Излишъкът в бюджета надхвърля 1.1 млрд. лв. за полугодието

Финансовият министър намекна, че наесен може да има актуализация на бюджета заради здравната каса

"Общо приходите и помощите са достигнали 16.2 млрд. лв., като изпълнението спрямо заложения план е 53.3%", съобщи Горанов
"Общо приходите и помощите са достигнали 16.2 млрд. лв., като изпълнението спрямо заложения план е 53.3%", съобщи Горанов    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
"Общо приходите и помощите са достигнали 16.2 млрд. лв., като изпълнението спрямо заложения план е 53.3%", съобщи Горанов
"Общо приходите и помощите са достигнали 16.2 млрд. лв., като изпълнението спрямо заложения план е 53.3%", съобщи Горанов    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Към юни НАП е събрала 905 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г., а митниците – близо 150 млн. лв.

Излишъкът в бюджета ще е над 1.1 млрд. лв. за първите шест месеца на 2015 г., обяви финансовият министър Владислав Горанов в бюджетната комисия в четвъртък. Данните са предварителни, а салдото почти съвпада с резултата от предходния месец. Без да дава повече подробности, финансовият министър съобщи, че причината за поредния месец с излишък е по-голямата събираемост от страна на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници". Общо приходите и помощите са достигнали 16.2 млрд. лв., като изпълнението спрямо заложения план е 53.3%.

Повече приходи

За разлика от предишните месеци през юни положителното влияние на европейските фондове към излишъка се свива, съобщи министърът. "Постъпленията от европейските фондове намаляват, но това е нормално. Голямото възстановяване беше в началото на годината. Сега нещата влизат в обичайния си график", обясни Горанов. Според него е възможно общият размер на приходите и помощите да надхвърли с 2 млрд. лв. планираното за годината.

Наличните данни за юни показват, че НАП е събрала с 905 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г., а митниците – с близо 150 млн. лв. "Това преизпълнение нямаше как да се случи, ако не бяха приети необходимите законодателни промени. Те повишиха капацитета на държавата да си събира приходите", каза Горанов. Той също така смята, че положителното развитие при изпълнението на бюджета ще се запази до края на годината, което пък ще помогне дефицитът в края на годината да е по-малък от заложения в консолидирания бюджет.

Риск за бюджета

Финансовият министър обаче смята, че има един съществен риск пред държавния бюджет и това е Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). "За съжаление бюджетът на здравната каса представлява сериозен риск за изпълнението на фиска", смята Горанов. Той припомни ситуацията от миналата година, когато дефицитът в бюджета на касата надхвърли 400 млн. лв. и в крайна сметка това отново трябваше да бъде покрито от държавния бюджет. Според него "наесен може отново да има дебат за бюджета на здравната каса".

Горанов посочи, че мерките, които се предлагат в здравния сектор, трябва да подобрят ефективността на разходите и да направят системата предвидима. "Някои от тези мерки са забавени, а други не дават нужния ефект. Трябва да сме внимателни", предупреди министърът. Според него за поредна година наблюдаваме бързо изразходване на годишния бюджет на НЗОК. "Важно е да се започне този дебат. Ще продължаваме да настояваме за такъв относно здравния бюджет като общо изпълнение", каза Горанов.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  как да се планират разходите на НЗОК ,след като се изисква пълен пакет здравни услуги срещу незначителни плащания за осигуровки ,от страна на държавата , тоест за пенсионери и деца и държавни служители държавата плаща 3 пъти по малко от минимално необходимите суми ,които плащат обикновените данъкоплатци,сега кой пак е виновен ,НЗОК и изпълнителите на медицински услуги ,чиито пътеки хем са недофинансирани ,хем групите пациенти осигурявани от държавата са напълно освободени от данък здраве и доплащане за медицинските услуги ,тоест срещу 0 лв пенсионери ,деца ,държавни служители ползват най голям ресурс от касата дотолкова ,че останалите нямат достъп до елементарна медицинска помощ ,тоест държавата рекетира всички останали данъкоплатци ,а накрая излиза ,че са виновни кои ,медиците ,нали ,разхищават парите ,които държавата не ще да даде ,а и подопечните и никога не са давали .

 • 2
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#1] от "edin drug":

  бе как стана така, че хората съвсем се разболяха за 5 години, та бюджетът на касата да скочи с 40%. Инфлация няма, дори дефлация има. Заплатите не са скочили. Сякаш някаква чума мори народа и се налагат по-големи разходи. Или....касата я точат на поразия отвсякъде и НЗОК просто няма капацитета да се справи. Пък и ако намери пробойна само не плаща, а прокуратурата не започва да съди измамниците. При такива условия си струва да мамиш.

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Крайно време е да отидем на балансиран бюджет. Официално сме в растеж и дефицитните бюджети са тиха ерозия на държавата. Сега лихвите са ниски, но когато се върнат към нормалните нива повишения дълг ще окаже сериозен натиск. Какво да се направи:
  1. Запушване на пробойните в ранното пенсиониране (ТЕЛК най-вече).
  2. Вдигане на пенсионната възраст.
  3. Балансиране на цената на ел. енергия и прекратяване на скритата субсидия.
  4. Редукция на над 100-те държавни агенции.
  5. Редукция на субсидията за всички БДЖ-та.
  Ако след горното правителството оцелее - добре. Ако не - пак добре :-)

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#2] от "alabalko":


  [quote#2:"alabalko"]как стана така, че хората съвсем се разболяха за 5 години, та бюджетът на касата да скочи с 40%[/quote]

  1. Населението старее и заболяваемостта настина скочи. Само в нашето семейство имаме около 15 хоспитализации за по-малко от три години.
  2. Хората в преклонна възраст се увеличиха (стентове, бета блокери, поколения не видели полска работа)
  3. Хората искат европейски/световно здравеопазване. Майка ми си смени става наскоро - рядка и направо нечувана операция преди години. Днес - практика и навалица.
  4. Разходи, в т.ч. за заплати. Заплатите на лекари и мед. сестри са най-бързо растящите. Ако не ги платиш, оставаш без персонал (ЕС има глад за тези кадри). Мина времето когато мед. сестрите бичеха нощни смени за 350 лева, сега под 1200 в София не падат. 400% за по-малко от 10 години.
  5. Трансформация на собствеността, оттам - отказ от скрито субсидиране чрез дългове на болници.
  6. Регулации.
  ---
  Познавам сектора, за съжаление :-(

 • 5
  snaip17 avatar :-|
  Latchezar Petrov Kostov

  До коментар [#1] от "edin drug":

  В целия свят има групи хора, които ползват много повече здравните услуги от други и това никъде не се нарича рекет. Съвсем нормално е възръстните хора да имат повече посещения в лекарския кабинет от младите. Проблемът в здравната каса е отражение на други два проблема: 1. Корупцията и беззаконието. 2. Демографския срив в България (които е следствие от 1). Младите хора, тези ,които генерират приходите в държавата и консумират малко от здравните услуги ги няма.

  Това е, много е просто -> Започвате да спирате крадците -> Децата започват да учат в по-добри училища, градини, спират да емигрират и правят пари тук, в Булгария.

 • 6
  carmello avatar :-|
  carmello

  ТЕЛК, ТЕЛК оправете, не може в БГ да има 900 000 инвалидни пенсии без да е имало война.

  Познавам хора с инвалидна пенсия дадена им, защото получавали панически атаки- и аз като си изпусна срока и побеснее някой клиент, и аз получавам, ама кво, нищо :)

 • 7
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Браво Владислав! Браво Горанов!

 • 8
  daredebil avatar :-|
  DareDebil

  До коментар [#5] от "snaip17":

  не се нарича рекет, пирамида се нарича, или понци схема. Дефиницията на пирамида е че изплащането на дивиденти на старите клиенти става с парите на новопривлечените. Че навсякъде по света го правеели не променя дефиницята и същността на схемата.

  Все едно децата сега нарочно избират да учат в калпави училища и детски градини... Няма обаче гаранция че ако почнат да учат в най-мега елитните детски градини, ще могат да си намерят работа, или че в чужбина няма да им плащат 5 пъти повече.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход