Банките свиха външното си финансиране с близо половин милиард евро
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банките свиха външното си финансиране с близо половин милиард евро

Брутният външен дълг в края на април се равнява на 90% от БВП, което е едно от най-ниските равнища в Европа

Банките свиха външното си финансиране с близо половин милиард евро

За първите четири месеца на годината брутният външен дълг на България намалява с 840.5 млн. евро

Гергана Михайлова
5881 прочитания

Брутният външен дълг в края на април се равнява на 90% от БВП, което е едно от най-ниските равнища в Европа

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


От януари до април са направени плащания по дълга, равняващи се на 9.1% от БВП.

С почти половин милиард евро са намалели външните задължения на банковия сектор за първите четири месеца на годината, показва статистиката на Българската народна банка (БНБ) към края на април. За конкретния месец са погасени 81.2 млн. евро, като така брутният размер на външните задължения на сектора достига 5.048 млрд. евро. Зад тази динамика най-вероятно стоят единични сделки, тъй като банките, опериращи в страната, съществено намалиха и дори закриха експозициите си към майките в чужбина и най-вече към Гърция, а за финансирането си разчитат основно на привлечени от местния пазар депозити.

Дългът на сектор "Държавно управление" расте

Според данните на БНБ за първите четири месеца на годината България е намалила брутния външен дълг с 840.5 млн. евро до 38.924 млрд. евро (90.6% от БВП). Най-съществено е свиването на задълженията на сектор "Банки" (473.5 млн. евро), следвано от "Други сектори", в които статистиката включва бизнеса (357.8 млн. евро). Сумата на външните му задължения достига 11.7 млрд. евро. В същото време сектор "Държавно управление" увеличава външната си задлъжнялост с 315.4 млн. евро до 6.341 млрд. евро. На годишна база спрямо април 2014 г. дългът на държавния сектор се е увеличил с 2.9 млрд. евро. Това може да се обясни със заема, който изтегли държавата през март по линия на средносрочната стратегия за управление на дълга. Тогава бяха пласирани облигации с матуритет 7, 12 и 20 години, като така бяха набрани 3.1 млрд. лв. С част от парите бе погасен предсрочно мостовият заем от 1.3 млрд. евро, взет през декември миналата година от Citi, HSBC, SG и Unicredit, за да се помогне изплащането на гарантираните депозити от Корпоративна търговска банка (КТБ). Брутният външен дълг включва задълженията на държавата и на частния сектор и той не може да бъде контролиран централизирано, както е само при задълженията на правителството, които не бива да превишават 60% от БВП според европейските изисквания. За брутния дълг няма такова изискване, но все пак прекалено високото му ниво се счита за негативен сигнал за прекалена експозиция към външни рискове и фактори. В случая малко над 90% от БВП за България се считат за добро ниво и е едно от най-ниските в ЕС.

Промяна в структурата на дълга

Статистиката на БНБ показва, че за четирите месеца на тази година държавата е направила плащания по външния дълг, равняващи се на 9.1% от брутния вътрешен продукт на страната. Сумата е 3.9 млрд. евро при 1.5 млрд. евро погашения за същия период на миналата година. Забелязва се и промяна в структурата на брутния външен дълг - тежестта на краткосрочните задължения намалява с 1.6 млрд. евро до 8.445 млрд. евро в края на април, докато дългосрочните растат със 778.9 млн. евро до 30.5 млрд. евро. Увеличава се и делът им в сумата на брутните задължения до 78.3%.

От януари до април са направени плащания по дълга, равняващи се на 9.1% от БВП.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK