ДПС винаги печели
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ДПС винаги печели

Над 100 млн. лв. са дадени за изграждане и ремонт на градска инфраструктура. Там са и парите за столичното метро и за стадиона на "Лудогорец"

ДПС винаги печели

Парите за общини от централния бюджет, претеглени спрямо населението, изравняват ДПС с ГЕРБ

7205 прочитания

Над 100 млн. лв. са дадени за изграждане и ремонт на градска инфраструктура. Там са и парите за столичното метро и за стадиона на "Лудогорец"

© Юлия Лазарова


Основният проблем с тези трансфери е, че продължават да се раздават без никакви ясни правила

 

150

млн. лв. са дадени на общините от централния бюджет за осем месеца. 50 млн. лв. са за справяне с щетите от природните бедствия.

Местните избори наближават, а това обикновено в политическата история на България означава само едно – раздаване на пари за "наши хора". Тъй като местните избори са "квалификациите" за парламентарните избори, които до голяма степен разпределят политическото поле, е доста важно кой контролира държавното кранче, от което винаги потичат средства за различни общини.

Процесът обикновено се случва най-осезаемо един месец преди вота, но сигналите могат да бъдат забелязани и доста преди това. Въпреки обещанията да не се повтаря моделът на раздаване на пари на калпак и въпреки идеите да се продължи с по-добър контрол и правила в програмата на кабинета "Орешарски" за финансиране на общински проекти проверка на "Капитал" показа, че нищо от това не е случило, нито е било обсъдено към момента. Парите отново се раздават с постановления на МС и без да е ясно на какъв принцип. За осем месеца централният бюджет е направил трансфери към различни общини за около 150 млн. лв. (тук не влизат парите по програмите на МОН, с които сумата скача на 230 млн. лв.).

Най-голяма част от средствата (77%) са насочени към общини с кметове от ГЕРБ. Това изглежда нормално, тъй като на последните местни избори през октомври 2011 г. формацията на Бойко Борисов сложи свои кметове в 83 общини, сред които са и 14 областни града. Но ако го сравним с броя на общините, които ГЕРБ контролира, които според изчисления на Института за пазарна икономика са около 35% от всичките, става ясно, че отново "нашите хора" са с преференции при раздаването на пари. Предвид начина, по който се раздават средствата - подпис от министъра на финансите, това не е особено изненадващо - хората с връзки в ГЕРБ обикновено имат повече достъп до отговорните фактори.

Като изненада, или точно обратното, може да се приеме позицията на ДПС – партия, която официално е в опозиция. Нейните кметове обаче са получили повече средства от тези на БСП, въпреки че управляват двойно по-малко общини и три пъти по-малко хора в тях. Най-ясно тази връзка се вижда, като се разгледа финансирането на общините по политическа принадлежност на кмета, претеглени спрямо населението в съответните общини. Тогава се оказва, че ГЕРБ и ДПС се изравняват, а БСП и останалите формации са далеч назад.

Кой яде "баницата"

През последните 12 месеца страната бе сполетяна от различни природни бедствия – наводнения, невиждан от доста години снеговалеж, свлачища и др. Това оправдава допълнителните средства, които държавата дава на някои от общините. Справка с постановленията на Министерския съвет, свързани с допълнителни трансфери към общинските бюджети, показва, че за справяне с последиците от тези бедствия държавата е отпуснала вече близо 50 млн. лв.

Има обаче и над 100 млн. лв., които са дадени за ремонти на пътища, паркинги, детски градини, спортни зали, пешеходни алеи, тротоари и друга градска инфраструктура. Там са и парите за столичното метро (15 млн. лв.), за трибуна "Моци" на стадиона на "Лудогорец" и др. Разглеждайки 150 общини, които са получили 99% от допълнителните средства, отпуснати от правителството през изминалите осем месеца, прави впечатление, че общините с кметове от ДПС са получили приблизително по 26.6 лв. на човек – само с 40 ст. по-малко от тези на ГЕРБ.

В началото на 2014 г., когато кабинетът "Орешарски" разпредели парите по спорната и впоследствие провалила се публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", изчисления на Института за пазарна икономика (ИПИ) показаха, че общините на ДПС получават по 133 лв. на човек. Разликата с общините на ГЕРБ и БСП бе фрапираща – съответно 15 и 90 лв. Явно сега кантарът е бил изравнен в полза на водещата партия, но с отчитане на интересите на други фактори.

Пари на калпак

Разбира се, може да има много логични и оправдани мотиви да се дават пари на всяка една от общините. В крайна сметка ситуацията не е розова и доста общини се нуждаят от допълнително финансиране. Ето защо основният въпрос остава как се решава това. Например каква е логиката Столичната община - най-богатата в България и единствената, която е способна сама да тегли кредитно финансиране на пазара, да получава 1.1 млн. лв. за пешеходни алеи и тротоари в Банкя? Не е трудно да се види, че общини, чиито кметове не са долюбвани от ГЕРБ - например тези на Пазарджик и Ботевград - не са получили много от бюджета извън програмата на МОН. Тези неща естествено са лесно обясними - София дава много пари на бюджета и е нормално да очаква нещо в замяна, а кметовете на Ботевград и Пазарджик са местни феодали, чието управление трудно може да се нарече ефективно. Но именно защото липсват критерии (напр. "даваме пари на устойчиви проекти с адекватен административен капацитет"), съмненията винаги ще надвисват над подобни трансфери, които представляват де факто държавна помощ за определени места.

По изчисления на Националното сдружение на общините (НСОРБ) от 2012 г. досега са отпуснати близо 500 млн. лв. "извънредни" пари за общините. Това според сдружението е проблем, тъй като местната власт става все по-зависима от трансферите от централния бюджет (60%), като за 90% от средствата решенията са взети предварително, а не на база структурен анализ и необходимост.

Това според анализа на НСОРБ води до висока задлъжнялост към доставчици и просрочени вземания – общо 385 млн. лв., както и избирателно отношение към общините по общи проблеми. "Подобен подход не ограничава управленско поведение, несъобразяващо се с реалните възможности, а даже напротив, насърчава го – щом държавата накрая ще плати и няма да се търси отговорност от виновните. Подобна система е обречена да се възпроизвежда за сметка на парите на данъкоплатците", се казва в анализа.

 

И малко ДДС

Парламентът прие поправка в Закона за ДДС, която дава възможност на държавата да възстанови платения от общините ДДС по европейските проекти, свързани с изграждането на т.нар. водни цикли през програмния период 2007 – 2013 г. Първите 30 млн. лв. вече бяха одобрени от Министерския съвет, а цялата сума по данъчния кредит се оценява на около 150 млн. лв. До 2013 г. възстановяването ставаше с пари от ЕК, но след това Брюксел забрани това да се прави. Сега невъзстановената част ще е за сметка на държавния бюджет, като по този начин ще се даде финансова помощ на общините.

Промените в закона са приети въпреки възраженията на ЕК, че ДДС не е допустим разход за финансиране по програмата. Логиката на Брюксел е, че на крайния етап от експлоатацията на изградената ВиК инфраструктура – доставката на вода, се генерират приходи, които също са облагаеми с ДДС. През 2013 г. бяха приети промени в Закона за водите, че общините предоставят експлоатацията на ВиК инфраструктурата на оператори чрез договори, сключени по Закона за водите или Закона за концeсиите. По силата на тези контракти е налице бартер, при който дейността на общината е облагаема по Закона за ДДС. Така за получените доставки възниква право на приспадане на данъчния кредит по реда на закона и разходът е недопустим за финансиране по програмата.
Основният проблем с тези трансфери е, че продължават да се раздават без никакви ясни правила

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Гласувайте бе хора, дайте да я изринем тая антибългарска партия.

  Вярно е, почти всички са маскари, ама тия са дъното на мизерниците, крадците, мутрите.Изорди облечени в костюми и власт.

  ГЛАСУВАЙТЕ, за да спрем ислямската корумпирана шайка ДПС.

 • 2
  david_k avatar :-|
  david_k

  Проблемите на държавата, за жалост с овче поведение няма да се разрешат... Българина през тия години не осъзна, че нещата зависят от него (и имам предвид българина като масов модел на поведение - “майка им мръсна на политиците, но си седи вкъщи и не ходи да гласува или да протестира“) и това да не позволява да го тъпчат. Ако човек обърне внимание на историята на големите страни в Европа, ще открие, че далеч не са били добре структурирани, нито икономически, нито политически, но народите им са осъзнали, че с емиграция и овчедушие не става! И само когато се събудим и всеки втори си каже - да, искам промяна и ще се боря за нея, вместо всеки втори да казва - не ме интересува..., тогава ще се случат нещата и ще има бъдеще за идните поколения.

 • 3
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  Гласувате за герб - получавате дпс
  гласувате за бсп - получавате дпс
  стоите и си мълчите - получавате дпс.

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  Кърлеж като нищо не правиш или се правиш, че го няма и не го виждаш НЕ СЕ МАХА!

 • 5
  dimitrova.g avatar :-|
  DimitrovaG

  До коментар [#2] от "david_k":

  Така е. Има нещо сбъркано в нас като народ. Това, което ни отличава от развитите страни, е народопсихологията ни, културата ни и затова сме се докарали до тук... А някои това ги облагодетелства.

 • 6
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  До коментар [#3] от "Хи-хи":

  Гласувай за РБ тогава.Вече доказаха, че не са толкова зависими от Доган колкото Борисов.

 • 7
  jesus avatar :-|
  @finallymartin on twitter

  До коментар [#6] от "cocacola":

  Жалко, че има все по-малко хора като теб (и мен в случая). Много по-лесно е да стоят тук и да пишат злобни коментари срещу всичко живо. И като ги питаш "и какво да направим?" - мълчанието е оглушително. Иначе да - алтернативата е само РБ. Жалко, че напиша ли го този коментар, ще получа безброй минуси и разни хейтърчета ще ме налазят как РБ били боклуци и прочие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK