С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 юни 2015, 20:04, 5839 прочитания

Търгът за храни за бедни ще е при ограничена конкуренция

Само кандидатите с поне три подобни изпълнени поръчки ще имат право да участват в конкурса

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
24
млн. лв. с ДДС е стойността на обществената поръчка, обявена на 9 юни от Агенцията за социално подпомагане.
С ограничена конкуренция започва новият търг по програмата за доставка на храни на най-нуждаещите се, става ясно от изискванията на обществената поръчка. Тя е обявена на 9 юни от Агенцията за социално подпомагане (АСП) и е на стойност 24 млн. лв. с ДДС. Основната част от парите са от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се (FEAD), а 15% са национално съфинансиране. Търговете по програмата разпределят едни от най-големите обществени средства за покупка на храни в България. Единственият критерий за избор на изпълнител и тази година е най-ниската цена – участниците трябва да предложат максимално количество от посочените продукти в рамките на посочената стойност, в която се включват и разходите за доставка до центровете на БЧК в областните градове. Отделно те трябва да платят и за специалните опаковки с етикети за дарение, финансирано от ЕС. 

Оферти могат да се подават до 27 юли, а отварянето им ще бъде на следващия ден.


Без нови играчи

От разписаните в документацията на търга критерии става ясно, че нови играчи нямат шанс. Изискването е кандидатите да имат изпълнени поне три подобни поръчки за последните три години, придружени и от препоръка за добро изпълнение. Това би трябвало да извади от участие компании, печелили миналогодишни поръчки, като пловдивската "Фантастика 95-Георги Цанков", която преди две години достави боб с гъгрици по същата програма и беше санкционирана. 

Изискването за изпълнени поне три поръчки обаче ще лиши от шанс големи производители и търговци, които досега не са участвали в търгове, независимо че те биха могли да предложат по-конкурентни цени и условия.На въпрос на "Капитал Daily" защо са заложени подобни изисквания, от АСП отговориха, че включването на условие за поне три договора "създава увереност, че участниците в процедурата имат необходимия опит и капацитет за изпълнение на обществена поръчка предвид количеството на предвидените за доставка хранителни продукти, както и голямата социална значимост на оперативната програма за храни".

Първи социален опит

Това е първата подобна поръчка на АСП – предишни години търговете се организираха от Държавен фонд "Земеделие" и бяха съпроводени с много нарушения и съмнения за нелоялни практики и източване на пари. Общата помощ тази година за пакети с храни, транспорт и социални трапезарии е за 31.44 млн. лв., от които 4.7 млн. лв. са национално съфинансиране.

Предишни години бюджетът на програмата беше доста по-голям, като за 2012 г. той беше 42 млн. лв., а за 2013 г. - 36.5 млн. лв. Миналата година беше пропусната за търгове по програмата, а преди 2012 г. отпусканите от ЕС суми бяха в пъти по-малки. 

Сегашната обществена поръчка предвижда да бъдат купени брашно, зърнени храни, консерви, захар и захарни изделия. Те ще бъдат разпределени сред нуждаещи се от социално подпомагане – пенсионери, самотни майки с ниски доходи, хора с увреждания. Помощ ще получат общо около 255 хил. души. По-голяма част от тях са по списъци на АСП, които са крайно нуждаещи се и са получавали енергийна помощ. Още около 10 хил. пострадали от бедствия също ще получат пакети с храни. Отделно е предвидена сумата от 1.2 млн. лв., с които да се заплатят логистиката и транспортът на стоките. Хранителните продукти отново ще бъдат разпределяни и доставяни до крайните получатели от БЧК.

Неопределен още интерес

Компаниите, до които се допитахме, обясниха, че все още обмислят дали да участват.  "Още не сме решили дали да се включим, запознати сме, че има такава поръчка", обясни Валентина Ралева, изпълнителен директор на "Захарни заводи" - Горна Оряховица. Компанията би могла да участва за няколко позиции – захар, вафли и локум, при който има 80% пазарен дял в България, по данни на самата компания. Ралева коментира, че всяка компания трябва да си прецени дали условията в поръчката я удовлетворяват, а при тях все още не са правили сметки дали ще имат полза да се включат. 
Останалите дружества, които потърсихме, не пожелаха да коментират засега условията и търга.

Относително ниска цена

Предишни години имаше проблеми с многократно завишени цени по някои от позициите. От АСП не отговориха на въпроса ще се прави ли сравнение между цена на едро на продукт и тази, предлагана от кандидатите, и какво ще последва, ако се докаже, че се доставя по-скъпа храна. Оттам коментираха, че провеждането на открита процедура по Закона за обществените поръчки "гарантира в максимална степен свободна и лоялна конкуренция". 

Организаторите напомнят, че кандидатите ще бъдат оценявани по критерий за най-ниска цена. Това обаче невинаги е в полза на най-изгодните оферти. В предходни години например е имало случай, когато фирма, класирана на първа позиция с много ниска оферта, изненадващо се отказва от надпреварата и така участник с по-висока цена се оказва печеливш. 

Финансовите изисквания

Участниците трябва да докажат, че разполагат с поне 30% от прогнозната стойност на всяка позиция, за която кандидатстват. Това може да са свободни парични средства или банкова гаранция. При междинно плащане изпълнителят трябва да е доставил поне половината договорени количества, а при доставка на всичко ще получи пълното възнаграждение. Гаранцията е 5% от стойността на всяка позиция, за която се кандидатства. Това може да са пари или банкова гаранция. 

Предвижда се всички продукти да бъдат доставени и раздадени до края на тази година. Всички банкови такси и комисиони по обслужване на гаранцията са за сметка на възложителя. Гаранцията ще се усвои от АСП, ако спечелилият поръчка не изпълни договора си. За всяко забавяне на доставка изпълнителите ще плащат и неустойка – тя е стойността на недоставените в срок продукти, умножена по броя на дните забава.

При първо открито количество, което не съответства на изискванията, изпълнителят го подменя за своя сметка с годно за разпределяне. Ако това се случи втори път, ще има и наказателна неустойка от 5% от стойността на негодната храна.
 
Европейска подкрепа за бедните
Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите (FEAD), организиран от ЕС, има за цел да осигури храна и стоки от първа необходимост - дрехи, обувки, сапуни и други, на европейците с ниски или без никакви доходи. Всяка държава може да избира дали да дарява само храна или комбинация с други стоки. Засега в България са раздавани само храни. Средствата извън пакетите с храни отиват за обществени трапезарии. 
Фондът предоставя възможност разпределите на пари по държави да купуват продуктите сами или просто да финансират партньорски организации, които да ги осигуряват. Общата стойност на бюджета за хранително подпомагане за ЕС е над 3.8 млрд. евро за 2014 - 2020 г. Условието за отпускане на парите е всяка държава да участва с поне 15% национално съфинансиране. Според изказвания на социалния министър Ивайло Калфин за България са предвидени 104.8 млн. евро европейско финансиране за периода и още 18.5 млн. евро, които трябва да бъдат заделени от националния бюджет.

В началото на февруари Калфин обяви, че до лятото около 270 хил. души с право на енергийно подпомагане ще получат първите хранителни пакети. Този срок явно няма как да се спази и дори при най-добра организация и липса на обжалвания храните ще пристигнат след август. Според изчисления на Калфин подпомагането от ЕС ще позволи обществените трапезарии да станат целогодишни, а броят им по общини ще се увеличи. Министърът е заявил, че ще се стараят поне част от продуктите да са произведени в България.
 
Храните от поръчката
Продукт Прогнозна стойност (в лв.) Прогнозно количество Допълнителни изисквания
Бяло брашно 971 667 1325 хил. пакета по 1 кг. Тип 500
Пчелен мед 984 917 265 хил. опаковки по 0.5 кг. Полифлорен
Ориз 1 713 667 1060 хил. пакета по 1 кг. Бял, с цели зърна
Макарони 1 192 500 1590 хил. пакета по 0.5 кг. Тип "спагети"
Булгур 236 292 265 хил. пакета по 0.5 кг. От пшеница
Лютеница 949 584 530 хил. опаковки по 0.5 кг. Може да съдържа картофено пюре и нишесте
Доматено пюре 384 250 265 хил. опаковки по 0.4 кг Доматен концентрат без добавки и примеси
Консвервиран грах 507 917 265 хил. кутии по 0.8 кг Цели зърна, стерилизиран
Консервиран гювеч 351 125 265 хил. кутии по 0.8 кг Съдържание – пипер, домати, зелен фасул, патладжан, магданоз
Плодов нектар 364 375 265 хил. опаковки по 1 л Произведен от 1 вид плод, до 20% съдържание на захар, мед или подсладители
Компот 693 417 530 хил. кутии по 0.8 кг Произведен от 1 вид плод
Конфитюр 653 667 265 хил. опаковки по 1 кг. Желиран, произведен от 1 вид плод, без оцветители
Пастет от птиче месо 636 000 795 хил. консерви по 0.16 кг. Еднородна смес
Консвервирана скумрия 927 500 795 хил. консерви по 0.16 кг. Риба в доматен сос
Зрял фасул 2 470 125 795 хил. пакета по 1 кг Цели зърна
Леща 1 623 125 795 хил. пакета по 1 кг. Цели зърна
Захар 1 077 667 1060 пакета по 1 кг Кристална
Локум 295 917 530 хил. кутии по 0.14 кг. Различни видове, с правоъгълна форма
Обикновени бисквити 450 500 530 хил. опаковки по 0.2 кг. Без слепени и тунквани
Обикновени вафли 940 750 530 хил. кутии по 0.5 кг. Нетунквани, може да са с различен пълнеж
Слънчогледово олио 2 570 500 1590 хил. бутилки по 1 л Без утайки и примеси от други масла
Източник: АСП
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Румен Радев призова за актуализация на избирателните списъци 1 Румен Радев призова за актуализация на избирателните списъци

Управляващата коалиция не изпрати представители на срещата за изборния процес при президента

17 яну 2020, 2010 прочитания

Вносът на боклука: Не ви трябва да знаете 3 Вносът на боклука: Не ви трябва да знаете

Как информацията за това какви отпадъци и кой ги внася в България се оказа най-пазената тайна в държавата

17 яну 2020, 2553 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Мнения Daily - Защо в България най-лесно е да си престъпник

И още: След най-срамната оставка в историята на българските регулатори: Freedom House: Уютната връзка между бизнес и политика в България

Още от Капитал
Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

Критична година за медиите

Предстои промяна на собствеността на eдна от двете най-гледани телевизии - bTV, промяна на медийния закон и избор на нов генерален директор за общественото радио

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

Всичко се връща, Руши също

Рушен Видинлиев за новите си роли и преоткритата страст към музиката

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10