Административната тежест и съдебната система продължават да пречат на чуждите инвеститори

Изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев обяви, че агенцията ще се постарае да опрости административните процедури.
Изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев обяви, че агенцията ще се постарае да опрости административните процедури.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев обяви, че агенцията ще се постарае да опрости административните процедури.
Изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев обяви, че агенцията ще се постарае да опрости административните процедури.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
"Единствено чрез качествените и независими правни и регулаторни органи може да се осигури устойчив ръст на чуждестранните инвестиции",

Стоян Щерев, директор "Правни и институционални въпроси" в "Девня цимент"

Намаляване на административната тежест, подсилването на брандирането на страната като атрактивна инвестиционна дестинация и ускоряване на регионалното икономическо сътрудничество. Това бяха част от най-важните теми, обсъдени на кръгла маса по време на Югоизточния икономически форум в София. На нея представители на чужди инвеститори в България и директори на агенции за насърчаване на инвестиции от региона очертаха проблемите и обмениха идеи за подобряване на бизнес климата.

В търсене на средата

"Фокусирани сме в опростяване на административните процедури, за да може чуждите инвеститори максимално бързо и ефективно да реализират проектите си, като ние сме до тях през целия процес, каза изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев. Плахият ръст на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за първите 4 месеца на годината, който се дължи по-скоро на еднократни ефекти, далеч не поставя България на картата на атрактивните за инвеститори страни с дългосрочни намерения. Плоският данък и относителната политическа стабилност не могат да компенсират част проблемите като високата междуфирмена задлъжнялост, правната неуредба на несъстоятелността, спорните регулаторни решения, дефицита на кадри в някои сектори и неприлагането на закона в еднаква степен за всички.

"Много турски инвеститори преминават през България и отиват в Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина. България може да ги привлече и задържи, но не го прави", сподели Казим Гундогар, регионален мениджър на Ziraat Bank. Той очерта като най-сериозен проблем тромавата административна процедура по издаване на работни визи, както и намирането на подходящи кадри. "Вярвам в България и в регулаторните институции въпреки случилото се с КТБ, но трябва да се сложи край на някои предразсъдъци по отношение на турските инвеститори", смята той. Стоян Щерев, директор "Правни и институционални въпроси" в "Девня цимент" обърна внимание на съдебната система в страната. "Единствено чрез качествените и независими правни и регулаторни органи може да се осигури устойчив ръст на чуждестранните инвестиции."

Неведнъж в класацията Doing Business на Световната банка на България се обръща внимание на тези по-слаби места в икономиката. Изпълнителният директор на Lufthansa Technik Sofia Даниел Хофман също призова за намаляване на административното бреме и за по-голяма активност при рекламирането на страната съвместно с чуждите инвеститори. "Използвайте чуждия бизнес като посланици, те могат да рекламират страната ви, споделяйки своя опит", каза Хофман. Подобни инициативи се провеждат в Македония, като агенцията за насърчаване на инвестициите там има над 35 икономически промотъри, които съвместно с политически и бизнес делегации организират роудшоута пред чуждестранни инвеститори от целия свят.

Мажоритарният собственик на "Алкомет" Фикрет Индже наблегна на това, че България трябва да обърне внимание на малките и средните фирми, защото те са тези, които имат нужда от подкрепа при намирането на пазари и достъпа до финансиране.

(Не)ориентация

През изминалия програмен период еврофинансирането беше свежият ресурс, който се изливаше в икономиката и България разви зависимост от него, за да поддържа макар и минимален растеж. Евросредствата обаче не са панацея и са ограничени до 4% от БВП, като единствено прилив на качествени ПЧИ би довел до по-голям растеж и повече заетост. Представянето на страната като част от региона и засилването на интеграцията между страните от Югоизточна Европа е едно от възможните решения. "Трябва да се наблегне на регионалното сътрудничество и един интегриран бранд", каза по този повод Стамен Янев. Китайските инвеститори например се съсредоточават върху региона и чрез този подход страните от Западните Балкани успешно привлякоха стотици милиони евро китайски инвестиции в инфраструктура, енергетика и лека промишленост.

Главният съветник в ОИСР за Югоизточна Европа Елена Митева обяви, че се работи по проект за промотиране на единен туристически продукт в страните от региона, което е положително, но определено недостатъчно, защото регионалното сътрудничество само по себе си няма да реши проблемите на местно ниво в различните сектори. Например създаването на платформата SEE Link за интеграция на фондовите борси в София, Загреб и Скопи, далеч не се очаква да реши проблемите на ликвидността и регулаторното качество в България, а именно тези структурни проблеми правят страната по-малко атрактивна дестинация за портфейлни инвестиции.