"Конкурентоспособност": който взел, взел

Одит на Сметната палата потвърждава, че това е една от най-лошо управляваните европрограми до 2012 г.

Това е вратата към парите по "Конкурентоспособност". Дълго време обаче до тези пари се е стигало през странични врати.
Това е вратата към парите по "Конкурентоспособност". Дълго време обаче до тези пари се е стигало през странични врати.
Това е вратата към парите по "Конкурентоспособност". Дълго време обаче до тези пари се е стигало през странични врати.    ©  Надежда Чипева
Това е вратата към парите по "Конкурентоспособност". Дълго време обаче до тези пари се е стигало през странични врати.    ©  Надежда Чипева

Без изнедада одитът на Сметната палата на приключващата "Конкурентоспособност" разкри сериозните недостатъци на програмата. Документът, станал публичен в понеделник, обхваща най-проблемния период на европрограмата за бизнеса - 2007г.-2012 г. и констатира ред проблеми в управлението на програмата и в раздаването на пари по нея. Изводите са недомислени критерии, изкривяване на оценките заради субективност, процедурни нарушения, неадекватно съставени комисии и други проблеми, които всеки бизнесмен, имал вземане-даване с програмата, знае добре.

Одитирана е най-голямата ос 2 "Повишаване ефективността на предприятията и развитие на бизнес средата", с коригиран краен бюджет от 1,4 млрд. лв. По процедурите са подадени 5 616 проекта и са сключени 1 875 договора за общо 980 млн. лв.  Ето как звучи ситуацията с думите на Сметната палата: "определените критерии за оценка не дават напълно точни и недвусмислени указания към оценителите и не създават предпоставки за ефективно оценяване. По-голямата част от оценките по отделните критерии не са обосновани. Констатирани са процедурни отклонения, както и неспазване на нормативно определени срокове за издаване на решения на ръководителя на Договарящия орган". Има и различен подход при наличие на идентични случаи, недостатъчно ефективни контроли и т.н. 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  yol avatar :-|
  Yol
  • + 25

  При първата обява за експерти (2008 г) кандидатствах и бях класиран първи.
  Познайте колко проекта ми дадоха да оценявам? Кръгло 0.

  Нередност?
 • 2
  vjp1429444868398214 avatar :-|
  Христо Драганов
  • - 4
  • + 8

  Работих активно за моите работодатели по предприсъединителната програма "Коинкурентоспособност" и като стриктно спазвах прецизните указания по програмата в течение на 2007-2008 г допринесох за доставката на компътеризирана дървообработваща машина за мебели за 93 000 лева плюс участие на работодателя за 25 000 лева.
  Пък който ще да казва че Европейските програми са ала бала. Само който го мързи или е некадърен не ги използува , вместо което се оплаква и ги хули. Те това сме ние българите. Сега вече възможностите са още по-големи и сумите са по-значителни. Само че трябва можене и бачкане, а не оплакване. А мошеници, корумпирани и крадци винаги е имало е за съжеление ще има. Да ги преодоляваш е част от успеха.

  Нередност?
 • 3
  smm avatar :-|
  smm

  Не съм съгласна с изложеното в статията относно лошо управление на ОП "Конкурентоспособност".
  Ръководех проект по тази програма през периода 2010-2012 в Северозападна България и съм изключително доволна от експертите от тогавашното МЗ на ИАНМСП, сега ако не се лъжа ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност". Всички процедури за оценка са били проверявани навреме, като се вземеше предвид големия обем документи и кратките срокове, точна преценка, винаги са намирали точните отговори на задаваните въпроси, без консултанти. От "Одит на средствата от ЕС" идват година след приключване на проекта с намерението да се заяждат, за да върнеш част от сумата, но уви, не винаги им се получава, когато почива на общи заключиния, а не на изискванията на тогавашното ПМС 55.
  Тази година финализирах проект по ОП "РЧР" с проверяващо звено Агенция по заетостта - ГД Европейски фондове и международни проекти". Там на никой не пожелавам да попада - имаш въпроси, няма кой да ти отговори, малък административен капацитет (пет човека оценяват 2000 процедури), закъснения в административни срокове.
  Истината си е,че получаването на пари от структурните фондове не е никак лесно, всеки захванал се с това трябва да е подготвен за купищата документация и ако си писал фантастични неща при кандидатстването, после в голямо приключение се впускаш да ги доказваш.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал