Как да поевтинее зеленият ток

Вместо екзотични планове кабинетът може да приложи схемата от преговорите с Ей И Ес и "КонтурГлобал"

Ако се потърси друга схема за финансиране на ВЕИ-тата, те могат да работят и за пенсионерите
Ако се потърси друга схема за финансиране на ВЕИ-тата, те могат да работят и за пенсионерите
Ако се потърси друга схема за финансиране на ВЕИ-тата, те могат да работят и за пенсионерите
Ако се потърси друга схема за финансиране на ВЕИ-тата, те могат да работят и за пенсионерите

Може ли да се намалят цените по преференциалните договори на зелените централи, така че инвеститорите да са доволни, НЕК да получи глътка въздух, а финансовите институции да не пострадат? В момента, когато поредното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на електроенергията предизвиква истерия (както всяка година впрочем от 2012 г. насам), самият въпрос изглежда абсурден.

Но това не е точно така. И има поне два работещи начина за този толкова желан резултат.

Намалениесрещу гаранции

В момента НЕК плаща около 50% от дължимите суми по фактурите, които производителите на електроенергия му представят (не само ВЕИ). Така държавната компания натрупа 800 млн. лв. задължения към ТЕЦ "Ей И Ес" и "КонтурГлобал Марица-изток 3".

За да се реши проблемът, правителството предложи на двата американски инвеститора - "Ей И Ес" и "КонтурГлобал", НЕК да гарантира изрядни плащания в бъдеще срещу това те да намалят цените си. Двамата инвеститора се съгласиха и за три години те ще получават с около 9% по-малко (за целия период на дългосрочните им договори около 5%), но записаха изрично условие в споразуменията си с държавната компания, че и при една закъсняла фактура сделката отпада и всички спестени суми са моментално дължими. Много от инвеститорите в сектора на възобновяемите източници на енергия също биха се съгласили на подобна сделка.

Как да стане това с ВЕИ-тата? След като от 2012 г. насам държавата приложи няколко опита да намали цените - с такси и ограничения (повечето от които после падаха в съда), едва ли има инвеститор, който да се съгласи лесно, още по-малко да се откаже по какъвто и да било начин от дългосрочния си договор и защитата, която му е дадена от Закона за енергията от възобновяеми източници. Вариантът е това да стане с двустранни договорености, точно както беше постигнато споразумението между НЕК, "Ей И Ес" и "КонтурГлобал". Към НЕК са присъединени мощностите на 30% от фотоволтаичните, 60% от вятърните и 65% от централите на биомаса. Именно те срещат най-сериозни проблеми, тъй като поради дефицита на средства в държавната компания тя не може да се разплаща с тях. Всяко дружество може да реши само дали да сключи анекс към договора си, че намалява цената си с 10% или 15%, срещу което НЕК поема ангажимент да изплати натрупаните задължения към тях, да се разплаща редовно и да не манипулира производствените им графици. И при нарушение на условията цялата спестена сума става изискуема. Ако предположим, че отстъпката в цената е 15%, това означава спестени за НЕК около 40 млн. лв. годишно. Доста повече от сега дискутираните на пожар мерки.

Подобно нещо вече е правено в България. През 2014 г. ЕВН, която трябваше да връща пари на присъединените към нейната мрежа зелени централи (заради по-ранно решение на ДКЕВР), се договори с тях за редукция от 10% от дължимите средства срещу незабавно плащане.

Намаление срещу по-евтино финансиране

Основният разход на възобновяемите енергийни източници е финансирането - малко над 50% от разходите (ако съответната централа е изградена със 70% дълг). Причината за това е, че те имат много ниски експлоатационни (слънцето и вятърът са безплатни), но много високи инсталационни разходи. По същата причина цената на електроенергията от новопостроени ядрени централи е много висока, въпреки че горивото им е с пренебрежително ниска стойност. Т.е. ако може да се промени структурата на финансирането, това би позволило и сваляне на цените.

В момента над 80% от инсталираните фотоволтаични мощности в страната ползват преференциални цени, които бяха определени през юли 2011 г. Тогава регулаторът заложи доста щедра рамка - само за пример, в модела цената на финансирането беше определена на 10.5%. ДКЕВР базира това свое решение на нивата от предходната година, но дори и към момента на приемането му лихвите вече се движеха под 10%.

Междувременно цената на финансирането спадна драстично. Ниската цена на финансирането например беше и един от мотивите на "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" да се съгласят на предоговаряне на гарантираните си цени за изкупуване на електроенергията. Ако се използва стандартният модел на регулатора от 2011 г. и в него просто се замести лихвата по кредитите от 10.5% на 5.5%, то преференциалната цена би могла стандартно да се намали с 11% за фотоволтаичните централи, изградени в периода от една година до юли 2012 г. При това възвращаемостта на инвеститора e непокътната. На теория това би спестило над 70 млн. лв. годишно плащания към фотоволтаичните централи. Въпросът е как тази икономия ще се подели между инвеститора, новата финансираща институция и НЕК.

За зелените централи, които са присъединени към ЕРП-тата (и които нямат проблеми с плащанията към тях), намирането на рефинансиране е най-смисленият начин, за да може с тях да се водят разговори за намаляване на преференциалните им цени.

Например вече няколко месеца тече натиск върху пенсионните фондове да инвестират повече средства у нас. Това беше част от негласната сделка между тях и правителството на ГЕРБ, за да не влязат в сила промените, които прехвърляха осигурените в частните пенсионни фондове към държавния НОИ. Проблемът обаче е, че в България всъщност липсват възможности за добри инвестиции. Например кабинетът предлагаше пенсионните фондове да инвестират в магистрали, в които възвращаемостта е имагинерна величина. В същото време ВЕИ-тата с техните дългосрочни договори за изкупуване и ясен паричен поток са доста добра алтернатива, а доходността, която би била получена, би била доста по-висока от повечето алтернативи. 

Проблемът на фондовете обаче е, че трудно могат директно да финансират отделни компании, ако това не става чрез публично търгуеми инструменти. Затова ролята на посредник може да поеме Българската банка за развитие (или която и да е търговска банка избрана след публична процедура). Тя може директно да финансира желаещите да участват в схемата ВЕИ-та, като условието е те да се съгласят на отстъпки в тарифите си (но пък запазят и малка печалба за себе си, за да бъдат мотивирани). Цялата операция може да се финансира от ББР с облигации, които съответно да бъдат закупени от пенсионните фондове. По този начин не само ще се подобри състоянието на енергийната система, но и пенсионната ще намери малко свежи инвестиционни възможности.

Целият процес никак няма да е лек - в България има няколкостотин инвеститора и няма как да се преговаря накуп с тях. Много няма да са доволни от предложенията, други няма да имат интерес, трети ще недоволстват защо едни ползват малко по-добри условия от други. Но възможността за пазарно и смислено реструктуриране на преференциалните тарифи не бива да се пропуска. Ако подобна схема беше използвана по-рано, разходите на НЕК за зелена енергия вече щяха да са паднали дори повече, отколкото сега спестените средства от споразумението с "Ей И Ес" и "КонтурГлобал". В момента свиването на разходите ще бъде по-малко, но значително повече от необмислените действия на вече трето правителство (като повечето мерки бяха отменени от съда). Заедно с вече наложените ограничения - лимити на работни часове, такса достъп, разходи за балансиране, свиването на приходите на ВЕИ ще бъде значително. 

+Статията е лично мнение и не ангажира издателите на в."Капитал"

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  boiata avatar :-|
  Martin Boyadzhiev

  Има една фундаментална неточност в налалото на статията. Тези 70% от фотоволтаичните и по 30% от ватърните и биомасата централи, които имат договор с електроснабдителните предприятия, а не с НЕК, си получават плащанията съвсем навреме. Което премахва един сериозен стимул да сядат на масата за преговори. А точно тези правят около 60% от сумите за плащане към ВЕИ и ако те не седнат на масата ефекта от предоговаряне няма да е особен.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  boiata avatar :-|
  Martin Boyadzhiev

  Има една фундаментална неточност в налалото на статията. Тези 70% от фотоволтаичните и по 30% от ватърните и биомасата централи, които имат договор с електроснабдителните предприятия, а не с НЕК, си получават плащанията съвсем навреме. Което премахва един сериозен стимул да сядат на масата за преговори. А точно тези правят около 60% от сумите за плащане към ВЕИ и ако те не седнат на масата ефекта от предоговаряне няма да е особен.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  selofia avatar :-|
  Селофия

  А... какво е отношението на Капитал към фотоволтаичните фирми, които.. от едната страна влиза кабела от ЕРП... от другата ... кабела към НЕК..
  Може би разликата от 1 лв. за построена на.. орна земя ФЕЦ е НАПЪЛНО оправдана, щото на чужд гръб и 100 тояги са му малко!!
  Д.П. - и вие нямате голяма разлика, когато започвате да пишете за фотоволтаици и каква малка далавера имал И.П...
  Каква всъщност е разликата между вас и ПИЦЦ??
  А?

 • 4
  ilin avatar :-|
  ilin

  До коментар [#2] от "boiata":
  Това мисля, че е казано много ясно, просто трябва да прочетете целия текст.

 • 5
  t_ avatar :-|
  t_

  Струва ми се, че фотоволтаиците могат да намялят цените с доста повече от 10-15%. Може би 30 - 40%.
  И ПОСЛЕ и когенерациите. Май на края ще излезе, че там е най - голямата лапачка.

  А държавата може да измисли много ефикасен инструмент за изнудване - евентуалния фалит на НЕК. Но трябва първо да измисли и структурира целия план, та да не се срине енергетиката и после да изкара голямата сопа, да наложи доста по - разумните цени на и без това издалаверилите фотоволтаици, да не говоря за когенерации(с процент на ефективност 1% примерно) и всичко да си влезе в релси.

 • 6
  pitashtia2 avatar :-|
  Борис Борисов

  Схемата с гарантирани договори и изкупуване поначало е порочна и корупционна . Най-доброто е пазарът и лоялната конкуренция, а който сам си произвежда зелена електроенергия или купува такава ,да ползва данъчни облекчения. Целта в края на краищата е енергийна независимост, а тя е постижима ,чрез енергийната независимост на консуматорите , домакинства , ферми, фирми , учреждения , градове общини. И някой трябва да е отговорен за фалита на НЕК и тези неизгодни дългосрочни договори, за Цанков камък, гьола в Белене и т.н. Аз не виждам това правителство и прокуратурата да търсят отговорност, а само опити да се заметат проблемите и да се отложат.

 • 7
  sandrino avatar :-?
  Sasho Aleks Aleksandrino

  Ако ВЕИтата са получили европейска помощ,не трябва да им се плаща преференциално.
  А напротив или да върнат парите от изкуствено завишения ток или да върнат европейските помощи.

 • 8
  boiata avatar :-|
  Martin Boyadzhiev

  До коментар [#4] от "ilin":

  Така е. И много се извинявам. "Бързата кучка слепи ги ражда".
  Още вчера се опитах да изтрия коментарите, но не можах да открия възможност за това.

 • 10
  gligi avatar :-|
  gligi

  "Как да поевтинее зеленият ток" - като се фалира НЕК и всеки започне да си купува ток на свободния пазар.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход