Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Индустрията ще спести 95 млн. лв. от отстъпката в цената на тока

Държавата е готова с правилата, според които около 40 предприятия ще ползват по-евтина енергия

Основният критерий според наредбата е от отстъпката да се възползват само дружества, чиято консумация надвишава 30 гигаватчаса годишно.
Основният критерий според наредбата е от отстъпката да се възползват само дружества, чиято консумация надвишава 30 гигаватчаса годишно.
Основният критерий според наредбата е от отстъпката да се възползват само дружества, чиято консумация надвишава 30 гигаватчаса годишно.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Основният критерий според наредбата е от отстъпката да се възползват само дружества, чиято консумация надвишава 30 гигаватчаса годишно.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цената на електроенергията за най-големите индустриални предприятия, които са около 40 (с потребление над 30 гигаватчаса годишно), няма да се вдигне с очакваните 20% и заводите ще спестят 95 млн. лв. за година. Това следва от публикуваната за обществено обсъждане във вторник наредба за намаляване на тежестта на големите индустриални потребители за разходите им за енергия от възобновяеми източници. Тя беше изготвена съвместно от министерствата на енергетиката, икономиката и финансите съгласно законодателните промени, които бяха приети през март. Според сроковете тя можеше да влезе в сила до 6 септември (6 месеца след промените в Закона за енергетиката). През последните седмици обаче представителите на индустрията в лицето на техните асоциации остро изразиха безпокойството си, че няма да получат обещаната отстъпка навреме - в средата на годината ще се вдигнат цените. Според наредбата облекченията трябва да влязат в сила от 1 юли. В следващите 14 дни заинтересуваните страни могат да изказват предложения и мнения по текстовете. След това наредбата трябва да бъде подписана от тримата министри, които отговарят за изготвянето й, и да се иска одобрението на Брюксел. Последното обаче няма да отложи действието й.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • bwh33371330
  • + 1

  Много яко заглавие. Какво значи думата "спести"?
  В момента НЕК е на загуба от нас 3 милиарда лв., натрупана последните няколко години. Тези пари, ако не постъпят от печалбата на НЕК от продажба на електроенергия вероятно ще бъдат платени, чрез теглене на кредити от НЕК, които естествено ще са гарантирани от държавата. Тъй като няма как НЕК да ги плати, то това означава, че тези кредити ще бъдат платени под някава форма през бюджета. Кой пълни бюджета всички знаем.
  Обобщено казано фирмите ще намалят печалбата на НЕК с 95 милиона годишно, които ще бъдат платени от данъкоплатеца.
  Евала! Сега остана да кажат кои са предприятията и собствениците им.

  Нередност?
Нов коментар