UniCredit: Българската икономика ще расте по-бързо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

UniCredit: Българската икономика ще расте по-бързо

Според икономическия екип на банката в краткосрочен план растежът в България може да е по-буен, но в дългосрочен - няма да е достатъчен за изравняване на доходите на населението с европейските, без да се правят реформи. На снимката Левон Хампарцумян (вдясно), Любомир Митов и Кристофор Павлов

UniCredit: Българската икономика ще расте по-бързо

Увеличението на износа е устойчиво и фабриките имат още свободен потенциал, смятат анализаторите

Гергана Михайлова
6477 прочитания

Според икономическия екип на банката в краткосрочен план растежът в България може да е по-буен, но в дългосрочен - няма да е достатъчен за изравняване на доходите на населението с европейските, без да се правят реформи. На снимката Левон Хампарцумян (вдясно), Любомир Митов и Кристофор Павлов

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


2.1% ще е ръстът на БВП за 2015 г. Банката повиши прогнозата си за растежа на България от 1.9%.
Проблемите на Турция, Русия, Украйна и Гърция са най-голяма заплаха за икономиката ни.

Икономическият екип на UniCredit ревизира прогнозата си за растеж на българската икономика от 1.9% на 2.1% за тази година и от 2.3% на 2.4% за догодина. За сравнение - данните на Националния статистически институт (НСИ) за първото тримесечие показват 2% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). Причината за очакваното подобрение е в ускоряването на износа, положителния ефект от ниските цени на петрола и благоприятното представяне на страните от ЕС, които са традиционни партньори на местния бизнес. Рисковете за икономиката идват по линия на проблемите в Русия, Украйна, Западните Балкани и особено в Турция. По отношение на Гърция страховете са преекспонирани, каза главният икономист на UniCredit за Централна и Източна Европа Любомир Митов при посещението му в България.

Износът расте устойчиво

Сравнен с представянето му преди кризата от 2008 г., българският износ превишава пика си в реално изражение с повече от 40%. В същото време търсенето в Европа се е увеличило с 9%, което според Митов означава, че българският бизнес е увеличил пазарния си дял там, закъдето изнася. "Ние нямаме един продукт, който перманентно да изнасяме. Имаме много различни стоки - от фармация, козметика до части за автомобилостроенето. Това показва, че в икономиката стават структурни промени, но не на държавно, а на частно, фирмено равнище", посочи главният икономист на банката. Според него тези данни оборват мита, че българската икономика не е конкурентоспособна. Експанзията на износа е факт и най-впечатляващото е, че тя е устойчива през последните години. Тя е резултат на инвестициите в производствени мощности, смята още Любомир Митов.

Анализите на UniCredit показват, че обемът на производство в България е под потенциала му, тоест има неоползотворен капацитет (виж графиката). Това е предпоставка за ускорен растеж при запазване на благоприятните външни условия в краткосрочен план. В дългосрочен обаче този темп на икономически ръст е недостатъчен, за да се постигне изравняване на доходите на населението с централноевропейските. За да настъпи качествено подобрение на живота, което да спре емиграцията, са необходими структурни реформи в съдебната система, в социалното осигуряване и здравеопазването, както и в подготовката на кадри за пазара на труда, защото според Митов в момента в България няма безработни (unemployed), а хора, невъзможни за наемане на работа (unemployable).

Русия, Гърция и лихвите в САЩ

Според икономическия екип на банката сред външните фактори, които ще оказват влияние върху България в близките месеци, с най-голяма тежест е случващото се в Турция, Русия, Украйна и Гърция. Очаквано е и повишаването на лихвите в САЩ, тъй като то ще доведе до поскъпване на заемите отвън. За разлика от държави като Хърватия и Сърбия за България не се очаква това да доведе до съществен проблем, тъй като страната има балансиран бюджет и ниска задлъжнялост. Но за Турция, в която спестяванията на населението са недостатъчни, а чуждите инвестиции идват главно по линия на спекулативно настроени инвеститори, зависимостта от външен капитал е голяма и действията на Фед могат да доведат до сериозни сътресения, които да се пренесат у нас под формата на рязък спад на износа. По отношение на Русия рисковете за България идват отново по линия на износа, който може да намалее. Според Любомир Митов бизнесът в страната не трябва да се надява, че когато кризата с Украйна свърши, стокообменът ще се възстанови постарому. Русия има тежки структурни проблеми, които не се изчерпват с украинския проблем и те ще се задълбочат в следващите години.

В UniCredit смятат, че ако за страните от Централна и Източна Европа до неотдавна се гледаше като на относително еднакви, то след кризата различията между тях са много по-дълбоки. Тези нарастващи различия в темповете на възстановяване отразяват разликите в степента на интеграция на отделните страни с икономиката на еврозоната, качеството на провежданата стопанска политика, политическата стабилност, както и постигнатия напредък в структурните реформи. За разлика от близкото минало растежът в региона този път е базиран на много по-широка основа – увеличаване на инвестициите, възстановяване на индивидуалното потребление, подобряване на пазара на труда, повишаване на реалните доходи и като цяло намаляване на задлъжнялостта. Очакванията са, че правителствата на страните от Централна и Източна Европа, които са и членове на Европейския съюз, ще могат да си позволят да харчат повече или дори да намалят данъците. В същото време ниската инфлация ще направи възможно повечето държави да продължат с нерестриктивната паричната политика поне до края на годината.

2.1% ще е ръстът на БВП за 2015 г. Банката повиши прогнозата си за растежа на България от 1.9%.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    bojko84 avatar :-(
    Компетентен

    Три процента ръст са нищо. Много е жалко да го отчитаме като постижение. Не постигаме ли 5-6-7 процента ръст на БВП на година ще трябва да чакаме повече от сто години да настигнем средното европейско ниво.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.