащат върху 18-19-те заплати. Не знаете каква истерия настъпва, когато вместо мечтаните 24 бона по дебитната карта има само 21 бона.
  Дори има изискване - тия 20 брутни заплати се дават при непрекъснат десетгодишен стаж преди пенсиониране. Това, на практика, капсулира системата по "хуманни съображения", ака кланово общество - да не се загубят "правата" на колегата, същият се дундурка дори за чеп на каца за зеле да не става.

 • 6
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Абсурдно е да се пенсионират толкова млади !! И Нагло.. някой трябва да им изкара тези пенсии.

 • 7
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  Абсурдно е и да се пенсионират, да получават пенсия пък и отгоре на това да продължават да работят в системата та и заплата да им се води. Щом работи в системата без пенсия, егати.

 • eil21355375

  Автора на статията демонстрира абсолютна некомпетентност по темата. Твърдението "Трябва да се знае, че тези привилегии, които служителите на МВР и други от сектора "Сигурност" ползват, са още от комунистическо време, когато бяха част от репресивния апарат на комунистическата партия" не е вярно. Аз самият съм от малкото работили и по Закона за народната милиция. По същия имаше изискване за възраст при пенсиониране- 55 години. Нямаше такова само за ДС, УБО
  и тиловаците. Така наречените "привилегии" бяха дадени през 1993г. Може би по две причини. Масово напускане и направен анализ, че много малко служители на МВР доживяваха или получаваха пенсии повече от 3-4 години.

 • 9
  yulian avatar :-|
  БГА Балкан

  Странна статия. Автора не показва (а най-вероятно и не познава) структурата на министерството, а разсъждава за общия бюджет. Добре би било да се покаже примерно числеността на формените полицаи (без пожарната) и съотношението на индианци (доскорошните сержанти) и вождове (доскорошните офицери). Съотношението предполагам е шокиращо и няма аналог в развитите страни (за по-малко посветените да обърна внимание че само индианците вършат някаква работа). Все едно чета статия от издание на #КОЙ? (без анализ, с общи числа и една прокрадваща се идея)

 • 10
  mils5656 avatar :-|
  mils5656

  А бе всички тези лешпери се бият в гърдите, че се жертват за Родината, но ако им махнем всичките екстри и бонуси няма да останат и трима милиционери в системата ! Законът е приет от комунистите , ама то сега да не би да ни управляват други - Бойко и Цветанов са бивши МВР кадри, Лили Павлова - същое от другарско коляно ,Кунева -също , а в МВР структурите са само стари кадри по ръководството ! Голям бюджет, маса екстри и насреща нищо свястно няма свършено- само КАТ-рекет, закрила на проститутки, джебчийки, крадци, наркоразпространение и т.н. Г-н Президент защо не попитате чрез референдум какво мисли народа за бонусите на полицаи и военни, дали е доволен от работата им и съгласен ли е да имат бонуси ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход