Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Свиването на разходите в държавните енергийни дружества ще е малко

Протестът на индустрията премина без изключването на големи консуматори по данни на ЕСО

Енергийният министър Теменужка Петкова преговаря 4 часа със синдикатите в петък
Енергийният министър Теменужка Петкова преговаря 4 часа със синдикатите в петък
Енергийният министър Теменужка Петкова преговаря 4 часа със синдикатите в петък    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Енергийният министър Теменужка Петкова преговаря 4 часа със синдикатите в петък    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Според председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев в държавните дружества трябва да има по-сериозни съкращения, чийто потенциал е стотици милиони.

Заявеното от правителството намаление от 10% на разходи на държавните енергийни дружества ще е скромно. То ще се ограничи само до външните разходи и ще е в рамките на едва 26 млн. лв. Това стана ясно след среща между министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителния директор на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) Жаклен Коен с представители на синдикалните и работодателските организации в петък, която продължи повече от четири часа. Петкова заяви, че не става въпрос за съкращаване на персонал и заплати, а само на външни разходи, които по данни на БЕХ са 257 млн. лв.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gue12391373 avatar :-|
  gue12391373
  • + 4

  Киро и другите комунистически отрочета, които претендират да говорят от името на бизнеса, май пресилено обявиха "грандиозен" протест. Очевидно е, че извиват ръцете на правителството, за да си уредят някой друг "бизнес проект", ще видим с какво ще се облажат. А синдикатите са се наточили да управляват още един фонд. Нека да си припомним как "управляват" Здравната каса и НОИ...

  Нередност?
 • 2
  kihano avatar :-|
  kihano
  • - 3
  • + 4

  "Според председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев обаче в държавните дружества трябва да има по сериозни съкращения, чийто потенциал е стотици милиони. " .... Тези дружества няма да оцелеят на свободния пазар, ако не оптимизират разходите си",

  Тия и двамцата са изпечени лицемери. Първият, народен избранник, вместо да защитава държавните предприятия и интереси, той защитава частните, като премълчава реалния проблем! Затова ли сме го избрали?
  Вторият открито лицемерничи. Защо държавните предприятия да са на свободен пазар, когато ВЕИ и американските марици са на преференциални цени, които са истинската причина за високата цена на тока. Нека тия, частните, да излязат на свободния пазар.
  Цинизма на управляващите стигна до там, да махнат "държавна" от името на ДКЕВР. Щото тя отдавна беше структура защитаваща частните интереси с държавни пари.
  Приблемът на енергетиката ни е частната собственост! И решението е само едно - ренационализация!

  Нередност?
 • 3
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова
  • + 1

  Когато г-н Борисов поиска отлагане на решението на КЕВР за въвеждане на новите цени на ел. енергията, си помислих за поговорката "когато желаеш нещо да НЕ стане - отлагай го". Но след като официално бяха обявени решенията след 2-те срещи на Премиера, от председателят на ен. комисия в НС и от министърът на енерг., си помислих че греша. Ето обещанията от г-н Добрев:
  1. "Ще намалим разходите в държ. фирми и зелена енергия. Разходите могат да се свият със стотици милиони, единствено от реформа в държавната енергетика". (24 юни 2015);
  2. "Свиването на разходите в държ. дружества ще е малко". (28 юни 2015). Обещаните стотици милиони се сведоха до 26 млн. лв. - 10% от намаление на външните разходи".
  Относно зелената енергия, проблемът е аналогичен, изяснен от г-н Иванов;
  3. Интересно е отношението на г-жа Петкова към т. 2. Тя "поясни", че "не става въпрос за персонал и заплати, а само за външни разходи, като една от мерките...която да даде основание на КЕВР да ОТЛОЖИ решението си за цената на тока". За съжаление, се оказва че не греша с народната мъдрост.
  Мисля, че няма основание да се отлага въвеждането на новите цени в бълг. енергетика. КЕВР да продължава работата си, за търсене на нови източници за намаление на цените на всички потребители на ел. енергия в Бг. Има още големи възможности за това.


  Нередност?
Нов коментар