Защо в София няма да има промяна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо в София няма да има промяна

Депутатът Вили Лилков ще е кандидатурата на Реформаторския блок за кмет на София

Защо в София няма да има промяна

Битката за столицата на местните избори няма да е за кмет, а за общинския съвет

Велина Господинова
11531 прочитания

Депутатът Вили Лилков ще е кандидатурата на Реформаторския блок за кмет на София

© Юлия Лазарова


В края на следващата седмица депутатът от Реформаторския блок (РБ) Вили Лилков ще влезе официално в кметската надпревара в София. За тогава е насрочено събрание на софийската организация на ДСБ, на което се очаква кандидатурата му да бъде официално издигната. Лилков вече има подкрепата на столичната организация на СДС и на останалите формации от десния съюз с изключение на партията на Меглена Кунева. От ДБГ продължават да държат на номинацията си на бившия външен министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Соломон Паси, независимо че от останалите партии от десния съюз я определят като нереалистична. Въпреки съпротивата на партията на Кунева депутати от блока са единодушни, че Лилков ще е кметската кандидатура на реформаторите за София.

С неговата номинация на практика отпада и най-голямата въпросителна около основните претенденти за кметския стол в София на първата политическа сила в столицата от последните парламентарни избори – ГЕРБ, и на втората – РБ, след като от формацията на Борисов вече заявиха, че сегашният кмет Йорданка Фандъкова ще се бори за трети мандат. Заедно с това отпада и интригата около фаворита за поста и резултатът (поне на етапа) изглежда с предизвестен край в полза на ГЕРБ. А въпросът, който ще решават местните избори, е дали партията на Борисов ще има отново мнозинство в новия общински съвет, или ще й се налага да управлява София в коалиция.

Битката за кметския пост в София винаги се е възприемала като подстъп за спечелването на политическата война за управлението на държавата. През 1995 г. именно от спечелването на столицата тръгна походът на СДС към властта. Възходът на ГЕРБ също започна от София. Сегашният премиер Бойко Борисов първо превзе кметското място в столицата, а след това и изпълнителната власт. Оттогава на практика на терена на столицата формацията на Борисов е пълновластен господар. Вече два поредни вота Фандъкова печели изборите още на първи тур, а ГЕРБ има самостоятелно мнозинство в Столичния общински съвет (СОС).

Очакванията, че на предстоящия вот РБ ще се опита да разбие това статукво, обаче не се оправдават. И за тези избори, подобно на предишните, изглежда, че битка за София няма да има. Сама по себе си кандидатурата на Вили Лилков за кмет отговаря на всички критерии да бъде номиниран за поста. В политическата си биография той има няколко мандата като общински съветник. Преди да стане депутат в сегашния парламент, Лилков беше зам.-председател на СОС. Ползва се и с подкрепата на твърдите привърженици на ДСБ, а на парламентарните избори успя да бие по брой преференции водача на листата на ДБГ в 25 МИР-София Меглена Кунева.

Проблемът е, че извън средите на реформаторите кандидатурата му е неразпознаваема. И по тази причина номинацията изглежда обречена, а кметската надпревара в София отново е с предизвестен край. Още повече че "в София има недоволство по отношение на някои проекти на общината, свързани с визията на града, но като цяло хората в столицата са настроени позитивно към управлението на Фандъкова", казва Геновева Петрова от "Алфа рисърч" с уговорката, че социологическата агенция не е правила конкретно електорално проучване за София, а по-скоро е тествала нагласите на хората.

Причините за отказа на реформаторите да търсят алтернатива на Фандъкова обаче са както външни, така и вътрешни, свързани със ситуацията в РБ.

Външните причини

При високата обществена подкрепа за Фандъкова и партньорството между РБ и ГЕРБ в изпълнителната власт пред десния съюз имаше два възможни подхода за местните избори в София. Единият беше да атакуват кметското място със силен непартиен кандидат и така да се опитат да разбият продължаващия вече 10 години монопол на ГЕРБ върху ключовия пост в столицата. Другият подход беше да издигнат партиен кандидат, който да консолидира твърдите избиратели на блока в София. Изборът на първия подход обаче щеше да означава челен сблъсък с Фандъкова, Борисов и ГЕРБ. Това неминуемо щеше да доведе до сътресение в отношенията между двете формации, които са коалиционни партньори в изпълнителна власт. Независимо от на пръв поглед задаващата се поредна безпроблемна победа на ГЕРБ в София резултатът от вота не е маловажен за Борисов. Защото спечелването на изборите, но загубата на мнозинство в общинския съвет, може да се изтълкува като загуба на позиции за формацията. Така ще се възприеме и евентуалното отиване на Йорданка Фандъкова на балотаж. Неслучайно преди време от ГЕРБ предприеха сондажи с РБ с надеждата втората по сила формация в столицата да не издигне свой кандидат за кмет в София.

В този смисъл доброволният отказ от кметската битка, но включването на Лилков в надпреварата е знак, че РБ са се прицелили в общинския съвет. Като целта е да се опитат да разбият мнозинството на ГЕРБ. "Реформаторите в София се нуждаят от кандидат за кмет, който да консолидира вота им за общински съветници. От ключова важност е РБ да покаже високи нива на подкрепа в столицата. Това не изглежда особено трудно, тъй като блокът има много твърди и потенциални симпатизанти в София.", смята политологът Даниел Смилов. И добавя, че за блока би било сериозен успех, ако при вота за общински съветници в София успеят да станат втора политическа сила. "Друга цел би била да се изтъкнат слабости при управлението на столицата, които са очевидни. Други български градове, като Бургас например, с далеч по-малко средства изглеждат по-добре уредени и управлявани. Липсата на облик на София, хаосът и опортюнизмът при планирането са видими – от трагичните тротоари до еклектиката на публичната среда. Всичко това може да стане основа за силна кампания на РБ, стига да успеят да излъчат подходящи говорители по темата", казва още Смилов.

Вътрешният хаос

Независимо обаче от това какви са причините на реформаторите за отказ от кметската битка в София, начинът, по който става номинацията не само за кмет на столицата, но и за останалите областни градове, е знак за няколко тревожни симптома. Единият е свързан с отказа и затварянето на партиите от десния съюз в рамките на твърдото им партийно ядро. РБ възникна като обединение на пет формации с идеята да привлекат около себе си потенциала на различни сдружения и неправителствени организации. С идеята над партиите от блока да има граждански контрол беше създаден и гражнаският съвет на РБ, който имаше за основна цел не само да формира политиката на съюза, но и да има решаващата роля при вземането на решенията в блока. След парламентарните избори обаче на практика тази структура не съществува. Според членове на съвета заради бойкота на представителите на СДС и ДБГ в него, които не се явявали на заседанията му и така не можели да се вземат никакви решения. "Никой не ни е питал за кметската кандидатура в София. Ако ни бяха питали можехме да предложим и други кандидатури", казва член на съвета.

Вместо това РБ не само че продължава да функционира като сбор от партии, които постоянно излъчват разнопосочни сигнали, но и все по-трудно вземат решенията си в парламента, заради необходимостта това да става с две трети мнозинство. Което води до взаимно блокиране. Последният случай беше от тази седмица със странното решение депутатите от РБ да подкрепят две кандидатури за управител на БНБ.

С наближаването на местните избори и определянето на кандидатите на блока за кметове и общински съветници партиите от десния съюз влязоха и в спиралата на вътрешнопартийните боричкания. Освен с две номинации в София в блока има противоречия по отношение на общия кандидат за кмет и в другите два ключови града – Варна и Пловдив. В морската столица четири от формациите застават зад кандидатурата на Чавдар Трифонов за кмет. Оглавяваната от нелегитимния лидер на СДС структура във Варна Янко Станев обаче се обяви за подкрепа на кандидата за кмет от ГЕРБ Иван Портних. От централата на синята партия не могат да обяснят защо все още се бави провеждането на събрание за избор на нов председател, но дори Станев да бъде отстранен, проблемите едва ли ще бъдат решени.

Още по-отчайващо е положението в Пловдив. Там като предложение на ДБГ за кандидат кмет беше посочен депутатът д-р Димитър Шишков. От ДСБ категорично не приемат това предложение и се канят да подкрепят кандидата на Патриотичния фронт Славчо Атанасов.

Липсата на кандидатура на РБ в Пловдив издава другия тревожен симптом в блока – кадровия дефицит и невъзможността на РБ да излъчи разпознаваеми от избирателите лица за изборите. Депутати от блока обясняват разнобоя в РБ по кметските номинации с текст от споразумението между формациите в съюза, според който общият кандидат за кмет е и водач на листата за общински съветници. "Това е причината за хаоса с излъчването на кандидатури", казват от блока. От ДСБ пък подозират саботаж от страна на ДБГ и СДС. Така се определя и предложението на лидера на СДС Божидар Лукарски там, където има проблем с кандидатите, той да се решава чрез вътрешнопартийни избори. Геновева Петрова определя това като грешен подход. "Ще бъде грешка, ако РБ превърне вътрешнопартийните избори от един демократичен механизъм за избор на кандидати в механизъм за решаване на вътрешнопартийни конфликти", казва тя. Още повече че този сценарий СДС и ДСБ вече го играха на предишните мести и президентски избори и резултатът беше катастрофален.

Опасностите

Даниел Смилов вижда опасността за РБ за местните избори в София във възможността ДСБ и ДБГ до изборите да не постигнат съгласие по единна кандидатура и в крайна сметка да излязат с отделни кандидати за кмет.

"Това ще е грешно решение, защото първият тур ще е индикативен за силата на отделните политически формации и ако РБ не се яви като единен субект в най-важните си центрове на подкрепа, това би обезверило голяма част от привържениците му.", казва той. Подобна може да се окаже ситуацията и в други областни центрове, което освен че ще е пропиляване на шанса на РБ да извоюва позиции в местната власт, може да доведе и до разпада на съюза. Цената за което е, че надеждата за по-добро управление на столицата и другите големи градове изглежда пропиляна.

В края на следващата седмица депутатът от Реформаторския блок (РБ) Вили Лилков ще влезе официално в кметската надпревара в София. За тогава е насрочено събрание на софийската организация на ДСБ, на което се очаква кандидатурата му да бъде официално издигната. Лилков вече има подкрепата на столичната организация на СДС и на останалите формации от десния съюз с изключение на партията на Меглена Кунева. От ДБГ продължават да държат на номинацията си на бившия външен министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Соломон Паси, независимо че от останалите партии от десния съюз я определят като нереалистична. Въпреки съпротивата на партията на Кунева депутати от блока са единодушни, че Лилков ще е кметската кандидатура на реформаторите за София.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Фандъкова просто се справя отлично като кмит..... Няколко степени по добре от Професора по организацията на строителството, Мафиянски и даже от боса си бат Бойко....
  По малко говори, по малко се усмихва, въобще не прави скандали, и много по добре работи за София..... от това ккаво повече се иска от един кмет?

 • 2
  ial avatar :-|
  ial

  София се управлява по- добре от 90-те, но определено не достатъчно добре.
  Града си остава мръсен, хаотично застрояващ се, с много некачествени ремонти и пари, потъващи знайно и незнайно къде. Администрацията все така е непукист, а решаването на проблемите е на парче и обикновено неефективно - от трафика, до дупките и чистотата.
  Фандъкова не изглежда да е лидер, а трябва.

 • 3
  mtmvb1111 avatar :-|
  mtmvb1111

  Проблемът е, че извън средите на реформаторите кандидатурата му е неразпознаваема. И по тази причина номинацията изглежда обречена, а кметската надпревара в София отново е с предизвестен край.

  Това важи за Раданкъневците не само за София, но и за цяла България....
  а те още не могат да го разбера...

 • 4
  atm34367787 avatar :-?
  atm34367787

  Паси е останал без пари и иска да лапка?

 • 5
  nxo44693674 avatar :-|
  nxo44693674

  Подобни замазвания са поръчкови. Няма никакви медийни разследвания вече. Защото медиите печелят от партите на власт и подкрепящите ги олигархично-мафиотски структури. какво сте се разблаблакали.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Хора, пребивавали в настоящия общински съвет трябва да получават доживотна забрана от гласоподавателите да работят същата работа. Днес брах поредния срам, при опит да обясня на гостенин от чужбиина откъде да мине за Агенцията по вписванията посредством удобствата на гугъл мапс. Какво ще кажете за тази гледка пред официална българска институция? https://goo.gl/oqaCHB .Завъртете се малко със стрелките, да видите околните красоти!

  А от сутринта съм заизслушал по радиото за 3 прераязани ленти, 8 започнати ремонта, освещаването на новозакупен софтуер за регистратурата на 1-ва градска общинска болница, на нови кувьози за общинския родилен дом и спешния заем за поредното задлъжняло до шия общинско ДКЦ. Плюс юнски, майски, летни и есенни културни празници, симфонични вечери , дни и нощи на музеите под егидата на общината.

  Не ми се правете на много културни и не избивайте комплекси. Само свиня може да бъде общински съветник в град с гледки като тази, без да си тегли куршума: https://goo.gl/oqaCHB

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  Даниел Смилов:"Друга цел би била да се изтъкнат слабости при управлението на столицата, които са очевидни. Други български градове, като Бургас например, с далеч по-малко средства изглеждат по-добре уредени и управлявани.Липсата на облик на София, хаосът и опортюнизмът при планирането са видими – от трагичните тротоари....."

  >>> тротоарите са трагични не от планирането, а знаем от какво. След атентатите от 09/11 английското посолство го оградиха срещу коли-камикадзе с едни пристанищни кнехтове, на каквито връзват океанските лайнери по кейовете. Зад тях плочките са от тези от складовете в Горна баня, по 1,80 лева бройката. За 14 години няма нито една счупена - моля всеки сам да провери! Тротоарите в София са изровени от паркиране отгоре и причината е в 3 пъти повечето коли, отколкото градът може да поеме. И решението го има навсякъде от Калотина на запад - казва се "който ползва, цака повече". Със събраните пари се намаляват другите данъци. Това е пазарно решение, за което нито ГЕРБ, нито РБ имат инструмента в своя политически инструментариум. Все едно за ремонта на нещо да ти трябва отверка, обаче Йордечка да мъкне електрожен, а бат Вили - кофпомпа. Ясно е, че нищо няма да направят, както не са направили и досега.

  И същото е с многохилядната опашка за детските градини, каквато е нямало в държавата от списъците в Мототехника за трабанти и москвичи. Тук за щастие работи късметът на глупака. Изглежда, че с новия закон за образованието тези дни ще решат най-сетне субсидиите да следват детето в частните градини, с което опашката ще се изпари в минутата, в която правилото влезе в сила. Само ще се питаме, как сме ги търпели толкова време тия управленски бездарници и защо никой не се сети по-рано.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "ial":

  За някои квартали имам съмненията, че ГЕРБ нарочно саботират облагородяването на градската среда. В районите с криво-ляво по-европейски вид се установяват и прослойки с по-високи ететически възпринятия, а това са по правило хора, които гледат на "ПП ГЕРБ, нейните членове и симпатизанти", да го кажем, леко ехидно. Затова, като добри шахматисти, гербаджиите пресичат подобни заченки на нормалност, като например виждам, как преди да вдигнат всяка бракувана трошка следят да са се пръкнали поне 3 нови около нея, а срещу разни паразити като гумаджии и автотенекеджии, работещи по тротоарите, не само не се вземат мерки, ами и целият квартал им е даден да си складират продукцията.

 • 9
  tokkay avatar :-|
  tokkay

  Професор по физика вс учител по руски език... Това са различни вселени, но това го мисля аз.

 • 10
  vladimirkarolev avatar :-P
  Vladimir Karolev

  Взел съм си отсега пуканки и с кеф ще прочета статията след изборите. Много ми е чудно, как ли Кунева ще е виновна пак тогава? Тъй като на малко по-опитните хора ни е ясно, че това "прицелване в общинския съвет" е такова прицелване, че нищо няма да се уцели :-) Изобщо, като изключим няколко общини с интересно присъствие на ДПС, тезата, че не се целиш в кмет, а в общински съвет, буди само смях в залата :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.