Търгът за храни за бедни ще е при ограничена конкуренция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Търгът за храни за бедни ще е при ограничена конкуренция

Поръчките от предходни години бяха съпроводени с редица проблеми като нередности в цените, избор на едни и същи компании и доставки на развалени храни

Търгът за храни за бедни ще е при ограничена конкуренция

Само кандидатите с поне три подобни изпълнени поръчки ще имат право да участват в конкурса

Весела Николаева
6078 прочитания

Поръчките от предходни години бяха съпроводени с редица проблеми като нередности в цените, избор на едни и същи компании и доставки на развалени храни

© Капитал


24

млн. лв. с ДДС е стойността на обществената поръчка, обявена на 9 юни от Агенцията за социално подпомагане.

С ограничена конкуренция започва новият търг по програмата за доставка на храни на най-нуждаещите се, става ясно от изискванията на обществената поръчка. Тя е обявена на 9 юни от Агенцията за социално подпомагане (АСП) и е на стойност 24 млн. лв. с ДДС. Основната част от парите са от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се (FEAD), а 15% са национално съфинансиране. Търговете по програмата разпределят едни от най-големите обществени средства за покупка на храни в България. Единственият критерий за избор на изпълнител и тази година е най-ниската цена – участниците трябва да предложат максимално количество от посочените продукти в рамките на посочената стойност, в която се включват и разходите за доставка до центровете на БЧК в областните градове. Отделно те трябва да платят и за специалните опаковки с етикети за дарение, финансирано от ЕС. 

Оферти могат да се подават до 27 юли, а отварянето им ще бъде на следващия ден.

Без нови играчи

От разписаните в документацията на търга критерии става ясно, че нови играчи нямат шанс. Изискването е кандидатите да имат изпълнени поне три подобни поръчки за последните три години, придружени и от препоръка за добро изпълнение. Това би трябвало да извади от участие компании, печелили миналогодишни поръчки, като пловдивската "Фантастика 95-Георги Цанков", която преди две години достави боб с гъгрици по същата програма и беше санкционирана. 

Изискването за изпълнени поне три поръчки обаче ще лиши от шанс големи производители и търговци, които досега не са участвали в търгове, независимо че те биха могли да предложат по-конкурентни цени и условия.

На въпрос на "Капитал Daily" защо са заложени подобни изисквания, от АСП отговориха, че включването на условие за поне три договора "създава увереност, че участниците в процедурата имат необходимия опит и капацитет за изпълнение на обществена поръчка предвид количеството на предвидените за доставка хранителни продукти, както и голямата социална значимост на оперативната програма за храни".

Първи социален опит

Това е първата подобна поръчка на АСП – предишни години търговете се организираха от Държавен фонд "Земеделие" и бяха съпроводени с много нарушения и съмнения за нелоялни практики и източване на пари. Общата помощ тази година за пакети с храни, транспорт и социални трапезарии е за 31.44 млн. лв., от които 4.7 млн. лв. са национално съфинансиране.

Предишни години бюджетът на програмата беше доста по-голям, като за 2012 г. той беше 42 млн. лв., а за 2013 г. - 36.5 млн. лв. Миналата година беше пропусната за търгове по програмата, а преди 2012 г. отпусканите от ЕС суми бяха в пъти по-малки. 

Сегашната обществена поръчка предвижда да бъдат купени брашно, зърнени храни, консерви, захар и захарни изделия. Те ще бъдат разпределени сред нуждаещи се от социално подпомагане – пенсионери, самотни майки с ниски доходи, хора с увреждания. Помощ ще получат общо около 255 хил. души. По-голяма част от тях са по списъци на АСП, които са крайно нуждаещи се и са получавали енергийна помощ. Още около 10 хил. пострадали от бедствия също ще получат пакети с храни. Отделно е предвидена сумата от 1.2 млн. лв., с които да се заплатят логистиката и транспортът на стоките. Хранителните продукти отново ще бъдат разпределяни и доставяни до крайните получатели от БЧК.

Неопределен още интерес

Компаниите, до които се допитахме, обясниха, че все още обмислят дали да участват.  "Още не сме решили дали да се включим, запознати сме, че има такава поръчка", обясни Валентина Ралева, изпълнителен директор на "Захарни заводи" - Горна Оряховица. Компанията би могла да участва за няколко позиции – захар, вафли и локум, при който има 80% пазарен дял в България, по данни на самата компания. Ралева коментира, че всяка компания трябва да си прецени дали условията в поръчката я удовлетворяват, а при тях все още не са правили сметки дали ще имат полза да се включат. 

Останалите дружества, които потърсихме, не пожелаха да коментират засега условията и търга.

Относително ниска цена

Предишни години имаше проблеми с многократно завишени цени по някои от позициите. От АСП не отговориха на въпроса ще се прави ли сравнение между цена на едро на продукт и тази, предлагана от кандидатите, и какво ще последва, ако се докаже, че се доставя по-скъпа храна. Оттам коментираха, че провеждането на открита процедура по Закона за обществените поръчки "гарантира в максимална степен свободна и лоялна конкуренция". 

Организаторите напомнят, че кандидатите ще бъдат оценявани по критерий за най-ниска цена. Това обаче невинаги е в полза на най-изгодните оферти. В предходни години например е имало случай, когато фирма, класирана на първа позиция с много ниска оферта, изненадващо се отказва от надпреварата и така участник с по-висока цена се оказва печеливш. 

Финансовите изисквания

Участниците трябва да докажат, че разполагат с поне 30% от прогнозната стойност на всяка позиция, за която кандидатстват. Това може да са свободни парични средства или банкова гаранция. При междинно плащане изпълнителят трябва да е доставил поне половината договорени количества, а при доставка на всичко ще получи пълното възнаграждение. Гаранцията е 5% от стойността на всяка позиция, за която се кандидатства. Това може да са пари или банкова гаранция. 

Предвижда се всички продукти да бъдат доставени и раздадени до края на тази година. Всички банкови такси и комисиони по обслужване на гаранцията са за сметка на възложителя. Гаранцията ще се усвои от АСП, ако спечелилият поръчка не изпълни договора си. За всяко забавяне на доставка изпълнителите ще плащат и неустойка – тя е стойността на недоставените в срок продукти, умножена по броя на дните забава.

При първо открито количество, което не съответства на изискванията, изпълнителят го подменя за своя сметка с годно за разпределяне. Ако това се случи втори път, ще има и наказателна неустойка от 5% от стойността на негодната храна.

 

Европейска подкрепа за бедните

Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите (FEAD), организиран от ЕС, има за цел да осигури храна и стоки от първа необходимост - дрехи, обувки, сапуни и други, на европейците с ниски или без никакви доходи. Всяка държава може да избира дали да дарява само храна или комбинация с други стоки. Засега в България са раздавани само храни. Средствата извън пакетите с храни отиват за обществени трапезарии. 

Фондът предоставя възможност разпределите на пари по държави да купуват продуктите сами или просто да финансират партньорски организации, които да ги осигуряват. Общата стойност на бюджета за хранително подпомагане за ЕС е над 3.8 млрд. евро за 2014 - 2020 г. Условието за отпускане на парите е всяка държава да участва с поне 15% национално съфинансиране. Според изказвания на социалния министър Ивайло Калфин за България са предвидени 104.8 млн. евро европейско финансиране за периода и още 18.5 млн. евро, които трябва да бъдат заделени от националния бюджет.

В началото на февруари Калфин обяви, че до лятото около 270 хил. души с право на енергийно подпомагане ще получат първите хранителни пакети. Този срок явно няма как да се спази и дори при най-добра организация и липса на обжалвания храните ще пристигнат след август. Според изчисления на Калфин подпомагането от ЕС ще позволи обществените трапезарии да станат целогодишни, а броят им по общини ще се увеличи. Министърът е заявил, че ще се стараят поне част от продуктите да са произведени в България.

 

Храните от поръчката
ПродуктПрогнозна стойност (в лв.)Прогнозно количествоДопълнителни изисквания
Бяло брашно971 6671325 хил. пакета по 1 кг.Тип 500
Пчелен мед984 917265 хил. опаковки по 0.5 кг.Полифлорен
Ориз1 713 6671060 хил. пакета по 1 кг.Бял, с цели зърна
Макарони1 192 5001590 хил. пакета по 0.5 кг.Тип "спагети"
Булгур236 292265 хил. пакета по 0.5 кг.От пшеница
Лютеница949 584530 хил. опаковки по 0.5 кг.Може да съдържа картофено пюре и нишесте
Доматено пюре384 250265 хил. опаковки по 0.4 кгДоматен концентрат без добавки и примеси
Консвервиран грах507 917265 хил. кутии по 0.8 кгЦели зърна, стерилизиран
Консервиран гювеч351 125265 хил. кутии по 0.8 кгСъдържание – пипер, домати, зелен фасул, патладжан, магданоз
Плодов нектар364 375265 хил. опаковки по 1 лПроизведен от 1 вид плод, до 20% съдържание на захар, мед или подсладители
Компот693 417530 хил. кутии по 0.8 кгПроизведен от 1 вид плод
Конфитюр653 667265 хил. опаковки по 1 кг.Желиран, произведен от 1 вид плод, без оцветители
Пастет от птиче месо636 000795 хил. консерви по 0.16 кг.Еднородна смес
Консвервирана скумрия927 500795 хил. консерви по 0.16 кг.Риба в доматен сос
Зрял фасул2 470 125795 хил. пакета по 1 кгЦели зърна
Леща1 623 125795 хил. пакета по 1 кг.Цели зърна
Захар1 077 6671060 пакета по 1 кгКристална
Локум295 917530 хил. кутии по 0.14 кг.Различни видове, с правоъгълна форма
Обикновени бисквити450 500530 хил. опаковки по 0.2 кг.Без слепени и тунквани
Обикновени вафли940 750530 хил. кутии по 0.5 кг.Нетунквани, може да са с различен пълнеж
Слънчогледово олио2 570 5001590 хил. бутилки по 1 лБез утайки и примеси от други масла
Източник: АСП

24

млн. лв. с ДДС е стойността на обществената поръчка, обявена на 9 юни от Агенцията за социално подпомагане.

С ограничена конкуренция започва новият търг по програмата за доставка на храни на най-нуждаещите се, става ясно от изискванията на обществената поръчка. Тя е обявена на 9 юни от Агенцията за социално подпомагане (АСП) и е на стойност 24 млн. лв. с ДДС. Основната част от парите са от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се (FEAD), а 15% са национално съфинансиране. Търговете по програмата разпределят едни от най-големите обществени средства за покупка на храни в България. Единственият критерий за избор на изпълнител и тази година е най-ниската цена – участниците трябва да предложат максимално количество от посочените продукти в рамките на посочената стойност, в която се включват и разходите за доставка до центровете на БЧК в областните градове. Отделно те трябва да платят и за специалните опаковки с етикети за дарение, финансирано от ЕС. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK